Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi mi bardziej o to ze jest tam mozliwosc podlaczenia solarow. Moim zalozeniem jest zeby w lato piec zadko kiedy sie wlaczal. Chce uniknac kupowania osobno pieca i zbiornika i calej aparatury. Tu mam to w jednym i pozostaje tylko podlaczenia paneli. Sklaniam sie jeszcze kierunku zakupu pompy ciepla na c.w.u. z zintegrowanym zbiornikiem np. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/podgrzewacz-cwu-z-pompa-ciepla-pcwu-200k-23kw-1.html

Zakup takiej pompy nie ma uzasadnienia ekonomicznego w porównaniu do grzania cwu wyłacznie w 2 taryfie lub grzania gazem. Nie zwróci sie to nawet w ciagu 20 lat (o ile pompa tyle wytrzyma, zeby tylko wytrzymała 10 lat), ale któz bogatemu zabroni. Dołozenie solarów nic w temacie opłacalnosci nie zmieni, a wrecz pogorszy gdyz koszt przygotowania cwu jeszcze sie zwiekszy.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz taki mały domek a taki kocioł chcesz wrzucić? ja mam Domek ok 140m2 i mam immergasa 12W, podłogówka w całym domu i całą zimę chodził na mocy minimalnej, zwiększał tylko na grzanie wody. Mając gaz i płacąc abonamenty także latem nie dokładałbym ani pompy ani solarów. Przy twoim domku i tak pewnie w W2 sie zmieścisz. A co do ocieplenia jeśli jeszcze możesz dołóż coś do dachu.

Czyli dobrze rozumiem? Przy tak malej powierzchni domu i takim ociepleniu nie ma sensu nic dokladac oprucz samego pieca gazowego? Cos do wspomagania tego pieca zeby bylo taniej i zeby to sie zwrocilo?

Dobrze rozumiesz, tylko kocioł gazowy, kazde wspomaganie jest nieopłacalne i nigdy sie nie zwróci

Witam.

Temat posiada sporo stron i wypowiedzi, jednak nawet po przeczytaniu wszystkiego człowiek nadal szuka dodatkowych informacji.

Szukam kotła do domu jednorodzinnego, wolnostojącego.

- dom z poddaszem użytkowym 120m + garaż,

- ściany porotherm 25+styropian, dom na płycie,

- w domu mieszkać mają 2 osoby dorosłe i 2 dzieci,

- 2 łazienki, 2 prysznice i jedna wanna,

- w całym domu podłogówka + dodatkowe ręcznikowce w łazienkach,

- preferowana temperatura w domu to 20-21 stopni

Specjalista zaproponował mi coś takiego: http://vulcania.pl/517585/immergas-hercules-condensing-26-2-e-kociol-kondensacyjny-z-wbudowanym-zasobnikiem-120l-3-019196

Jednak lubię mieć jakiś wybór więc chciałbym zapytać czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej na temat tego kotła oprócz informacji ze strony oraz jaki inny kocioł polecacie do podanych wyżej warunków.

Witam.

Temat posiada sporo stron i wypowiedzi, jednak nawet po przeczytaniu wszystkiego człowiek nadal szuka dodatkowych informacji.

Szukam kotła do domu jednorodzinnego, wolnostojącego.

- dom z poddaszem użytkowym 120m + garaż,

- ściany porotherm 25+styropian, dom na płycie,

- w domu mieszkać mają 2 osoby dorosłe i 2 dzieci,

- 2 łazienki, 2 prysznice i jedna wanna,

- w całym domu podłogówka + dodatkowe ręcznikowce w łazienkach,

- preferowana temperatura w domu to 20-21 stopni

Specjalista zaproponował mi coś takiego: http://vulcania.pl/517585/immergas-hercules-condensing-26-2-e-kociol-kondensacyjny-z-wbudowanym-zasobnikiem-120l-3-019196

Jednak lubię mieć jakiś wybór więc chciałbym zapytać czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej na temat tego kotła oprócz informacji ze strony oraz jaki inny kocioł polecacie do podanych wyżej warunków.

Zbyt wielu danych nie podałes ale ten specjalista to raczej specjalista od wyciągnania pieniedzy od nieswiadomych klientów. Jezeli juz kocioł zintegrowany to z mniejszą moca minimalną, te 4,7 kW to na ten dom to troche za duzo, kocioł ma szanse praktycznie cały czas taktowac (poza grzaniem cwu)

Temat posiada sporo stron i wypowiedzi, jednak nawet po przeczytaniu wszystkiego człowiek nadal szuka dodatkowych informacji...

Który "człowiek" (bo chyba nie ty)? Po przeczytaniu tego wątku oczywiste musi być co zamiast tego Immergasa byłoby dobre (i dlaczego)... Może przeczytajcie z @Tycjanem "na spółe".

Odpowiedź znajdziesz w poście #5151 i nie ma co więcej pisać;) Pozatym jak juz kolega grzeniu zauważył chyba nic nie przeczytales;)

To nie jest żąden specjalista tylko niekompetentny naciągacz. Poczytaj forum a się zorientujesz. Ogólnie więcej czytaj niż pisz a efekt bedzie - bo wszystko masz tu na forum napisane

Wskazany kocioł o mocy 26kW to raczej do domu o powierzchni 700m2 a nie 100m2

Edytowane przez Adam626

Odpowiedź znajdziesz w poście #5151 i nie ma co więcej pisać;) Pozatym jak juz kolega grzeniu zauważył chyba nic nie przeczytales;)

Coś tam przeczytałem, jednak od tego jest forum aby zadać ewentualne pytania i szukać na nie odpowiedzi.

Po wstępnej lekturze też wydawało mi się że zaproponowany mi Hercules jest za duży dla tego domu i chciałem się upewnić w tym przekonaniu.

Masz taki mały domek a taki kocioł chcesz wrzucić? ja mam Domek ok 140m2 i mam immergasa 12W, podłogówka w całym domu i całą zimę chodził na mocy minimalnej, zwiększał tylko na grzanie wody...

Możesz powiedzieć jak długo go użytkujesz, jak sie sprawuje, czy coś złego działo się z nim, wady, zalety z perspektywy użytkownika a nie tylko sprzedawcy.