KrzysztofLis2 23.10.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A na jakie zmiany temperatury wewnątrz się to przekłada? Ile czasu zajmie, zanim wychłodzą się mury do tego stopnia, że spadnie temperatura wewnętrznej powierzchni ściany, co uruchomi stratę ciepła z wnętrza budynku przez przenikanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Oj synkowie moi mili...pytanie brzmiało o najlepsze grzejniki a wy jak zwykle naukowe dysputy....każde są fajne jak dają ciepełko. I koniec i kropka. Z jedną rzeczą się nie zgadzam: Boguslaw piszesz, że temp. grzejnika zmienia się dynamicznie wraz z warunkami zewnętrznymi....hola hola przecież u nas nie ma takich nagłych zmian pogodowych, żebym nagle z 15 stopni miał na dworze po chwili np. 5 stopni. Poza tym piszesz, że grzejnik "szybko" reaguje na te zmiany zewnt. ? Szybko czyli ile: minuta, godzina, ? A co do mpoplaw: obecnie chyba nikt o zdrowym rozsądku nie buduje zgodnie z WT-2008 tylko jeszcze lepiej a co za tym idzie ta temp. tak szybko się nie zmienia tym bardziej. Pozdrawiam cyt: "Boguslaw piszesz, że temp. grzejnika zmienia się dynamicznie wraz z warunkami zewnętrznymi" koniec cyt. - Gdzie coś takiego piszę ??? Proszę o cytat i dalej: cyt: "grzejnik "szybko" reaguje na te zmiany zewnt." koniec cyt - Gdzie coś takiego piszę ??? Proszę o cytat U nas są!!! takie zmiany pogodowe, żeby (cyt." żebym nagle z 15 stopni miał na dworze po chwili np. 5 stopni"koniec cyt.) temperatura powietrza spadła lub wzrosła w przeciągu godziny-dwóch o więcej niż 10 oC.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A na jakie zmiany temperatury wewnątrz się to przekłada? Ile czasu zajmie, zanim wychłodzą się mury do tego stopnia, że spadnie temperatura wewnętrznej powierzchni ściany, co uruchomi stratę ciepła z wnętrza budynku przez przenikanie? Krzysztofie! I tu jest pies pogrzebany... O komfort cieplny walczy każdy inwestor, którego na taki maksymalny komfort stać na etapie inwestowania, po to również, by w przyszłości mu się to zwróciło w postaci niższych rachunków za ogrzewanie, bez utraty komfortu cieplnego. Przecież dobrze wiadomo, że w komforcie cieplnym, nie chodzi li tylko o walkę z obniżeniem temperatury. Równie ważna jest walka z przewyższeniem temperatury ponad tę, którą uznajemy za komfortową dla nas. Są uzyski ciepła, które można spożytkować niezwłocznie z korzyścią dla komfortu cieplnego i dla kieszeni. Niezwykle ważnym składnikiem komfortu cieplnego jest wilgotność powietrza i jej wahania. W temperaturze 20 oC przy średniej wilgotności powietrza możemy czuć się komfortowo, natomiast przy wysokiej wilgotności powietrza może nam być chłodno.. Wówczas wystarczy szybko podnieść wewnętrzną temperaturę powietrza by znów poczuć się komfortowo Duże zmiany wilgotności powietrza są w naszej strefie klimatycznej normą Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Właśnie w ostatnich dniach mamy takie wahania, a nawet większe. W górach na jesień wahania rzędu 20st w ciągu doby nie są rzadkością. No chyba, że za nagłe uważasz takie w ciągu 5 minut, to faktycznie ciężko. Bardzo słusznie owp. Nagłe, niezwłoczne itp. to wyrażenia subiektywne. Kto się czepia takich słówek i na nich buduje swoją kontrtezę, to.... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 23.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A na jakie zmiany temperatury wewnątrz się to przekłada? Ile czasu zajmie, zanim wychłodzą się mury do tego stopnia, że spadnie temperatura wewnętrznej powierzchni ściany, co uruchomi stratę ciepła z wnętrza budynku przez przenikanie? Odnosiłem się tylko do warunków pogodowych - bądźmy precyzyjni. W swoich pytaniach zakładasz z góry, że każdy ma dom energooszczędny, a niektórzy nie mają nawet 'murów'. Zresztą generalnie się zgadzam, wtrąciłem się, bo sam często jak szukam informacji w starych wątkach, to takie mylące twierdzenia przeszkadzają (niekoniecznie czyta się cały wątek)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 W układach grzewczych o małej bezwładności cieplnej wyposażonych w dobrą automatykę regulacji temperatury pobór energii odpowiada faktycznemu chwilowemu zapotrzebowaniu na ciepło z uwzględnieniem wszystkich zysków ciepła występujących w pomieszczeniu pochodzących od: nasłonecznienia, oświetlenia, urządzeń elektrycznych, ludzi przebywających w pomieszczeniu itp. Szybka reakcja na sygnały automatyki układu grzewczego z grzejnikami o małej bezwładności cieplnej, umożliwia maksymalne wydłużenie czasu programowanych obniżeń temperatury ogrzewania- okres nocy czy też okres nieobecności domowników. Tyle tytułem przerywnika.. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 23.10.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 kol. mpoplaw Twoje teksty to najlepsza reklama dla bogusławowych regulusów.Z twojego balona najwyraźniej schodzi powietrze.Póki co dla mnie to ty popełniasz koninę za koniną...Zauważ, że do twoich tekstów już nikt się nie ustosunkowuje, poza tobą samym. Jeszcze jedno..Gdzież tam napisałeś, że w ciepłym domu wystarczy zapalić świeczkę, by zrownoważyć potrzeby cieplne pomieszczenia..Pamiętasz?Po co w takim razie pchać w podłogę setki metrów rurek z wodą?Ściany i posadzka same w sobie mają taką akumulacyjność, że jak sam piszesz, nawet przy wielodniowym spadku temperatury, u ciebie temperatura ani drgnie. Ciągle 22 oC.Cieplne perpetuum mobile... No ale cóż. Nie każdy ma "domek" o powierzchni 400 m2 jak ty.. Pzdr.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.10.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 kol. mpoplaw Twoje teksty to najlepsza reklama dla bogusławowych regulusów. Ja naprawdę nie chciałbym miec takiej reklamy, dla mnie jest to raczej antyreklama. Na wykonane ok 150 obliczen ozc, projektów c.o. nikt ale to nikt nie zadeklarował sie ze bedzie miał zainstalowane regulusy. Miałem tylko jednego klienta który nie chciał mieć ani cm2 podłogówki tylko grzejniki konwekcyjne, ale bynajmniej nie regulusy (prawdopodobnie o nich w zyciu nie słyszał). Zdecydowaną wiekszość stanowią inwestorzy którzy chcą miec podłogówkę wodną lub coraz częsciej elektryczną kablową, kilka przypadków ogrzewania mieszanego. W procentach to wygląda tak 90% całość podłogówki, ok 9% mieszane , poniżej 1% wyłacznie grzejniki, 0 podłogówki. Na ogół są to uzytkownicy FM, czyli ci który mają okazję skorzystać z mimowolnej reklamy regulusów przez mpoplawa. Dlaczego nie korzystają ?, widocznie nie jest ona tak skuteczna jakby sobie zyczył kol. Adrenalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 24.10.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) kol. mpoplaw PIsząc o paranoi, elfir miała z całą pewnością ciebie..Czytając twoje posty nie sposób się oprzeć takiemu wrażeniu..Oglądałeś film ze Jerzym Stuhrem - Deja vu ?Pamiętasz jak skończyli główni bohaterowie? Jesteś tego blisko...Ja zadaję ci pytania dotyczące twojej własnej wypowiedzi, a ty z obsesyjnym, paranoicznym uporem o kol. bogusławie i regulusach.Ps. Co z tą świeczką w ciepłym domu ? kol. asolt. Miałem nadzieję, że pracujesz nad moimi pytaniami...?Zadeklarowałeś się..Skoro obliczasz ludziom OZC i jesteś znany na FM jako projektant podłógówki, to jakim cudem mają się do ciebie zgłaszać inwestorzy po inne produkty?Taki argument już gdzieś tam przeczytałem... Z całą pewnością to prędziej czy później się zmieni.. Wszystko się zmienia.Może klimakonwektory..?Nie wykluczone, że faktycznie podłogówka też niedługo stanie się przeżytkiem.Ci, którzy całe życie marzli w nogi, mogą być nią zauroczeni lecz z czasem zauważą minusy takiego właśnie rozwiązania. Jeśli tworząc system grzewczy, ktoś zamknie się na jednym sztywnym rozwiązaniu, nie pozostawiając sobie żadnej alternatywy, może z czasem okazać się nieroztropny. Pzdr.A. Edytowane 24 Października 2012 przez Adrenalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) kol. asolt. Miałem nadzieję, że pracujesz nad moimi pytaniami...? Zadeklarowałeś się.. Skoro obliczasz ludziom OZC i jesteś znany na FM jako projektant podłógówki, to jakim cudem mają się do ciebie zgłaszać inwestorzy po inne produkty? Taki argument już gdzieś tam przeczytałem... Z całą pewnością to prędziej czy później się zmieni.. Wszystko się zmienia. Może klimakonwektory..? Nie wykluczone, że faktycznie podłogówka też niedługo stanie się przeżytkiem. Ci, którzy całe życie marzli w nogi, mogą być nią zauroczeni lecz z czasem zauważą minusy takiego właśnie rozwiązania. Jeśli tworząc system grzewczy, ktoś zamknie się na jednym sztywnym rozwiązaniu, nie pozostawiając sobie żadnej alternatywy, może z czasem okazać się nieroztropny. Pzdr. A. Gdzie i kiedy twierdziłem ze zajmuje się wyłacznie podłogówką ? jakieś cytaty. Podałem wczesniej ze zdarzają sie inwestorzy którzy wybierają ogrzewanie mieszane lub całkowicie rezygnują z podłogówki. Powody takich decyzji są rózne ale nie jest nim na pewno chęc uzyskania minimalnych wahan temperatury uzyskanych przy pomocy cudownych grzejników regulus. Ta laboratoryjna wręcz dokładność o ktorej tak szroko rozpisuje się Bogusław tak naprawdę nie jest bezwzględnie konieczna do normalnego zycia. Histereza 0,5 oC tez jest wystarczjąca i uzasadniona ekonomicznie bo pozwala korzystać w maksymalnym zakresie z II taryfy w przypadku ogrzewania elektrycznego wodnego lub kablowego. Oczywiście mozna negować zalety podłogówki, uwypuklać wady innych grzejników niz regulusy, uświadamiać inwestorom decydującym sie na podłogówkę jak wielki bład popełniają. Czy to jest jest właściwa droga do reklamowania tych produktów. Skąd przypuszczenia graniczące z pewnością o rychłym zakończeniu stosowania podłogówki ? Jezeli mówimy to super dokładnym dozowaniu energii do pomieszczeń za pomocą regulusów to dlaczego na stronie producenta nie wspomniano nic o siłownikach i ukladach regulacji i sterowania. Sam grzejnik tego sam nie zrobi. Musi to być kompletny układ sterująco wykonawczy. Proszę podać przykład silowników o czase otwarcia /zamkniecia rzedu kilku sekund. Bez nich zaden uklad regulacji nie spełni swej roli. Są układy które tej wady nie mają i to mityczne dozowanie jest faktyczne realizowane, są to kable i maty i folie grzejne. Tam pomocą układów elektronicznych mozna uzyskac taką precyzję o jakiej wspomina Bogusław, szczególnie w przypadku foli i mat , wadą jest to ze nie są to jego produkty. Twierdzenie zas o nieroztropności nie słuzy niczemu innemu jak tylko sztucznemu podtrzymywaniu dyskusji o zaletach regulusów i wadach podłogówki i innych sytemów grzewczych. Czy naprawdę regulusy wymagają tego typu reklamy ? Na uzytkowników FM ona naprawdę nie działa i sporadyczne przypadki zainteresowania są tylko tego potwierdzeniem. Edytowane 24 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 mpoplaw nie masz racji i czepiasz sie niewiadomo czego a boguslaw ma racje. Z tym ze grzejniki typu regulus nie sa grzejnikami energooszczednymi a ekonomicznymi precyzyjnie dostosowujace swoja moc do potrzeb. (...) Oraz dochodzi zysk z kondensacji + ok. 3% srednioroczna wydajnosci kotla. I UWAZAM TEMAT ZA ZAMKNIETY:) Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 W układach grzewczych o małej bezwładności cieplnej wyposażonych w dobrą automatykę regulacji temperatury pobór energii odpowiada faktycznemu chwilowemu zapotrzebowaniu na ciepło z uwzględnieniem wszystkich zysków ciepła występujących w pomieszczeniu pochodzących od: nasłonecznienia,oświetlenia,urządzeń elektrycznych,ludzi przebywających w pomieszczeniu itp. Szybka reakcja na sygnały automatyki układu grzewczego z grzejnikami o małej bezwładności cieplnej, umożliwia maksymalne wydłużenie czasu programowanych obniżeń temperatury ogrzewania- okres nocy czy też okres nieobecności domowników. Przy podłogówce jest to niewykonalne.. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Tylko po co? Tu chodzi właśnie o tę tajemnicę. Są - nie są lepsze? Chłopaki nieźle się bawią. Ja myślę, że i bogusław i mpoplaw byliby mocno zawiedzeni, gdyby ich spór rozwiązano w sposób jednoznaczny. Taka zabawa intelektualna. Zamiast wpatrywać się bezmyślnie w TV, logujesz się na forum i z dreszczykiem czytasz ripostę adwersarza. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Co do różnych pytań z pewnością REGULUSY mi się nie znudziły. Wpisują się w moją miedzianą instalację znakomicie. Przypominam, że nawet grzejniki drabinkowe mam miedziane. Kolega gdy wykonywał mi audyt energetyczny odwiedził mnie z kamerą termowizyjną. Wówczas oglądaliśmy ściany, narożniki, nadproża, okna, najgorzej wypadło pomieszczenie ze skosami. Chłopaki dali tam ciała i nie wiem jak teraz to poprawić. Domyślam się, że w obecnym stanie budynek pochłania więcej energii zobaczymy ile więcej za rok i dwa. Muszę zacząć podawać pomiary temperatur ścian na różnej wysokości w tych samych pomieszczeniach. Będziemy mieli jakiś pogląd na kształtujący się u mnie rozkład temperatur. Wieczorem podam dane z jakimś szkicem sytuacyjnym pięter. Osobiście REGULUSY mi odpowiadają właśnie ze względu na ich dynamikę. Przykład kiedy np po przegrzaniu w weekend pomieszczeń z podłogówką i całodziennym wyłączeniu podłogówki następnego dnia o godzinie 6 rano schodząc do salonu patrzę temperatura spadła do 19oC. Włączam dwa grzejniki SD6 60 cm i 140 po 15 minutach (czas przybliżony w między czasie jak się szykowałem do pracy) w pomieszczeniu temperatura dobija do 20. Nie zmierzyłem jednak temperatury powierzchni grzejnika... Dlaczego włączyłem grzejniki za kilkadzeisiąt minut zejdzie tutaj moja córeczka na śniadanko i nie chcę aby zmarzła. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Odradzam ogrzewanie podlogowe w calym domu, duza bezwladnosc, w sypialni zupelnie sie nie sprawdzi, bo w sypialni wymagana jest szybka reakcja temperatury. Ogrzewanie podlogowe mozemy zamontowac w pomieszczeniach gdzie nie przebywamy dlugo czyli np lazienka. Ogrzewanie podlogowe unosi roztocza oraz powoduje schorzenia stop. To nie jest naturalne ze ciagle chodzimy po cieplej powierzchni. W krajach gdzie podlogowka jest dlugo uzytkowana NIEMCY podobno wywoluje jakis reumatyzm stop czy cos podobnegoi ludzie z niej rezygnuja. Z resztom jest to do przewidzenia bo w domu ciagle chodzimy po cieplej powierzchni a wychodzac z domu nagle temperatura spada i napewno nie jest to korzystne. Lepiej zainwestowac w lepsze grzejniki. Moim zdaniem podlogowka powinna sluzyc tylko temu aby nie odczuwac zimna po zetnieciu z podloga a nie jako glowne zrodlo ogrzewania pomieszczenia. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) W układach grzewczych o małej bezwładności cieplnej wyposażonych w dobrą automatykę regulacji temperatury pobór energii odpowiada faktycznemu chwilowemu zapotrzebowaniu na ciepło z uwzględnieniem wszystkich zysków ciepła występujących w pomieszczeniu pochodzących od: nasłonecznienia, oświetlenia, urządzeń elektrycznych, ludzi przebywających w pomieszczeniu itp. Szybka reakcja na sygnały automatyki układu grzewczego z grzejnikami o małej bezwładności cieplnej, umożliwia maksymalne wydłużenie czasu programowanych obniżeń temperatury ogrzewania- okres nocy czy też okres nieobecności domowników. Przy podłogówce jest to niewykonalne.. Pozdrawiam Bogusław Proszę o konkretne przykłady tej automatyki wspólpracujcej z regulusami tzn. szybkie lub bardzo szybkie siłowniki, regulatory temperatury oraz rodzaj zródła grzewczego. Tylko prawidłowo dobrany z odpowiednich elementów system grzewczy może spełnić załozone zadania. Same grzejniki to za mało. Przypominanie przez Bogusława wcześniejszych postów to nic innego jak sztuczne przedłużanie dyskusji na watku, zresztą wspomniałem o tym pare postów powyżej. A powoływanie się na kol. WVIP to juz smieszność, równie dobrze mozna poprosić o opinię ciocię Franię lub wujka Józka bedacych na imieninach, a znających się na systemach grzewczych jak wilk na gwiazdach Edytowane 24 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (...) - Regulus jest stałym reklamodawcą papierowego Muratora, dlatego, pomimo bezpłatnego profilu, możesz się reklamować na forum bezkarnie (co w zasadzie narusza regulamin forum). Tyle w sprawie tego co m.in. napisała Elfir.. Administrator FORUMOWICZ WIELKI SERCEM ADMINISTRATOR FORUM Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (...) Przypominanie przez Bogusława wcześniejszych postów to nic innego jak sztuczne przedłużanie dyskusji na watku, zresztą wspomniałem o tym pare postów powyżej Dostaniesz info o siłownikach na priva. Aby Cię nie rozpraszać, poczekam najpierw na Twoje odpowiedzi dla Adrenalin.. Czy mamy jakiś określony czas na dyskusję w wątku? Jest bardzo ciekawie. Moim zdaniem. Nowe często rodzi się w bólach.. Co do rozpoznawalności marki i preferencji zakupowych, to nie narzekam. Pozdrawiam serdecznie Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Jest bardzo ciekawie. Moim zdaniem. Nowe często rodzi się w bólach.. Co do rozpoznawalności marki i preferencji zakupowych, to nie narzekam. Pozdrawiam serdecznie Bogusław Znacznie ciekawiej by było gdyby w dyskusje właczyli sie jeszcze inni specjalisci, tylko skąd ich wziąć. A jeszcze gdyby mozna było zweryfikować Twoje twierdzenia o duzych oszczędnościach wynikających z działania Twoich produktów to wtedy naprawde byłoby ciekawie. Póki co to tylko pojedynek na słowa. Zresztą nie wiem czy jest sens kontynuacji tej dyskusji w świetle postu Elfir. Edytowane 24 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.10.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Moim zdaniem. Nowe często rodzi się w bólach. Jak bardzo boli koszt takiego systemu grzewczego - ile to kosztuje dla przeciętnego domu 120m2 z rocznym zapotrzebowaniem na ogrzewanie 8000kWh??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts