asolt 24.10.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Jak bardzo boli koszt takiego systemu grzewczego - ile to kosztuje dla przeciętnego domu 120m2 z rocznym zapotrzebowaniem na ogrzewanie 8000kWh??? Czy musisz zadawać takie bolesne pytania ? Edytowane 24 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Czy musisz zadawać takie bolesne pytania ? Skoro mamy coś porównać to może zacząć od kosztu inwestycji - podobno "nowe często rodzi się w bólach" - oceńmy może jednak warto? Edytowane 24 Października 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Jak bardzo boli koszt takiego systemu grzewczego - ile to kosztuje dla przeciętnego domu 120m2 z rocznym zapotrzebowaniem na ogrzewanie 8000kWh??? Różnica w kosztach, to różnica pomiędzy cena katalogową regulusów, pomniejszoną o 35% (średni upust dla klientów indywidualnych) a kosztami wykonania podłogówki dla danej powierzchni grzania. Koszt reszty inwestycji można uznać za constans dla niemal każdego systemu. W niektórych typach i strategiach ogrzewania paliwami stałymi, warto pomyśleć o buforowym zbiorniku ciepła Należy pamiętać, że przy ogrzewaniu regulusami, głowice termostatyczne są zbędne, całkowicie zbędny jest też system sterowania pogodowego.. Dochodzą ewentualne elementy elektroniki sterującej, niektóre znowu, w układzie pracującym szybko i z dużą sprawnością są całkowicie zbędne. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Różnica w kosztach, to różnica pomiędzy cena katalogową regulusów, pomniejszoną o 35% (średni upust dla klientów indywidualnych) a kosztami wykonania podłogówki dla danej powierzchni grzania. Koszt reszty inwestycji można uznać za constans dla niemal każdego systemu. W niektórych typach i strategiach ogrzewania paliwami stałymi, warto pomyśleć o buforowym zbiorniku ciepła Należy pamiętać, że przy ogrzewaniu regulusami, głowice termostatyczne są zbędne, całkowicie zbędny jest też system sterowania pogodowego.. Dochodzą ewentualne elementy elektroniki sterującej, niektóre znowu, w układzie pracującym szybko i z dużą sprawnością są całkowicie zbędne. Pozdrawiam Bogusław A gdzie koszt szybkich siłowników (o ile takie istnieją i czy one nie są droższe o zwyczajnych siłowników), regulatorów pomieszczeniowych i pozostałej automatyki. Jaki jest koszt cyt. "ewentualnych elementów elektroniki sterujacej i które elementy są zbędne". Żadne elementy układu nie są za darmo i wszystkich trzeba wspomniec aby chociaż orientacyjnie oszacowac ich koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Z jednego z przed sekundą otwartych maili:cyt:" Witam serdecznie jesteśmy firmą montującą pompy ciepła chcielibyśmy nawiązać współpracę.Jesteśmy zainteresowani zakupem grzejników niskotemperaturowych dedykowanym pompą ciepła.Proszę o przesłanie cennika oraz warunków współpracy" koniec cyt. Jak to było?Psy szczekają, karawana idzie dalej...Nec Hercules contra plures? Nic podobnego... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Z jednego z przed sekundą otwartych maili: cyt:" Witam serdecznie jesteśmy firmą montującą pompy ciepła chcielibyśmy nawiązać współpracę.Jesteśmy zainteresowani zakupem grzejników niskotemperaturowych dedykowanym pompą ciepła.Proszę o przesłanie cennika oraz warunków współpracy" koniec cyt. Jak to było? Psy szczekają, karawana idzie dalej... Nec Hercules contra plures? Nic podobnego... Pozdrawiam Bogusław Ja a pewnie inni tez nigdy nie twierdzilismy ze Twoich wyrobów nikt nie kupuje. Co do zapytan ofertowych wiele firm je otrzymuje ja również ale nie jest to jakis powód do chwały aby go tak upubliczniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 A gdzie koszt szybkich siłowników (o ile takie istnieją i czy one nie są droższe o zwyczajnych siłowników), regulatorów pomieszczeniowych i pozostałej automatyki. Jaki jest koszt ewentualnych elementów elektroniki sterujacej i które elementy są zbędne. Żadne elementy układu nie są za darmo i wszystkich trzeba wspomniec aby chociaż orientacyjnie oszacowac ich koszt. asolt błagam! Daj popracować... Za chwilę mam kilka spotkań... Nie jestem od szczegółowych wycen ani od konfigurowania systemu grzewczego, który dla każdego użytkownika może być całkowicie różny, z różnych przyczyn Wymyślam nowe produkty i uruchamiam ich produkcję. Mogę wskazać kierunek, lecz nie wymagaj ode mnie szczególików. Są projektanci. Są mądrzy automatycy. Oferta wariantów sterowań jest potężna i szybko się rozrasta... Szukasz gotowca? Mogę podrzucić kilka schematów. Na priva.. Policz najpierw conieco, skoro obiecałeś.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Z jednego z przed sekundą otwartych maili: cyt:" Witam serdecznie jesteśmy firmą montującą pompy ciepła chcielibyśmy nawiązać współpracę.Jesteśmy zainteresowani zakupem grzejników niskotemperaturowych dedykowanym pompą ciepła.Proszę o przesłanie cennika oraz warunków współpracy" koniec cyt. Jak to było? Psy szczekają, karawana idzie dalej... Nec Hercules contra plures? Nic podobnego... Pozdrawiam Bogusław Nie wiedzą co czynią Chociaż może wiedzą bo to w końcu nie oni a klient płaci za materiał i to klient płaci za późniejszą eksploatację Czyli jak zwykle,naciąganie klienta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ja a pewnie inni tez nigdy nie twierdzilismy ze Twoich wyrobów nikt nie kupuje. Co do zapytan ofertowych wiele firm je otrzymuje ja również ale nie jest to jakis powód do chwały aby go tak upubliczniać Nie zrozumiałeś moich intencji asolt? Chodzi mi wyłącznie o pokazanie zainteresowania moimi produktami ze strony projektantów i instalatorów pomp ciepła i systemów niskotemperaturowych (kondensaty). Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.10.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Różnica w kosztach, to różnica pomiędzy cena katalogową regulusów, pomniejszoną o 35% (średni upust dla klientów indywidualnych) aby dać komuś taki upust to trzeba mocno wyśrubować cenę wyjściową, a grzejnik jak każdy inny, tak samo z systemem grzewczym, można go mocno skomplikować i podrożyć i wtedy okazuje się, że taki system przegrywa ze zwykłą farelką - ona również zapewni szybko i skutecznie komfort cieplny odpowiednio ustawionym termostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Nie wiedzą co czynią Chociaż może wiedzą bo to w końcu nie oni a klient płaci za materiał i to klient płaci za późniejszą eksploatację Czyli jak zwykle,naciąganie klienta... Ile drożej? 500.- PLN ? 1.000.- PLN? A może jednak taniej? Ktoś wcześniej na FM napisał : montuję dzisiaj taki a taki system (dotyczyło pompy ciepła), bo mnie na to teraz stać. Za to w eksploatacji przez lata będę miała taniej.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 asolt błagam! Daj popracować... Za chwilę mam kilka spotkań... Nie jestem od szczegółowych wycen ani od konfigurowania systemu grzewczego, który dla każdego użytkownika może być całkowicie różny, z różnych przyczyn Wymyślam nowe produkty i uruchamiam ich produkcję. Mogę wskazać kierunek, lecz nie wymagaj ode mnie szczególików. Są projektanci. Są mądrzy automatycy. Oferta wariantów sterowań jest potężna i szybko się rozrasta... Szukasz gotowca? Mogę podrzucić kilka schematów. Na priva.. Policz najpierw conieco, skoro obiecałeś.. Pozdrawiam Bogusław A czy ja rozpocząłem tę dyskusję ?. Rozumiem ze od szczegółow masz autoamatyków i projektantów. Oddeleguj lub dołóz im (mu) z zakresie obowiązków porady techniczne na fm odnośnie swoich wyrobów. Wiele szanujących firm tak postepuje i nie tylko na tym forum. Po co bic pianę i pisać o ogolnikach. Naprawdę uzyskasz tym wiecej, konkretne informacje to jest to czego poszukują inwestorzy, kazdemu przejadła się ta mdła papka marketingowa. Nie szukam gotowców, kazdy przypadek rozpatruję indywidualnie, co nie znaczy ze odrzucam gotowe i sprawdzone rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 aby dać komuś taki upust to trzeba mocno wyśrubować cenę wyjściową, a grzejnik jak każdy inny, tak samo z systemem grzewczym, można go mocno skomplikować i podrożyć i wtedy okazuje się, że taki system przegrywa ze zwykłą farelką - ona również zapewni szybko i skutecznie komfort cieplny odpowiednio ustawionym termostatem. Pewnie, że można farelką lub świeczką.. Nie którzy panelowcy dają nawet 70% upustu klientom indywidualnym , lecz w końcu ich produkty to zwykła blacha.. Grzejnik jak każdy inny? No cóż.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Nie zrozumiałeś moich intencji asolt? Chodzi mi wyłącznie o pokazanie zainteresowania moimi produktami ze strony projektantów i instalatorów pomp ciepła i systemów niskotemperaturowych (kondensaty). Pozdrawiam Bogusław To ze Twoje produkty są dobre czy nawet bardzo dobre to fakt i nadają sie do zródeł nisko temperaturowych tez fakt, ale nie są cudowne i nie są tak oszczędne jak twierdzisz i w ogole tylko one i zadne inne systemy grzewcze. To jest głowny problem i ja sie z takimi stwierdzeniami nie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ktoś wcześniej na FM napisał : montuję dzisiaj taki a taki system (dotyczyło pompy ciepła), bo mnie na to teraz stać. Za to w eksploatacji przez lata będę miała taniej.. Pozdrawiam Bogusław Ale nie chodzi o samą PCi,chodzi o połaczenie tego z grzejnikami. Ktoś wcześniej na FM napisał,że grzejniki chociaż by były niskotemperaturowe słabo sprawdzają się w połączeniu z PCi. Czyli naciąganie klienta raz na drogie grzejniki,dwa na droższą eksploatację. Klient ciemny,łyknie a firma kasę zgarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ale nie chodzi o samą PCi,chodzi o połaczenie tego z grzejnikami. Ktoś wcześniej na FM napisał,że grzejniki chociaż by były niskotemperaturowe słabo sprawdzają się w połączeniu z PCi. Czyli naciąganie klienta raz na drogie grzejniki,dwa na droższą eksploatację. Klient ciemny,łyknie a firma kasę zgarnie. Dlaczego od razu "klient ciemny"? Ja tak nie uważam i moi klienci z całą pewnością nie uważają się za ciemnych. Wręcz przeciwnie. Są bardzo świadomi sensu dokonanego wyboru. Dlaczego od razu drogie w zakupie? Dlaczego maja być drogie w eksploatacji? Zdziwisz się, jak wiele osób, które przy PC poszli na samą podłogówkę, zwraca się do nas o dołożenie grzejników, celem zwiększenia swobody manewru ciepłem.. O komfort cieplny i o swobodę manewru chodzi. Są różne strefy, są różne lokalizacje, są różne indywidualne uwarunkowania nie brane pod uwagę w momencie wyboru systemu. Nie wszystko i nie wszędzie.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Zdziwisz się, jak wiele osób, które przy PC poszli na samą podłogówkę, zwraca się do nas o dołożenie grzejników, celem zwiększenia swobody manewru ciepłem.. O komfort cieplny i o swobodę manewru chodzi. Pozdrawiam Bogusław Aby obraz tych klentów był pełny to powinno się opisać ilu z tych klientów miało prawidłowo zaprojektowaną i wykonaną podłogówkę i jak było zrealizowane sterowanie i regulacja temperatury czyli podać stopien funkcjonalności automatyki sterującej. Podanie ze są tacy klienci o niczym jeszcze nie swiadczy wazny jest powód modernizacji systemy grzewczego. Bez tych informacji jest to dalsze dyskredytowanie innych systemów grzewczych o czym pisałem wczesniej. Retoryka wypowiedzi jest niezmienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.10.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Zdziwisz się, jak wiele osób, które przy PC poszli na samą podłogówkę, zwraca się do nas o dołożenie grzejników, celem zwiększenia swobody manewru ciepłem.. O komfort cieplny i o swobodę manewru chodzi. Swój komfort cieplny (duża bezwładność podłogówki) poprawiam klimą - jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 asolt wybacz... (...) zwraca się do nas o dołożenie grzejników, celem zwiększenia swobody manewru ciepłem..Rzadko stosuje się automatykę, uwzględniającą np. duże zmiany w wilgotności powietrza mające ważny wpływ na temperaturę odczuwaną. W swoich tezach dążę raczej do wypracowania "złotego środka" a nie do deprecjonowania jakiegoś systemu grzewczego.Nie mam nic przeciwko dobrze zaprojektowanej, dobrze wykonanej i prawidłowo eksploatowanej podłogówce, jednakże nawet taka nie zabezpiecza użytkownika przedrozmaitymi zmiennymi potrzebami grzewczymi oraz nie jest w stanie zareagować na uzyski ciepła... Mylne Twoje wrażenie powstało zapewne z powodu mojej reakcji na kłamliwe i napastliwe teksty mpoplawa. Akcja równa się reakcji.. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.10.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Swój komfort cieplny (duża bezwładność podłogówki) poprawiam klimą - jest lepiej. Jasne. Taniocha... Są też klimakonwektory... Sam widzisz jak to jest z samą podłogą.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts