Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Grzejnik ma 2,6 m bo ma tylko 30 cm wysokości, weź grzejnik 1m wysokości a jego długość będzie ok 1m ale tobie jak widzę chodzi bardziej o hejt niż o pomoc innym.

Temperatura podłogi a temperatura wody w instalacji podłogowej to różne parametry, polecam pośledzenie rozwiązań technicznych dostępnych na rynku bo są systemy ogrzewania podłogowego pracującego na wodzie instalacyjnej o temperaturze 70-75C (niestety nie mogę wskazać producenta bo to "konkurencja" ale jak ktoś będzie chciał to znajdzie) gdzie temperatura powierzchni podłogi pozostaje w okolicach 30C.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Póki co, to Ty nie pomagasz, proponujac zasilanie podlogowki woda o temp 40C.

A podlogowke pytajacy polozy(ł) pewnie tradycyjnie, bo jest to rozwiązanie najtańsze i najmniej skomplikowane.

Co w przypadku, kidy bedzie chcial w przyszłosci przejść na pompę ciepła ?

Będzie mógł "podziękiwać" panu konsultantowi za niższy COP jego pompy.

Bo konsultant zapomnial o COP, ale pamietal o tym, ze grzejnik zagrzeje mu szybciej sypialnię, jak zapomni zamknąć okno :)

Witam,

Buduję dom piętrowy z poddaszem uzytkowym. Planuje ogrzewanie gazowe, na parterze w wiekszosci podlogowka, na pietrze w sypialniach grzejniki. Jak trzeba dobrac piec gazowy zeby w zimie miec caly czas letnią podlogowke i grzejniki przy temp powiedzmy 23 st C? chodzi mi o to zeby piec grzal do temp powiedzmy 35-40 st, a nie ze piec zagrzeje do 60 st i wylaczy pompe jak osiagnie zadana temp. Nalezy wybrac piec o niskiej mocy od dolu? powiedzmy 2 kW? czy wtedy jest o wiele wieksze zuzycie gazu niz przy grzaniu raz a dobrze co jakis czas?

fotohobby już na sam koniec: nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem a próbujesz doradzać (wytłuściłem fragmenty by było łatwiej)

To teraz może skup się i powoli przeczytaj mój poprzedni post, szczegolnie (ułatwię ci zadanie) ten fragment

Co w przypadku, kiedy bedzie chciał w przyszłosci przejść na pompę ciepła ?

Ten gaz ma dożywotnio ? Ty czytasz w ogóle, co się do Ciebie pisze ?

Co będzie, kiedy będzie chciał zmienić wystrój i położyć na podłogę drewno ?

Też będzie mógł ci podziękować....

Edytowane przez fotohobby

Drewno na podłogówce nie jest problemem jak się to zrobi z głową. Z tego co wiem (a drążyłem temat bo mnie dotyczy) max Tz na 30-32*C jest bezpieczna, względnie 35, 40 na pewno bym nie dał, wtedy czujniki pod deską (spięte z instalacją) by się chyba przydały. Mam domek w okolicach 4-litrowego, ca. 21* zimą Tz max 32*, OP pod deską co 15cm.

Zamiast wielkich kalafiorów i kombinacji z instalacją na wypadek zapomnienego od święta okna może lepsza farelka?

@pegaziatko:

To co, Ty też projektujesz podłogówki na 40C ? :)

Zanim wybudowałem dom, to mieszkałem starszym o 4lata domu, mniej energooszczędnym z Porothermu 44cm. Żeby go zagrzać w mrozy krzywa grzewcza wyznaczała temperaturę 40-42C.

Może w łazience było to przyjemne, ale w salonie, kuchni (!), wszędzie tam, gdzie był gres było to bardzo uciążliwe i niekomfortowe.

Jak czytam, że konsultant firmy na V poleca takie rozwiązanie, żeby upchnąć (swoje, czy nie swoje) grzejniki, to mi się nóż w kieszeni otwiera :)

W energooszczędnym domu z położonym drewnem i grzaniu 24h na dobę to nawet 25-26C na podłodze wystarczy. I już temperaturą zasilania rzędu 32-35 ją uzyskasz.

Żaden parkieciarz nie położy Ci parkietu na podłodze, w którą będziesz pchał wodę o temp 40C.

Co do pomp ciepła - pożyjemy, zobaczymy.

Póki co spory dom lepiej jest grzać powietrzną PC, niż COP1, a zwrócić się to może już po8-10 latach.

Oczywiście, o ile w podłogówkę i grzejniki nie trzeba będzie pchać 40C przy -20C

Zamiast wielkich kalafiorów i kombinacji z instalacją na wypadek zapomnienego od święta okna może lepsza farelka?

Brawo. Sam mam gdzieś w szafie, jakieś 2000W

Podgrzeje pokój znacznie szybciej niż te 800W w postaci ponad 2,5m tasiemca na ścianie.

Po czym można schować - nie szpeci i nie zajmuje miejsca.

Dziwne, że jakoś u wszystkich da się połączyć niską temperaturą zasilania z drewnem na podłodze (twierdziłeś, że nie da się tak grzać), nikomu nic nie taktuje.

Ja również mam instalację zaprojektowaną na 30C (10-15-20cm) i nic nie taktowało...

W domu w którym mieszkałem podłogówka miała 10-15cm rozstawu i na gresie nawet przy rozstawie 15 cm i Tz 40C było niekomfortowo.

I sądzę, że nadal nie dostałbym gwarancji na podłogę z drewna.

A gdyby inwestor chciał grzać pompą (ja na przykład mam dopłątę 10tyś zł z moim mieście) to musiałaby dawać o 6-10K temperaturę wyższą, niż mogłaby bez grzejników. Ile to zł w sezonie możesz sobie policzyć.

Problem z taktowaniem częściej dotyczy instalacji mieszanej, z tego, co można tu zauważyć. A pracownik V. właśnie próbuje taką promować pod pretekstem szybszego dogrzewania sypialni w przypadku zapomnienia o otwartym oknie :)

Jeśli się z nim zgadzasz, to cieszę się, że nie trafiłem na Ciebie, budując swój dom, bo bym miał jeden punkt więcej przy pisaniu posta w temacie "Czego nie zrobiłbym ponownie, budując jeszcze raz"

• 2 weeks później...
A ja jako gadżeciarz zapytam, jaki kocioł 1-funkcyjny - UWAGA! z możliwością sterowania poprzez SMARTFONA (kondensat) polecicie na domek ok. 120m2). Dom dobrze ocieplony, zależy mi na kotle bez "plastików", na długie lata, oszczędnego i .... no właśnie - może aktualnie są jakieś promocje na średnią/wyższą półkę?

A ja jako gadżeciarz zapytam, jaki kocioł 1-funkcyjny - UWAGA! z możliwością sterowania poprzez SMARTFONA (kondensat) polecicie na domek ok. 120m2). Dom dobrze ocieplony, zależy mi na kotle bez "plastików", na długie lata, oszczędnego i .... no właśnie - może aktualnie są jakieś promocje na średnią/wyższą półkę?

Paradigma Modula NT 10kW

Paradigma Modula NT 10kW

Trochę mało znana marka, a co z instalatorami (autoryzowanymi) i serwisem? Na ich stronie praktycznie to nie istnieje.

Może jakaś bardziej znana marka? Znalazłem Aristona z AristonNet. Coś jeszcze godnego polecenia? Viessmann ma chyba jakiś model ze sterowaniem poprzez smartfona?

Edytowane przez mannix

Załatw sobie od razu jakiegoś sprzętowego firewalla żebyś potem nie opowiadał jakiego psikusa ci ktoś zrobił ;)

W Aristonie na przykład widzę, że sterowanie jest poprzez zamknięty system AristonNet, praktycznie ciężko komukolwiek byłoby coś zrobić bez znajomości L/P. Poza tym fajnie to zrobili, bo na poziomie serwisu są w stanie zdalnie zdiagnozować ew. błędy w kotłach swojej marki i zdalnie zmienić/zoptymalizować parametry ich pracy. Takie coś mi się podoba. Ale ja posiadam kocioł Aristona starego typu (nie kondensat) i nie mam zbyt dobrych opinii o tym kotle. Trudno mi się przekonać o kontynuacji współdziałania z kolejnym kotłem tej marki.

Co do innych kotłów, raczej nie ma obawy, zwykle takie zmienianie parametrów pracy kotła odbywa się, aby nie latać do piwnicy (o ile ktoś ma kocioł w piwnicy).

Edytowane przez mannix