Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jasne. Taniocha...

Są też klimakonwektory...

Sam widzisz jak to jest z samą podłogą..

Za 2 klimatyzatory inwertery zapłaciłem 2,5kzł, montaż samodzielnie, sama podłogówka dobrze się sprawuje od wielu lat, przy klimie mogłem obniżyć temp w sypialniach do 20*, którą klima podnosi rano do 23*, przy niewielkim poborze prądu.

Ostatnio wklejałem link z takim klimakonwektorem, nawet niedrogi ok 1800zł (allegro) i prosty w montażu, uważam że to niezły pomysł, gdybym ofertę trafił wcześniej to pewnie byłby taki.

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam nic przeciwko dobrze zaprojektowanej, dobrze wykonanej i prawidłowo eksploatowanej podłogówce, jednakże nawet taka nie zabezpiecza użytkownika przed

rozmaitymi zmiennymi potrzebami grzewczymi oraz nie jest w stanie zareagować na uzyski ciepła...

Pozdrawiam

Bogusław

Tak właśnie działa mechanizm generujący w uzytkowniku chęc zaspokojenia kolejnych potrzeb, w tym przypadku ta potrzebą jest konieczność przebywaniu w pomieszczeniu budynku o niezmiennej temperaturze o histerezie bliskiej 0 oC. Sam uzytkownik nie czuje takiej potrzeby, ale jezeli sie mu to wmawia to zaczyna się zastanawiać czy moze faktycznie tej potrzeby nie zapokoić.

Gość Arturo72
Tak właśnie działa mechanizm generujący w uzytkowniku chęc zaspokojenia kolejnych potrzeb, w tym przypadku ta potrzebą jest konieczność przebywaniu w pomieszczeniu budynku o niezmiennej temperaturze o histerezie bliskiej 0 oC. Sam uzytkownik nie czuje takiej potrzeby, ale jezeli sie mu to wmawia to zaczyna się zastanawiać czy moze faktycznie tej potrzeby nie zapokoić.

O właśnie :)

asolt

Jeśli użytkownik nie wie o takiej możliwości, to o niej nie myśli, jeśli jednak już wie, że istnieje, to zaczyna o niej myśleć bardzo poważnie.

Są produkty, które wyprzedzają rynek, są też takie, które dopełniają rynek.

Stała temperatura w pomieszczeniu, to w żadnym przypadku nie jest szczyt komfortu cieplnego.

Organizm człowieka nie jest czymś niezmiennym co do odczuć i co do potrzeb...

Pozdrawiam

Bogusław

Mylne Twoje wrażenie powstało zapewne z powodu mojej reakcji na kłamliwe i napastliwe teksty mpoplawa.

Akcja równa się reakcji..

Pozdrawiam

Bogusław

Moja dyskusja nie rozpoczeła sie pod wpływem mpoplawa. Po prostu reaguje (moze alergicznie) na stwierdzenia typu najlepszy, najtrwalszy, najdokładniejszy, itp. Wtedy zaswieca mi sie swiatełko ostrzegawcze. A ze jestem z wykształcenia automatykiem metrologiem to wiem jak i co mozna porównać. Liczby nie kłamią. Konkrety i jeszcze raz konkrety. W swoich wypowiedziach nikogo nie obrażam i staram sie merytorycznie podejsc do tematu. Unikam twierdzen których nie mogę udowodnić lub takich

których udowodnienie jest niemozliwe.

asolt

Jeśli użytkownik nie wie o takiej możliwości, to o niej nie myśli, jeśli jednak już wie, że istnieje, to zaczyna o niej myśleć bardzo poważnie.

Stała temperatura w pomieszczeniu, to w żadnym przypadku nie jest szczyt komfortu cieplnego.

Organizm człowieka nie jest czymś niezmiennym co do odczuć i co do potrzeb...

Pozdrawiam

Bogusław

Jezeli faktycznie te niewielkie wahania temperatury by przeszkadzały w normalnym funkcjonowaniu człowieka to na pewno kazdy by szukał mozliwości poprawy.

W rzeczywistości tak nie jest i dlatego trzeba nacisku psychologicznego aby te poprawę uskutecznić.

Tylko cena tych produktów nieco zniechęca przeciętnych użytkowników, a tych którzy się zdecydują na takie rozwiązanie trzeba dokształcać z ich obsługi, oraz serwisu. Użytkownicy dobrze wiedzą co to komfort cieplny, przed wielu laty poprawiali sobie go farelką, czy suszarką do włosów.

w jakim sensie się nadają do źródeł niskotemperaturowych ?? współczynniki korekcyjne dla niskich temperatur zasilania mają identyczne jak każdy inny panelowiec, czyli można śmiało rzec że każdy niskowodny o połowę tańszy grzejnik nadaje się równie wyśmienicie do PCi jak regulus

Nadają się jak kazde inne, najcześciej przeliczam do pc grzejniki Purmo i nikt nigdy nie narzekał aby nie grzały tak jak powinny.

Nie da sie wszystkiego dokładnie opisac w ferworze dyskusji i dlatego mogą mi sie przydarzyć pewne niedopowiedzenia, ale nie przekłamania

Nadają się jak kazde inne, najcześciej przeliczam do pc grzejniki Purmo i nikt nigdy nie narzekał aby nie grzały tak jak powinny.

Nie da sie wszystkiego dokładnie opisac w ferworze dyskusji i dlatego mogą mi sie przydarzyć pewne niedopowiedzenia, ale nie przekłamania

Przydatność do grzania niskotemperaturowego wynika wprost z powierzchni wymiany (powierzchni kontaktu z ogrzewanym powietrzem),

Moje Regulusy mają blisko 50% większą powierzchnię kontaktu z ogrzewanym powietrzem od paneli z radiatorem.

Ponadto zbudowane są z miedzi i aluminium.

Gdyby panele były dobrymi chłodnicami, nikt w samochodach nie stosowałby miedzianych czy też aluminiowych wymienników.

Pozdrawiam\

Bogusław

Fajny wątek o grzejnikach spitolony "pustym" gadaniem o podłogówce i regulusach.

A nie każdy kto tu zagląda myśli o podłogówce i chciałby montować regulusy. Problem w tym, że kolega Bogusław nie potrafi rozmawiać fachowo o grzejnictwie, nie odnosząc się do systemu, który produkuje. A to błąd, który może świadczyć o niskiej wiedzy technicznej, lub (nie)czystych intencjach marketingowych.

Miałem możliwość słuchania/czytania opinii ludzi związanych z innymi typami grzejników, Purmo, Ferroli, KFA i nikt nie używał stwierdzeń tylko mój produkt będzie idealnie współpracował z Pana instalacją, jak słońce wyjdzie, czy żona włączy żelazko to grzejnik się wyłączy bo po co ma grzać, bo podobno tylko regulusy to potrafią, co jest fikcją a nawet użyję słowa BZDURĄ!

Nie grzejnik reguluje temperaturę kolego Bogusławie i nie pomoże mu w tym nazwa Regulus! I stanowczo proszę takim sformułowaniem nie wprowadzać nieświadomych inwestorów w błąd.

Posty kolegi mpoplaw dotyczących podłogówki też są tu zbędne, aczkolwiek intencje kolegi są czytelne. Rozumiem iż stara się wyprostować marketingowy bełkot kolegi Bogusława do sformułowania: normalny grzejnik jak każdy inny tyle że wykonany z miedzi i aluminium.

jeszcze chwilę temu za moje teksty o regulusach byłem straszony bogusia kolegami z Ukrainy, byłą też propozycja korupcyjna żebym za wymierne korzyści finansowe zmienił front

Zacytuj.

Udowodnij.

Jesteś podły mpoplaw.

Czyżby ten tekst to twoja zakamuflowana propozycja finansowa?

Nie wysilaj się. Nie potrzebuję takiego fałszywca koło siebie...

Przywołany w linkach tekst np. Puławiaka odnosił się do ciebie..

Napisał Puławiak:

Nie ma co z gościem dyskutować i tak go nie przekonasz wie swoje i koniec.

Przydatność do grzania niskotemperaturowego wynika wprost z powierzchni wymiany (powierzchni kontaktu z ogrzewanym powietrzem),

Moje Regulusy mają blisko 50% większą powierzchnię kontaktu z ogrzewanym powietrzem od paneli z radiatorem.

Ponadto zbudowane są z miedzi i aluminium.

Gdyby panele były dobrymi chłodnicami, nikt w samochodach nie stosowałby miedzianych czy też aluminiowych wymienników.

Pozdrawiam\

Bogusław

Jezeli grzejnik jest obliczony na daną moc to z taką mocą musi pracowac, a to ze mogą być inne wymiary w porównaniu do grzejników innych producentów o tej samej mocy ma znaczenia drugorzedne i tylko w szczególnych przypadkach.

Fajny wątek o grzejnikach spitolony "pustym" gadaniem o podłogówce i regulusach.

A nie każdy kto tu zagląda myśli o podłogówce i chciałby montować regulusy. Problem w tym, że kolega Bogusław nie potrafi rozmawiać fachowo o grzejnictwie, nie odnosząc się do systemu, który produkuje.

Miałem możliwość słuchania/czytania opinii ludzi związanych z innymi typami grzejników, Purmo, Ferroli, KFA i nikt nie używał stwierdzeń tylko mój produkt będzie idealnie współpracował z Pana instalacją, jak słońce wyjdzie, czy żona włączy żelazko to grzejnik się wyłączy bo po co ma grzać, bo podobno tylko regulusy to potrafią, co jest fikcją a nawet użyję słowa BZDURĄ!

Nie grzejnik reguluje temperaturę kolego Bogusławie i nie pomoże mu w tym nazwa Regulus! I stanowczo proszę takim sformułowaniem nie wprowadzać nieświadomych inwestorów w błąd.

Posty kolegi mpoplaw dotyczących podłogówki też są tu zbędne, aczkolwiek intencje kolegi są czytelne. Rozumiem iż stara się wyprostować marketingowy bełkot kolegi Bogusława do sformułowania: normalny grzejnik jak każdy inny tyle że wykonany z miedzi i aluminium.

Dotyczy akapitów:

1/. Tak. Gdyż uważam je za najlepsze i najbardziej uniwersalne i najżywotniejsze wymienniki obecne na rynku. Znam je w końcu najlepiej. Wiem co produkuję, z czego i jakie są zalety produktu tego typu.

2/. Ponieważ panele oraz żeberka praktycznie nie różnią się pomiędzy sobą, natomiast regulusy zdecydowanie odróżniają się zarówno budową jak i masą całkowitą, jak i powierzchnią wymiany...

3/.Nie Regulus reguluje temperaturą a układ sterujący pracą kotła i przepływem czynnika grzejnego, lecz to regulusy zdecydowanie najszybciej reagują na każdą zmianę w tym zakresie jako końcowy dystrybutor wyprodukowanego ciepła.

Kążdy wie o co chodzi..

Wykorzystanie mocy silnika w samochodzie i jego potencjalnych osiągów zależy w znacznej mierze od strategii użytkowania pojazdu i od priorytetów kierującego..

4/. Normalny grzejnik jak każdy inny tyle że wykonany z miedzi i aluminium - czyli nie taki normalny.... Żywotność taka jak instalacji w miedzi czyli nawet ponad 50 lat..

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Jezeli grzejnik jest obliczony na daną moc to z taką mocą musi pracowac, a to ze mogą być inne wymiary w porównaniu do grzejników innych producentów o tej samej mocy ma znaczenia drugorzedne i tylko w szczególnych przypadkach.

Dodaj, że inne wymiary to znaczy, że regulus będzie miał wyraźnie mniejsze wymiary, a to oznacza inną cenę a także inny wygląd w pomieszczeniu..

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Fajnie jest.. Jest nas coraz to więcej...

..

Dodaj, że inne wymiary to znaczy, że regulus będzie miał wyraźnie mniejsze wymiary, a to oznacza inną cenę a także inny wygląd w pomieszczeniu..

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Fajnie jest.. Jest nas coraz to więcej...

..

I znowu tylko słowa, a przecież mozna podac choc 3-4 grzejniki twojej produkcji, odpowiadające im mocowo grzejniki innych kilku producentów wraz z wymiarami i cenami. Ceny grzejników innych producentów mozna wziąc z alledrogo.

Całośc uzupełnić linkami.

Czyli teza i dowód, czy to takie trudne ?

Jezeli nie masz na to czasu zlec pracownikowi. Chetnie spojrzę na konkrety.

Edytowane przez asolt

wtedy boguś groził kolegami z ukarainy co to zajmą się tymi co nie wierzą w magię regulusa

kol mpoplaw

Zacytuj.

Takie stwierdzenie wymaga bezwzględnie zacytowania.

Jak przeczytałem w wątkach, kol. bogusław już kilkakrotnie wzywał cię do tego.

Gdyby to nie była prawda, byłoby to bardzo poważne oszczerstwo..

Ps. Wygląda na to, że nie doczekam się odpwiedzi na swoje pytania..

A może asolt pracuje nad tym ??:rolleyes:

Pzdr.

A.

to akurat żadna tajemnica, boguś już na pierwszej stronie przyznał ze jest lekarzem i nie ma nawet bladego pojęcia o ogrzewnictwie, i dodał do tego że bardzo dobrze mu się wciska kit innym niekumatym humanistą natomiast ma wielki problem w rozmowach z inżynierami, bo oni nie dają się nabrać na puste slogany tylko żądają wykresów, obliczeń, rysunków

kol. mpoplaw

Szukałem, szukałem i nic takiego nie znalazłem...:jawdrop:

Proszę o pomoc i zacytować...

Hue, hue...

Doczytałem natomiast, ze bogusław, proponował ci grzejniki do przetestowania, celem wydania opinii o nich po sezonie grzewczym.

Nie było mowy o żadnym chwaleniu produktu na forum.

Coś ci się kolego pomyrdało.

Pamięć już nia ta czy o co tu chodzi?

Pzdr.

A.

kol. mpoplaw

Szukałem, szukałem i nic takiego nie znalazłem...:jawdrop:

Proszę o pomoc i zacytować...

Pzdr.

A.

Bogusław twierdził ze jest lekarzem, a przynajmniej ma wykształcenie medyczne, kto chce znaleźć to znajdzie. Powoływał sie na nie twierdząc jaka to podłogówka może być szkodliwa, oczywiście bez poparcia swoich tez wiarygodnymi wynikami badań z tego zakresu.

Co do Twoich pytań musisz na opdpowiedzi troche poczekać, też mam swoją pracę i moi klienci tez czekają.

Zastanawiam co chcesz udowodnić mając te odpowiedzi, ale chyba to jest tak jak z pytaniem "co poeta miał na mysli ..."

tobie mam cytować ?? przecież ty się już 5 razy zarzekałeś że czytasz ze zrozumieniem, i notatki robisz, i znasz ten wątek tak dobrze że nie musisz go nawet pobierznie przeczytać, a ja jestem tylko paranoikiem

kol. mpoplaw

Włąśnie przeczytałęm i to niejeden wątek i nic takiego nie znalazłem.

Czytałem między innymi bardzo starannnie twoje wywody..

Według mnie to co mówisz o grożeniu ci to zwykłe oszczerstwo..

Jesli jest inaczej to zacytuj...

Aha. I jeszcze jedno.. Bogusławowi również nie zacytowałeś.

pzdr.

A.