Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę, że masz uprzedzenie do marketingowych Niemców.

W żadnym razie, może nawet przeciwnie. Mam tylko alergię na taką markjetingową paplaninę. Ale jak się komuś podoba ich wzornictwo (mnie się podoba) czy chce zaimponować komuś bogatą kotłownią to może być dobry wybór, ale nie nazywałbym tego dla zmyłki kupowaniem jakiejś wyjątkowej jakości czy świętego spokoju.

U Vallianta (którego wzornictwo też mi się dość podoba) oferta cenowo zdaje się ciekawsza (pakiety), no i przede wszystkim mają znośną kosztowo opcję na wydłużenie gwarancji (poważnie rozważałem ichniego 1F 146, ale jednak Imm mi bardziej przypasował, cenowo różnica nie była spacjalnie duża).

Reku Viessmana ? Od kiedy oni są ekspertem w rekuperacji ?

W jakimś wątku już pytającemu chyba odpisali że to Brink (czy coś podobnego) w opakowaniu V. No ale magia mareczki działa :)

Edytowane przez grzeniu666

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W żadnym razie, może nawet przeciwnie. Mam tylko alergię na taką markjetingową paplaninę. Ale jak się komuś podoba ich wzornictwo (mnie się podoba) czy chce zaimponować komuś bogatą kotłownią to może być dobry wybór, ale nie nazywałbym tego dla zmyłki kupowaniem jakiejś wyjątkowej jakości czy świętego spokoju.

U Vallianta (którego wzornictwo też mi się dość podoba) oferta cenowo zdaje się ciekawsza (pakiety), no i przede wszystkim mają znośną kosztowo opcję na wydłużenie gwarancji (poważnie rozważałem ichniego 1F 146, ale jednak Imm mi bardziej przypasował, cenowo różnica nie była spacjalnie duża).

W jakimś wątku już pytającemu chyba odpisali że to Brink (czy coś podobnego) w opakowaniu V. No ale magia mareczki działa :)

A możesz napisać kolego jaki masz model Immergasa, bo takowy planuję.

A możesz napisać kolego jaki masz model Immergasa, bo takowy planuję.

Victrix v2 12 (nie TT), z zasobnikiem 160L (Immergas/Drazice, kupione w pakiecie z kotełem). Więcej (również moich uwag czy informacji) w "klubowym" wątku, tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady

Victrix v2 12 (nie TT), z zasobnikiem 160L (Immergas/Drazice, kupione w pakiecie z kotełem). Więcej (również moich uwag czy informacji) w "klubowym" wątku, tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady

Jeszcze tylko jaki metraż ogrzewasz i przechodzę do klubu. Dzięki

Jeszcze tylko jaki metraż ogrzewasz i przechodzę do klubu. Dzięki

Metraż bezpośrednio nie ma znaczenia, lecz zapotrzebowanie na ciepło. Mam ca. 240m2, wg. obliczeń jak pamiętam potrzebuję jakieś 8kW przy -20*. Problemem może być podłogówka, chodzi nie o moc cieplną, a o pompę, ta kotłowa sama może nie wydolić (jak większość wbudowanych, nie jest mocarna), wtedy dołożę sprzęgło i drugą pompę, tymczasem działa (ale narazie chodzi 2/3 podłogówki, reszta w tym sezonie grzewczym nie gotowa).

Jesli chcesz,cały każdy Twoj sezon grzewczy kosztował więcej, niż w przypadku "niemarkowych" kotłów, to kupuj...

Reku Viessmana ? Od kiedy oni są ekspertem w rekuperacji ?

Dlaczego ma kosztowac wiecej ? Piszesz to na jakiejs konkretnej mierzalnej podstawie czy na podstawie tego co slina na jezyk przyniosła? Jakies konkretne wyliczenia czy wlasne widzimisie? JAKIEKOLWIEK KONKRETY CZY BELKOTLIWE AD PERSONAM ?

Co do drugiego pytania... Sadze ze kompetentnej odpowiedzi udzielą ci albo osoby bardzoej doswiaadczone w rekuperacji np instalatorzy albo wlasciciele salonow firmowych Viessmanna.

Pozdrav

Edytowane przez forscher

Witam,

proszę o pomoc w doborze pieca gazowego kondensacyjnego. Czy wybrać 2-funkcyjny czy jedno z zasobnikiem cwu 100 l.

Naczytałem się i już nie wiem co wybrać.

Piec ma ogrzewać mieszkanie (parter + piętro) 70 m2 + poddasze 20 m2 ( będzie wyprowadzenie na grzejnik ale na razie nie będzie zagospodarowane) w domku szeregowym gdzie są cztery mieszkania. Moje mieszkanie jest środkowe wiec dużych strat cieplnych chyba nie będzie.

Ściany zewnętrzne z gazobetonu grubości 24 cm + 15 cm styropian

stolarka okienna PCV 5 komorowa , szyby izolacyjne zespolone 4 float+argan o współczynniku przenikalności ciepła 1,1W/m2K

posadzka na parterze ocieplona 10 cm styropian

strop nad poddaszem drewniany obudowany płytami gipsowo kartonowymi o grubości 12,5 mm + ocielenie wełna mineralna 20 cm

Wszędzie są grzejniki dodatkowo będzie mały kominek i rozprowadzeniem ciepła do dwóch pokoi na piętrze + salon.

Co do samego ogrzania mieszkania już chyba jestem pewien że piec 12 kw wystarczy głownie chodzi mi o ciepłą wodę co będzie się lepiej opłacało.

Na tą chwilę wody ma grzać dla 2 osób w przyszłości pewnie więcej.

Zużycie wody małe w przyszłości pewnie się powiększy.

będzie 5 punktów poboru ciepłej wody : w łazience na piętrze : wanna , prysznic i umywalka (ale na pewno nie będą jednocześnie używane) a na parterze zlew w kuchni + WC z umywalką

zastanawiam sie nad takim zestawem

http://www.immergas.com.pl/Produkty,3328/VICTRIX_12_ECO_PLUS_100

jest też piec victrix 12 x tt 2 erp ale nie znalazłem ceny i zestawu

proszę o pomoc

Dlaczego ma kosztowac wiecej ? Piszesz to na jakiejs konkretnej mierzalnej podstawie czy na podstawie tego co slina na jezyk przyniosła? Jakies konkretne wyliczenia czy wlasne widzimisie? JAKIEKOLWIEK KONKRETY CZY BELKOTLIWE AD PERSONAM ?

Co do drugiego pytania... Sadze ze kompetentnej odpowiedzi udzielą ci albo osoby bardzoej doswiaadczone w rekuleracni np instalatorzy albo wlasciciele salonow firmowych Viessmanna.

Pozdrav

Czy Ty gdzieś zauważyłeś atak AD PERSONAM ? Możesz go wskazać ?

Dlaczego uważasz, że piszę bełkotliwie ? Możesz wskacaś ten fragment ?

A po Twojej krótkiej kariery na tym Forum wnioskuję, że niegrzeczne i pełne agresji wypowiedzi, to Twoja domena.

Ale dobrze, miłośniku Vieśka, policzmy to:

Wariant 1:

Kupujesz kocioł za 12500zł. Zakładam, że Twoje rachunki roczne zamkną się w 2000. Zakładam 12 letni okres eksploatacji

Rok eksploatacji to w takim razie koszt 2000 zł +12500/12, czyli 1041zł.

Razem 3041 zł.

Ale Twój kocioł ma tylko dwa lata gwarancji..... Wentylator wytrzyma 5-6 lat, czyli trzeba go będzie wymienić ze 2 razy. Plus inne awarie - lekko licząc 1200zł w tym okresie.

Doliczamy stówkę na rok i mamy 3141zł

Wariant 2:

Kupujesz kocioł z zasobnikiem za 4200zł. Sprawności sa porównywalne, ale dajmy fory Niemcom i tańszy kocioł będzie zużywał gazu za 2100zł.

A ponieważ jest tani, to przyjmijmy ekstremalnie niekorzystnie dla niego, że choć ma 5 lat gwarancji, to rozsypie się po 8 latach i trzeba będzie kupić nowy.

3500 (bo już bez zasobnika)+500 montaż.

Mamy więc 2100zł + (4200+3500+500)/12 Czyli 2100+683, czyli 2783zł na sezon.

Przez te 12 lat eksploatacji, te dwa kotły będą w sumie 9 lat na gwarancji, wiec szansa na płatną naprawę jest mała. No, ale doliczmy 500zł, koszt roczny wzrasta do 2840zł.

Czyli taniej, niż znana, reklamowana marka.

I zauważ, że przyjąłem założenie ekstremalnie NIEKORZYSTNE dla taniej marki - że będzie spalał więcej gazu, że rozsypie się po 8latach i w sumie niewielki koszt napraw dla tych 10 lat, kiedy Viesiek będzie już po gwarancji. A ta firma się ceeeeeni za części...

Z uwagi na to, ile części mają wspólnych, biorąc pod uwagę różną jakość gazu, czy po prostu pech, to Viesiek może paść prędzej.

I to byłaby katastrofa.

Więc na następny raz, kolego, zanim zaczniesz obrażać ludzi i robić z siebie prostaka, pomyśl, że ktoś to już policzył...

A co do fachowości Viessmana w rekuperacji.... kupujesz produkt innego producenta, oklejony logiem Vieśka i przez to jest lepszy ?

Edytowane przez fotohobby

"Wariant 2:

Kupujesz kocioł z zasobnikiem za 4200zł."

Poproszę o linka do tej ceny.

http://www.ceneo.pl/1526101#mh=i2q5AvEX69006galmetYEhz9Mq4QPr_BgDerzJ1-SV6PUnMGe7PahMEx9MUNdDmrIpNGPDP6UgMso5FRixZJAEihPfb0TvvSRHl14j6Q2Z8m1SqDsNRFUOrp35luL91v1LkAu-PCNdYGbIhEMt6zPeq7Htm82lYEYrJVCqVhQDFzE2mS5NT30ICTS68RSAaRJnQ6hdVU5MdnHAeTPnU0

http://allegro.pl/immergas-kociol-victrix-20-x-tt-1-e-kondens-1f-i5902025910.html

Właśnie widzę,że popełniłem błąd logiczny, bo przecież w tym wypadku, jeśłi padnie kocioł, nie trzeba kupowac zasobnika. Poprawiam więc.

Na tą chwilę wody ma grzać dla 2 osób w przyszłości pewnie więcej.

Zużycie wody małe w przyszłości pewnie się powiększy.

będzie 5 punktów poboru ciepłej wody : w łazience na piętrze : wanna , prysznic i umywalka ... a na parterze zlew w kuchni + WC z umywalką

Ja brałbym kosioł 1 funkcyjny . Immergas 12kW będzie OK.

IMHO zasobnik 100 litrów dla 2 osobowej rodziny wystarczy.

Ale ale 2+2 szału nie ma Wiem bo mam 110 litrów.

No jest niedaleko, z 200 zł więcej.

Zasobnik padnie wcześniej ? ;-)

Czy Ty gdzieś zauważyłeś atak AD PERSONAM ? Możesz go wskazać ?

Dlaczego uważasz, że piszę bełkotliwie ? Możesz wskacaś ten fragment ?

A po Twojej krótkiej kariery na tym Forum wnioskuję, że niegrzeczne i pełne agresji wypowiedzi, to Twoja domena.

Ale dobrze, miłośniku Vieśka, policzmy to:

Wariant 1:

Kupujesz kocioł za 12500zł. Zakładam, że Twoje rachunki roczne zamkną się w 2000. Zakładam 12 letni okres eksploatacji

Rok eksploatacji to w takim razie koszt 2000 zł +12500/12, czyli 1041zł.

Razem 3041 zł.

Ale Twój kocioł ma tylko dwa lata gwarancji..... Wentylator wytrzyma 5-6 lat, czyli trzeba go będzie wymienić ze 2 razy. Plus inne awarie - lekko licząc 1200zł w tym okresie.

Doliczamy stówkę na rok i mamy 3141zł

Wariant 2:

Kupujesz kocioł z zasobnikiem za 4200zł. Sprawności sa porównywalne, ale dajmy fory Niemcom i tańszy kocioł będzie zużywał gazu za 2100zł.

A ponieważ jest tani, to przyjmijmy ekstremalnie niekorzystnie dla niego, że choć ma 5 lat gwarancji, to rozsypie się po 8 latach i trzeba będzie kupić nowy.

Też za 4200+500 montaż.

Mamy więc 2100zł + (4200+4200+500)/12 Czyli 2100+741, czyli 2841zł na sezon.

Przez te 12 lat eksploatacji, te dwa kotły będą w sumie 9 lat na gwarancji, wiec szansa na płatną naprawę jest mała. No, ale doliczmy 500zł, koszt roczny wzrasta do 2880zł.

Czyli taniej, niż znana, reklamowana marka.

I zauważ, że przyjąłem założenie ekstremalnie NIEKORZYSTNE dla taniej marki - że będzie spalał więcej gazu, że rozsypie się po 8latach i w sumie niewielki koszt napraw dla tych 10 lat, kiedy Viesiek będzie już po gwarancji. A ta firma się ceeeeeni za części...

Z uwagi na to, ile części mają wspólnych, biorąc pod uwagę różną jakość gazu, czy po prostu pech, to Viesiek może paść prędzej.

I to byłaby katastrofa.

Więc na następny raz, kolego, zanim zaczniesz obrażać ludzi i robić z siebie prostaka, pomyśl, że ktoś to już policzył...

A co do fachowości Viessmana w rekuperacji.... kupujesz produkt innego producenta, oklejony logiem Vieśka i przez to jest lepszy ?

:welcome:[

a więc...

Wybacz ze zaczynam od pytania ale spokoju mi to nie daje.... czy ja napisałem coś o jakimś ataku ? :) Widzisz coś czego nie ma ?

Widocznie głodnemu chleb na myśli.. a moze ty nie potrafisz prowadzć jakiekolwiek rozmowy bez myslenia o atakowaniu tudzież wcielania tych zamysłów w zycie? Nie wiem - pytam.

Skoro o niczym takim nie wspomniałem to (nie)stety nie moge go wskazać. Rozumiem że widzisz to co chcesz zoabczyc (ZNOWU???) .. no ale bez przesady...

Dziękuję ci za wyliczenia.. dają do myslenia... à propos ktoś juz to kiedys policzył? gdzies tu na tym forum?? Doprawdy ?? Pitolisz panocku :D

Jak na razie nie robi na mnie wrazenie stwierdzenie ze produkt A ma 2 lata gwaranacji a produkt B na 5 lat gwaranacji. Dlaczego ? Takie oto porównanie - Kia ma 7 lat rzekomej gwaranacji a Toyota 2 lub 3 ale to Toyota jest liderem niezawodnościi. :yes:

Rozeznam sie jeszcze w kwestii warunków gwararacjio włocha i niemca - mogą z tego wyniknąc ciekawe wnioski.

Myslę, że rozpoczynając sowje zdanie (wypowiedź) od dowodu i przechodząc od dowodu do tezy (a nie na odwrót) twoje wypowiedzi spotkają się z cieplejszym - nie tylko moim - przyjęciem

Co do rekuperacji widze ze dostrzegasz gdzieś słowa ktorych sens wskazuje iz to rekuperatory Viessmanna maja byc lepsze od innych. Nie wiem kto takie słowa lub im podobne napisał. Nie sądze jednak bym był to ja.

Aha co do rekuperatorów.. jakie masz zdanie specu na temat AERIS 350 LUXE VV ? To numer 2.na liscie rozważanych. :)

PS

5 letnia gwaranacje maja kotły Immergas.. Wiesz może u nich kosztuje coroczny przegląd ? - który jak wiesz musi byc dokonywany oczywiscie na koszt użytkownika przez Autoryzowany serwis by tej gwarancji nie stacić bo by była... wspomniana wcześniej katastrofa..

Aha.. czy w przypadku założmy rzekomo "włoskiego" Immergasa wszystkie cześci są objęte tak bardzo zachwalaną 5 letnia gwaranacją ? Czy tez pod tym wzgledem kotły tej firmy skojarzyc mozna z samochodami marki KIA ktore jak wiadome maja az "7-letnią gwarancję" ale tylko na wybrane (jak by nie bylło najtrwalsze) podzespoły?

Niewątpliwie twoje wnioski dotyczace mojej kariery na forum sa błędne.. Ale fakt jest faktem nieco nadpobudliwie reaguję na personalne wycieczki wszelkiej maści. Ale żeby od razu pisać ze to moja domena.. no nie przesadzaj.. :) :)

Coś tam ględziłes o obrazaniu..

Poki co to twoja ostatnia odpwiedz na moj post jest pełan epitetów pod moim adresem.. no ale (jak to mawiają) swój swego zawsze pozna - wiesz jak jest....

Tobie wiele rzeczy sie moze nie podobać... ot chocby moje reakcje na "specyficzne" wypowiedzi pewnych uzywkoników. I dobrze..

Tak jak mi sie nie podoba, iz na pytanie czy ktoś ma i uzytkuje konkretny model pieca Viessmanan zaczyna sie zbiorowy bełkot o rzekomym jego reklamowaniu..

Padają tu nazwy wielu piecy.. niektore po kilkanascie czy tez kilkadziesiąt razy.. i jakos nikomu to nie przeszkadzało.. Przedszkolaki sie obudzily jak padła nazwa Viessmann. Zadziwiające.. Nieprawdaż?

A później taki na przyklad montixe jest zdziwiony faktem ze dostrzegłem sens by odpowiadac na jego bełkot którego sens jak na razie za tylko on sam :) :bash: ehh

Niewątpliwie (jak przypuszczam) łączy nas jedno - ty, to co mi sie nie podoba i ja, to co sie tobie nie podoba, mamy w tym samym miejscu (kulturalnie i tematycznie nazwijmy to miejsce "kotłem").

:eek:

Pozdrav

Zwracając się po raz pierwszy do Ciebie na pewno nie zwróciłem się AD PERSONAM, co mi zarzuciłeś...

Liczę że wiesz, co ten zwrot oznacza.

Nie wskazałeś też fragmentu, w którym piszę "bełkotliwie" - co również mi zarzuciłeś.

Jeśli stawiam jakąś tezę, to mam ją zawsze popartą dowodami. Jeśli w nią nie wierzyłeś, mogłeś poprosić o wyliczenia nieco uprzejmiej.

I tak, już kilka razy było to już tu wyliczane (szczególnie, jak wpadł jakiś oszołom od ATAGa), że nawet jeśli tańszy kocioł miał się rozlecieć w połowie okresu użytkowania i trzeba było kupić nowy, to i tak użytkownik jest do przodu.

Przegląd w Immergasie w MOJEJ okolicy kosztuje 180zł. Zapytaj za ile przyjedzie Viessman. Czy zrobia Ci gratisowe pierwsze uruchomienie i ustawienie parametrów pracy kotła ?

Niezależnie, czy kocioł będzie na gwarancji, czy po niej będę robił przegląd, bo znamionową sprawność kocioł osiąga tylko przy wyczyszczonym wymienniku.

Warunki są tu:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjVgtS4raXKAhUl_HIKHWAND5IQFggfMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.immergas.com.pl%2FProdukty%2C1957%2FKARTA_GWARANCYJNA_KOTLA_KONDENSACYJNEGO_PDF&usg=AFQjCNG_BTRY5CfLNS5IiuwWEg32dmQUUg&sig2=9M9eftJzXoj_tklF7t2MSw&cad=rja

Mnie tam nazwa Viessmann wisi i powiewa. Kojarzy mi się trochę ze strzyżeniem :)

Bo ja rozumiem, że można zapłącić więcej pieniędzy za samochód (markę) bo on może mieć niezaprzeczalnie więcej zalet, niż tańszy odpowiednik mniej renomowanego producenta...

Ale za kocioł, który nie da NIC więcej, NIC lepiej i choć jest 3x droższy, to nie ma żadnej gwarancji, że będzie 3x trwalszy ?

TO jest strzyżenie.

Aha.. czy w przypadku założmy rzekomo "włoskiego" Immergasa wszystkie cześci są objęte tak bardzo zachwalaną 5 letnia gwaranacją ? Czy tez pod tym wzgledem kotły tej firmy skojarzyc mozna z samochodami marki KIA ktore jak wiadome maja az "7-letnią gwarancję" ale tylko na wybrane (jak by nie bylło najtrwalsze) podzespoły?

Immergas ma dobrą gwarancję. I IMHO uczciwie i prosto napisaną.

60 miesięcy bez wskazywana ze na przykład wymiennik tyle, a elektronika tyle.

Dlatego mimo, że staram sie wspierac i kupować polskie produkty ( Termet) Immergas to jeden z moich faworytów bo nie trzeba dopłacać za gwarancję tak jak w Vaillancie.

Nie ma co porównywać do KIA gdzie 7 lat to masz ale na ... blok silnika :D

A jak istotna jest gwarancja przekonał sie ostatnio mój kuzyn u ktorego padła pompa tuż po skończeniu 2 letniej gwarancji. 1,2 kPLN poszłooooo.

Dodatkowo - seria TT ma inny wymiennik aluminiowo-magnezowo-krzemowy, zamiast Inoxa.

Gdy szukałem dla siebie kotła to czytałem opinie, że ten pierwszy obrasta z czasem jakimś nalotem, który ciężko się usuwa. Na ile to prawda to nie wiem, zamówiłem x24 2I i przestałem się tym interesować.

Aha - i jeszcze jedna kwestia - zwróć uwagę na sprawność. Nie wiem na ile to prawda, na ile błąd w druku / tłumaczeniu instrukcji ale X24 większą sprawność osiąga przy obciążeniu nominalnym, a TT przy minimalnym. Nie znalazłem nigdzie wytłumaczenia tego, a polski serwis nie raczył mi odpisać na emaila z wytłumaczeniem....