Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szafke raczej zrobie na hakach żeby ją zdjąć jak przyjdzie serwisant. Nie będzie to szczególnie cięzka konstrukcja, tym bardziej że od góry i od dołu będzie otwarta.

Co do pieca to wszędzie widzę 24-30kW (chyba że mi się mieszają jednostki), a co do piecy to faktycznie chciałbym z wbudowanym zasobnikiem warstwowym (jakoś tak to się nazywa), ale jak już znajde jakiś taki piec w internecie to nigdzie nie widzę cen. Jakieś wskazówki?

Witam !

Zachęcam do zapoznania się z naszą ofertą. Najkorzystniejszy wydaję się być dla Ciebie wiszący kocioł Vitodens 111-W z wbudowanym zasobnikiem CWU ładowanym warstwowo. Dane techniczne tego modelu możesz zobaczyć pod tym linkiem. Cena katalogowa to 8 200 zł, natomiast u naszych autoryzowanych dystrybutorów można starać się o spore rabaty. Listę ich wszystkich możesz zobaczyć na naszej stronie TUTAJ

Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do pieca to wszędzie widzę 24-30kW (chyba że mi się mieszają jednostki), a co do piecy to faktycznie chciałbym z wbudowanym zasobnikiem warstwowym (jakoś tak to się nazywa), ale jak już znajde jakiś taki piec w internecie to nigdzie nie widzę cen. Jakieś wskazówki?

Kocioł Immergas VICTRIX ZEUS 26 2 ErP moc 3-26kW cena około 6.100 zł.

albo

Immergas Victrix Maior 28 TT 1 ERP kondensat dwufunkcyjny

moc min/max

C.O. 2,8-24 kW

CWU 2.8-28 kW

cena 5200PLN

http://www.ceneo.pl/45194603

Popytałem, podowiadywałem się i jednak nie potrzebuje pieca z zasobnikiem. W mieszkaniu tylko dwie osoby, punktu poboru wody mało i są blisko siebie. Teraz już wszystko wiem i czuje się dosyć mądry w temacie żeby jakiś pięć wybrać.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy są jakieś technologie które warto w takim piecu mieć i za nie dopłacić? Jak to w sprzęcie bywa często wtyka się różne elementy żeby mogły się zepsuć albo żeby ładnie brzmiały. Zastanawiam się jednak co naprawdę warto mieć.

• 3 weeks później...

A OZC jakie wyszlo?

Ewentualnie co oznacza "ocieplony", bo dla jednych 10cm styro to juz ocieplenie, a dla innych 30cm to malo.

Konkretnie:

Ile styro w podlodze/fundamentach, scianach, stropie/dachu.

Orientacyjnie podam, ze w listopadzie poszlo mi na samo CO troche ponad100m3 przy 120m2 ogrzewanych i 22'C, ale domek w miare dobrze ocieplony z reku.

Witam!

Podepne się pod temat żeby nie zakładać nowego. Kupiłem mieszkanie 60m2 stan developerski zamknięty, ogrzewanie gazowe. Gaz tylko do ogrzewania wody i kaloryferów. Brak gazu w kuchni. Przede mną wybór pieca, prosił bym o informację na co powinienem zwrócić uwagę oraz ew. jakie modele powinny mnie zainteresować. Mieszkanie ma 3 pokoje w tym aneks kuchenny. Będą w nim 4 kaloryfery, a sam piec będzie w łazience 4,9m2. Niestety nie wiem jeszcze jakie dokładnie będą to kaloryfery (pewnie zapytam o to w osobnym temacie). Dodatkowo w łazience będzie ogrzewanie podłogowe matą elektryczną.

Stawiam na piec kondensacyjny jednak słyszałem, opinie że do takiego mieszkania wystarczy zwykły. Piec chcielibyśmy zamknąć w szafce żeby nie był na widoku. Niestety ogrzewanie gazowe pamiętam z czasów jak Junkers odpalałem zapałkami więc nie orientuje się w nowej technologii. Jak podałem za dużo zbędnych informacji to przepraszam i proszę o opinie.

Witam,

W Pańskim przypadku polecam wybór wiszącego kotła kondensacyjnego dwufunkcyjnego z rodziny Cerapur Smart ZWB 28-5C, którego modulacja mocy zaczyna się już od 3 KW. Jest to doskonałe rozwiązanie do montażu w mieszkaniach gdzie nie ma wystarczająco miejsca do montażu kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u. W celu doboru kotła o odpowiedniej mocy polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem pod numerem infolinii: 801 600 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam,

W Pańskim przypadku polecam wybór wiszącego kotła kondensacyjnego dwufunkcyjnego z rodziny Cerapur Smart ZWB 28-5C, którego modulacja mocy zaczyna się już od 3 KW. Jest to doskonałe rozwiązanie do montażu w mieszkaniach gdzie nie ma wystarczająco miejsca do montażu kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u. W celu doboru kotła o odpowiedniej mocy polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem pod numerem infolinii: 801 600 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Co to za rewelacja jak Immergas moduluje od 1,9 kw.

Kolego nie podpalaj się bo w co drugim poście o tym piszesz, płacą Ci za to ? Wybrałeś jak wybrałeś, ale nie jest to jedyny słuszny wybór

Nie podpalam się tylko nie mogę czytać tych bzdur wszelkiej maści konsultantów. Nie tylko niemieckie kotły są na rynku. A mało kto wie, że dla większości producentów, w tym również niemieckich, wymienniki produkują Włosi. A co żeś się tak mnie uczepił? Jak Ci nie pasuje mój wpis to przemilcz to i zostaw dla siebie.

Lepiej sprawdź gdzie kończy modulować...

W kotłach 2-funkcyjnych musi być duża MOC żeby z prysznica leciała ciepła woda w odpowiedniej ilości.

12kW uzyskiwane w kotle VICTRIX 12 X TT 2 ERP to stanowczo za mało dlatego Immergas nie ma w ofercie kotła modulującego od 1,9kW- dwufunkcyjnego.

Najmniejszy 2-funkcyjny moduluje od 3kW więc to żadna rewelacja.

A id ilu moduluje DWUFUNKCYJNY Immergas o mocy 24kW ?

ja wiem, ja wiem ...... ;) :)

VICTRIX MAIOR 28 TT 1ERP:

CO od 2,8kW do 24kW

CWU od 2.8kW do 26kW

ZEUS 26 2 ERP

CO od 3.0kW do 23.6kW

CWU od 3,0 do 26kW

Victrix 24 TT 2 ERP

CO od 3,0kW do 20,5kW

CWU od 3,0kW do 23,6kW

Edytowane przez montixe

Witam :)

Również stoję przed wyborem kotła gazowego do c.o. i c.w.u. Dom szeregowy w stanie deweloperskim (skrajny) o powierzchni 85 m2. Standard wykończenia:

- ściany zewnętrzne - gazobeton 24 cm + styropian 15 cm;

- dach - wełna 20 cm;

- posadzka - styropian 10 cm.

Parter składa się z otwartej kuchni na salon, niewielkiego WC oraz przedsionku, u góry znajdują się dwie sypialnie oraz łazienka. Dodatkowo nad całością malusieńki strych, który planuję przeznaczyć na biuro. Niestety deweloper do instalacji kotła przeznaczył.. niewielki przedsionek.. bez możliwości przeniesienia. Wszystkie grzejniki już są zainstalowane, a piec proponowany przez dewelopera to DeDietrich Duo-tec Compact 28.

Ponieważ jestem totalnym laikiem proszę Was o pomoc, co sądzicie o wyżej wspomnianym piecu? Czy może powinnam zainstalować inny? Jeśli tak, to jaki? Marzy mi się ogrzewanie podłogowe - salon, kuchnia, wc oraz łazienka z wanną na piętrze. Pozostałe pomieszczenia wyposażone w grzejniki panelowe. Jak myślicie, czy podłogówka w moim przypadku ma sens, czy popłynę z rachunkami bo izolacja budynku jest za skromna? Pozdrawiam H. :)

Skoro masz już grzejniki to znaczy że masz zrobioną instalację, wylane podłogi... Nie bardzo widzę jak masz zamiar zrobić podłogówkę. Nawet najskromniej licząc montaż podłogówki to dodatkowe 4,5cm wylewki bo gdzieś te rurki musisz ukryć. Zaraz sie okaże że schody do wyższej wylewki nie pasują itp.

Weź jakiegoś kumatego hydraulika niech to zobaczy.

Nie popłyniesz z rachunkami bo nie masz dużej powierzchni do grzania.

Ocieplenie jest przyzwoite. BK i 15 styropianu nawet zwykłego białego to prawie tyle co ja mam na porothermie i najlepszym 15 cm szarym styro.

20 cm na dachu tyłka nie urywa ale nie jest źle. Podobnie podłoga.

Co do kotła to bym dał inny. Ten jest do grzania 85m2 duuuuuużo za mocny Najlepiej jakby dało radę zmieścić w tym przedsionku jakiś mały bzdynek typu immergas 12kW + zasobnik chociaż ze 120 litrów. Obudować szafą jak sie da i będzie ładnie :)

Jak nie da rady taki zestaw to chyba bym poszedł w w kierunku kotła combo w rodzaju VICTRIX ZEUS 26 2 ERP.

Ma zabudowany niewielki zasobnik a to zwieksza komfort użytkowania

Czy miał ktoś z Was doświadczenie z kotłem Thermagen Solo 18 lub innymi kotłami tego producenta ?

Instalator proponuje mi ten kocioł z zasobnikiem 100 L.

Dom szkieletowy 100m2 - podłogówka na parterze + grzejniki na poddaszu. Dwie łazienki - w jednej wanna, w drugiej prysznic.

Rodzina 2+1

Czytając lekturę forum odnośnie ogrzewania, widzę, że powyższy kocioł ma słaby zakres modulacji i może mieć problem z ustawieniem minimalnego zakresu do optymalnej pracy, nie wiem, czy dobrze się wyraziłem.