Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kurde, mnie się wydaje, że raczej poparłem wersję J-J, (...)

regulusy w najlepszym wypadku dadzą 1% oszczędności bo jest nadzieja że złudzenie ciepła od promieniowania podczerwonego pozwoli obniżyć temperaturę w domku i zachować zdrowie (... )

A gdyby tak było 2 oC.. Da się?

A kontrola nad uzyskami ciepła nie ma znaczenia?

A nieprzekraczanie temperatury zadanej...?

A komfort cieplny wg zmiennych potrzeb?

Edytowane przez boguslaw

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem o ile można będzie obniżyć z zachowaniem komfortu, nie widziałem jeszcze domku z regulusami na oczy, obiegowo mówi się że podłogówka ustawiona na 20 daje złudzenia jak kaloryfery na 22

co do listy, była impreza, a potem mecz i weekend przeszedł nie wiadomo kiedy

Czekam zatem dalej na listę grzejników dla Ciebie oraz na termin akcji.

Pozdrawiam

Bogusław..

Edytowane przez boguslaw

jakby regulusy były takie wspaniałe to na FM było by już 1000 postów typu: jestem zachwycony, rewelacja, ustawiam na 20 a w domku komfortowo

a tymczasem cisza, znikąd potwierdzenia

Jest dużo wypowiedzi bardzo pozytywnych. To forum nie jest przyjazne grzejnikom. Jest zdominowane przez lobbujących na rzecz ogrzewania podłogowego płaszczyznowego..

Rynek grzejników stale ewoluuje, tymczasem poglądy niektórych skostniały na stwierdzeniu, że grzejnik to grzejnik.. A ja się z takim uproszczeniem po prostu nie zgadzam.

Edytowane przez boguslaw

Witam.

Mam problem z wyborem grzejników ,które chcemy zakupić do remntu naszego domu. Grzejniki jakie mnie interesuja to płytowe i takiehttp://marucjmar12.w.interia.pl/(niewiem jak się nazywają :( ) i właśnie niewiem ,które są lepsze i jak oddawają ciepło. Za odpowiedzi serdecznie dziękuję ponieważ chcę kupić jak najlepsze grzejniki;)

Pozdrawiam Marcin

Sorki, że nie w temacie:)

Bogusław czy masz możliwość zrobić przedni panel regulusa jak zrobił to "R." (...)

Sorki za zawracanie gitary, ale klient nasz Pan.... i chciałby to zobaczyć, może jakaś wizualizacja. Wreszcie Cie czymś zajmę i będzie troszkę spokoju w wątku:)

Dziekuję Grzegorz

Na Twoje życzenie..

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/Sollarius_plaski.jpg

Regulus- SOLLARIUS - wersja osłony górnej 1 +PLAN

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/sollarius2.jpg

SOLLARIUS - wersja osłony górnej 1 + lamele ALU

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162836-Jakie-grzejniki-najlepsze

w tym wątku jeden z userów w ramach promocji rozdaje grzejniki za darmo, musisz tylko wiedzieć ile zużywałeś ciepła na starych grzejnikach żeby można był łatwo porównać o ile te nowe są lepsze

Dziękuje za pomocna odpowiedź I pozdrawiam Marcin:cool:

Witam

Ponieważ mam te grzejniki w całym domu do dorzucę dwa słowa . Według mnie mają tylko jedną wadę : przy zmianach temperatury strzelają :)

Przed zakupem alternatywą były inne grzejniki stalowe : Purmo itp.

Kupując kierowałem się dwoma rzeczami : Przekręcam głowicę ma być goracy , zakrecam zimny - może to dla wielu nie ma znaczenia - dla mnie ma. Druga sprawa to materiał : jakie ma znaczenie 1% czy 2 % o których ktoś tam pisze jak na stalowych grzejnikach obecnie produkowanych po 5 latach (akurat jak skończy się gwarancja ) pojawia się rdza -- i co łapiem się za malowanie czy za wymienianie .

Kolejną ciekawą kwestią jest że większość ludzi na forum wyprowadziła się z blokowisk do domków i usiłują coś komuś udowodnić. Przez 20 lat mieszkałem w domu ze starymi żeliwnymi grzejnikami - super jak trzeba czekać godzinkę aż się wszystko rozgrzeje. Niesamowite też jest jak ludzie smieszne pieniadze wydają ogrzewając swoje duży domy gazem , a jeszcze lepiej prądem.

Przekopując się przez forum niestety trzeba przesiać informacje.

Żeby nie było , kupując grzejniki nie miałem pojecia o istnieniu Pana Bogusława , a moja wypowiedź opiera się o doświadczenie z grzejnikami a nie jakieś wzorki .

Pozdr

Reklamuj.

Przyczyna to zapewne naprężenia w grzejniku po jego zamontowaniu "kolanem" do krzywej ściany, lub długie gałązki przyłączeniowe - lekkie grzejniki mogą być przesuwane na wieszakach.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

A gdzie to reklamować , albo jak poprawić -- mam wrażenie że hydraulik który to montował nie przyjedzie ;)

W firmie. Mailem lub faxem. Przyjadą i poprawią. Nie każdemu monterowi chce się czytać instrukcję montażu...

Jaki masz kocioł? na jakich temperaturach pracuje? Jakie wrażenia co do grzania regulusami?

Edytowane przez boguslaw

jakby regulusy były takie wspaniałe to na FM było by już 1000 postów typu: jestem zachwycony, rewelacja, ustawiam na 20 a w domku komfortowo

a tymczasem cisza, znikąd potwierdzenia

03-02-2010 06:05 #72 mynia_pynia

ELITA FORUM (min. 1000)

--------------------------------------------------------------------------------

Zarejestrowany May 2006

Posty 1.603

Nigdy nie trafiłam na ten temat.

Mam w domu grzejniki regulusa sztuk 6.

Mam normalne grzejniki w łazienkach - drabinki - sztuk 2.

Mam podłogówkę - 6 pętli.

Wszystko działa sprawnie.

Już pisałam gdzieś że głupie uczucie jest dotykając regulusów bo są chłodne natomiast jak trzymasz dłoń w jakiejś tam odległości to wyraźnie czuć ciepło i znakomicie sobie radzą ogrzewając pomieszczenia, natomiast jak się chce przytulić to idę do łazienkowej drabinki.

Mam piec na paliwo stałe i mimo że w całej instalacji jest bardzo mało wody piec jest stabilny. Grzeję na niskich krzywych grzewczych gdzie temperatura CO na kaloryferach jest w granicach 33-50 st.C Grzejniki łazienkowe - tradycyjne, z założenia mają służyć tylko do podgrzania ręczników - bo są tam pętle podłogówki i nie przeszkadza mi że nie są gorące. Odpowiedz Odpowiedź z Cytatem Dodaj do Dziennika

--------------------------------------------------------------------------------

03-02-2010 06:13 #73 mynia_pynia

ELITA FORUM (min. 1000)

Zarejestrowany May 2006

Posty 1.603

Dodam jeszcze, że gdybym trafiła na ten temat przed zakupem tych grzejników to bym ich pewnie nie kupiła patrząc na wypowiedzi i docinki nie których - co było by błędem, bo naprawde jestem z nich zadowolona.

Edytowane przez boguslaw

nie wiem o ile można będzie obniżyć z zachowaniem komfortu, nie widziałem jeszcze domku z regulusami na oczy, obiegowo mówi się że podłogówka ustawiona na 20 daje złudzenia jak kaloryfery na 22

co do listy, była impreza, a potem mecz i weekend przeszedł nie wiadomo kiedy

Jak obiecana lista grzejników do wymiany mpoplaw?

===

Optymalizacja ogrzewania obiektu pod kątem indywidualnego użytkownika, powinna mieć na celu stworzenie mu komfortowych warunków schładzania organizmu.

Edytowane przez boguslaw

• 3 weeks później...

może przypomnę temat wątku:

SZUKAM ENERGOOSZCZĘDNYCH GRZEJNIKÓW....

to tak jakby szukać wódki bezalkoholowej :-)

zadaniem grzejnika jest oddanie do otoczenia pewnej ilości ciepła /no niech będzie ciepło/

w celu ogrzania budynku....

i tyle... energooszczędnego to można szukać domu :-)

może przypomnę temat wątku:

SZUKAM ENERGOOSZCZĘDNYCH GRZEJNIKÓW....

to tak jakby szukać wódki bezalkoholowej :-)

zadaniem grzejnika jest oddanie do otoczenia pewnej ilości ciepła /no niech będzie ciepło/w celu ogrzania budynku....

i tyle... energooszczędnego to można szukać domu :-)

Celem podróży jest osiągnięcie jej celu..

Podróżować jednakże można per pedes, furmanką, autobusem, limuzyną, pociągiem, samolotem itp..

Który sposób dojścia do celu jest najoszczędniejszy?

A który jest najbardziej komfortowy?

A który jest najszybszy?

Cel to jedno a sposób dojścia do tego celu to drugie..

Pozdrawiam wszystkich

Bogusław

Cel to jedno a sposób dojścia do tego celu to drugie..

Jak ma się Twoja analogia podróżnicza do zagadnienia energooszczędności grzejników? Na czym ona polega? Grzejnik odda do pokoju tyle ciepła, ile dostanie. Jeśli nie w całości, to ciepło pozostanie w obrębie instalacji ogrzewczej, a więc się nie zmarnuje. Jak więc możemy mówić o energooszczędności grzejników, gdy prawdziwie energooszczędny jest tylko grzejnik zakręcony?

Jak ma się Twoja analogia podróżnicza do zagadnienia energooszczędności grzejników? Na czym ona polega? Grzejnik odda do pokoju tyle ciepła, ile dostanie. Jeśli nie w całości, to ciepło pozostanie w obrębie instalacji ogrzewczej, a więc się nie zmarnuje. Jak więc możemy mówić o energooszczędności grzejników, gdy prawdziwie energooszczędny jest tylko grzejnik zakręcony?

Pomyśl Krzysztofie. Wierzę w Ciebie..

Edytowane przez boguslaw

Właśnie sęk w tym, że nie wiadomo o co mu chodziło bo nie ma czegoś takiego jak energooszczędny grzejnik.

To tak, jakby mówić o energooszczędnej szklance do herbaty albo energooszczędnym papierze do kserokopiarki.

Więc pytam, co Ty masz na myśli pisząc o energooszczędnych grzejnikach.

Właśnie sęk w tym, że nie wiadomo o co mu chodziło bo nie ma czegoś takiego jak energooszczędny grzejnik.

To tak, jakby mówić o energooszczędnej szklance do herbaty albo energooszczędnym papierze do kserokopiarki.

Więc pytam, co Ty masz na myśli pisząc o energooszczędnych grzejnikach.

Energooszczędnych? Nie.

Energooszczędzających? Tak

Piszę o grzejnikach, których użytkowanie przynosi wymierną korzyść finansową.

Piszę o grzejnikach gwarantujących wysoki komfort cieplny.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

W którym miejscu Krzysztofie? Zacytuj mnie.....

Tu:

Nie czepiaj się sformułowania użytego przez autora wątku. Użył pewnego skrótu myślowego. Wiadomo przecież , o co mu chodziło.

no więc ja nie wiem o co mu chodziło, gdy pisał o "energooszczędnym grzejniku", bo takie sformułowanie jest sprzeczne logicznie.

Tu:

no więc ja nie wiem o co mu chodziło, gdy pisał o "energooszczędnym grzejniku", bo takie sformułowanie jest sprzeczne logicznie.

Dlatego wolę określenie "energooszczędzające" lub "szanujące energię" ...

Jest taniej i jest cieplny komfort. Znajdź inne określenie dla takiego zdarzenia.

Pozdrawiam

Edytowane przez boguslaw