Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam dostałem mieszkanie na starym budownictwie na parterze. Blok nie ocieplony ,z 2 stron sąsiedzi a z 2 ulica. Wysokość mieszkania to 2,5m a powierzchnia całkowita to 41m2. Mam zamiar założyć ogrzewanie podłogowe i szukam kociołka 2-funkcyjnego najlepiej z zamknięta komorą spalania. Jaki polecicie? Mam zamiar wydać na niego 2000-2500zł.

Pozdrawiam i przepraszam jak w złym dziale napisałem mój 1 post i dopiero zaczynam w budowlance.Cały czas Czytam.

Zainteresuj się dwufunkcyjnym turbo Termet 21kW. Do tego jeszcze komin lub -jeśli można- rura dwuścienna przez ścianę zewnętrzną.

Moc jest głównie na potrzeby cwu, bo kocioł może spokojnie ogrzać pewnie do 200m2.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kondensacyjny piec gazowy jest dobrym wyjściem. Pracują one cicho i można je założyć praktycznie wszędzie. Proponują takie na stronie Makrotermu. Poza tym, gaz jest ostatnio taniejącym paliwem, więc jest to tez w miarę tanie ogrzewanie. Nie wiem, czy istnieją jakieś konkretne przepisy dotyczące wentylacji pomieszczenia z piecem... Może ktoś będzie wiedział coś więcej na ten temat.

Czy Makroterm jest jedynym dystrybutorem kotłow kondensacyjnych ?

Prosze podać kiedy była ostatnio obnizka cen gazu ?

Witam Wszystkich na forum ;-)

Proszę Was o poradę w wyborze pieca. Ostatnia burza uszkodziła mój dotychczasowy piec Junkers serii Euroline (2 funkcyjny z otwartą komorą spalania).

Z racji że nie jest to udana konstrukcja (dość awaryjny) postanowiłem go wymienić na nowszy model tym razem z zamknięta komorą. Przeglądając oferty sklepów i rozmawiając ze sprzedającymi dwa modele zostały mi zaproponowane (ceny podobne – różnica ok. 70zł). Poradzicie który wybrać.

Ja jestem zielony a każdy sprzedawca zachwala to co ma na półkach:

• Beretta QUADRA 24 E.S.I
  • Buderus logamax u042

Witam

mam podane z wyliczen, ze bedzie mi potrzebny piec 12kw jednofunkcyjny kondensat. Czy możecie doradzić jakiś fajny piecyk? Będzie też służył do ogrzania cwu (zbiornik 300l). Słyszałam, ze de dietrich jest niezly i tu na forum tez widze, ze ma dobre opinie.

Z gory dziekuje zakonstruktywne porady :)

Te 12kW sugeruje nie za duży domek. Skąd więc potrzeba zainstalowania ogromnego, 300l zbiornika na CWU? Planujesz solary bądź coś takiego, z czego chcesz magazynować ciepło?

J.

To 12kW piec nie ogrzeje 300l wody?? Żartujesz? Właśnie większość mocy kotła jest konieczna na uzyskiwanie cwu, niż na ogrzewanie gazem.

Chyba, że inaczej jest z piecami jedno i dwufunkcyjnymi.

Witam Wszystkich na forum ;-)

Proszę Was o poradę w wyborze pieca. Ostatnia burza uszkodziła mój dotychczasowy piec Junkers serii Euroline (2 funkcyjny z otwartą komorą spalania).

Z racji że nie jest to udana konstrukcja (dość awaryjny) postanowiłem go wymienić na nowszy model tym razem z zamknięta komorą. Przeglądając oferty sklepów i rozmawiając ze sprzedającymi dwa modele zostały mi zaproponowane (ceny podobne – różnica ok. 70zł). Poradzicie który wybrać.

Ja jestem zielony a każdy sprzedawca zachwala to co ma na półkach:

• Beretta QUADRA 24 E.S.I
  • Buderus logamax u042

Zamiast kotła z zamkniętą komorą weź kocioł kondensacyjny, będzie to znacznie lepszy wybór.

Witam,

Planuję modernizajcę kotłowni.

Dom budowany w 2006 roku. 130m 2 + garaż w bryle budynku. Kuchnia, łazienka i weranda w podłogówce i grzejnikach, a reszta tylko grzejniki. "Biały" pustak plus 10 styropian, strop drewniany ocieplony wełną mineralną.

Zastanawiam się nad kotłami Junkers Cerapur Smart 14 oraz Immergas Victrix X 2 v.2011- 24kW.

Modulacje minimalne zbliżone (na korzyść immergasa)

Co byście polecili z tych dwóch kotłów ?

Myślałem o immergas 12 kW ale obawiam się, że może w skrajnych przypadkach nie dawać rady.

Oczywiście zasobnik dla C.W.U. Weźcie również pod uwagę to, iż mam mieszaną instalację i chcę, aby sterowanie było dla 2 różnych systemów.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

.

Edytowane przez strazakOLO

Witam

Według mnie Immergas 12 kW, 130 m2 czyli licząc bardzo starymi metodami kiedy to przyjmowano na 1m2 powierzchni 100W daje 13kW zapotrzebowanie na cały budynek. W dzisiejszych czasach kiedy budynki są ocieplone na 1m2 pow. wystarczy 40-80W bywa że nawet mniej wszystko zależy od budynku i jego termoizolacyjności. Za immergasem przemawia jeszcze jego moc minimalna 1,9kW.

Czołem :-)

Czołem :) adam998 :)

Projektowe mam 11 kW dlatego mam obawy, czy 12 nie zakaszle się przy niskich temperaturach na zewnątrz (-30 ) Do tej pory ogrzewałem kotłem miałowym i temp na kotle ustawiona do wartości 40 st C i w domu na "gaciach" chodziłem.

Kocioł muszę zakupić w przyszłym tygodniu i stąd dylematy. :)

odmeldowuje :)

Melduję się :-)

Osobiście posiadam kocioł Immergasa ale 24kW i 180m2 docelowo do ogrzania będzie. Ostatniej zimy ogrzewałem 96m2 w najmrożniejszą dobę jaką u mnie zanotowałem -18st kocioł pracował z mocą 7,2 kW. Moim zdaniem 12kW u Ciebie powinno dać radę..... no ale expertem nie jestem no i wiadomo jakby się zrobiło -30 to mogłoby być różnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez adam998

Czołem :) adam998 :)

Projektowe mam 11 kW dlatego mam obawy, czy 12 nie zakaszle się przy niskich temperaturach na zewnątrz (-30 ) Do tej pory ogrzewałem kotłem miałowym i temp na kotle ustawiona do wartości 40 st C i w domu na "gaciach" chodziłem.

Kocioł muszę zakupić w przyszłym tygodniu i stąd dylematy. :)

odmeldowuje :)

bierz 12kw spokojnie starczy. Jeśli w projekcie masz 11kw to jest to też przy -20 stopniach, więc nawet na -25 spokojnie starczy. Ile takich dni pod rząd możesz mieć? Masz małe zapotrzebowanie, więc 12 ma niziutką modulacje i bedzie ci lepiej i ekonomiczniej chodzić. Ja mam 24kw, bo tez mnie straszyli, ze tyle musi być. Zapłaciłem frycowe przy budowie pierwszego domu, bo wtedy nie o wszystkim od razu ma sie pojęcie.

Witam Wszystkich.

Niedawno kupiłem mieszkanie które w chwili obecnej wykańczam:

111111111chata.jpg

80m2, kamienica płd-wsch.-płn-zach, 1 piętro (komin 7,5m) mury 65cm+10cm ocieplenia styropianem, okna skrzynkowe h200cm, wysokość mieszkania 300cm

budynek w szeregu innych kamienic, wszyscy dookoła grzeją . W małych pokojach pod oknami zamontowałem grzejniki purmo 60x80cm

wraz z podejściem do pieca (domyślne miejsce na planie oznaczyłem kółkiem). W będzie łazience ogrzewanie podłogowe.

W duzym pokoju przy sypialni za rok znajdzie się koza jutol.

W chwili obecnej mam skromne 10tys zł na piec komin oraz załatwienie ogrzewania w reszcie pomieszczeń, kolejny zastrzyk gotówki to dopiero końcówka października (równiez okolo 10tys zl).

Proszę mi powiedzieć czy to realny budżet, oraz jakie kotły Państwo proponujecie :cool:

• 2 weeks później...
Witam szystkich, czy ktoś mógł by mi doradzić. Mieszkam w nowo wybudowanym domu ( ok. 3 lat). Posiadam ogrzewanie na paliwo stałe na tzw. śmieciucha. Ze względu na mały przekrój komina 14x14 oraz kupowania węgla itd. postanowiliśmy zrobić przyłącze gazowe oraz zamontować kocioł kondensacyjny. Dom o pow. całkowitej 173 m2, użytkowej 115 m2, kubatura domu to około 640 m3. Dom ocieplony styropianem 14 cm, poddasze wełna 20cm, podłogi na gruncie styropian 10cmNa parterze całość ogrzewanie podłogowe, góra łazienka w podłodze a reszta grzejniki. Garaż w bryle domu - jeden grzejnik. Zasobnik by został teen co jest 300l. Jestem zainteresowany kotłem Vaillant ecoTEC plus VC 246/3-5 lub VC 186/3-5. Proszę o poradę który z tych modeli kotła będzie pasował do mojego domu, ewentualnie innego producenta?

Witam szystkich, czy ktoś mógł by mi doradzić. Mieszkam w nowo wybudowanym domu ( ok. 3 lat). Posiadam ogrzewanie na paliwo stałe na tzw. śmieciucha. Ze względu na mały przekrój komina 14x14 oraz kupowania węgla itd. postanowiliśmy zrobić przyłącze gazowe oraz zamontować kocioł kondensacyjny. Dom o pow. całkowitej 173 m2, użytkowej 115 m2, kubatura domu to około 640 m3. Dom ocieplony styropianem 14 cm, poddasze wełna 20cm, podłogi na gruncie styropian 10cmNa parterze całość ogrzewanie podłogowe, góra łazienka w podłodze a reszta grzejniki. Garaż w bryle domu - jeden grzejnik. Zasobnik by został teen co jest 300l. Jestem zainteresowany kotłem Vaillant ecoTEC plus VC 246/3-5 lub VC 186/3-5. Proszę o poradę który z tych modeli kotła będzie pasował do mojego domu, ewentualnie innego producenta?

Junkers ZSB 14-3C/Buderus GB072 14, Broetje WBS 14, Broetje WGB 15, De Dietrich MCA 15, Paradigma Modula NT 10 lub 15.