Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozwolisz sadm1, że najpierw odpowiem na tezy chris'a_w..

chris_w. W zasadzie wszystkie odpowiedzi na Twoje postulaty zawarłem w swoich poprzednich postach. Wyjaśniłem w nich co i dlaczego..

Wystarczy je przeczytać ponownie..

Dodam w tym miejscu jedynie, że powierzchnia kontaktu z powietrzem każdego regulusa, jest blisko dwukrotnie większa od powierzchni w rozwinięciu tej samej wielkości dwupłytowego panelowca z radiatorem. Powierzchnie nowej serii grzejników - Regulus-Sollarius jest o kolejne 30% większa...

Przywołam fragment swojego posta z dn.19.08:

Rurki miedziane są w stanie miękkim w momencie nakładania na nie lamelek aluminiowych. Następnie są walcowane od środka poszerzając swoją średnicę o kilka dziesiątych stopnia. To zimne walcowanie utwardza je. Lamelki aluminiowe wcinają się w ściankę rurki miedzianej tworząc trwały, kompletny na całym obwodzie styk.

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/szczeg_lamela_m.jpg

i dalej:

....należało bardzo precyzyjnie wyliczyć odstęp jednej lamelki od drugiej. Jest taki moment, w którym zagęszczanie lamelek nie podnosi wydajności grzejnika, gdyż wzrastają opory przepływu powietrza...

Dla celu optymalizacji w tym zakresie, jedna z politechnik, stworzyła specjalny program.

Druga sprawa to grzanie poprzez promieniowanie z mocno pofalowanej powierzchni..............

Pozdrawiam

Bogusław

chris_w piszesz:

Aluminium umożliwia zmniejszenie rozmiarów (grubości) lamelek ale jest jednocześnie bardzo miękkie, co przy grzejnikach jest wadą, ta konstrukcja którą pokazałeś na zdjęciu jest jak z papieru pod kątem wytrzymałości mechanicznej.

Nieprawda. Konstrukcja jest zwarta i sztywna - lamelki są specjalnie wyprofilowane, posiadają sztywność kształtu, wchodzą wolnymi końcami jedna w drugą...

Leżące poziomo grzejniki można składować w kolumny pionowe po kilkadziesiąt sztuk....

Na leżącym grzejniku może bez obawy o jego uszkodzenie stać nawet sporo ważąca osoba... Może nawet skakać.

Po rozwalcowaniu, wcięte w ścianę rur miedzianych lamelki alu są nieprzesuwalne...

Pzdr.

Bogusław

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

akurat tego nie brałem pod uwagę... W projekcie domu mam projekt instalacji grzewczej. Miedź + grzejniki panelowe purmo + kocioł gazowy 24 kw. Projekt nie obejmuje podłogówki. Podłogówka w częsci parterowej domu będzie podstawowym ogrzewaniem. Dodatkowe są właśnie grzejniki. Pamiętam, że zapotrzebowanie na moc po przeliczeniu mocy grzejników oscylowało w okolicach 18 kw. Jeżeli chodzi o kocioł na paliwo stałe chcę aby był większy bo ma większą komorę zasypową. Kocioł będzie pracował z normalną temperaturą 55-65 stopni natomiast zawór czterodrogowy ma dostarczać wodę na instalację z temp 50-55 stopni. Nie obawiam się małego zładu wody w instalacji. Kocioł buderusa mimo tego, że jest żeliwny nie posiada temp minimalnej. Pracuje w oparciu o regulację pogodową i pomiar temperatury wewnętrznej dla 2 obiegów grzewczych odrębnie. W moim przypadku termostat na piętrze i na parterze. Buderus w swoich sterownikach ma ciekawie rozwiązane sterowanie pompami. Piec jeżeli osiągnie zadaną temperaturę wyłącza się natomiast sterownik dalej pcha wodę na instalację wykorzystując energię cieplną zawartą w wodzie i wymienniku żeliwnym. Najważniejszy dla komputera jest pomiar temperatury wewnątrz. Pogodówka daje pewne wyprzedzenie załaczenia grzania ale kocioł nie pracuje powyżej zadanej temperatury np 55 czy 50 stopni. Nie ma możliwości czegokolwiek przegrać. Jeżeli okaże się, że mam przewymiarowane grzejniki wystarczy obniżyć temperaturę zasilania lub ustawić inaczej krzywą grzewczą. Jest sporo możliwości. Problem nr 1 to jak spiąć wszystko do kupy jeżeli chodzi o grzejniki i podłogówkę. Opisałem to wcześniej. W chwili obecnej posiadam projekt pogdłaczeń hydraulicznych kotłów + pompy nie zrobiłem do końca opisu podłączeń elektrycznych. Ewentualnie mogę przesłać albo zamieścić schemat.

Poczekam na odpowiedź:) Czytam fora z Panem Bogusławem i nie powiem... logika jest słuszna:) Natomiast nie mam w swoim otoczeniu nikogo z regulusami... Ponieważ hydraulicy odradzają tego typu rozwiązania - mam tu swoją teorię - bo to niedoje... po zawodówkach w znacznej większości. Więc nie są dla mnie źródłem solidnej informacji. Zresztą jak ktoś kto nie znał matematyki albo był z niej beznadziejny ma w XXI wieku zajmować się nowoczesnymi instalacjami grzewczymi?? Mało kto ma cierpliwość czytać, dociekać, rozpatrywać różne warianty instalacji uczyć się!!. Większość klepie to co akurat jest modne i tanie w hurtowni:) Ja natomiast lubię iść pod prąd i wymyślam własne rozwiązania:) Rozważam bardzo poważnie regulusy - kwestia podłączenia i regulacji.

Uwaga do mpoplawa. Grzejniki nie są po to, by buforować nadmiar mocy kotła... Ochrona kotła poprzez grzejniki to pogląd z minionych czasów.

Grzejnik ma grzać, optymalnie dystrybuując wytworzone gdziekolwiek ciepło.

Przy tak znacznym przewymiarowaniu mocy kotła, zagotowałaby się każda instalacja, gdyby kocioł nie był odpowiednio zabezpieczony...

Przecież zawsze większa lub mniejsza część instalacji może zostać wycięta z obiegu poprzez termostaty..

sadm1.

Tylko pokrótce. Wszelkich niuansów nie sposób uwzględnić..

Obliczenia projektowe 18 kW nie uwzględniały zapewne 15 cm styropianu, zawsze były przewymiarowane o min 15% ( strefy klimatyczne w temp zimowych Polski różnią się średnio o 15%), czasami jak na nie patrzę to mam wrażenie "przeklejenia " z innego typowego, niekoniecznie podobnego projektu.

Zapotrzebowanie na ciepło w budynku 210 m2 przy ścianie o U < 0,2 szacuję ( nie znam np. położenia budynku i strefy klimatycznej) bardzo rozrzutnie na 9-10 kW.

Wartość taką można sobie przybliżyć korzystając np. z programów doboru ze strony Regulusa.

Z tego co się orientuję, jest dostępny na rynku kociołek Cichewicza Ultima 15 kW, a np. Buderus Logano S111 ma moc 13 kW . Buderus ma też kocioł o nazwie Funke Ultima Q

Przy tanim opale wydusimy z takiego kotła max 10 kW zagotowanie nam nie grozi ( na marginesie - prawie trzykrotne przeszacowanie kotła w budynku, gdzie mamy grzejniki + podłogówkę to zbyt wielkie wyzwanie dla automatyki oraz potencjalna możliwość zagotowania w 5 minut instalacji o dowolnym zładzie).

Stała praca kotła na zbyt niskim parametrze ( powrót do kotła poniżej 55 st C) grozi:

1. tapetowaniem, "smoleniem się" wymiennika kotła od środka, powodującym spadek jego sprawności a także konieczność częstego, dosyć uciążliwego czyszczenia

(podobno najlepiej przy pomocy obierek z ziemniaka (?)

2. poceniem się obudowy ( możliwość korozji)

3. niską temp. spalin a co za tym idzie skraplaniem się pary wodnej w kominie, jego możliwe uszkodzenie przez mróz ( jeżeli w kominie jest wkład i dobry klinkier na dachu

to mały problem)

4. Duża komora zasypowa jest raczej słabym argumentem, wolałbym mniejszy kocioł i lepsze wykorzystanie energii z paliwa.

-------------------

Powyższe to swoiste abecadło.

Kocioł nie powinien być przewymiarowywany. Po co nadmiar pod względem mocy, który nigdy nie zostanie wykorzystany ?

-------------------

Regulacja hydrauliczna:

Pytanie - czy przy zamknięciu/ otwarciu zaworu RTL nie zostanie zachwiany przepływ na pozostałych obwodach ??

1. Należy raczej zastanowić nad osobnym obwodem i np. podmieszaniem (chociaż przy wybiegu kotła i paleniu węglem lub miałem to akurat niepotrzebny raczej

wydatek),

na pewno osobnym rozdzielaczem i kilkoma pętlami podłogówki - to byłoby lepsze wyjście, mniejsze opory zwłaszcza przy dużej powierzchni- cały parter - i wykorzystać

sterownik kotła następująco:

- podłogówka - jeden obwód

- grzejniki- drugi obwód

jeden pion ( ze stopniowaniem), 2-3 rozdzielacze

resztę załatwią termostaty przy grzejnikach i np. w łazience na piętrze RTL, więcej funkcji trudniej będzie spiąć i obsługiwać..

Na RTL można zrobić kilka m2 podłogi, natomiast na 80 m2 taniej wyjdzie mieszacz niż np 5 szt RTL-ów..

Przy zaworach RTL ( np łazienka czy toaleta na piętrze)

2. Przy ciepłym budynku i standardowym użytkowaniu podłogówka będzie chodziła stosunkowo rzadko. Niedogodności z zakłócania przepływu- analogicznie, rzadkie i

krótkie, szczególnie przy niewielkich obwodach.

np. łazienka, część kuchni przy większych obwodach zastanowiłbym się nad punktem 1.

3. Przy ciepłym budynku i użytkowaniu z długimi przerwami podłogówka będzie chodziła długo, więc wówczas można przeregulować instalację pod podłogówkę.

4. RTL zamontować na rozdzielaczu skrajnie, zdecydowanie nie wciskać go w środek belki nawet jeśli tak pasuje.

Może te pisane nieco chaotycznie uwagi przydadzą Ci się w dalszych rozważaniach..

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Bogusław - Dziękuję za uwagi. Przemyślę to:) Patrząc na instalację co u moich rodziców - kocioł 24 kw buderusa logano G124 następca to właśnie Eco 144 - pracuje już z 5 lat i jak do tej pory nie było ani razu problemu z przegrzaniem czy czymś takim. Powierzchnia domu to około 160 m2. Grzejniki panelowe buderus i trochę podłogówki na podmieszaczu. Kocoł pracuje z parametrami 55 stopni na zasilaniu i daję radę. Dzwoniłem jakiś czas temu do serwisu buderusa i pytałem o pracę ich kotłow w niskich temperaturach i serwisant powiedział mi tylko jedno, ze pracują ale... ale buderus był sprytny i automatyka podczas grzania wody w kotle przy każdym cyklu grzania dogrzewa wodę chwilowo do temperatury 55 stopni po to aby uniknąć roszenia itp. Więc tutaj nie obawiam się tego typu problemów. Myślę, że przewymiarowanie kotła też niczym nie grozi. Mogę spać spokojnie. Natomiast rzeczywiście przy tak małej pojemności instalcji grzejnikowej może to być jakieś niebezpieczne... z moich wstępnych wyliczeń wynika, zę rury pex al pex ułożę około 600 metrów do podłogówki i zasilania grzejników. to da pewną pojemność wody. Kocioł buderusa ma pojemność 7 litrów:) rozważę piony i podział na zasilania podłogówki i grzejników. Muszę policzyć zapotrzebowanie na ciepło w oparciu o wyliczenia doboru grzejników regulusa...

Rzeczywiście zapotrzebowanie na energię wyniesie niecałe 9 kw... wg wyliczeń dokładnie po zliczeniu 8834 W. A jak traktować w tym wszystkim grzanie wody CWU? Ile na to potrzeba mocy zbiornik 135 litrów. Jak tu właściwie ocenić zapotrzebowanie na ciepło.

Kocioł gazowy jak i kocioł na paliwo stałe będą zainstalowane jednocześnie. Będę zmuszony do zweryfikowania mojego projektu ale nie wiem, w którą stronę pójdę. Myślę, ze mimo przewymiarowania kotła nie obawiam się zagotowania instalacji. Kocioł ma mieć pewien zapas kwestia tylko jaki... Druga sprawa podział na piony i połączenie wszystkiego. Długo studiowałem opcje sterowników i dodatkowych modułów do kotłów cichewicza. Produkuje je firma Pwkey z Bartoszyc. W oparciu o ich elektronikę zbuduję system przypominający sposób działania kotła gazowego. Podczas tegorocznych mrozów będąc u rodziców byłem pod wrażeniem instalacja co dawała czadu. Przy mrozach sięgających prawie 30 stopni kociołek z pewnością nie wykorzystywał swojej pełnej mocy ale wszystko nagrzewał bez większych kłopotów wraz z ciepła wodą. Wraz z bratem mamy tendencje do przewymiarowywania wszystkiego jeżeli chodzi o moc, wytrzymałość, sposób zasilania, chłodzenia itp. itd. Zastanawiam się nad tym co pisał Pan Bogusław jeżeli chodzi o podłączenie i podział na obiegi. Jestem zdecydowany na budowę instalacji ogrzewania podłogowego w oparciu o zawory RTL. Każda pętla nie przekroczy 15 m2 powierzchni grzewczej. Koszt zaworu nie ma tu dla mnie znaczenia. Widziałem sporo instalacji na podmieszaczach ale mają one pewne wady - ciężko sterować pracą obiegów bez rozbudowywania pętli o zawory termostatyczne z kapilarą i termostatem. RTL-e zamontuję na powrotach w drugiej szafie takiej jak dla rozdzielaczy. Obwód na parterze, który będzie w większości składał się z podłogówki połączę z obwodem piwnicy. To pozwoli na zachowanie jakiegoś przepływu w tej części instalacji. Wiadomo, ze zawory RTL otwierają się przy nastawionej temperaturze i dopóki temp. wody nie spadnie do zadanego poziomu nie ma mowy o jakimkolwiek przepływie. W takim układzie prawie połowa grzejników w domu pracowałaby w obwodzie z podłogówką. Kwestia tylko dobrej pompy. Zobaczymy przemyślę to jeszcze. Koniecznie muszę rozrysować całą instalację tak jak zrobiłem to z instalacją elektryczną. Powód - masa pomysłów a potem nie wiadomo, który realizować...:) Jakieś dwa miesiące temu kiedy łączyłem tablicę rozdzielczą 3x18:) każdy patrzył na mnie jak na wariata:) Wszystko jest złożone, każdy obwód ma swoje miejsce i jest na odpowiedniej fazie:) oraz co najważniejsze w mojej instalacji występują 3 zabezpieczenia różnicowoprądowe:) Światło 1, gniazda 2, kotły co 3:)

Mała ciekawostka... Może wielu o tym wie, ale... Kotły na paliwo stałe w katalogu buderusa pochdzą od cichewicza (Ultima Q, Logica, Funke Econo i coś jeszcze ale nie pamiętam), kolektory słoneczne płaskie i jedne rurowe produkuje hewalex.

OK sadm1. Jeśli wszystko wykonujesz z takim namysłem, jestem spokojny o Twoją instalację. Z pewnością będzie ok.

Przecież nauczysz się taktyki grzania, pod swoje potrzeby, w praktyce. Jednakże o ile co do buderusa jestem spokojny, to rozważ montaż k. stałopaliwowego, o rząd wielkości mniejszego - z powiększoną komorą zasypową..

Co do regulusów, to oczywiście zamawiaj bezpośrednio w firmie na mail: [email protected]

W podpisie Twój nick.

Pamiętaj o opcji "kolory w cenie białych".

Wersja grzejników "R" lub "S". Dostaniesz z całą pewnością dobrą ofertę.

Proszę jedynie o Twoje wrażenia w kwestii jakości ogrzewania i komfortu cieplnego po zakończonym sezonie grzewczym...

Pozdrawiam

Bogusław

Taktyka grzania, tak to właśnie to:) Wiem w którą stronę pójść obiecuję, że jak uda mi się wykonać rysunki instalacji zamieszczę na forum. W tej chwili zamieszczam podłączenie kotłowni rysunek poglądowy - niedokończony.

[ATTACH]21414[/ATTACH]

Dziękuję Panie Bogusławie zgłoszę się do firmy tak szybko jak się da:) Jak tylko finanse pozwolą mi na to... Płacę przeważnie przelewem z góry.

Przeglądając posty dotyczące powierzchni grzewczej grzejników zastanowiło mnie jedno... Czy w przypadku kiedy regulusy mają tak małą pojemność wodną prędkość przepływu wody odgrywa tu jakąś istotną rolę powinna być większa cz mniejsza niż w grzejnikach płytowych. Jaka prędkości przepływu czynnika grzewczego powinna występować w przypadku regulusów. Z pewnością są jakieś wielkości zalecane, które dają max. wydajność ale np. większe szumy i odwrotnie lub jeszcze inaczej ciekawi mnie to:) Planując instalację na rozdzielaczach z rotamerami wyreguluję każdą nitkę indywidualnie ale jaką prędkość powinna mieć woda.

Moc każdego grzejnika obliczona jest wg wartości przepływu normowego, przepływu zgodnego z normami europejskimi.

Norma jest taka, by nie występowały szumy przepływu. Oczywiście, można znacznie zwiększyć moc grzejnika, dopuszczając do przepływów ponadnormatywnych...

Maleje wówczas dT pomiędzy zasilaniem a powrotem.

Zatem to dT jest najlepszą miarą ustalenia poziomu przepływu..

Największy opór przepływu i najwięcej szumów powstaje nie w grzejniku lecz na zaworach, szczególnie zaworach termostatycznych. Opór przepływu średniego grzejnika, jest wielokrotnie mniejszy od oporu przepływu na termozaworze...

Załączam skróconą tabelę powierzchni kontaktu z powietrzem grzejników typu "R".

Grzejniki typu "S" mają powierzchnię jeszcze o blisko 30% większą..

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/pow_grz.jpg

Pozdrawiam

Bogusław

Czyli warto w instalację wbudować dodatkowe termometry. Dostarczą informacji o temperaturach na zasilaniu nitki i powrocie. Dzięki temu dT będzie miało wpływ na prędkość. Proste:) Spore te powierzchnie grzewcze!!

Poszperałem trochę w poszukiwaniu powierzchni wymiany grzejników płytowych na stronach Purmo i Korado. Niestety nie znalazłem żadnych wzmianek na ten temat.

Poszperałem trochę w poszukiwaniu powierzchni wymiany grzejników płytowych na stronach Purmo i Korado. Niestety nie znalazłem żadnych wzmianek na ten temat.

W rozszerzonych katalogach panelowców wielkości powierzchni grzejników są uwodocznione. Jeśli sobie życzysz sadm1, zrobię skany tych tabel lub sporządzę tabelkę porównawczą pomiedzy różnymi markami..

Pozdrawiam

Bogusław

Z wielką chęcią:) Skoro ma Pan dostęp do takich danych:) W prosty sposób nie odnalazłem takich danych ale to nie znaczy, że ich nie ma!!:):) Wiedzę należy czerpać ze źródła:)

Cały czas zastanawiam się Panie Bogusławie nad tymi pojemnościami grzejników jak wyważyć właściwą proporcję między małą pojemnością i dużą dynamiką grzejnika a większą pojemnością i większą bezwładnością (mniejszą dynamiką). Jak właściwie dobrać grzejnik do panujących indywidualnie warunków u każdego w domu. Wiadomo, że grzejnik panelowy jest prosty w zastosowaniu i to dlatego jest taki popularny. Natomiast zastanawiam się nad tym czy grzejnik nie powinien posiadać jakiegoś zładu czynnika grzewczego po to aby po nagrzaniu pomieszczenia przez pewien czas oddawał nagromadzone ciepło. Ciężko jednak tutaj wskazać jakieś kwantyfikowalne wielkości wskaźników. Przynajmniej ja jako laik nie potrafię. Być może zbudowanie modelu odpowiadającego rzeczywistym potrzebom energetycznym pomieszczeń było by w stanie wskazać jakieś optymalne rozwiązanie między pojemnością a czasem grzania grzejnika po zakończeniu procesu grzania. Na myśl przychodzi mi tylko elektronika buderusa, która po zakończeniu procesu grzania nadal wykorzystuje wodę, która posiada jeszcze energię cieplną. Być może to jest jakiś klucz do efektywnego wykorzystania w moich planach grzejników regulusa... Rozmyślam na te tematy już od dawna ale nikt nie jest w stanie jednoznacznie wskazać na uniwersalne rozwiązanie. Zawsze musi to być jakiś kompromis:)

Myślę, że jak już dojdę do etapu budowy ogrzewania (mam nadzieję, że na wiosnę) dylematy zostaną rozwiane. Przygotuję materiał z prac zdjęcia, rysunki, opisy może to będzie przydatne dla innych oraz dla waszej firmy:) Ogrzewanie jest wyzwaniem:) Bardzo ciekawym:):)

Panele są najpopularniejsze, gdyż ich produkcja jest najprostsza - dwa pasy blachy, górny i dolny, matryce, zgrzewarka, lakiernia automatyczna... kontrola, pakowanie, sklep.

Kilka osób może klepać tego setki tysięcy.. Cena jest uwarunkowana głównie grubością i jakością użytej blachy....

--------------------------------

Pomiędzy grzejnikiem a bardziej czy mniej akumulującymi ciepło przegrodami obiektu, znajduje sie medium - powietrze.

Układ grzewczy jest tym bardziej komfortowy im mniejsze są różnice temperatury tego medium od zadanych, im dłużej trwa suma okresów temperatury zadanej i im rzadzej dochodzi do przewyższenia temperatury ponad zadaną (ewidentna strata energii).

Pozdrawiam

Bogusław

Układ grzewczy jest tym bardziej komfortowy im mniejsze są różnice temperatury tego medium od zadanych, im dłużej trwa suma okresów temperatury zadanej i im rzadzej dochodzi do przewyższenia temperatury ponad zadaną (ewidentna strata energii).[/b]

Pozdrawiam

Bogusław

Pozostawiam do przemyślenia 2 zasadę dynamiki (niejakiego Newtona), to taka zasada mówiąca o tym że aby coś zmienić trzeba czymś zadziałać. Im szybciej chcemy zmienić tym silniej musimy zadziałać...

A nie chodziło Ci przypadkiem nie o II lecz o III zasadę dynamiki (niejakiego Newtona) ??

Akcja równa się reakcji....

Pozostawiam do przemyślenia aptekarski skrót q.s.

Regulusy są odpowiednie by i szybciej i silniej i q.s.

Korekty temp. mieszczą się w granicach czułości sterownika..

Edytowane przez boguslaw

A nie chodziło Ci przypadkiem nie o II lecz o III zasadę dynamiki (niejakiego Newtona) ??

Akcja równa się reakcji....

Pozostawiam do przemyślenia aptekarski skrót q.s.

Regulusy są odpowiednie by i szybciej i silniej i q.s.

Korekty temp. mieszczą się w granicach czułości sterownika..

Masz tam cytat do czego się odnosiło.

A Ty twierdzisz że grzejniki komfortowe grzeją "szybko, bez użycia siły napędowej" - czyli przy znikomej różnicy temperatur (rzekomo aby nie przegrzać pomieszczenia). Zatem jak one w ogóle grzeją? I jaką mają wtedy moc (czyt ilość energii oddawanej, na sekundę)

Czyli chodziło Ci chris_w jednak o III zasadę dynamiki, nieprawdaż?

Ty naprawdę nie rozumiesz o co chodzi? A może uczestniczysz w tym wątku na czyjeś zlecenie...

Ciągle jednak trafiasz kulą w płot. Co do konstrukcji regulusów, to jesteś bardzo słabo przygotowany.

Na dodatek mylą Ci się zasady dynamiki, a to już potężna wpadka...

-----------------------------------------------

Temperatura i czas pracy grzejników to jedno a temperatura wewnątrz ogrzewanego pomieszczenia to drugie.

Precyzja w ustalaniu temperatury wnętrza jest zarówno funkcją czasu jak i mocy grzewczej grzejnika.

Moc grzewcza i potrzebny czas na korektę wynika wyłącznie z temperatury czynnika grzewczego.

Jeśli temperatura czynnika grzewczego będzie wysoka, czas potrzebny na korektę temperatuury będzie znacznie krótszy, niż wówczas, gdy temperatura czynnika grzewczego będzie niska.

Grzejniki o małej masie całkowitej (grzejnik + zawarta w nim woda):

1/. podejmują pracę szybko po rozpoczęciu podaży ciepła przez kocioł centralnego ogrzewania lub inne źródło ciepła,

2/. szybko i relatywnie małym nakladem energii dochodzą do maksymalnej mocy grzewczej dla danej temperatury czynnika grzewczego,

3/. szybko kończą pracę po zakończeniu podaży ciepła przez kocioł centralnego ogrzewania lub inne źródło ciepla.

4/. Moment rozpoczęcia i zakończenia podaży ciepła przez kocioł lub inne źródło ciepła oraz czas produkcji ciepła limitowany jest wyłącznie czułością sterowania

temperaturą wnętrza.

5/. Regulusy są urządzeniami gwarantującymi bardzo precyzyjną dystrybucję ciepła

6/. Regulusy są urządzeniami, w których rodzaj użytych materiałów jest nie tylko uzasadniony technologią produkcji, lecz ma wpływ na okres ich żywotności i okres gwarancji..

------------------------------------------------------------------

Dla regulusów spadek ich mocy wraz ze spadkiem temperatury czynnika grzewczego jest mniejszy, niż dla innych grzejników, gdyż mają znacznie większą od innych grzejników powierzchnię wymiany ciepła (wystarczy porównać moce i wielkości grzejników przypisane dla tych mocy).

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Hehe:) Widzę, że boksowanie trwa:) Panie Bogusławie a może jako firma stworzycie jakiś model testowy o takich samych parametrach dla każdej ogrzewanej powierzchni tylko z różnego typu grzejnikami? I przez okres kilku miesięcy będziecie wszystkie parametry rejestrować:) Po takim teście można przedstawić wszystkim niedowiarkom realne rezultaty:) Rzeczywiście pewnie wiele osób nie jest w stanie przyjąć innego rozwiązania niż grzejniki panelowe, które mają objętość wody w przedziale od ponad 5 do ponad 7 litrów dla 1mb grzejnika o wysokości 60 cm:) Natomiast waga grzejników panelowych mieści się w przedziale od 31 do 39 kg na 1 mb grzejnika:) Ja mam umysł otwarty i szukam innych rozwiązań niż większość:)

Hehe:) Widzę, że boksowanie trwa:)

Rece mi już opadają a moja cierpliwość sięga granic. Bogusław jest po prostu niereformowalny - ale ma w tym interes więc częściowo można go usprawiedliwić.

Nie neguję że regulusy są lepsze, twierdzę że są po prostu niezasadne w stosowaniu. Taka inwestycja nigdy się nie zamortyzuje. Nie mam żadnego interesu w obalaniu argumentów Bogusława, pracuję w branży HVAC ale nie montuje i nie sprzedaję grzejników, są mi obojętne, a posty Bogusława wydają mi się po prostu "wciskaniem kitu", który i tak jest szeroko "wciskany" w każdej branży około-budowniczej... Takich "nadinterpretacji marketingowych" miałem przyjemnosć kilka poznać na własnych rękach. Jedną z nich jest między innymi "szybkie ogrzewanie budynków" (sprzeczne samo w sobie bo budynek nagrzewa się dosyć długo) - na czas rozgrzewania grzejnika mogą zwracać uwagę tylko entuzjaści "szybkiego" ogrzewania. Tak naprawde liczy się moc grzejnika (ilość energii oddanej na sekundę) - to jest podstawowy parametr. A szykość rozgrzewania grzejnika i tak będzie zależeć od wielu innych czynników (ilości czynnika, od kotła, od przepływu czynnika itd.) - zresztą nie ma ona żadnego znaczenia - bo grzanie powinno być jak najbardziej ciągłe, regulując mocą grzania i nie powinno się go zatrzymywać.