boguslaw 14.11.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (...) Czy są lepsze? Myślę, że tak. Czy widać różnicę? Z całą odpowiedzialnością twierdzę, że nie. "Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać?" Krzysztofie, Czyli dlaczego są lepsze? O ile są droższe od innych? Podaj faktyczną, rynkową cenę nabycia. Czy grzejnik z miedzi i aluminium ma kosztować tyle co blaszany? A może dla niektórych są ładniejsze? I kolorowe? Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.11.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) mpoplaw.... ja juz sobie poszperałem i wiem ile te "bajery" kosztują... pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/grzejnik-regulus-r-6-60-lepszy-rabat-i2780339725.html na cały parter potrzebowałbym... hmm.. 6 - 8 sztuk? tak mniej wiecej... czyli jakieś 2 -3 koła ( podłogówka parteru kosztowała mnie ... tysiaka na okrągło ) jakbym dokładnie policzył jakie grzejniki mi byłby NAPRAWDĘ potrzebne... pewnie wyjdzie więcej.. .. a i tak miałbym watpliwość czy salon 46m2 dogrzeję... zestawianie kosztów podłogówki z regulusami to strzał w kolano bogusława ( licząc sam materiał ... nie wspominając o komforcie ) są też takie: http://allegro.pl/grzejniki-regulus-plan-rd6-100-plaska-plyta-w-wa-i2769927749.html przyznam sie bez bicia, że lekcji z grzejników nie odrabiałem... ale to może przez kwoty jakie musiałbym wywalić na kalafiory i gapić się na "piękny element dekoracji pod oknem " Edytowane 14 Listopada 2012 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.11.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) netbetMówisz ,że na parter potrzebowałbyś takich 6-8 sztuk? Masz taki duży ten parter czy tak słabo ocieplony?Gdybyś miał moje grzejniki o takim rozmiarze jak przywołałeś (R6/60), wówczas miałbyś potencjalną "moc zainstalowaną" od 8.65- 11.5 kW. Dużo, nie?Dogrzejesz swój 46 - metrowy salon lekutko... 2000-2700 PLN za komplet grzejników to wcale nie tak dużo.. Cena dotyczy jednego grzejnika. Gdy będziesz brał ich osiem, to z całą pewnością mógłbyś się jeszcze ostro potargować..Poza tym. Niektórych stać na taki wydatek a nawet jeszcze większy, szczególnie za grzejniki, które być może ich przeżyją.. Gdyby się jednak komuś znudziły lub pojawi się jakiś inny, wspaniały sposób na ogrzewanie pomieszczeń, to według dzisiejszych cen dostanie za nie w skupie 700 PLN a więc prawie tyle, co ty wydałeś na swoją podłogówkę... Miedź jest i zawsze będzie w cenie.. Ile "wyciśniesz" z podłogówki na twoim parterze, nie przekraczając normy dla temperatury posadzki?Jaki okres czasu potrzebujesz na zmianę w temperaturze wnętrza w razie potrzeby? Fajnie się gawędzi, nie? ... Edytowane 14 Listopada 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.11.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A teraz, zamiast brać całą grupę małych grzejników, przelicz to na dwa-trzy większe....6szt x 60cm = 3.6 mb grzejników - proponuję np. 1 x 160 + 1 x 200 = "moc zainstalowana" - 11.5 kW8szt x 60cm = 4.8 mb grzejników - proponuję np. 2 x 200 + 1 x 80 = "moc zainstalowana" - 14,85 kW Podpowiem...Na podanej stronie rabat wynosi około 30% od cen katalogowych.. Miłej zabawy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 "Potencjalna moc zainstalowana" to największa moc możliwa do osiągnięcia dla danego typu grzejnika.W tym wypadku dla 6-8 sztuk przywołanych typów grzejników.. Temperaturę maksymalną pracy instalacji c.o. wziąłem z sugerowanej przez ciebie mpoplaw... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209231-Sprawnośc-instalacji-CO Jak to mówią: manipulacja ma krótkie nogi... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Zabawa w przedszkole? Dodaj wentylator...Przyrost mocy + 30% Moc grzejnika z wentylatorem to zakres od zera do 130% To, że silnik w samochodzie ma określoną moc nie oznacza, że kierowca zawsze jedzie na maksa - start i "pełna rura".."Potencjalna moc zainstalowana" a moc chwilowo wykorzystywana to nie to samo - czy rozumiesz to? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 A teraz, zamiast brać całą grupę małych grzejników, przelicz to na dwa-trzy większe.... 6szt x 60cm = 3.6 mb grzejników - proponuję np. 1 x 160 + 1 x 200 = "moc zainstalowana" - 11.5 kW 8szt x 60cm = 4.8 mb grzejników - proponuję np. 2 x 200 + 1 x 80 = "moc zainstalowana" - 14,85 kW Podpowiem... Na podanej stronie rabat wynosi około 30% od cen katalogowych.. Miłej zabawy... ... netbet I jak Ci idzie liczenie? Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 15.11.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 zmusiliscie mnie do odgrzebania papierów... projekt zakłada zapotrzebowanie parteru na poziomie 5100 Wjest wrysowanych 8 grzejników - róznychnieszczęsny salon ma zapotrezbowanie 3100 W i mają to załatwić 4 grzejniki... czyli kazdy musi dawać ok 800Wsamo ich rozmieszczenie w projekcie juz budzilo moje obawy o ich skuteczność ogrzania takiej kubatury powietrza tylko czterema punktami przy scianiewtórną sprawą jest moja niechęć do czegos co wisi pod oknemmiedzy grzejnikami na przeciwległych ścianach jest odleglość 8,5m .... i nawet jak na moje laickie oko to sporo ile kosztuje regulus 450mm wysoki 1000 mm długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Zamoknięte te twoje "kapiszony" mpoplaw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 15.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 i co ty na to Netbet ?? wydałeś 1000zł na swoją podłogówkę która przeżyje domek, ale nasz marketingowiec twierdzi że to wielki błąd, bo powinieneś wydać 3tyś na jego kaloryfery z wentylatorem bo za 30 lat będziesz mógł je sobie sprzedać na skupie złomu :rotfl: daje to do myslenia.... chyba wypruję podłogówkę ... dołożę pare groszy i powieszę na scianach kalafiory... bugusław byłby wniebowzięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 zmusiliscie mnie do odgrzebania papierów... projekt zakłada zapotrzebowanie parteru na poziomie 5100 W jest wrysowanych 8 grzejników - róznych nieszczęsny salon ma zapotrezbowanie 3100 W i mają to załatwić 4 grzejniki... czyli kazdy musi dawać ok 800W samo ich rozmieszczenie w projekcie juz budzilo moje obawy o ich skuteczność ogrzania takiej kubatury powietrza tylko czterema punktami przy scianie wtórną sprawą jest moja niechęć do czegos co wisi pod oknem miedzy grzejnikami na przeciwległych ścianach jest odleglość 8,5m .... i nawet jak na moje laickie oko to sporo ile kosztuje regulus 450mm wysoki 1000 mm długi? I zrobiłeś sobie "podłogówkę", bo nie lubisz jak Ci coś wisi pod oknem... No i w czym problem? Jak chciałeś, tak masz... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 15.11.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) I zrobiłeś sobie "podłogówkę", bo nie lubisz jak Ci coś wisi pod oknem... No i w czym problem? Jak chciałeś, tak masz... Pozdrawiam Bogusław zrobiłem bo: ... bo podłogówka jest TAŃSZA od grzejników "jakichkolwiek" i ..... i firanki ładniej przylegaja do ściany;) każdy zdrowo myślący / liczący inwestor powinien to sobie uświadomić. Edytowane 15 Listopada 2012 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Zdrowo myślący? Z tym zdrowiem przy podłogówce może być rozmaicie.. Pożyjesz, zobaczysz..Liczący? Chińskie żeberka są tańsze od każdej podłogówki..Tylko cena się dla Ciebie liczy? Cena to kiepski argument. Niektórzy wolą V70 od Seicento.Grzejnik można także schować w ścianie lub w posadzce. Ale cóż.De gustibus non est disputandum......Są także klimakonwektory... Fajnie się gawędzi.... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 15.11.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 można także schować w ścianie lub w posadzce. Ale cóż. De gustibus non est disputandum... ... Są także klimakonwektory... Fajnie się gawędzi.... ... Jakby ktoś wynalazł organicznego spambota to niestety już go nie opatentuje - byli szybsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.11.2012 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Jakby ktoś wynalazł organicznego spambota to niestety już go nie opatentuje - byli szybsi. Dobre to :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 16.11.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 udowodnij to na liczbach wymiernych, bo kłamstwo ma krótkie nogi 2 strony temu też prosiłem o wymierne liczny to dostałem nawijkę o zielonych i czerwonych polach obrotomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.11.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Bo ile razy prosi się Bogusława o wymierne liczby, dostajemy odpowiedź, że te liczby to są i można je policzyć. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.11.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Bo ile razy prosi się Bogusława o wymierne liczby, dostajemy odpowiedź, że te liczby to są i można je policzyć. I tyle. Krzysztofie.. Ile rodzin, tyle liczb. Ile domów, tyle liczb. Ile rodzin i domów, tyle różnych wyników. Odpowiedziałem Dużemu Bobanowi bardzo precyzyjnie, jak na tak nieprecyzyjnie zadane pytanie... Jeśli ktoś szanuje wytworzoną energię, ponadto szanuje stan swojej kieszeni, to wiedząc gdzie i kiedy może zaoszczędzić jedno i drugie, zrobi to. Nie ma dwóch zdań. Chcecie cyfr? Stwórzcie sobie jakieś indywidualne założenie i policzcie. Krok po kroku... Oszczędność, większa lub mniejsza, wyjdzie zawsze. Człowiek posiada wolną wolę. Ta jego wolna wola pozwala mu żyć oszczędnie i szastać życiem. Wolna wola nie mieści się w teorii fraktali. Nie ma potrzeby sprowadzać wszystkiego do czystej matematyki. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.11.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ile rodzin, tyle liczb. Ile domów, tyle liczb. Ile rodzin i domów, tyle różnych wyników. ... no ale cennik na swojej wyroby macie chyba jeden... ... bo ja tam gdzies pytalem o jakis konkretny ( i proszę mi nie wypisywać że wszytko jest zalezne od wielkości zamówienia, rejonu Polski, wilgotności powietrza, koloru ścian..) są chyba jakieś widełki w których sie poruszacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.11.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 zmusiliscie mnie do odgrzebania papierów... projekt zakłada zapotrzebowanie parteru na poziomie 5100 W jest wrysowanych 8 grzejników - róznych nieszczęsny salon ma zapotrezbowanie 3100 W i mają to załatwić 4 grzejniki... czyli kazdy musi dawać ok 800W samo ich rozmieszczenie w projekcie juz budzilo moje obawy o ich skuteczność ogrzania takiej kubatury powietrza tylko czterema punktami przy scianie wtórną sprawą jest moja niechęć do czegos co wisi pod oknem miedzy grzejnikami na przeciwległych ścianach jest odleglość 8,5m .... i nawet jak na moje laickie oko to sporo ile kosztuje regulus 450mm wysoki 1000 mm długi? Projekt zakłada 5100 W !! Uprzejmie proszę o szczegółową specyfikację materiałów zużytych na wykonanie ogrzewania podłogowego, posadzki wraz z ociepleniem oraz instalacji rozdzielaczy i sterowania. Proszę o podanie rodzaju zastosowanej pompy cyrkulacyjnej. Proszę o osobne podanie cen materiałów. Proszę o podanie kosztów robocizny. Jeśli można proszę o dołączenie rzutu Twojego parteru wraz z projektem instalacji... Mówisz, że wydałeś na nią 1000.- PLN ? 5100 W? Wykaż to, nie pomijając niczego.... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts