Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie czytałem tej papki, miały byc liczby.

Spamujesz na tym forum ładnych parę lat, ciągle tak samo. Nigdy ci się nie znudzi bo chcesz tylko pisać o tych swoich grzejnikach, każda okazja jest dobra.

Nie będę się kopał z koniem.

Chcesz pójść na łatwiznę... Policz sobie.

Dałem Ci wszystkie założenia..

Teraz stwórz algorytm pod siebie, uwzględniający metry kwadratowe powierzchni użytkowej domu, ilość i wiek domowników, odległość od miejsca pracy do miejsca zamieszkania rodziców, a także pochodzenie i jeszcze kilka pomniejszych zmiennych...

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. O koniach chętnie pogawędzę. Mam dwa hanowery i dwa ślązaki.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słabiutko hydraulik..

Słabiutko.

Ps.

Twoja kobieta też jest jak każda inna?

Ps.2

Do poprzedniej propozycji preparatów Gingko + lecytyna, dołącz to co polecałem Arturo72. Masz zbyt dużą huśtawkę emocjonalną. Czasem lepiej się ugryźć w język...

Ps.3

Nie różnicą temperatur, lecz temperaturą na powrocie...

Ps.4

Regulowanie rotametrami temperatury w pomieszczeniu niezgodne z przepisami? Jakimi?

Ruchu drogowego?

...

Typowy brak kompetencji przykryty chamstwem ,zero konkretów tylko insynuacje

Bogusławie, nerwy puszczają, czy uderzono w celny punkt? Bo odniesienie się do kobiety forumowicza hydraulik_ uważam przegięcie.

Broń Boże chrisowaty!

Przekomarzamy się.

Dostosowuję retorykę do retoryki adwersarza.. Przykład jak przykład..

Skoro ktoś nie widzi zasadniczych różnic, pomimo ogólnych podobieństw, to naprawdę nie jest mój problem..

Grzejnik jak grzejnik? W takim razie kocioł jak kocioł. Każdy służy do tego samego. Wytwarza ciepło.

Diabeł tkwi w szczegółach. Tyle i tylko tyle.

Pozdrawiam

Bogusław

Broń Boże chrisowaty!

W takim razie kocioł jak kocioł. Każdy służy do tego samego. Wytwarza ciepło.

Diabeł tkwi w szczegółach. Tyle i tylko tyle.

Przykład z kotłem akurat Ci się nie udał.

W kotle następuje reakcja chemiczna dzięki której wydziela się ciepło. W zależności od typu tej reakcji, występuje również inna sprawność jak i ilość tej energii.

W grzejnikach wodnych nośnikiem energii jest woda, nie występuje przemiana energii, więc nie używa się pojęcia sprawność. No chyba że zależy nam na jak najszybszym schłodzeniu wody w układzie grzewczym.

Przykład z kotłem akurat Ci się nie udał.

W kotle następuje reakcja chemiczna dzięki której wydziela się ciepło. W zależności od typu tej reakcji, występuje również inna sprawność jak i ilość tej energii.

W grzejnikach wodnych nośnikiem energii jest woda, nie występuje przemiana energii, więc nie używa się pojęcia sprawność. No chyba że zależy nam na jak najszybszym schłodzeniu wody w układzie grzewczym.

Są i kotły elektryczne.

No chyba... Czyli jednak..

Wiele forów wszelakich czytałem ale ten wątek się nadaje do rekordów guinessa. Może jakiś moderator by zgłosił, będzie rekord na 100%. Ciekawe jak się czują ci co chcieliby się faktycznie czegoś dowiedzieć o jakości wykonania grzejników i próbują to czytać. Można by też z tego wątku zrobić audiobooka i żeby czytał np. Halama, sukces murowany!

Gość Arturo72
Wiele forów wszelakich czytałem ale ten wątek się nadaje do rekordów guinessa. Może jakiś moderator by zgłosił, będzie rekord na 100%. Ciekawe jak się czują ci co chcieliby się faktycznie czegoś dowiedzieć o jakości wykonania grzejników i próbują to czytać. Można by też z tego wątku zrobić audiobooka i żeby czytał np. Halama, sukces murowany!

Nie tylko ten wątek rządzi się swoimi prawami,no może prawem jednego człowieka do reklamowania za wszelką cenę,wszelkimi sposobami swojego wyrobu :)

Jest też wątek o Legalecie,gdzie sprzedawcy reklamują swój produkt jako naj,naj,najlepszy na świecie a jest to zwykła grzewcza płyta fundamentowa z tym,że nazwana legalett i przy okazji w kosmicznej cenie ;)

Nie czysta reklama ogłupia ludzi...

Witaj ibizpl!

Fragmentami wątek jest konstruktywny i interesujący. Fragmentami.

Szkoda, że od czasu do czasu pojawia się fala ataków ad personam...

Te fragmenty zatem lepiej przewijać..

Jeśli masz pytania odnośnie jakości wykonania jakichś konkretnych grzejników, czy też ich specyfiki, pytaj.

Było takich pytań mnóstwo. lecz zawieruszyły się gdzieś w długotrwałej kopaninie i typowo polskich kalizmach..

Prezentuję konkretną koncepcję sposobu patrzenia na konfigurację systemu c.o. oraz strategię ogrzewania.

Modyfikowalną niezależnie od zmian trendów oraz od sytuacji domowej użytkownika.

1/. Optymalna produkcja ciepła.

2/. Optymalne magazynowanie ciepła.

3/. Optymalna dystrybucja ciepła.

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Fragmenty mojej koncepcji i sformułowań zaczynają sie pojawiać w szeregu tekstów o tematyce grzewczej.

Zatem nie jest to bezsensowna orka na ugorze..

Nie jest to vox clamantis in deserti...

Fascynacja części użytkowników podłógówką, jako głównym emiterem ciepła powoli minie.

Zaczną wychodzić pewne jej aspekty...

Dynamiczny klimat - zmienne potrzeby co do komfortu cieplnego = dynamiczne ogrzewanie.

Edytowane przez boguslaw

Ps. Fragmenty mojej koncepcji i sformułowań zaczynają sie pojawiać w szeregu tekstów o tematyce grzewczej.

Zatem nie jest to bezsensowna orka na ugorze..

Nie jest to vox clamantis in deserti...

Fascynacja części użytkowników podłógówką, jako głównym emiterem ciepła powoli minie.

Zaczną wychodzić pewne jej aspekty...

Nic dziwnego ze jesteś cytowany w tekstach o tematyce grzewczej, jako producent masz więcej do powiedzenia niz zwykły uzytkownik grzejników. I to ze przedstawiasz je jak nalepiej również dziwne nie jest. Mówiąc kolokwialnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Orka bezsensowna również nie jest jeżeli przynosi wymierne efekty finansowe.

W przypadku podłogówki jest to faktycznie głos wołającego na puszczy, nawet prorok Izajasz ma swój skromny udział w reklamie regulusów. Skąd to przypuszczenie o przeminięciu fascynacji podłogówką, nie sądze abyś posiadał dar przepowiadania niczym Nostradamus. W 2020 roku wchodzi w zycie dyrektywa dotycząca domów zeroenergetycznych. W takich domach o bardzo niskim zapotrzebowaniu na ciepło instalacje co wodne to jakieś nieporozumienie. Wg mnie przyszłość to ogrzewanie elektryczne płaszczyznowe kablowe o stosunkowo niskim koszcie inwestycyjnym, precyzyjnym dozowaniu energii, niemożliwym do uzyskania w jakimkolwiek układzie hydraulicznym. Zadne potencjane oszczędności mogące wystąpić w grzejnikach które szybciej reagują na zmiany temperatur (w domach zeroenergetycznych te zmiany bedą bardzo powolne) nigdy nie zrekompensują wyższych kosztów inwestycyjnych w stosunku do kabli. Pozostaje jeszcze kwestia remontów czy też modernizacji budynków starszych, w takich przypadkach gdy nie ma możliwości instalacji grzejników podłogowych z natury rzeczy trzeba korzystać z grzejników konwekcyjnych. Czy akurat to będą to regulusy z siłownikami i regulatorami, mam poważne watpliwości. Bynajmniej nie z powodu ich działania a z bardzo prozaicznego czyli ograniczonych srodków finansowych.

Co do negatywnych aspektów podłogowki bo chyba takie masz na myśli, to nie zostały one naukowo potwierdzone. To potwierdzenie tym bardziej się oddala im bardziej energooszczędne domy się buduje. Zmniejsza się róznica termperatur posadzki i powietrza a tym samym negatywny wpływ podłogowki maleje

Edytowane przez asolt

Nic dziwnego ze jesteś cytowany w tekstach o tematyce grzewczej, jako producent masz więcej do powiedzenia niz zwykły uzytkownik grzejników. I to ze przedstawiasz je jak nalepiej również dziwne nie jest. Mówiąc kolokwialnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Orka bezsensowna również nie jest jeżeli przynosi wymierne efekty finansowe.

W przypadku podłogówki jest to faktycznie głos wołającego na puszczy, nawet prorok Izajasz ma swój skromny udział w reklamie regulusów. Skąd to przypuszczenie o przeminięciu fascynacji podłogówką, nie sądze abyś posiadał dar przepowiadania niczym Nostradamus. W 2020 roku wchodzi w zycie dyrektywa dotycząca domów zeroenergetycznych. W takich domach o bardzo niskim zapotrzebowaniu na ciepło instalacje co wodne to jakieś nieporozumienie. Wg mnie przyszłość to ogrzewanie elektryczne płaszczyznowe kablowe o stosunkowo niskim koszcie inwestycyjnym, precyzyjnym dozowaniu energii, niemożliwym do uzyskania w jakimkolwiek układzie hydraulicznym. Zadne potencjane oszczędności mogące wystąpić w grzejnikach które szybciej reagują na zmiany temperatur (w domach zeroenergetycznych te zmiany bedą bardzo powolne) nigdy nie zrekompensują wyższych kosztów inwestycyjnych w stosunku do kabli. Pozostaje jeszcze kwestia remontów czy też modernizacji budynków starszych, w takich przypadkach gdy nie ma możliwości instalacji grzejników podłogowych z natury rzeczy trzeba korzystać z grzejników konwekcyjnych. Czy akurat to będą to regulusy z siłownikami i regulatorami, mam poważne watpliwości. Bynajmniej nie z powodu ich działania a z bardzo prozaicznego czyli ograniczonych srodków finansowych.

Co do negatywnych aspektów podłogowki bo chyba takie masz na myśli, to nie zostały one naukowo potwierdzone. To potwierdzenie tym bardziej się oddala im bardziej energooszczędne domy się buduje. Zmniejsza się róznica termperatur posadzki i powietrza a tym samym negatywny wpływ podłogowki maleje

Witaj asolt,

W tym co piszesz masz dużo racji, lecz póki co jest jak jest..

Od dyrektywy do powszechności jakiegoś rozwiązania daleka droga.

Jeszcze wszystko może się zmienić. I się zmieni. Od geopolityki poczynając.

Następuje odwrót od wiatraków, odwrót od biopaliw...

Elektronizacja urządzeń robi zawrotne postępy..

Panta rhei.

Daru przepowiadania nie mam, lecz intuicję i owszem.

Wiele moich opinii politycznych po latach sprawdziło się co do joty.. Toczka w toczkę.

Pamiętaj ,że diagnostyka to moja specjalność a dobra diagnoza to 99% sukcesu.

Jeśli zboczysz z kursu choćby o ćwierć rumba w lewo lub prawo, to prędzej czy później rozwalisz się na skałach lub osiądziesz na mieliźnie lub znajdziesz się w całkiem innym miejscu niż chciałeś być...

Co do naukowych potwierdzeń oczywistych oczywistości..

Czy naprawdę ludzie muszą na własnej skórze doświadczyć i statystycznie potwierdzić jakąś prawidłowość?

Opisywałem mechanizmy termoregulacji człowieka wielokrotnie i niezwykle szczegółowo.. Przywołać?

Jeśli tylko się o tym wie, wystarczy zadbać o pewne parametry i po krzyku.

Gorzej, jeśli się nie wie lub zamyka się uszy i rozum na potencjalne zagrożenie, które nazwałem skromnie "czynnikiem ryzyka".

Czynnikiem ryzyka jednym z wielu, lecz również bardzo istotnym. W domu spędzamy znaczną część naszego życia a starsi ludzie często całą resztę..

Nasz dom nie ma prawa nam szkodzić !!!

W żadnym aspekcie.

Wystarczy zachować czujność i po problemie.

Profilaktyka, nie leczenie.

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Wiadomo, że węglowodory działają biostymulująco..

Nadmierna stymulacja proliferacji komórek, doprowadzić może do metaplazji a następnie do zmian typu neo. Znamy częste przypadki złych efektów leczenia np. naftą...

Nagle się okazało, że nasze kochane grillowanie, ostatnio w nadmiarze serwowane może nas załatwić...

A wystarczyło wiedzieć...

Wszystko co działa biostymulująco, może doprowadzić do neo.

Umiar we wszystkim.

Złoty środek.

Edytowane przez boguslaw

Małe dopowiedzenie.

Najprostsza regulacja systemem poboru, dystrybucji ciepła instalacji c.o. to wyregulowanie przepływów poprzez poszczególne obwody poprzez rotametry

i modulacja przepływu na pompie, poprzez elektroniczne śledzenie temperatury powrotu do kotła...

Temperatura czynnika spada (czyli pobór ciepła większy) cyrkulacja czynnika przyspiesza..

Proste jak budowa cepa i chyba niedrogie...

Kolejno będą inne bardziej skomplikowanie systemy sterowań... W zależności od płynności podaży ciepła z jego źródła lub magazynu no i oczywiście potrzeb użytkowników... Użytkowników, nie użytkownika!

Pozdrawiam

Bogusław

Gość Arturo72
Małe dopowiedzenie.

Najprostsza regulacja systemem poboru, dystrybucji ciepła instalacji c.o. to wyregulowanie przepływów poprzez poszczególne obwody poprzez rotametry

i modulacja przepływu na pompie, poprzez elektroniczne śledzenie temperatury powrotu do kotła...

Temperatura czynnika spada (czyli pobór ciepła większy) cyrkulacja czynnika przyspiesza..

Proste jak budowa cepa i chyba niedrogie...

Pozdrawiam

Bogusław

Jak w każdych grzejnikach !!!

Czy Ty zawsze musisz robić wodę z mózgu klientom ???

Moderator/Administrator(reklamobiorca=kasobiorca) przymyka oczy na okłamywanie i wprowadzanie w błąd użytkowników forum ?

Edytowane przez Arturo72

Przykład powyższy wskazuje, że w najprostsze sterowanie regulusami nie trzeba zatem pakować wielu tysięcy złotych.

Te elementy mogą być wspólne dla każdego systemu grzejnikowego lecz tylko przy regulusach umożliwiają maksymalnie płynne i o czasie dostosowywanie się potrzeb grzewczych do podaży ciepła.

Q.s. - quantum satis - po aptekarsku.

Ile trzeba i kiedy trzeba.

Sterowanie produktem precyzyjnym samym w sobie, nie potrzebuje zbyt wielu dodatkowych elementów..

Bez głowic, bez wyprzedzenia pogodowego, wyłącznie z zaworami odcinającymi na grzejnikach..

Pozdrawiam niedzielnie ze słonecznych, złocisto-krwistych Beskidów..

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

"Chodzi mi o to, aby język giętki

Powiedział wszystko, co pomyśli głowa:

A czasem był jak piorun jasny, prędki,

A czasem smutny jako pieśń stepowa,

A czasem jako skarga nimfy miętki,

A czasem piękny jak aniołów mowa...

Aby przeleciał wszystka ducha skrzydłem.

Strofa być winna taktem, nie wędzidłem."

Policzalne zapewne jest, aczkolwiek nie tak prosto.

Problem jest w tym ze te oszczednosci są tak małe, ze w połaczeniu ze stosunkowo drogim systemem regulacyjnym czas zwrotu takiej inwestycji jest bardzo długi, jesli jest w ogóle. Zgadzam sie ze te grzejniki są bardzo dobre, lepsze od innych (...)

Wielkość oszczędności zależy wprost od wielkości ogrzewanego obiektu i sposobu jego zbudowania.

Wielkość oszczędności zależy od skłonności użytkownika do oszczędzania ciepła i od umiejętności wykorzystania niskiej inercyjności regulusów..

Oszczędność na kasie to jedno a wysoki komfort cieplny to drugie.

Jeśli otrzymam dokłądnie tyle ciepła co potrzebuję, dokładnie o tym czasie co potrzebuję, a także mogę szybko zatrzymać proces ogrzewania, to system taki jest z pewnością bardziej komfortowy od każdego innego powolnego i nieprecyzyjnego.

Pozdrawiam

Bogusław

Pozwolę sobie doprecyzować, żeby ktoś, kto zobaczy ten akapit nie wyciągnął błędnych wniosków.

KrzysztofLis2 napisał nie tylko, że przeciętny użytkownik nie zauważy różnicy, ale także, że nie będzie mieć wymiernych korzyści finansowych, nawet gdy będzie wiedział, kiedy, gdzie i jak skorzystać z możliwości tego systemu.

Krzysztofie,

Wymieniłem w punktach, w jaki sposób można obniżyć koszty grzania dysponując systemem grzejnikowym o bardzo małej bezwładności cieplnej.

Nawet jeśli jakikolwiek oponent twierdzić będzie, że jest to finansowo korzyść niewielka, to przyznaje tym samym, że ona jest...

To jaka ona jest, nie zależy jednak od tego konkretnego oponenta, tylko od umiejętności spożytkowania cech systemu niskoinercyjnego dla swojej korzyści finasnowej i dla swojego komfortu przez konkretnego użytkownika.

Pozdrawiam

Bogusław