Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co? Nie znalazłas innych serwisow w Warszawie?

:)

Tu masz na przykład dla Buderusa:

http://www.buderus.pl/index.php?page_id=3413&action=detail&area_id=5&city_id=426

A jak szukać ? No, to chyba oczywiste... Wchodzisz na stronę producenta kotła i szukasz autoryzowanych serisów w Twojej okolicy.

Nie ma w tym większej filizofii :)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nawet jak różnica w spalaniu nie bedzie duża to wychładzanie i nagrzewanie wymiennika też go obciąża mechanicznie(naprężenia), układ zapłonowy też się więcej napracuje

ps. przy starcie nie koniecznie startuje z mocy minimalnej, to zależy od kotla, jeśli jest duża różnica między wodą w kotle a tym co jest zadane to wejdzie na maksymalną moc i kolejne straty

Edytowane przez BrodowskiG

nawet jak różnica w spalaniu nie bedzie duża to wychładzanie i nagrzewanie wymiennika też go obciąża mechanicznie(naprężenia), układ zapłonowy też się więcej napracuje

ps. przy starcie nie koniecznie startuje z mocy minimalnej, to zależy od kotla, jeśli jest duża różnica między wodą w kotle a tym co jest zadane to wejdzie na maksymalną moc i kolejne straty

No tak straty będa?? ale jakie? czy warto kruszyć kopie??

skoro już się tu pojawiłam to równiez proszę o Waszą pomoc.

mamy połowę bliżniaka, więc jedna ściana (od strony zachodniej) ciepła

Dom pow użytkowa 108m plus garaż 19m.

PARTER:

1/ salon/kuchnia/jadalnia/wiatrołap/hol - ogrzewanie podłogowe

2/ łazienka dodatkowo grzejnik drabinkowy

3/ kotłownia 3m - bez żadnego ogrzewania

4/ garaż grzejnik

5/ schody pod oknem grzejnik

PODDASZE

1/ sypialnia x3 grzejniki

2/ łazienka ogrzewanie podłogowe + grzejnik drabinkowy

Dom budowany z silki 24cm

Ocieplenie opdłogi na gruncie 20cm eps 100

Ocieplenie zewnętrzne 15cm styropian grafitowy 0,31

Ocieplenie dachy 2x15cm wełna unimata

Rodzina 2 + 2.

Zastanawiamy sie nad wyborem zasobnika oraz pieca

W łazience na górze wanna, dolna prysznic.

Prysznic używany w ok. 80%.

Prosze doradżcie jaki piec kondensrcyjny wybrać.

Myślałam o czym z niską moca nominalna

Mój dom rocznik 2011 pow.użyt.100m2, instalacja mieszana grzejniki+podłogowe w/g projektu,oraz kocioł 2-funkcyjny Viessmann vitodens 100. Roczne zużycie gazu za 2012rok( razem z gotowaniem posiłków),przy temp. wew. 21st.C - 2090zł.Posiadam także wentylacje z rekuperacją,jej roczny koszt eksploatacji 250zł.Myślę że podobny wynik bym uzyskał z kotłem innej marki o podobnych parametrach.Dom mój wykonany w identycznej technologi i ociepleniem(Azyl-www.domoweklimaty.pl)

Piszę w sumie tu, bo nie wiem czy jest sens robić nowy wątek.

Mój problem jest następujący:

Będą mi podłączać gaz do domu - okolice Dobroszyc (dolnośląskie)

Firma G.EN. GAZ

Gaz pochodzi z: Kopalnia Gazu Ziemnego CZESZÓW. Jego jakość/rodzaj gazu: zaazotowany Ln.

I teraz mam pytanie za duże piwo. Czy ktoś z was, drodzy forumowicze jest mi w stanie napisać, jaki kocioł gazowy będzie na tym chodził??

Głównie chodzi mi o certyfikację kotła na gaz Ln (chyba GZ30). Szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć (Junkers, Vaillant, Termet odpowiadały negatywnie - brak certyfikacji kotłów na ten gaz a co za tym idzie, brak możliwości podłączenia - udzielenia gwarancji)

Poszukuję zwykłego kotła z zamkniętą komorą spalania, jednofunkcyjnego (nie kondensacyjnego).

Pozdrawiam

Edytowane przez ElwoodWroclaw

Dzięki za informację.

Ale co - kocioł sam zmienia te obroty płynnie w przypadku elektronicznej i biegi przy elektrycznej?Jakiś algorytm automatyki kotła to robi? A skąd wie jak? Ma tam jakiś czujnik przepływu, czy tylko względem temperatury??

te zwykłe pompy mają zwykłe pokrętło najczęsciej 3 stopnie do wyboru i ustawiasz szybkosc wirnika a elektronicze to działają tak że dobierają moc do oporów czyli jak zakręcają się głowice termostatyczne to wyłapuje zwiększenie oporów i zmniejsza moc albo można też ustawić stałą moc. podobno zdarzają sie problemy ze współpraca z elektronicznymi pompami ze względu na ich sposób działania

Piszę w sumie tu, bo nie wiem czy jest sens robić nowy wątek.

Mój problem jest następujący:

Będą mi podłączać gaz do domu - okolice Dobroszyc (dolnośląskie)

Firma G.EN. GAZ

Gaz pochodzi z: Kopalnia Gazu Ziemnego CZESZÓW. Jego jakość/rodzaj gazu: zaazotowany Ln.

I teraz mam pytanie za duże piwo. Czy ktoś z was, drodzy forumowicze jest mi w stanie napisać, jaki kocioł gazowy będzie na tym chodził??

Głównie chodzi mi o certyfikację kotła na gaz Ln (chyba GZ30). Szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć (Junkers, Vaillant, Termet odpowiadały negatywnie - brak certyfikacji kotłów na ten gaz a co za tym idzie, brak możliwości podłączenia - udzielenia gwarancji)

Poszukuję zwykłego kotła z zamkniętą komorą spalania, jednofunkcyjnego (nie kondensacyjnego).

Pozdrawiam

Może coś podpowiem - bo buduję się po sąsiedzku w Oleśnicy :-) Ponoć przy gorszym gazie, a taki występuje w okolicach Oleśnicy (nie w mieście) najlepiej się sprawdzają Immergasy. Rzekł mi tak dziś właśnie sprzedawca z Famelu - obiektywnie, bo odesłał mnie po zakup Immergasa do konkurencji - Żelimetu. Oni tym handlują "na TIR'y" i mają bardzo dobre ceny, właśnie dlatego, że poza miastem grzeją głównie w tych piecach i tylko one nie siadają przy takim gazie.

Ja ciągle się waham - albo Immergas, albo Vaillant ecoTEC VC Plus 146/5-5 + zasobnik 200l Galmet albo Ermet dwupłaszczowy.

A ja zawęzilem wybor do dwóch zestawów:

Immergas Victrix 12kW + Immergas 160l + sterownik CARv2 - około 5750zl

Buderus Logamax 072 14kW + Galmet 140l + sterownik RC35 - okolo 5800zl

Do Buderusa trzeba bedzie zakupić jeszcze zestaw podłączeniowy zbiornika z sonda - jakieś 260zł.

Gwarancja 5 lat w jednym i drugim przypadku. Przeglady miejscowi auroryzowani serwinci określają jako koszt ok 180-220zł.

Dostałam wycenę Vaillanta (eco tec 146/5-5 - niestety dość sporo wyszło, bo piec sam 5300 (nie chcą zejść poniżej, pomimo, że w necie za 4800 stoi), do tego Galmet 200l - 1200, ale do tego niestety trzeba kupić regulator calormatic 470 za banalne 760 zł i czujnik temperatury zasobnika 160 zł. Cała zabawa wychodzi dużo za dużo, a szkoda, bo ten Vaillant miał naprawdę fajne parametry 3,3-14,9 kW.

Sprzedawca natomiast sugeruje, że przy Immergasie będę często serwisanta widzieć...:(

edit: a porównywaliście koszty przewodów spalinowych do poszczególnych pieców? Bo jak patrzę dla przykładu zestawy do Immergasa to się robi gorąco. A może nie przejmować się i kupić jakieś prostsze i tańsze zamienniki? Jak to z tym jest? Można sobie wybrać nie-firmowy przewód.

Edytowane przez Lumiere

@Lumiere, a nie chcesz pakietu Vaillanta VC146 z zasobnikiem 200L, CM470 i kominem, może jeszcze wychaczysz z promocji, jakieś 7100zł. Można przedłużyć gwarancję do 6 lat za jakieś 500zł (o tyle w sumie droższe przeglądy). Komin do Imm to jakieś 300 zł, chyba w miarę standard.

Porównując to do mojego zestawu z zasobnikiem Galmetu, to byłaby fajna cena, ale nie udało mi się znaleźć w 7100zł zestawu z 200l. W tej cenie byłby bez komina.

Kominy w zestawie mieszczą się w 300-400 zł, ale do tego rurę trzeba i tak dokupić - Immergas rurę do kondensacyjnych (60/100) ma za 86 zł w promocji , Vaillant za 95 zł. Tragedii nie ma :-)

edit: znalazłam jednak zestaw za 7100 :-)))) Tylko, czy można ryzykować kupno przez internet?

Edytowane przez Lumiere