Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tutaj ciekawe rozpisanie przez Immergas zasadności użycia sprzęgła hydr: http://tiny.pl/gc9d5 Wynika z niego, że przy 100% podłogówce i różnicy temp.wyjście/wejście o 7 st. C , przy Victrix12 przepływ powinien wynosić ok. 1470 l/h, a przy Victrix20 ok. 2450 l/h (przy maksymalnej mocy kotła skierowanej na co). W tym pdf-ie wskazują, że przy nierozbudowanej instalacji wydajność pompy w Victrixie 26 2l wynosi 1100l/h. Sprawdzałem jego parametry - ciśnienie dyspozycyjne przy 1000l/h = 2,64m H2O, Victrix 12 TT ERP ma 3,8m H2O. Na chłopski rozum (tu mogę popełniać błąd) z proporcji wychodzi, że pompa w Victrix 12 TT ERP jest ok. 44% wydajniejsza niż Victrix 26 2l, a co za tym idzie powinna pchnąć ok. 1580 l/h. To są wynurzenia laika, także proszę brać poprawkę lub korygować. Pojawiają się jednak pytania:

1) Delta 7 st. C jest założeniem - jaka jest realna różnica na wejściu/wyjściu z doświadczenia użytkownika podłogówki? Im delta mniejsza tym większy wymagany przepływ i odwrotnie.

2) Czy wyliczenia dla 100% podłogówki powinny być brane pod uwagę dla maksymalnej mocy kotła (jak zrobiłem to wyżej na bazie wytycznych Immergas)? Tu chyba popełniam błąd, bo wyliczenie powinno zakładać realną moc przekazywaną na podłogówkę, czyli pewnie jakieś 5kW. Wówczas przepływy będą znacznie mniejsze - (Victrix 12 - 614 l/h i Victrix 20 również podobnie). Wówczas i sprzęgło i dodatkowa pompa byłyby zbędne.

3) Czy chłopski rozum w liczeniu wydajności pomp się nie myli?

Takie niedzielne przemyślenia :)

Żaden z wymienionych jeśli ma być ekonomicznie, poważnie!

Typowe- instalator ignorant i dureń, któremu nie chce się doszkalać, albo ma większą prowizję za takie doradztwo. Pogoń w cholerę tego instalatora jak taki z niego doradca. Takie wielkie moce minimalne do takiego domu ??? !!! Przecież ich moc minimalna jest prawdopodobnie bliska twojemu maksymalnemu zapotrzebowaniu przy -20*C na zewnątrz (jeśli dom jest budowany wg obecnie obowiazujących standardów). Patrz na kotły z najniższą mocą minimalną 1,9 kW , 2kW. Nawet jak byście chcieli dwufunkcyjny, to Immergas MAIOR startuje z mocą C.O. od 2,8kW, a max ma 28kW

Jak ma być jednofunkcyjny z zasobnikiem to: tańsze i dobre Immergas, Junkers, Termet, albo drogi Viessmann, oferuja małe moce minimalne.

Wszędzie podłogówka jak chcesz grzać ekonomicznie i najlepiej osobne sterowniki na każdą kondygnację , żadne "GÓRA GRZEJNIKI"

Masz na tym forum tysiące postów gdzie ludzie dali sobie wmówić kotły z taką wielką mocą minimalną. Poszukaj i poczytaj o ich problemach

A mógłbyś też zerknąć na opis oferty jaki dostałem co myślisz o instalacji są umieszczone w tym temacie Pozdrawiam.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?286866-De-dietrich-MCA-25-czy-Saunier-Duval-Thema-Condens-F-As-25-P

Przeszukuję to forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi jednoznacznej jaki kocioł w mojej sytuacji. Oczekiwania mam minimalne, kocioł do ogrzewania CO (dom około 150 m2, instalacja na rurach stalowych) i CWU (zasobnik 100L), kocioł bez żadnych fajerwerków, nie ma żadnego dodatkowego obiegu typu solary, podłogówka itp, sterowanie najprostsze może być, liczy się niskie zużycie gazu (tj. wysoka wydajność/sprawność) i możliwie niska cena przy niskiej awaryjności. W domu mieszka starsza Pani, która jedynie co potrzebuje to mieć sterowanie pozwalające zwiększać lub zmniejszać temperaturę. Wstępnie wybrany Vitodens 100-W 26kW z zasobnikiem 100L (cena 5540 pln brutto na FV23%). Ktoś coś jeszcze ciekawego poleci?

Tak na oko to kocioł dwa razy za duży.

Jak chce się mieć wysoką sprawność, to trzeba wyłożyć więcej pieniędzy na początku.

Może być Broetje WHBS 14; WBS 14 lub WGB 15.

Może być Paradigma Mocula NT 10 lub 15.

Może być Junkers ZSB 14.... lub ZSBR 16.

Jeśli będzie najprostsze sterowanie to zużycie gazy też będzie większe.

Zapomniałem podać, że wg. projektu ma być 24 KW natomiast instalator sugeruje mi 19 KW, stąd moje pytanie; posłuchać instalatora czy przewymiarować kocioł na 26 KW ( dot vitodens 111-w z wbudowanym zasobnikiem 46 litrów. głównie chodzi o C.W.U czy 19 KW pozwoli na pracę przykładowo dwóch pryszniców w jednym czasie bez spadku temperatury i mocy zasilania w wodę.

Witam ponownie,

Jeśli chodzi o wybór mocy kotła polecam zasięgnąć porady specjalisty, ponieważ nie wiemy jak bardzo projekt domu został zmodyfikowany (np. w kwestii docieplenia), natomiast sugerowałbym aby uzyskać wysoką efektywność pracy kocioł powinien pracować z jak największym obciążeniem.

Odnośnie CWU to kocioł mimo małej pojemności zasobnika, spokojnie może dostarczyć dużą ilość c.w.u. w krótkim czasie, ponieważ posiada zasobnik ładowany warstwowo. Jeżeli potrzebujesz szerszej informacji to odsyłam do szczegółowej dokumentacji technicznej TUTAJ Wystarczy podać nazwę produktu.

Witam ponownie,

Jeśli chodzi o wybór mocy kotła polecam zasięgnąć porady specjalisty, ponieważ nie wiemy jak bardzo projekt domu został zmodyfikowany (np. w kwestii docieplenia), natomiast sugerowałbym aby uzyskać wysoką efektywność pracy kocioł powinien pracować z jak największym obciążeniem.

Odnośnie CWU to kocioł mimo małej pojemności zasobnika, spokojnie może dostarczyć dużą ilość c.w.u. w krótkim czasie, ponieważ posiada zasobnik ładowany warstwowo. Jeżeli potrzebujesz szerszej informacji to odsyłam do szczegółowej dokumentacji technicznej TUTAJ Wystarczy podać nazwę produktu.

dziękuję za odpowiedź

pozdrawiam

Dzień dobry!

Potrzebuję*kupić kocioł gazowy, mam dobre ceny na kotły BROETJE, VAILLANT, SAUNIER DUVAL, JUNKERS i w sumie dobrze byłoby z tego coś wybrać.

Czy VAILLANT VC 146/5-5 ECOTEC PLUS z zasobnikiem 120l dla domu:

- powierzchnia użytkowa 91 m2 (parter i piętro), garaż*i kotłownia 25 m2

- styropian na elewacji 20 cm grafit

- styropian na gruncie 20 cm 0,037 podłogowy

- styropian na stropie 5 cm

- wełna 25 cm na dachu

- okna trzyszybowe

- ogrzewanie podłogowe na parterze (mała łazienka, przedsionek, salon i kuchnia) i piętrze w łazience

- ogrzewanie grzejnikowe w trzech pokojach na piętrze i na parterze w garażu i kotłowni

to dobry wybór? Czy może polecacie coś*innego?

Edytowane przez ebyc87

A skąd jesteś?

Broetje i Junkers mają wymienniki ze stopu alu-krzem - moim zdaniem lepsze nie ze stali nierdzewnej.

W dostępie i doborze mogę pomóc - pisze na pw.

SD - skreśliłbym na początek z powodu dużej mocy kotłów.

V - niska sprawność wg danych technicznych n1 = 96,5% - https://www.vaillant.pl/downloads/karty-produktowe/kot-y-kondensacyjne-wisz-ce-karty/informacja-o-produkcie-vc-pl-146-5-5-529394.pdf

J - ZSBR ma n1 = 98,9% http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-comfort/7738100456/erpfiles_pl/Karta-produktu.pdf

B - WGB EVO 15 = 98,2% http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-comfort/7738100456/erpfiles_pl/Karta-produktu.pdf

Są kotły, które mają sprawność n1 = 99,5% lub nawet 99,7%

Dzień dobry!

Potrzebuję*kupić kocioł gazowy, mam dobre ceny na kotły BROETJE, VAILLANT, SAUNIER DUVAL, JUNKERS i w sumie dobrze byłoby z tego coś wybrać.

- wełna 25 cm na dachu

- okna trzyszybowe

- ogrzewanie podłogowe na parterze (mała łazienka, przedsionek, salon i kuchnia) i piętrze w łazience

- ogrzewanie grzejnikowe w trzech pokojach na piętrze i na parterze w garażu i kotłowni

Proszę zapoznać się również z naszą ofertą kotłów gazowych.

Dla przedstawionych dla Pana warunków najkorzystniejszą ofertą będzie kocioł Vitodens 200-W z zakresem modulacji 1,9-13/16 KW oraz sprawnością znormalizowaną na poziomie 98%.

Mogę również zaproponować mniejszy odpowiednik w niższej cenie Vitodens 100-W, który jak poprzednik również może współpracować z osobnymi zbiornikami CWU 100,120 lub 150l.

Więcej o naszej całej ofercie kotłów gazowych, w tym również tych ze zintegrowanym zasobnikiem CWU możesz przeczytać (TUTAJ).

Czy myślisz, że zbiornik CWU 120l będzie wystarczający? Na ile osób go dobierałeś ?

A skąd jesteś?

Broetje i Junkers mają wymienniki ze stopu alu-krzem - moim zdaniem lepsze nie ze stali nierdzewnej.

W dostępie i doborze mogę pomóc - pisze na pw.

SD - skreśliłbym na początek z powodu dużej mocy kotłów.

V - niska sprawność wg danych technicznych n1 = 96,5% - https://www.vaillant.pl/downloads/karty-produktowe/kot-y-kondensacyjne-wisz-ce-karty/informacja-o-produkcie-vc-pl-146-5-5-529394.pdf

J - ZSBR ma n1 = 98,9% http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-comfort/7738100456/erpfiles_pl/Karta-produktu.pdf

B - WGB EVO 15 = 98,2% http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-comfort/7738100456/erpfiles_pl/Karta-produktu.pdf

Są kotły, które mają sprawność n1 = 99,5% lub nawet 99,7%

Dziękuję za informację!

A co myślisz o Immergas Victrix X TT 12 2 ERp z zasobnikiem 160 l?

Swoją*drogą, oprócz samego pieca oraz zasobnika co jeszcze będę potrzebował? Rozumiem, że pewnie jakiś*sterownik, którym będę ustawiał temperaturę, a jakaś sonda która sama steruje temperaturą? To jest w zestawie ze sterownikiem czy osobno się*coś*takiego kupuje? Ile takich sond powinno być i gdzie ją*umieścić jeżeli na dole będzie podłogówka a na górze grzejniki? Czy należy również*kupić*jakiś*zestaw do podłączenia do komina?

Dziękuję za informację!

A co myślisz o Immergas Victrix X TT 12 2 ERp z zasobnikiem 160 l?

Swoją*drogą, oprócz samego pieca oraz zasobnika co jeszcze będę potrzebował? Rozumiem, że pewnie jakiś*sterownik, którym będę ustawiał temperaturę, a jakaś sonda która sama steruje temperaturą? To jest w zestawie ze sterownikiem czy osobno się*coś*takiego kupuje? Ile takich sond powinno być i gdzie ją*umieścić jeżeli na dole będzie podłogówka a na górze grzejniki? Czy należy również*kupić*jakiś*zestaw do podłączenia do komina?

Taki zestaw (Victrix 12 TT ErP + zasobnik - nie Immergasa, a Biawar 150l) właśnie zakupiłem, mimo że grono instalatorskie i serwisanci/doradcy radzili brać co najmniej 20 kW. Zobaczymy jak na tym wyjdę. Jestem dobrej myśli - zapotrzebowanie u mnie będzie niskie (<10kW z cwu).

Potrzebujesz sterownik - chcesz pogodówkę dobierz CAR v2 (trzeba wyciągnąć przewód w odpowiednim miejscu w domu na zamontowanie - z kotła, bo wykosztujesz się na wersję bezprzedwodową, której cena = 2xprzewodowa). CAR jest też sterownikiem pokojowym. Masz więc układ pogodowo-pokojowy. Nie chcesz pogodówki wrzuć sobie sterownik on/off - Tybox lub coś innego. Sonda pogodówki umieszczana na zewnątrz jest w zestawie z CARem. Jak masz dwie strefy możesz rozdzielić to na dwa sterowniki i niezależnie nimi manewrować. Zależy jak to chcesz zaplanować. Dobierasz do tego zestaw do komina - u mnie był to zestaw poziomy. Komin przystosowany do kondensatu (systemowy) już u mnie stoi gotowy do wpięcia. Jak nie masz przystosowanego komina potrzebujesz jeszcze rury pionowej z kwasówki. Chyba, że puścisz całość przez ścianę zestawem poziomym.

Ciekawe jest, że Immergas nie podaje, że w kotłach z serii X (np. 12 TT ErP) jest zawór trójdrożny na potrzeby cwu. To eliminuje też zakup zestawu przyłączeniowego cwu. Nadal jednak trzeba sobie kupić sondę zasobnika - w przypadku Victrixa 12 TT ErP jest to sonda 1.033683 .

Taki zestaw (Victrix 12 TT ErP + zasobnik - nie Immergasa, a Biawar 150l) właśnie zakupiłem, mimo że grono instalatorskie i serwisanci/doradcy radzili brać co najmniej 20 kW. Zobaczymy jak na tym wyjdę. Jestem dobrej myśli - zapotrzebowanie u mnie będzie niskie (<10kW z cwu).

Potrzebujesz sterownik - chcesz pogodówkę dobierz CAR v2 (trzeba wyciągnąć przewód w odpowiednim miejscu w domu na zamontowanie - z kotła, bo wykosztujesz się na wersję bezprzedwodową, której cena = 2xprzewodowa). CAR jest też sterownikiem pokojowym. Masz więc układ pogodowo-pokojowy. Nie chcesz pogodówki wrzuć sobie sterownik on/off - Tybox lub coś innego. Sonda pogodówki umieszczana na zewnątrz jest w zestawie z CARem. Jak masz dwie strefy możesz rozdzielić to na dwa sterowniki i niezależnie nimi manewrować. Zależy jak to chcesz zaplanować. Dobierasz do tego zestaw do komina - u mnie był to zestaw poziomy. Komin przystosowany do kondensatu (systemowy) już u mnie stoi gotowy do wpięcia. Jak nie masz przystosowanego komina potrzebujesz jeszcze rury pionowej z kwasówki. Chyba, że puścisz całość przez ścianę zestawem poziomym.

Ciekawe jest, że Immergas nie podaje, że w kotłach z serii X (np. 12 TT ErP) jest zawór trójdrożny na potrzeby cwu. To eliminuje też zakup zestawu przyłączeniowego cwu. Nadal jednak trzeba sobie kupić sondę zasobnika - w przypadku Victrixa 12 TT ErP jest to sonda 1.033683 .

Taniej wyjdzie Tybox 137 (bezprzewodowy) i czujka pogodowa (w necie za 230 zł a zrobiona samemu jakieś 10).

A ja już rok temu kupiłem kocioł BIO taki mały na pelet, mam 150m2 domu i bez problemu daje radę. W dodatku obsługa polega na zasypaniu głównego zbiornika i naciśnięcia przycisku 'start', więc nawet żona daje sobie radę, a jako, że mnie często nie ma to spore ułatwienie.

Co ma kocioł pelletowy w Twoim domu do wątku o kotłach gazowych?

Pomyłka wątku czy idiotyczny marketing?

Dzień dobry!

- wełna 25 cm na dachu

- okna trzyszybowe

Trudno znaleźć kocioł odpowiedni do 90metrowego, dobrze ocieplonego domu. W zasadzie nie ma ich wcale.

Wyraźnie producenci mają w głębokim poważaniu użytkowników takich domów. Trzeba brać to co jest na rynku, jak najmniejsze.

Trudno znaleźć kocioł odpowiedni do 90metrowego, dobrze ocieplonego domu. W zasadzie nie ma ich wcale.

Wyraźnie producenci mają w głębokim poważaniu użytkowników takich

domów. Trzeba brać to co jest na rynku, jak najmniejsze.

A dlatego, że producenci jako dom traktują budynek powyżej pewnej powierzchni użytkowej a lobby uprawjają swoją drogą. Moim zdaniem dom to minimun 120 m2. Nie obrażając nikogo, tydzień temu wprowadziłem się do mojego nowego domu i opusciłem mkeszkanie 71 m2. Gdybym miał wybudować dom 90 m2 to byłoby w myśl przysłowia: "Z deszczu pod rynnę". Mój dom ma 140 użytkowej, 213 po podłogach, 240 z garażem. Ogrzewany kotłem gazowym kondensacyjnym Immergas Victrix X TT 12 Erp. Pozdrawiam.

Taaa... a po kiego groma np. starszemu malzenstwu 150m2?

A tak poza tym, to przy dobrze zaizolowanym 200m2 domu tez jest problem z doborem kotla...

Przy 200 nie ma problemu, 12- stki produkują co najmniej 2 firmy ale ludzie uparcie pakują 20 a najczęściej 24 kw. Więc po co producenci mają tworzyć mniejsze, skoro nie doinformowani i stereotypowi inwestorzy wykupują na pniu wszystkie duże kotły?

Przy 200 nie ma problemu, 12- stki produkują co najmniej 2 firmy ale ludzie uparcie pakują 20 a najczęściej 24 kw. Więc po co producenci mają tworzyć mniejsze, skoro nie doinformowani i stereotypowi inwestorzy wykupują na pniu wszystkie duże kotły?

To niedoinformowani instalatorzy takie kotły wciskają inwestorom ...

To ja podepnę się pod temat. Potrzebuję Waszej rady co do wyboru pieca gazowego. W projekcie jest CO mieszane - podłogówka i grzejniki w 3 sypialniach, ale po zapoznaniu się z opiniami, celuję w całe podłogowe. Dom (parterowy), pow. 128 m2, raczej dobrze izolowany (fundament - zewnątrz xps 15 cm 0,34, wewnątrz 5 cm xps, podłoga 20 cm eps100 0,36, ściany eps 70 0,36, strop monolityczny 30 cm eps100 0,36). I teraz wiedza tajemna dla mnie ;)

Roczne zapotrzebowanie na energię dla ogrzewania i wentylacji Q h, nd = 3027 kWh/rok (2724 z gazu i 303 z kominka)

Roczna energia do przygotowania CWU Q w, nd = 3081 kWh/rok

Tabela zbiorcza wyników Ep i Ek,

na ogrzewanie i wentylację Q k,h = 4154 kWh/rok (3504 gaz 650 kominek) Q p,h = 4433 kWh/rok (4303 gaz 130 kominek)

na CWU Q k,h = 6042 kWh/rok Q p,h = 6813 kWh/rok (co mnie trochę dziwi, że znacznie więcej na CWU niż na ogrzanie domu???) Rodzina 2 +1

I teraz pytanie - jakiej mocy kocioł (piec) i czy 1-dno czy 2-funkcyjny??? Jak wspomniałem, rodzina 2+1, 1 łazienka z prysznicem i wanną. W domu wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.

Z góry dziękuję

Edytowane przez łojniewiem