Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy takich założeniach tylko jednofunkcyjny z zasobnikiem. Wielkośc zasobnika dobierasz do wielkości rodziny i upodobań do kąpieli. U nas, przy skłonności do prysznica, na dwie osoby planujemy zbiornik ok 100 l

Robią niby teraz zasobniki także do dwufunkcyjnych, ale one nie są za duże.

Czy wiszący czy kombo czy stojący - to kwestie estetyczne jedynie. Jesli nie ma znaczenia, wybierz najtańszą opcję.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukając pieca kieruj się przede wszystkim dostępnością i bliskością serwisu (pomijam renomę firmy).

Ja sie zastanawiałam nad Immergasem, Buderusem i Junkersem. Czytałam o szybkości reakcji serwisu na zgłoszoną usterkę. Sama sprawdzałam jak szybko i łatwo mogę się dodzwonić i wyszło, że wybiorę Junkersa. Immergas miał serwisanta w miejscowiści, gdzie się buduję, ale odbierał telefonu. Buderus miał mało serwisantów, a Junkers ma serwisantów jak mrówków, odbierają telefon i umawiają się nawet tego samego dnia. Zaletą był też główny skład częsci zamiennych w Poznaniu (a buduję sie pod Poznaniem).

Vaillant jest jednym z najdroższych - tego nie brałam zupełnie pod uwagę, ale może trafisz na ciekawą propmocję?

Przy rodzinie 2+2 lepiej zbiornik 200 l. Dzieci zużywają więcej wody niż dorośli.

Edytowane przez Elfir

Elfir, Buderus i Junkers należą do Boscha i wydaje mi się, że ich polityka serwisowa od pewnego czasu zaczyna wchodzić na ten sam kurs, tzn. że ci sami serwisanci zaczynają serwisować i to, i to ;) Mój instalator mówił (przedstawiciel Buderusa), że chcąc czy nie chcąc, muszą się za to powoli zabierać. Więc podzwoń jeszcze i popytaj ;)

PS. Podobno Buderus i Junkers mają teraz taką politykę serwisową, że większość części musi być dostępna w ciągu 24h. Ciekawe... ale jak to działa w praktyce ?

Serdecznie proszę o pomoc w wyborze pieca CO i CWU dla domu o poniższych parametrach :

Powierzchnia użytkowa budynku 182 m2 ( w tym 18 m2 garaż + 3 m2 kotłownia),

Zgodnie ze świadectwem charakterystyki energetycznej zapotrzebowanie na energię pierwotną wynosi 123 Kwh(m2rok), energię końcową 60,5 Kwh(m2rok).

Masz zapotrzebowanie na energię końcową 60,5kWHh/m rok . Jeżeli świadectwo jest sporządzone rzetelnie, to wychodzi, że potrzebujesz około 1200 m gazu rocznie do ogrzania. Taką ilość spokojnie przepali Ci kocioł do 15kW - np. Cerapur Smart 14kW. Polecam, bo to tani kocioł, z dosyć dobrym zakresem modulacji, powszechnie dostępnym serwisem i niezłym wsparciem na forum. Aby mieć pewność, w świadectwie energetycznym znajdź rubryki: Współczynnik strat ciepła przez przenikanie przez wszystkie przegrody, Współczynnik strat mocy cieplnej na wentylację. Dodaj te dwie wartości do siebie, podziel przez 25 i dostaniesz moc kotła w kW dla -20 na zewnątr i +20 wewnątrz. Na świadectwie masz podane do 50kw . 14kw<50kW.

Masz zapotrzebowanie na energię końcową 60,5kWHh/m rok . Jeżeli świadectwo jest sporządzone rzetelnie, to wychodzi, że potrzebujesz około 1200 m gazu rocznie do ogrzania. Taką ilość spokojnie przepali Ci kocioł do 15kW - np. Cerapur Smart 14kW. Polecam, bo to tani kocioł, z dosyć dobrym zakresem modulacji, powszechnie dostępnym serwisem i niezłym wsparciem na forum. Aby mieć pewność, w świadectwie energetycznym znajdź rubryki: Współczynnik strat ciepła przez przenikanie przez wszystkie przegrody, Współczynnik strat mocy cieplnej na wentylację. Dodaj te dwie wartości do siebie, podziel przez 25 i dostaniesz moc kotła w kW dla -20 na zewnątr i +20 wewnątrz. Na świadectwie masz podane do 50kw . 14kw<50kW.

U mnie suma tych wartości to ok 12kw.

12 / 25 = 0,48... ale czego? Możesz jaśniej? :)

Dzisiaj byl hydrulik ogladac robote i jak sie dowiedzial ze planuje vaillanta to mi odradzil. Mowi ze lepiej viessmana bo tanszy i lepszy. Czekam na wycene prac hydraulicznych. W sobote jeszcze dwoch przyjezdza ogladac i podadza wycene.

Coraz bardziej podoba mi sie opcja z junkersem ;-)

Nie kieruj się tym co mówi instalator, bo zazwyczaj zachwala to, na czym ma największy zarobek. Wszystkie kotły gazowe wiodących firm mają porównywalne parametry i możliwości. Zbierz oferty i kieruj się dostępnością serwisu i ceną ostateczną kotłowni. U mnie przeważył Junkers bo za 4k PLN dostałem w pełni funkcjonalny kocioł, z zakresem mocy który prawie idealnie mi pasował, ze sterownikiem pogodowym, serwisantem 300m dalej i dwoma kolejnymi w promieniu 5km. Jak kupowałem (2011) to było to nie do pobicia. Wystarczyło go powiesić na ścianie i podłączyć rury i komin. Jeżeli Vaillant zapewnia to samo u Ciebie, to bierz. Z tego co pamiętam, to Viessman który mi odpowiadał kosztował czapkę pieniędzy i odpadł w przedbiegach - ostatecznie wybierałem Vaillant i Junkers.

Edytowane przez psulek

Tworzysz jakąś nową teorię. Na świadectwie nie ma podanego projektowego obciążenia cieplnego budynku, ani wspołczyników strat na wentylację i przenikanie. Podana jest wartość Ek czyli zapotrzebowanie na energię końcową. Aby dokładnie obliczyć na podstawie tej wartośći obciązenie cieplne trzeba znać temperatury srednie z najbliższej stacji meteo. Liczenie żmudne i skomplikowane Aby było łatwiej i dokładniej to trzeba zapytać o obciązenie cieplne audytora który wykonywał certyfikat, powinien miec wyniki obliczeń ozc dla tego swiadectwa. Jezeli swiadectwo było wykonane rzetelnie to dla tego budynku wystarczy kocioł o mocy 12 kW.

Edytowane przez asolt

Nie wiem czy jest urzędowy wzór świadectwa, ale u mnie w papierach które dostałem są takie rubryki i określone, być może dodatkowo, współczynniki straty całego budynku przez przegrody i wentylację osobno, jako współczynnik xxx W/K - z tego co pamiętam oba w okolicy 90-100W/K - razem ~ 200W/K). U mnie wyszło - 200*40/1000=200/25 =8kW, 10kW przy -30. Myślałem że wszyscy tak mają :). Widocznie robiący moje świadectwo bardziej się przyłożył. Tak czy siak - żeby kocioł 14kW był za mały, trzeba by mieć zapotrzebowanie na gaz w największe mrozy 33,5m/24h. W domku o powierzchni do 200m, nowo budowanym, to wartość kosmiczna - zazwyczaj jest połowę mniej. Edytowane przez psulek

Nie wiem czy jest urzędowy wzór świadectwa, ale u mnie są takie rubryki i są określone, być może dodatkowo, współczynniki straty całego budynku przez przegrody i wentylację osobno, jako współczynnik xxx W/K - z tego co pamiętam oba w okolicy 90-100W/K - razem ~ 200W/K). U mnie wyszło - 200*40/1000=200/25 =8kW. Myślałem że wszyscy tak mają :). Widocznie robiący moje świadectwo bardziej się przyłożył. Tak czy siak - żeby kocioł 14kW był za mały, trzeba by mieć zapotrzebowanie na gaz w największe mrozy 33,5m/24h. W domku o powierzchni do 200m, nowo budowanym, to wartość kosmiczna - zazwyczaj jest połowę mniej.

To nie ma znaczenia czy audytor się bardziej przyłozył, świadectwo wykonuje się wg rozporządzenia i nie ma w nim mowy stratach na przenikanie i wentylację, tu nie ma miejsca na dowolność, jest to druk urzędowy.

Wzór jest taki : http://www.emag.pl/plikifck/file/produkty/AKTUAL_Metodologia_6_11_2008.pdf

Wartość projektowego obciązenia cieplnego wylicza się w ozc, obliczenia tej wielkości na podstawie swiadectwa są mało wiarygodne i trudne do wyliczenia.

Edytowane przez asolt