Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sam pisałeś o _wymiernych_ efektach. Jak nie można tych "efektów" policzyć to przynajmniej przestań cynicznie kłamać albo przestań używać błędnie słów, których znaczenia nie rozumiesz. Wiem że nie posłuchasz ale co mi tam, wkleisz sobie kolejny cytat lub sentencję, spamerze.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... no ale cennik na swojej wyroby macie chyba jeden...

... bo ja tam gdzies pytalem o jakis konkretny ( i proszę mi nie wypisywać że wszytko jest zalezne od wielkości zamówienia, rejonu Polski, wilgotności powietrza, koloru ścian..) są chyba jakieś widełki w których sie poruszacie...

Masz cennik na str. http://www.regulus.com.pl

Zerknij sobie..

Upust w jakim porusza się przywołany sprzedający to cena katalogowa - minus 32%.

Tak, tak....Wiele zależy od koloru ścian i od wzrostu nabywcy.. Tak, tak..

Fajnie się gawędzi..

...

Sam pisałeś o _wymiernych_ efektach. Jak nie można tych "efektów" policzyć to przynajmniej przestań cynicznie kłamać albo przestań używać błędnie słów, których znaczenia nie rozumiesz. Wiem że nie posłuchasz ale co mi tam, wkleisz sobie kolejny cytat lub sentencję, spamerze.

Można policzyć... Policz sobie... Będzie wymiernie..

Na marginesie..

Czepianie się słówek to kiepski argument...

Bardzo niski.

...

Projekt zakłada 5100 W !!

Uprzejmie proszę o szczegółową specyfikację materiałów zużytych na wykonanie ogrzewania podłogowego,

uprzejmie proszę:

- 400 mb rury pex16 w cenie 2,00 zł/mb ( kan, wavin )

- spinki do rur 30 zł

- zawór 3D

...pozostałych rzeczy nie wymieniam( rozdzielacze, pompy, zawory, złączki, rury miedziane ), bo wchodzą w skład układu z podłogówką jak i układu z grzejnikami ( wiec i tak te koszty trzeba ponieść ) i z reguły siedzą sobie w kotłowniach ( i tam też ja je zakwalifikowałem do kosztów instalacji )

tak wiec grzejnik 5100 w może kosztować koło tysia..

Ile metrów kwadratowych ma ten twój parter?

Uprzejmie proszę o projekt...

Dam go do wyceny do profesjonalnej firmy zajmującej się wykonywaniem podłogówki.

Polecę wskazać podstawowe różnice w kosztach pomiędzy wykonaniem zwykłej wylewki pod glazurę a wylewki pod ogrzewanie podłogowe...

Pozostaje jeszcze cena robocizny...

400 mb "16" powiadasz?

Czyli z 1mb uzyskujesz 12.75 W?

.....

Tak na marginesie.... to pewnie nie jest marketing ;) hehe

Wg mnie strata kasy,no może nie strata ale nie przemyślane i bezsensowne wydatki.

Z tego co piszesz na bardzo upierdliwy system grzewczy zamierzasz wydać:

-kocioł-8tys.zł

-komin-5 tys.zł

-pompa ciepła do cwu-7tys.zl

-instalacja tego wszystkiego-5tys.zł

Co daje nam ok.25tys.zł

Przemyśl jedno urządzenie do wszystkiego,nie tak bardzo upierdliwe a wręcz bezobsługowe za identyczną kasę np. TRI11

No fakt,ta opcja przechyla szalę na korzyść ekogroszka i jest podstawową zaletą tego systemu ;)

No może jeszcze kolorowy wyświetlacz jako druga zaleta w kolejności...

baaa... nawet wiem kto sprzedaje takie coś,za ile i nawet komu robi ;)

....tu pozostaje mi odesłać Szanownego Pana do linka zamieszczonej u mnie poniżej i życzyć przyjemnej lektury...

Rozumiem, że w rewanżu na odesłanie cię do cennika na stronie http://www.regulus.com.pl ,ty odesłałeś mnie do swojego dzinnika...

Nie zamierzam tam zaglądać. Nie mam na to czasu.

Wyciągnięcie ceny z cennika to jeden rzut oka: http://www.regulus.com.pl/download/cennik_regullus.pdf

Prosiłem o podanie powierzchni twojego parteru a najlepiej jego rzutu (ewentualnie projektu instalacji c.o.)

Zadałem pytanie renomowanej firmie instalacyjnej, czy wykonają instalację podłogówki o mocy 5100 W, m.in. salon 46 m2 itd. za kwotę 1000.- PLN

materiały + ułożenie + wylewka...

Pytanie było zadane przez telefon. Odbierający natychmiast przekazał je innym w biurze.

Wszyscy zaczęli ryczeć ze śmiechu....

Odbierający po chwili poprosił o projekt i zaproponował dokonanie szczegółowej wyceny..

Zatem proszę o projekt netbet...

Tak na marginesie.... to pewnie nie jest marketing ;) hehe

baaa... nawet wiem kto sprzedaje takie coś,za ile i nawet komu robi ;)

Daj spokój Piotrek42.. Przecież nie o to chodzi... Zawsze mozna zawrzasnąć "marketing!!!" Na każdy tekst.

Zobacz, że tylko kilka nicków polemizuje z moimi tezami, starając się za wszelką cenę rozmyć wątek.. To tylko mała grupka... Coraz mniejsza.

A wchodzących są tysiące...

Stąd będę swoje tezy powtarzać i powtarzać

To co tu się uprawia, to tzw. kalizmy... Kalizmy są typowe dla konkurencji.

A ja konkurencji się nie boję.

Na szczęście jest tu kilka osób, z którymi można spokojnie i kulturalnie wymieniać poglądy a to jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Teza, antyteza. Teza, antyteza.

Ludzie myślą. Wchodzą na fora, czytają i myślą.

Mało kto włącza się w dysputy. Bo i po co? By ktoś "jaśnie oświecony" zaczął mu nadawać od niedouczonych durni?

Wystarczy prześledzić różne wątki, by łatwo stwierdzić, jak "starzy" traktują nowicjuszy...

A nie daj Boże, by ktoś miał zdanie odrębne...

Wszak nikt nie wie wszystkiego a "starzy" uczyli się poglądów wzajemnie od siebie... I niech sie nimi cieszą..

Pozdrawiam

Bogusław

Obraźliwe słowa świadczą o obrażającym, a nie o obrażanym...

Pisz tak dalej...

Ale ad rem..

Póki co, od osiemnastu lat, nikt się nie zgłosił do moich ludzi z propozycją wykonania instalacji c.o.

Wiesz dlaczego?

Nie mam takiej opcji w ofercie.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie zaproponuje producentowi np. traktorów usługi zaorania jego poletka..

Są zawsze dwie opcje: albo wykonać daną pracę samemu, albo zlecić wykonanie jej profesjonalnej firmie - z odpowiedzialnością, z serwisem i z gwarancją...

Ktoś, kto lubi majsterkować, niechętnie odda fajne zajęcie komuś innemu, natomiast najlepiej jest, gdy zamiast robić coś samemu, co z reguły trwa znacznie dłużej, przeznaczyć ten czas na zarobienie pieniędzy i z kolei te zarobione pieniądze przeznaczyć na stosownego fachowca.

Warunek - jest praca...

...

to jak w końcu, porównujemy porównywalne czy kłamiemy w żywe oczy porównując wykonanie kompletnej podłogówki (materiały + ułożenie + wylewka) wyłącznie do kosztów tylko zakupu grzejników ??

a morze twoje grzejniki są samoinstalacyjne, wystarczy klasnąć i same wskoczą na ścianę razem z rurkami zasilającymi ??

5 lat temu jak złożyłeś mi propozycję korupcyjną to w niej była też usługa robocizny, jak to możliwe że wtedy było to możliwe a teraz już nie jest ?? czyżby kolejny dowód na twoje krętactwa ??

PS jak spytałem się moderatora czemu przestał kasować twoje kalizmy to mi odpisał

Nie pomoże ani Święty Boże...

Danie ci grzejników bez żadnych zobowiązań do przetestowania nazywasz propozycją korupcyjną?

Dlaczego moderator nadal regularnie usuwa twoje posty?

Uważaj teraz: Ziemia jest okrągła a konkretnie ma kształt geoidy..

...

T

....

Nie zamierzam tam zaglądać. Nie mam na to czasu.

Zadałem pytanie renomowanej firmie instalacyjnej, czy wykonają instalację podłogówki o mocy 5100 W, m.in. salon 46 m2 itd. za kwotę 1000.- PLN

materiały + ułożenie + wylewka...

Pytanie było zadane przez telefon. Odbierający natychmiast przekazał je innym w biurze.

Wszyscy zaczęli ryczeć ze śmiechu....

ehhh... nygus jesteś, niedowiarek i ... zakochany w kaloryferach..

primo:

wylewka , styro , oraz cały osprzęt jak : rozdzielacze, zawory, etc... są w OBU INSTALACJACH! w podłogówce i w instalacji z grzejnikami

( czy ja niejasno pisałem wcześniej ? ) wiec one wchodząc w skład obu nie wpływaja na całkowity koszt.( mysląc w ten sposób mozna do ceny podlogówki wliczyc kocioł za 3 koła albo za 8 koła )

".. zaczęli ryczeć ze śmiechu... " - nawet wiem dlaczego: bo licząc wszytko od A do Z za kwotę 1 tysiaka - sie nie da

( firmy wykonawcze CHCA WSZYSTKO zrobic w ramach umowy o instalacji )

trzeba zorgraniczyć elementy wspólne dla obu systemów i na te odmnienne dla obu ( grzejniki "jakieklowiek" vel rura PEX16 )

bogusław... ja wiem że umiesz czytać ze zrozumieniem... przynajmniej myślełem do teraz...

p.s.

dla nygusów: wklepać w googlakrę CEDRYK .. i masz rzutu.. to nie jest "popularny" projekt...

W części domu mam podłogówkę, pozostałość grzeję kaloryferami (tam gdzie nie chciałem podłogówki). Koszt był porównywalny w przeliczeniu na m2. Gdyby nawet podłogówka kosztowała o 100% więcej nie zamieniłbym jej na kaloryfery.

I to rozumiem...

Krótko i na temat...

Pozdrawiam

Bogusław

..

W części domu mam podłogówkę, pozostałość grzeję kaloryferami (tam gdzie nie chciałem podłogówki). Koszt był porównywalny w przeliczeniu na m2. Gdyby nawet podłogówka kosztowała o 100% więcej nie zamieniłbym jej na kaloryfery.

Czyli cena porównywalna...

Czyli nie jest prawdą, że podłogówka tańsza..

Chyba, że ktoś sobie ją sam zrobi...

A jak ktoś sobie sam założy grzejniki?

To ma jeszcze taniej, gdyż robocizna jest mniejsza niż przy podłogówce..

Tańsze jest grzanie węglem niż prądem , gdyż dokłada się własną robociznę i swój magazyn opału...

A to, że szybciej sypia się obróbki blacharskie i częściej trzeba malować dom, tego jakoś nikt nie widzi..

Pzdr.

A.

... niech zadzwoni do tej poprzedniej renomowanej firmy i zapyta czy za 1000zł zrobią ogrzewanie na kaloryferach dla tego samego pokoju co miała być podłogówka za 1000zł

... za tysiaka to myśmy mieli zrobić ogrzewanie do ok. 75m2;)

... za tysiaka do pokoju to można "każde" przeszczepić ...nawet na regulusach.

...a tak na marginesie.... mam na kotle miarkownik regulusa... działa poprawnie, ale... gwint od śruby stabilizującej pręt sześciokątnej juz dawno zerwałem i musiałem przerabiać..

bardzo ciekawe wnioski wyciągasz, może zamieńmy twoje słowa na liczby wymierne, mianowicie: spróbuj namówić swojego szefa bogusia niech zadzwoni do tej poprzedniej renomowanej firmy i zapyta czy za 1000zł zrobią ogrzewanie na kaloryferach dla tego samego pokoju co miała być podłogówka za 1000zł

PS taki wątek się pojawił

bardzo duże zużycie węgla nawet po ociepleniu- prośba o pomoc

wyciąłem najciekawszy cytat, i oczywiście prośba, pomóżcie userowi, napiszcie mu dlaczego nie działa u niego wasze dynamiczne grzanie, dlaczego zmniejszenie wody w systemie CO nie dało żadnego efektu ekonomicznego, nawet mikroskopijnego

Trzeba było najpierw dokładnie przeczytać wątek a dopiero później ustalać przyczynę faktu, że u inwestora pomimo częściowego ocieplenia, zużycie opału utrzymuje się na tym samym poziomie... Cała para idzie w kocioł i huzia w komin. Kocioł jest o wiele za duży.

(Pomimo tego temperatura w ogrzewanych pomieszczeniach wzrosła o 3 oC)

Tu się poprawiłeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209437-bardzo-du%C5%BCe-zu%C5%BCycie-w%C4%99gla-nawet-po-ociepleniu-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page2

A teraz należałoby sprostować pochopne wnioski również w tym wątku...

Edytowane przez boguslaw