mr6319 05.07.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Panie Bogusławie, zaczynam mieć wrażenie, że za wszelką ceną stara się pan udowodnić wszystkim, że najlepsze na świecie są grzejniki Regulus. Czytam juz nie pierwszy wątek o grzejnikach i w każdym z nich toczy pan z wieloma forumowiczami zaciekłą walkę na słowa. Chciałbym trafić na wątek o grzejnikach gdzie nie będzie pana wywodów o wyższościach i niższościach. Podejrzewam też, że każdy kto się tematem grzejników zainteresował i trochę poszperał w sieci zna już pana opinie na ten temat. W zbyt wielu wątkach o grzejnikach pan po prostu jest. Moją prośbą jest by zakończył juz pan te wszelkie reklamowe wywody - z czasem zaczynają już nie reklamować lecz zniechęcać...U mnie własnie tak jest. Bo nie powiem w pewnym momencie mocno zainteresowany byłem regulusami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.07.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) Twoja argumentacja, która Cię odżegnała od nabycia regulusów, jest co najmniej dziwaczna, nie uważasz? Bo ja o nich piszę zbyt często? To ma być argument przeciw?A nie przyszło Ci do głowy, że może mam rację.. Serdecznie pozdrawiamBogusław Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 05.07.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 boguslaw pisze: bo skoro nie znalazłeś w danych na temat regulusów nic ciekawego. Nic co je wyróżnia od innych. Czytał pan moją wypowiedź? Mam wrażenie, że nie. Nigdzie takich słów na temat grzejników regulus nie wypowiedziałem. Trafiłem na nie za nim poznałem pana wypowiedzi. Jednak drążąc temat dalej zacząłem trafiać na wypowiedzi pana. I co? I klops. Nachalność reklamy spowodowała, że zacząłem się zastanawiać. A może to pan powinien pomyśleć o zaprzestaniu tych słownych utarczek, które daję panu słowo nie przynoszą dla pana nic dobrego. Czytając te wszystkie wątki, w których brał pan udział można odnieść wrażenie, że jest pan człowiekiem owszem zorientowanym w temacie grzejników (a już napewno Regulusów) ale również nie przyjmujacym do siebie i do wyżej wymienionych żadnej krytyki. A nie przyszło Ci do głowy, że może mam rację.. Tak przyszło i było to na samym początku. Pierwsze pana wypowiedzi (patrząc po datach postów) czytałem z zaparciem i zainteresowaniem, Jednak z każdym kolejnym postem efekt był odwrotny. Reklama ma to do siebie, że zbyt nachalna zaczyna być niepożądana i zamiast reklamować zniechęca do zakupu. I to jest zarazem ostatnia moja wypowiedź w tej sprawie. Pozdrawiam i życzę wszystkiegio co naj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.07.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) Również życzę Panu wszystkiego co naj... Produkując je i znając ich wielorakie zastosowania, mam najszerszy ogląd zagadnienia. Propaguję pewne rozwiązanie techniczne, które przez akademików uważane jest za bardzo dobry produkt o unikalnej charakterystyce pracy.Być może zbyt radykalnie "okopuję się" na swoich pozycjach i popełniam błędy w rozkładaniu akcentów... Formułuję jasno własne!! poglądy w temacie nowatorskiej strategii ogrzewania.. PozdrawiamBogusław Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.07.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Czy rezygnuje Pan z Mercedesa tylko dlatego, że sprzedawca używa nie tych słów? W przypadku regulusów rezygnuje się raczej ze skody, którą sprzedawca nachalnie próbuje przedstawiać jako mercedesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.07.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) W przypadku regulusów rezygnuje się raczej ze skody, którą sprzedawca nachalnie próbuje przedstawiać jako mercedesa. Skoda to bardzo dobre auto - na przykład model SuperB. To jaki grzejnik według ciebie to mercedes wśród grzejników i dlaczego? Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.07.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) cyt:"żeby nie być gołosłownym proponuję u mnie w domku zamontować pańskie super hiper oszczędne grzejniki na pana koszt, w zamian za to wszelkie oszczędności z tego wynikające będą pana własnością" koniec cyt. Amplituda temperatury?Przy regulusach zależy ona wyłącznie od czułości termoregulatorów.... Zgadzam się. Proszę o przesłanie wykazu potrzebnych rozmiarów i wyznaczenie terminu akcji... Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 06.07.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Sorki, że nie w temacie:)Bogusław czy masz możliwość zrobić przedni panel regulusa jak zrobił to "R." : http://maginstal.pl/images/rsgallery/original/radson_001_jpg.jpg I czy masz możliwość przesłania zdjęć regulusa z "płaskim" panelem i panelem jak na zdjęciu? Sorki za zawracanie gitary, ale klient nasz Pan.... i chciałby to zobaczyć, może jakaś wizualizacja. Wreszcie Cie czymś zajmę i będzie troszkę spokoju w wątku:) Dziekuję Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.07.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) nie bardzo rozumiem to zdanie, czy ono oznacza że nie ma się co spodziewać żadnych oszczędności nawet na poziomie 1% ?? komfort cieplny to też dla mnie zagadka, do tej pory się nie skarżyłem, obecne grzejniki wraz z termostatami są zdecydowanie wystarczające, nie wyobrażam sobie że tutaj może być coś lepszego, tym bardziej że obecnie kupuję ciepło z EC gdzie taktowane mocy nie występuje w ogóle Pozwolisz, że powtórzę bo może moja poprzednia wypowiedź umknęła Twojej uwadze.... Grzejniki o małej masie całkowitej pozwalają wykorzystać każdy niespodziewany uzysk ciepła. Nie tylko bowiem szybko rozpoczynają grzanie, lecz szybko je przerywają, gdy zajdzie taka potrzeba.. Czyli wówczas, gdy temperatura osiągnie pożądany górny poziom. Nie jest on nigdy przekroczony, zatem nie ma mowy o sinusoidzie wychodzącej nad wyznaczoną granicę pożądanej temperatury... Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.07.2010 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Bogusław - przeczytaj mojego posta wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Sorki, że nie w temacie:) Bogusław czy masz możliwość zrobić przedni panel regulusa jak zrobił to "R." : http://maginstal.pl/images/rsgallery/original/radson_001_jpg.jpg I czy masz możliwość przesłania zdjęć regulusa z "płaskim" panelem i panelem jak na zdjęciu? Sorki za zawracanie gitary, ale klient nasz Pan.... i chciałby to zobaczyć, może jakaś wizualizacja. Wreszcie Cie czymś zajmę i będzie troszkę spokoju w wątku:) Dziekuję Grzegorz OK Grzegorz. Będą zdjęcia.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) boguslaw zanim przyjedziesz do mnie z tymi grzejnikami, wyjaśnijmy sobie co to jest komfort cieplny, w tradycyjnych domkach z zwykłymi kaloryferami wahania temperatur mogą bez problemu osiągnąć +-3 stopnie i nikt tego nie zauważy, nie mówiąc już o tym że kaloryfery to strefa bardzo gorąca przy samym grzejniku oraz pod sufitem oraz strefa znacznie chłodniejsza przy posadzce, i nikt się na to nie skarży bo ten typ tak ma czy ty pisząc o wyższym komforcie cieplnym masz na myśli że regulusy zapewnią mi znacznie mniejsze różnice temperatur w domku, coś na wzór komfortu cieplnego od podłogówki ? Zdecydowanie tak. Z tą różnicą, że przy regulusach źródło ciepła umieszczone jest w neutralnym miejscu, a nie jest stale umieszczone w okolicach podudzi - czyli ośrodka głównej spoczynkowej regulacji temperatury ciała człowieka. Różnica temperatury pomiędzy posadzką a sufitem, w ciepłych domach, przy niskich parametrach ( pompa, kondensat) wynosi ledwie dziesiątki stopnia.. Grzejniki są letnie a w pomieszczeniach czuć jednolite ciepło. Były wypowiedzi użytkowników na ten temat, również na tym forum. W tradycyjnych domkach z zwykłymi kaloryferami wahania temperatur mogą bez problemu osiągnąć +-3 stopnie i nikt tego nie zauważy, nie mówiąc już o tym że kaloryfery to strefa bardzo gorąca przy samym grzejniku oraz pod sufitem oraz strefa znacznie chłodniejsza przy posadzce, i nikt się na to nie skarży bo ten typ tak ma. ------------------------------------------------------------------- Takich wahań temperatury (+- 3 stopnie) nikt obecnie nie uzna za komfortowe. Dobrze ocieplona posadzka ma temperaturę pokojową. Temperatura posadzki betonowej pokrytej glazurą podlega samoregulacji, która nie jest żadną swoistą cechą podłogówki lecz cechą każdej posadzki betonowej i każdej przegrody domu dobrze akumulującego... boguslaw zanim przyjedziesz do mnie z tymi grzejnikami, wyjaśnijmy sobie co to jest komfort cieplny,... (...)... trzeba jeszcze uwzględnić bardzo subiektywne odczucie komfortu cieplnego, a tego zmierzyć się nie da i będzie wielkie pole do gdybologii Komfort cieplny. Komfort cieplny uzależniony jest od trzech parametrów: temperatury powietrza, wilgotności powietrza i jego ruchu. Należy pamiętać, że temperatura komfortowa może być dla każdego z domowników różna, nawet w zakresie kilku stopni. Nie lubimy przeciągów, spowodowanych zbyt gwałtownym ruchem powietrza w związku z różnicą temperatur. Jednakże nie lubimy też termosów, ze stojącym powietrzem. Dlaczego? Ponieważ poza grzejnikami, my jesteśmy najcieplejszym ciałem w pomieszczeniu, i też musimy się schładzać. Chcemy się schładzać będąc zrelaksowanymi, w sposób komfortowy. Wszak jesteśmy w Naszym Domu. Gdy powietrze stoi w miejscu, schładzanie organizmu jest znacznie utrudnione. W takiej sytuacji, wokół ciała będącego w spoczynku, tworzy się film powietrza ogrzanego, o podwyższonej wilgotności. Nasz organizm produkuje dużą ilość ciepła, które musi zostać z niego usunięte. System centralnego ogrzewania powinien być tak skonfigurowany i tak sterowalny, by w zmieniających się stale warunkach otoczenia, przy zmieniającym się stale naszym stanie ogólnym, zapewnić nam komfortowe schładzanie organizmu. Komfort cieplny będzie odczuwać wówczas, gdy ilość ciepła traconego przez organizm będzie równa ilości ciepła przez niego wyprodukowanego a proces ten nastąpi w sposób w pełni przez nas akceptowany. === Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.07.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Pytam ponownie. Uważasz, że mpoplaw potrzebuje adwokata i suflera? Nie odnosiłem się do wypowiedzi mpoplawa, tylko mr6319. Ponownie zwracam Ci uwagę, że Twoje pytanie jest bezzasadne. Mimo Twoich nic nie wnoszących do wątku wstawek... W porównaniu do Twoich wypowiedzi, w których na jedną wypowiedź odpowiadasz w czterech (!!) osobnych wpisach, rzeczywiście nic one nie wnoszą. No ale ja mam tylko 1 200 wpisów na liczniku, a Ty ponad 3 000... Dalszą dyskusję z Tobą uważam za pozbawioną sensu, szkoda czasu czytelników tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) jeśli kaloryfer jest gorszej produkcji to gorzej rozdaje ciepło, więc różnice temperatury między podłogą a sufitem są większe, np: podłoga +20 sufit +22 a więc po uśrednieniu odczytów okaże się że średnia temperatura między ogrzewanym pomieszczeniem a środowiskiem zewnętrznym dla zwykłego kaloryfera i dla regulusa to będzie to samo Tu masz rację. Jeżeli przy regulusach temperatura maksymalna wyniesie np. 21.2 oC a minimalna 20.8 oC a przy grzejnikach o dużej bezwładności, jak powiedziałeś wcześniej, +-3 stopnie, czyli maksymalna 24 oC a minimalna 18 oC to oczywiście średnia temperatura "między ogrzewanym pomieszczeniem a środowiskiem zewnętrznym" będzie taka sama i straty ciepła będą takie same Ale czy takie różnice temperatur będą komfortowe? Pytanie drugie: jak ten drugi system reaguje na wszelkie uzyski ciepła np. silne nasłonecznienie? Regulusy zareagują niemal natychmiast. Grzanie staje. Przy regulusach nie dojdzie nigdy do przewyższenia temperatury ponad zadaną a zatem dT pomiędzy pomieszczeniem a środowiskiem zewnętrznym nigdy nie bedzie niepożądanie duża. Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) Utrata ciepła zależy od dT czy nie? Jeśli dT będzie zbyt duża to i utrata ciepła będzie zbyt duża... Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.07.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Znowu te brednie z Regulusami ech... że niby wszedzie pasują swoimi mozliwosciami ... i są najlepsze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.07.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) mpoplaw. Wysokość straty ciepła zależy od dT czy nie? Jeżeli na zewnątrz jest temperatura powiedzmy zero stopni C a wewnątrz jednego pomieszczenia temperatura 20 stopni, natomiast wewnątrz drugiego pomieszczenia 24 stopnie C. Które z tych dwu pomieszczeń będzie utraci więcej ciepła? Znowu te brednie z Regulusami ech... że niby wszedzie pasują swoimi mozliwosciami ... i są najlepsze .... Spójrz na listę referencyjną możliwych zastosowań.... Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.07.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Wystarczy spojrzeć na skróconą listę referencyjną dokonanych zastosowań.... To są fakty. Wystarczy spojrzeć na tabele porównawcze tych grzejników z innymi - mocy względem masy a także powierzchni wymiany ciepła. B. Już Ci kiedyś pisałem, że jednym lekiem wszystkiego nie wyleczysz ale jesi uwazasz inaczej to bron boze od takich lekarzy jak Ty, starajacych sie byc fachowcami z fizyki budowli i tak samo "leczacym" budynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.07.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Już Ci kiedyś pisałem, że jednym lekiem wszystkiego nie wyleczysz ale jesi uwazasz inaczej to bron boze od takich lekarzy jak Ty, starajacych sie byc fachowcami z fizyki budowli i tak samo "leczacym" budynki. Nie. Jednym lekiem wszystkiego nie wyleczę. Nie uważam inaczej. Większość chorób organizmi potrafi zwalczyć sam, i musi je zwalczyć sam, a leki mają jedynie działanie wspomagające... Choć są leki, które mają wpływ na wiele schorzeń. Nie porównuj organizmu człowieka do prymitywnych budowli stworzonych przez człowieka.. Broń Boże wszystkich forumowiczów od takich "doradców od energooszczędzania", którzy stosują taką retorykę i taką argumentację jak Ty... Nie leczę budynków. Nie zgadzam się jedynie ze stwierdzeniem, że rodzaj zastosowanych grzejnikow nie ma żadnego wpływu na koszty zużytej energii, na komfort cieplny i na stan zdrowia mieszkańców.. Przypominam, że grzejnikiem jest również ogrzewanie podłogowe płaszczyznowe i na drugim biegunie konwektory elektryczne MA I TO DUŻY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.07.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 (edytowane) oczywiście te z większą dT a teraz policzmy o ile konkretnie będzie to więcej, domek ma 4-ry strony świata i tylko jedną nasłonecznioną, więc współczynnik korekcyjny 0,25 do tego bardziej nagrzane pomieszczenie dłużej stygnie więc strata ciepła tylko z korektą 0,5 do tego słonecznych godzin w sezonie grzewczym jest tylko 8% i na koniec korekta dla dT +4 stopnie wychodzi 25% zsumujmy 0,25*0,5*0,08*0,25=0,0025=0,25% czyli tak jak napisałem wcześniej uzysk energetyczny to procent procenta promila A większe straty wentylacyjne???? Przewyższenie powyżej temperatury pożądanej (ustawionej na termostacie) przy grzejnikach o dużej masie będzie występować w każdym cyklu grzania, i to zarówno w dzień jak i w nocy; Uzyski ciepła to nie tylko nasłonecznienie; Kilkustopniowe różnice temperatur, które założyłeś, są niekomfortowe; Organizm nie lubi żadnego przegrzewania Przy regulusach w ciepłym i akumulującym obiekcie, wykres temperatury powietrza będzie tworzył niemal linią prostą - izotermiczną - sinusoida o minimalnym wychyleniu. Niezależnie od sposobu liczenia i od ilości branych pod uwagę czynników, jeśli z każdego z nich, zaczniesz te uzyskane ułamki procenta oszczędności dodawać do siebie, to można dojść do całkiem sporego wyniku korzyści. Komfort cieplny to jedno lecz możliwość całorocznego łatwego korygowania temperatury powietrza, w zależności od zmiennych potrzeb domowników, jest też bardzo istotna. Uzyski ciepła: Ile ciepła generuje komputer? A ile elektryczna płyta grzewcza? A ile dorosły człowiek? Itd... Edytowane 21 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts