Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Otóż co do numeru seryjnego, kolejne przedzaiły mocowe kotła nie zmieniają jego numeru seryjnego. Model i typ tego kotła to: Vitodens 111-W typ B1LD o mocy...... tutaj podaje Pan moc, która Pana interesuje.

Co do podgrzewu cwu - model o mocy 6,5-19,9 kW (50/30°C) posiada zakres znamionowej mocy cieplnej przy*podgrzewie wody użytkowej 5,9 – 24,0kW

W kocioł Vitodens 111-W wbudowany jest elektroniczny regulator kotła, sterowany temperaturą pomieszczeń. Po przyłączeniu czujnika temperatury zewnętrznej kocioł przełącza się automatycznie na sterowanie pogodowe.

Co do dedykowanego czujnika temperatury zewnętrznej - zapytam w dziale technicznym i dam znać.

Pozdrawiam!

Z góry dziękuję !

pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeszukuję to forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi jednoznacznej jaki kocioł w mojej sytuacji. Oczekiwania mam minimalne, kocioł do ogrzewania CO (dom około 150 m2, instalacja na rurach stalowych) i CWU (zasobnik 100L), kocioł bez żadnych fajerwerków, nie ma żadnego dodatkowego obiegu typu solary, podłogówka itp, sterowanie najprostsze może być, liczy się niskie zużycie gazu (tj. wysoka wydajność/sprawność) i możliwie niska cena przy niskiej awaryjności. W domu mieszka starsza Pani, która jedynie co potrzebuje to mieć sterowanie pozwalające zwiększać lub zmniejszać temperaturę. Wstępnie wybrany Vitodens 100-W 26kW z zasobnikiem 100L (cena 5540 pln brutto na FV23%). Ktoś coś jeszcze ciekawego poleci?

Przeszukuję to forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi jednoznacznej jaki kocioł w mojej sytuacji. Oczekiwania mam minimalne, kocioł do ogrzewania CO (dom około 150 m2, instalacja na rurach stalowych) i CWU (zasobnik 100L), kocioł bez żadnych fajerwerków, nie ma żadnego dodatkowego obiegu typu solary, podłogówka itp, sterowanie najprostsze może być, liczy się niskie zużycie gazu (tj. wysoka wydajność/sprawność) i możliwie niska cena przy niskiej awaryjności. W domu mieszka starsza Pani, która jedynie co potrzebuje to mieć sterowanie pozwalające zwiększać lub zmniejszać temperaturę. Wstępnie wybrany Vitodens 100-W 26kW z zasobnikiem 100L (cena 5540 pln brutto na FV23%). Ktoś coś jeszcze ciekawego poleci?

Witam, Vitodens 100-W to najbardziej rozwiązanie najbardziej optymalne ekonomicznie. Kocioł kosztuje ok. 6 tyś zł. Posiada wbudowany regulator przystosowany do sterowania temperaturą pomieszczenia lub pogodowo, z wyświetlaczem dotykowym.

Jeśli mowa o cwu - c.w.u. może być ogrzewana w osobnym zbiorniku: 100, 120 lub 150 l ustawionym pod kotłem, lub 160, 200, 300 l - obok kotła

Zastanawia mnie tylko skąd u Ciebie zapotrzebowanie 26 kW? Masz takie wyliczenia czy podałeś przykład?

Czy nie wystarczy model 6,5-19 kW?

Kotłem nieco droższym ale o szerszym zakresie modulacji mocy jest model Vitodens 200-W. Zakres mocy to 1,9-13/16 kW.

Potrzebuję propozycji odnośnie zakupu kotła do instalacji grzewczej. Średnio się orientuję w kotłach i firmach oraz na co zwracać uwagę. Instalacja to praktycznie 100 % podłogówka, po jednej drabince w łazience i WC jednak mogą one mieć temperaturę podłogówki. Domek to 78 m2 przyziemia i 65 m2 na poddaszu. Styropian 10 podłoga, 15 ściany i 30 wełny na poddaszu. Będą zamieszkiwać 2 osoby dorosłe i jedno dziecko, póżniej prawdopodobnie dwójka dzieci. Otrzymałem jedną wycenę od instalatora jednak tylko Viessmanem się zajmuje i była to kwota 49 000 za całość robociazny (woda + ogrzewanie) i materiału - piec Vitodens 200-w, termostaty w każdym pomieszczeniu, stacja uzdatniania wody. Czy faktycznie warto zainwestować w termostaty w każdym pokoju. Na pewno chciałbym jednak żeby zewnętrzny czujnik pogody był. Czy mogę prosić o jakieś propozycje zestawów?

Zastanawia mnie tylko skąd u Ciebie zapotrzebowanie 26 kW? Masz takie wyliczenia czy podałeś przykład?

Czy nie wystarczy model 6,5-19 kW?

Kotłem nieco droższym ale o szerszym zakresie modulacji mocy jest model Vitodens 200-W. Zakres mocy to 1,9-13/16 kW.

Zaciekawiło mnie to co pan napisał w związku z tym jeszcze dopytam; czy na powierzchnię użytkową 230 metrów wraz z garażem muszę kupić piec 26 KW czy jednak 19 KW mógł by tu wystarczyć. Ogrzewanie - wyłącznie grzejniki bez podłogówki.

Zaciekawiło mnie to co pan napisał w związku z tym jeszcze dopytam; czy na powierzchnię użytkową 230 metrów wraz z garażem muszę kupić piec 26 KW czy jednak 19 KW mógł by tu wystarczyć. Ogrzewanie - wyłącznie grzejniki bez podłogówki.

Witam, to już pytanie bardziej do Pana - ja nie widziałem domu, projektu, nie wiem jakie jest zapotrzebowanie tego obiektu na moc.

Aby to stwierdzić, polecam zrobić wyliczenia, by bez potrzeby nie przewymiarować kotła.

Potrzebuję propozycji odnośnie zakupu kotła do instalacji grzewczej. Średnio się orientuję w kotłach i firmach oraz na co zwracać uwagę. Instalacja to praktycznie 100 % podłogówka, po jednej drabince w łazience i WC jednak mogą one mieć temperaturę podłogówki. Domek to 78 m2 przyziemia i 65 m2 na poddaszu. Styropian 10 podłoga, 15 ściany i 30 wełny na poddaszu. Będą zamieszkiwać 2 osoby dorosłe i jedno dziecko, póżniej prawdopodobnie dwójka dzieci. Otrzymałem jedną wycenę od instalatora jednak tylko Viessmanem się zajmuje

Witam, cieszę się zainteresowaniem naszą ofertą. Otóż chciałbym poinformować, że kocioł, który został Panu zaproponowany, to wysokowydajny kocioł kondensacyjny z wygodną regulacją również z poziomu smartfona i aplikacji mobilnej. Co ważne - mocna stroną tych urządzeń jest szeroki zakres modulacji mocy.

Przy wyborze urządzenia powinienś zwrócić uwagę też na warunki gwarancji i serwisu, jaki oferuje producent. My mamy np ofertę Serwis 24! oraz program wydłużonej gwarancji.

Jeśli masz wątpliwości lub dodatkowe pytania dotyczące urządzenia - pozostaje do dyspozycji!

Pozdrawiam!

Witam, to już pytanie bardziej do Pana - ja nie widziałem domu, projektu, nie wiem jakie jest zapotrzebowanie tego obiektu na moc.

Aby to stwierdzić, polecam zrobić wyliczenia, by bez potrzeby nie przewymiarować kotła.

Zapomniałem podać, że wg. projektu ma być 24 KW natomiast instalator sugeruje mi 19 KW, stąd moje pytanie; posłuchać instalatora czy przewymiarować kocioł na 26 KW ( dot vitodens 111-w z wbudowanym zasobnikiem 46 litrów. głównie chodzi o C.W.U czy 19 KW pozwoli na pracę przykładowo dwóch pryszniców w jednym czasie bez spadku temperatury i mocy zasilania w wodę.

Witam. Mój instalator polecił mi te dwa kotły do mojego domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym i garażem jednostanowiskowym .

Powierzchnia zabudowy 123,20m2

Powierzchnia całkowita 211,70m2

Powierzchnia użytkowa 131,20m2

Kubatura 885,00 m3

1. De dietrich MCA 25

2.Saunier Duval Thema Condens F As 25

który będzie lepiej pracował ekonomiczniej.

W domu wszędzie zastosowane będzie ogrzewanie podłogowe góra i dół.

Zastanawiam się jednak czy nie lepiej zrobić dół podłogówka a góra grzejniki. Proszę o pomoc co będzie tańsze w dalszej eksploatacji.

Witam. Mój instalator polecił mi te dwa kotły do mojego domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym i garażem jednostanowiskowym .

Kubatura 885,00 m3

1. De dietrich MCA 25

Zastanawiam się jednak czy nie lepiej zrobić dół podłogówka a góra grzejniki. Proszę o pomoc co będzie tańsze w dalszej eksploatacji.

Żaden z wymienionych jeśli ma być ekonomicznie, poważnie!

Typowe- instalator ignorant i dureń, któremu nie chce się doszkalać, albo ma większą prowizję za takie doradztwo. Pogoń w cholerę tego instalatora jak taki z niego doradca. Takie wielkie moce minimalne do takiego domu ??? !!! Przecież ich moc minimalna jest prawdopodobnie bliska twojemu maksymalnemu zapotrzebowaniu przy -20*C na zewnątrz (jeśli dom jest budowany wg obecnie obowiazujących standardów). Patrz na kotły z najniższą mocą minimalną 1,9 kW , 2kW. Nawet jak byście chcieli dwufunkcyjny, to Immergas MAIOR startuje z mocą C.O. od 2,8kW, a max ma 28kW

Jak ma być jednofunkcyjny z zasobnikiem to: tańsze i dobre Immergas, Junkers, Termet, albo drogi Viessmann, oferuja małe moce minimalne.

Wszędzie podłogówka jak chcesz grzać ekonomicznie i najlepiej osobne sterowniki na każdą kondygnację , żadne "GÓRA GRZEJNIKI"

Masz na tym forum tysiące postów gdzie ludzie dali sobie wmówić kotły z taką wielką mocą minimalną. Poszukaj i poczytaj o ich problemach

Edytowane przez montixe

Kubatura 885,00 m3

1. De dietrich MCA 25

Po pierwsze nie masz kubatury 885m3, bo to by oznaczało, że przy powierzchni podłóg 211m2 masz średnią wysokość pomieszczeń 4,2m

Po drugie - szukaj kotła z zakresem mocy 2-12 kW

Po trzecie - tylko podłogówka

Cześć,

po zczytaniu większości postów skłaniam się ku Immergas Victrix - chodzi mi teraz o dobranie odpowiedniego, nieprzewymiarowanego modelu oraz sterownika do niego. Kilka faktów:

1) Powierzchnia podłogówki ok. 165 m2

2) Parterówka z nieużytkowym poddaszem - 35cm wełny pod stropem i 20cm styro grafitowy na ścianach, ok. 20 cm na podłogach

3) Planowany zasobnik - ok. 150l (na 2 osoby dorosłe+2 dzieci) - nie chcę sytuacji, kiedy przy sporym obciążeniu (2 łazienki) zabrakło ciepłej wody przy użytkowaniu: prysznic: 70%, wanna: 30%

4) Policzone zapotrzebowanie na co+cwu z http://cieplowlasciwie.pl/ wychodzi max. 9-10kW razem z cuw

5) Kabel od pogodówki wyciągnięty na północną elewację

Faworytem są dwa modele:

1) VICTRIX 12 X TT 2 ERP - tu obawiam się wyłącznie mocy grzania cwu

2) VICTRIX 20 X TT 2 ERP - tutaj nie obawiam się niczego więcej, niż trochę słabszej modulacji - od 3kW

3) Zasobnik Immergasa 160l w przypadku powyższego

Wygląda na to, że wersja bez tego nowego wymiennika jest prawie niedostępna. Piec muszę kupić na dniach.

Pytania:

1) którą wersję polecalibyście i dlaczego?

2) Który sterownik: Tybor czy CAR v2? Plusy i minusy.

Przy starym x 12kw i zaso imm 160 cwu nie brakuje w uzytkowaniu z wanną, czasem raz po raz. Car v2, więcej opcji, czasem przydaloby się jeszcze więcej.

Ile osób korzysta z wody? CAR v2 jest ponoć sterownikiem pokojowym i do pogodówki. Nie mam kabla wyciągniętego do sterownika pokojowego. Czy w tej sytuacji CAR ma sens?

Ile osób korzysta z wody? CAR v2 jest ponoć sterownikiem pokojowym i do pogodówki. Nie mam kabla wyciągniętego do sterownika pokojowego. Czy w tej sytuacji CAR ma sens?

3 w tym wannolubne dziecko, narazie jest tylko wanna (druga lazienka nie skonczona). Jest chyba car v2 wireless, sprawdz. Ja tymczasowo jeszcze cara trzymam w kotlowni.

Aktualnie ca. 110m2, 750mb rurki (będzie dołączane jeszcze raz tyle, wówczas liczę się z tym że trzeba będzie dołożyć sprzęgło hydrauliczne i drugą mocniejszą pompę)

Ja mam ok. 1300 mb rurki na dwóch rozdzielaczach. Sprzęgło i dodatkowa pompa też będzie. Mój instalator ma następujący dylemat - na schemacie instalacji na wyjściu ze sprzęgła nie ma czujnika temperatury. Generalnie kocioł w tej sytuacji nie czuje temp. za sprzęgłem lecz tą, która wychodzi bezpośrednio z niego. Jeżeli ma być dokładna regulacja zasilania to powstaje pewna różnica, która czyni tą dokładną regulację niemożliwą. W jaki sposób do tego podejść?

Ja mam ok. 1300 mb rurki na dwóch rozdzielaczach. Sprzęgło i dodatkowa pompa też będzie. Mój instalator ma następujący dylemat - na schemacie instalacji na wyjściu ze sprzęgła nie ma czujnika temperatury. Generalnie kocioł w tej sytuacji nie czuje temp. za sprzęgłem lecz tą, która wychodzi bezpośrednio z niego. Jeżeli ma być dokładna regulacja zasilania to powstaje pewna różnica, która czyni tą dokładną regulację niemożliwą. W jaki sposób do tego podejść?

Ja bym zdecydowanie spróbował bez sprzęgła najpierw. Te nowe ERP mają fajne pompy. Jeśli nie zagra, powinna być opcja dodania przekaźnika (karty przekaźnikowej) w kotle i zdefiniowania (parametr P-ileśtam, zobacz w instrukcji) załączania na ogrzewanie (uruchamiałby dodatkową pompę). Tak mi się wydaje, ale ja się nie znam.

PS. Tutaj lepszy wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady

Ja bym zdecydowanie spróbował bez sprzęgła najpierw. Te nowe ERP mają fajne pompy. Jeśli nie zagra, powinna być opcja dodania przekaźnika (karty przekaźnikowej) w kotle i zdefiniowania (parametr P-ileśtam, zobacz w instrukcji) załączania na ogrzewanie (uruchamiałby dodatkową pompę). Tak mi się wydaje, ale ja się nie znam.

PS. Tutaj lepszy wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady

"ERP mają fajne pompy" - czy gdzieś można znaleźć jej parametry (wydajność), bo szukam i widzę tylko wysokości słupa wody. Generalnie chodzi o to czy przy moich 1300 mb na dwóch rozdzielaczach pompa kotłowa da radę. A co do opcji bez sprzęgła i bez pompy pogadam z instalatorem - możemy zrobić jakiś test. Cieszy mnie to, że Victrix 12 daje radę zagrzać wodę w rozsądnym czasie. Cały czas się ku niemu skłaniam, tylko cwu miało u mnie żółte światło.Obecnie rodzinka zużywa całkiem niemało wody (długie prysznice, wanna dzieci). Przy Vistrix 20 tego problemu nie będzie, ale znów min. moc trochę gorsza. Idealnie byłoby gdyby zamiast 12kW była wersja 15-16kW jak w Junkersie CERAPUR COMPACT ZSB 14-1. Trzeba pójść na jakiś kompromis....