Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kol. hydraulik zapewne montuje duzo twoich wyrobów, ale prawdopodobnie przez czystą złosliwość nie chce potwierdzić tego na fm

Wierz mi to nie złośliwość .

Wkurza mnie jak ktoś głupoty opowiada .Zamontowałem masę grzejników różnych firm .Uruchamiałem pomad 1500 instalacji w wielu budynkach.

Wiem jak to wygląda .I wiem dlaczego tak wygląda.

Pisałem też ,że rewgulus to grzejnik jak każdy inny .Ma pewne unikalne cechy ,ale nie przekłada się to na oszczędność .

Miałem taki przykład .zamieniono grzejnik żeliwne na regulusy .Klient był zdziwiony ,że nie było oszczędności .

Dopiero po wymianie kotła na kondensacyjny zaoszczędził. radziłem mu zostawić grzejniki i wymienić kocioł.

Bogusław nie potrafi odpowiedzieć na żadne konkretne pytanie .Więc zniżyłem się do poziomu dyskusji emocjonalnej .Trudno jet dyskutować kiedy adwersarz określa nas jako żałosnych mataczy których administrator powinien usunąć z forum .

Więc zniżyłem się do poziomu dyskusji emocjonalnej .Trudno jet dyskutować kiedy adwersarz określa nas jako żałosnych mataczy których administrator powinien usunąć z forum .

Zniżyłeś się? A to dobre...

Do drugiego zdania proszę dowód..

Problem w tym, że czytasz i nie rozumiesz...

Optymalna produkcja to jedno.

Optymalne magazynowanie to drugie.

Optymalna dystrybucja ciepła to trzecie..

Wymiana kotła służy temu pierwszemu a nie temu trzeciemu..

Co z tego, że twój klient miałe dynamiczniejsze, lepsze grzejniki, skoro zupełnie nie skorzystał z tej cechy?

MIał możliwość i nie skorzystał.

Bo gdyby korzystał, miałby taniej.. Bez dwóch zdań.

A dlaczego? Poczytaj sobie co pisałem wcześniej..

I nie są to bełkotliwe bzdury, jak raczyłeś stwierdzić..

Może przykład rolniczy ci rozjaśni..

Wyobraź sobie, że starannie siejesz a byle jak i nie o tym czasie co trzeba zbierasz..

Co ci wówczas z tego starannego siania przyjdzie?

I odwrotnie..

Kiepsko siejesz, a starannie zbierasz...

Żadne starannie zbieranie nie zniweluje skutków złego siania...

Ciepło to towar...

Myśl jak producent..

...

Ok Skoro ja nie potrafię z tego skorzystać i sobie wyobrazić jako inż. mgr z 25- letnim doświadczeniem. To jakie szanse mają inwestorzy .

Mam wrażenie ,że kłamstwo wielokrotnie powtarzane ma stać się prawdą .Ale w fizyce to nie działa.

W medycynie czasem działa.

Ty mówisz ,że są najlepsze ,ale nie podajesz żadnych liczb.

Są ładne (dla niektórych )

Są inne prawda

Spełnią to o czym piszesz tylko w dwóch przypadkach

1 .Dom drewniany

2.Dom szkieletowy

Pod warunkiem ,że lokatorzy wystarczająco długo są poza domem (żeby zdążył wystygnąć ,bo spadnie dt )

Produkt tej samej mocy co inny, lecz zdecydowanie szybciej reagujący, sprawdzi się lepiej w każdych warunkach.

Zakres możliwych zastosowań?

Od układów niskotemperaturowych do instalacji parowych.

Praktycznie nierdzewny.

Umożliwija praktycznie każdą strategię grzania...

Rusz wyobraźnią...

Tylko tyle..

1/. Wyobraź sobie na przykład, że ustawiasz dom na niskim poziomie tła temperaturowego... Np. 19 oC..

2/. A teraz wymyślaj opcje zdarzeń i dopasuj do nich szybko reagujące ogrzewanie..

Oczywiście na poziomie optymalnej dystrybucji ciepła.

Szybki start i szybkie hamowanie grzania.

Jako baza, decyduje poziom tła temperatury domu..

.

Optymalna produkcja ciepła to inny etap..

Ps. Jeśli twoja wyobraźnia czegoś nie obejmuje, to znaczy, że masz do czynienia z

kłamstwem?

...

Edytowane przez boguslaw

1/. Optymalna produkcja ciepła.

2/. Optymalne magazynowanie ciepła.

3/. Optymalna dystrybucja ciepła.

Magazynowanie ciepła nie zawsze jest potrzebne.

Forsuję taki sposób patrzenia na proces ogrzewania, by podzielić go na trzy odrębne elementy: produkcja, magazynowanie i dystrybucja ciepła.

Na każdym z tych etapów można dopuścić do nieuzasadnionych strat !!!

Najsprawniejszym systemem grzewczym jest system produkcji i dystrybucji ciepła oparty na zerowych stanach magazynowych.

Produkuje się dokładnie tyle ciepła, ile akurat potrzeba.

Taka sytuacja możliwa jest jednak jedynie przy zastosowaniu elektrycznych i gazowych kotłów centralnego ogrzewania.

Jeśli ktoś pozwala na stratę ciepła już na etapie jego produkcji, to żadna "optymalna dystrybucja ciepła" nie jest w stanie zniwelować skutków nieoptymalnej produkcji..

Nie wolno skupiać się na optymalnej dystrybucji ciepła, tracąc całkowicie z pola widzenia optymalną produkcję ciepła..

Jeśli ktoś zoptymalizuje "pod siebie", pod swoje życie, wymienione trzy etapy procesu ogrzewania, wówczas będzie mieć najwyższy możliwy komfort cieplny za możliwie najmniejsze pieniądze..

Jeśli ktoś ma system grzewczy elastyczny, umożliwiający zmienną strategię grzania, to bez względu na zmiane swojej sytuacji życiowej, stan zdrowia, ilość domowników, jest w stanie zdefiniować swoje potrzeby od nowa i za kazdym razem zoptymalizować jego działanie..

...

Bogusław nie potrafi odpowiedzieć na żadne konkretne pytanie .Więc zniżyłem się do poziomu dyskusji emocjonalnej .

Ile rodzin, tyle liczb.

Ile domów, tyle liczb.

Ile rodzin i domów, tyle różnych wyników.

Odpowiadałem bardzo precyzyjnie, jak na nieprecyzyjnie i w złej intencji zadawane pytania...

Jeśli ktoś szanuje wytworzoną energię, ponadto szanuje stan swojej kieszeni, to wiedząc gdzie i kiedy może zaoszczędzić jedno i drugie, zrobi to.

Nie ma dwóch zdań.

Wiedząc gdzie i kiedy !!! To jest sprawa kluczowa !!! Nic nie dzieje się samo przez się...

Chcesz cyfr?

Stwórz sobie jakieś indywidualne założenie i policz.

Krok po kroku...

Oszczędność, większa lub mniejsza, wyjdzie zawsze.

Człowiek posiada wolną wolę.

Ta jego wolna wola pozwala mu żyć oszczędnie lub szastać życiem.

...

Produkt tej samej mocy co inny, lecz zdecydowanie szybciej reagujący, sprawdzi się lepiej w każdych warunkach.

Zakres możliwych zastosowań?

Od układów niskotemperaturowych do instalacji parowych.

Praktycznie nierdzewny.

Umożliwija praktycznie każdą strategię grzania...

Rusz wyobraźnią...

Tylko tyle..

1/. Wyobraź sobie na przykład, że ustawiasz dom na niskim poziomie tła temperaturowego... Np. 19 oC..

2/. A teraz wymyślaj opcje zdarzeń i dopasuj do nich szybko reagujące ogrzewanie..

Oczywiście na poziomie optymalnej dystrybucji ciepła.

Szybki start i szybkie hamowanie grzania.

Jako baza, decyduje poziom tła temperatury domu..

.

Optymalna produkcja ciepła to inny etap..

Ps. Jeśli twoja wyobraźnia czegoś nie obejmuje, to znaczy, że masz do czynienia z

kłamstwem?

...

Wszystko prawda ,do momentu tych szybkich zmian temperatury .To jet kość niezgody.

Grzejnik zareaguje natychmiast , tło nie i to jest jedyna rzecz którą staram się tobie uświadomić .

Natychmiastowe uruchomienie grzejnika jest nieistotne z punktu widzenia bezwładności budynku .

I tylko tyle.

A oszczędności są żadne .

Można by pewnie wykazać ,że w pewnych warunkach może powodować przegrzanie powietrza w związku z niskim tłem.

Ciekawe jak szybko zareaguje automatyka ( czujniki ,siłownik ,a nawet sterownik który ma wprogramowane opóźnienie)

A gdzie zamontujesz czujnik temperatury ?

Jeżeli na wystudzonej ścianie to grzejnik będzie grzał na maxa nawet za bardzo ,aż ściana się rozgrzeje i spowoduje wyłączenie grzejnika.

No chyba ,że zamontujesz regulator PID (drogi)

Edytowane przez hydraulik_

Chcesz cyfr?

Stwórz sobie jakieś indywidualne założenie i policz.

Krok po kroku...

Oszczędność, większa lub mniejsza, wyjdzie zawsze.

...

Ale to ty jako producent powinieneś podać taki przykład.

Nie pokazałeś nawet jednego przykładu .

Pytanie dlaczego?

Odpowiedź:

Bo za wprowadzanie w błąd poparte liczbami można ponieść konsekwencje prawne .

Ja mam prawo wątpić

Ni ci nie będę udowadniał.

Ani teraz ani nigdy...

Nie zależy mi kompletnie w co wierzysz a w co nie...

Grzejniki są zawsze tańsze w montażu od podłogówki !!!

Każdy to wie.

Spytaj hydraulika.

Ile tańsze? Zależy od hydraulika...

Używanie określenia "bezczelnie kłamiesz", w tym kontekście, jest niepoważnym nadużyciem.

...

Wszystko prawda ,do momentu tych szybkich zmian temperatury.

Natychmiastowe uruchomienie grzejnika jest nieistotne z punktu widzenia bezwładności budynku .

I dalej piszesz:

cyt: "Można by pewnie wykazać ,że w pewnych warunkach może powodować przegrzanie powietrza w związku z niskim tłem" koniec cyt...

Przegrzanie powietrza ???

Nie widzisz sprzeczności w tym co napisałeś?

Chciałeś doprowadzić do innych wniosków, a jedynie potwieardzasz wciąż moje tezy..

Wiesz dlaczego?

Bo inaczej sie nie da...

Bo pomiędzy grzejnikiem, jakimkolwiek a przegrodami zawsze jest medium - powietrze.

I to od temperatury tego medium czyli powietrza zależy czy temperatura ścian rośnie, stoi czy też maleje..

Od strat na zewnątrz także, lecz dobrze obliczona instalacja nie ma braków w tym zakresie..

To oczywiste.

Tło temperaturowe przegród jest takie, jakie to my chcemy..

Jeśli ktoś, w dobrze akumulującej ciepło sypialni, w której utrzymuje przez całą dobę temperaturę np. 19 oC zechce podnieść temperaturę na czas rannego wstawania o np. 4 oC, np. na pół godziny, za pomocą sterownika czasowego, to jest to w stanie bez problemu wykonać precyzyjniej niż z każdym innym grzejnikiem wodnym właśnie z pomocą

regulusów..

Po zakończeniu zadanego świadomie, co do terminu i długości, okresu wzrostu temperatury powietrza, temperatura w sypialni wkrótce wróci do punktu wyjścia tj. do 19 oC..

Okres wzrostu temperatury jest maksymalnie możliwie najkrótszy..

...

Edytowane przez boguslaw

Ale to ty jako producent powinieneś podać taki przykład.

Nie pokazałeś nawet jednego przykładu .

Pytanie dlaczego?

Co ja, jako producent powinienem, to wiem najlepiej...

Sam sobie policzysz, to przynajmniej nie będziesz kontestowł wyniku.

Sobie sam przecież nie zarzucisz kłamstwa...

Nie musisz wierzyć w mój bełkotliwy bzdurny bełkot, jak raczyłeś określić moje teksty..

Wierz sobie. Nie uprawiaj autoagresji.

Są inni, którzy wierzą.

Są inni, którzy są inwestorami a nie lobbystami podłogówki..

Czytają i myślą..

Co, kto i jak pisze.

I do nich się zwracam.

Co ja, jako producent powinienem, to wiem najlepiej...

Sam sobie policzysz, to przynajmniej nie będziesz kontestowł wyniku.

Sobie sam przecież nie zarzucisz kłamstwa...

Nie musisz wierzyć w mój bełkotliwy bzdurny bełkot, jak raczyłeś określić moje teksty..

Wierz sobie. Nie uprawiaj autoagresji.

Są inni, którzy wierzą.

Są inni, którzy są inwestorami a nie lobbystami podłogówki..

Czytają i myślą..

Co, kto i jak pisze.

I do nich się zwracam.

Lobbysta podłogówki ? ty czytasz co piszesz.

Ja piszę tylko to ,że prędkość regulusów jest nieistotna i tylko tyle.

A o podłogówce odpowiedziałem na twoje pytanie o koszty.

To jakaś obsesja z tą podłogówka.

Podałeś ,ze jest 10 x droższa od grzejników .potem udowadniałeś ,że 80 m2 kosztuje 30 000 zł

Wiec zakwestionowałem taki koszt i podałem ,że kosztuje 100 zł/m2 .Określiłeś ,że jestem drogi.

Chciałem porównać ceny i podać rzeczywiste proporcje .Nie wykluczałem ,że podłogówka jest droższa .

Chodzi tylko o fakty.

Ale ty bronisz się rękami i nogami .

Logika twoja jest taka

KUPCIE REGULUSA A SIĘ PRZEKONACIE.

Ale to jest nie fer .

Dlatego uważam to co mówisz za bełkot i wprowadzanie w błąd.