Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odnośnie poddasza to jeden grzejnik na powierzchnię 45 m2 wystarczy.

Należy tylko odpowiednio dobrać jego moc czyli wielkość.

Najlepiej jest aby podczas przeglądu wezwać autoryzowanego serwisanta Immergas aby przeczyścił i przeglądnął co należy oraz wytłumaczył zasadę działania.

Jeden dodatkowy grzejnik nie robi dla pieca dwufunkcyjnego żadnej różnicy i zamontuje go każdy hydraulik.

Odnośnie kotła jednofunkcyjnego oraz oczekiwania na wodę to nic w tym przypadku się nie zmieni gdyż nadal ciepła woda będzie musiała pokonać drogę od kotła lub zasobnika aż do kranu , więc zmiana kotła na jednofunkcyjny bez przeróbki instalacji ( cyrkulacji wyjaśnionej w tym temacie wcześniej ) nic się nie zmieni.

Istnieje jeszcze możliwość że kocioł po odkręceniu kranu nie zawsze reaguje zapłonem i podgrzewaniem wody ale taką usterkę należy zgłosić serwisantowi.

Dodatkowo podczas przeglądu serwisant wypowie się bardziej konkretnie czy piec należy wymienić i z jakiego powodu.

Na wymianie starego urządzenia grzejnego możemu oprócz wydatków zaoszczędzić na lepszej sprawności urządzenia a więc zużyciu gazu ale zasem stare sprawdzone bywa lepsze aniżeli te nowe.:yes:

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie tak się zastanawiałem co to jest za cudo.

Kol.@ gutozaur. Kupiłeś mieszkanie i sprzedający miał obowiązek zrobienia świadectwa ale wykonanie to "sztuka dla sztuki".

Może i dobrze że ten przepis umarł.

Wcale nie umarł, dalej obowiązuje dla sprzedazy i wynajmu, nie obowiązuje w przypadku budowy własnego domu.

Odnośnie poddasza to jeden grzejnik na powierzchnię 45 m2 wystarczy.

Należy tylko odpowiednio dobrać jego moc czyli wielkość.

Najlepiej jest aby podczas przeglądu wezwać autoryzowanego serwisanta Immergas aby przeczyścił i przeglądnął co należy oraz wytłumaczył zasadę działania.

Jeden dodatkowy grzejnik nie robi dla pieca dwufunkcyjnego żadnej różnicy i zamontuje go każdy hydraulik.

Odnośnie kotła jednofunkcyjnego oraz oczekiwania na wodę to nic w tym przypadku się nie zmieni gdyż nadal ciepła woda będzie musiała pokonać drogę od kotła lub zasobnika aż do kranu , więc zmiana kotła na jednofunkcyjny bez przeróbki instalacji ( cyrkulacji wyjaśnionej w tym temacie wcześniej ) nic się nie zmieni.

Istnieje jeszcze możliwość że kocioł po odkręceniu kranu nie zawsze reaguje zapłonem i podgrzewaniem wody ale taką usterkę należy zgłosić serwisantowi.

Dodatkowo podczas przeglądu serwisant wypowie się bardziej konkretnie czy piec należy wymienić i z jakiego powodu.

Na wymianie starego urządzenia grzejnego możemu oprócz wydatków zaoszczędzić na lepszej sprawności urządzenia a więc zużyciu gazu ale zasem stare sprawdzone bywa lepsze aniżeli te nowe.:yes:

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Fakt zacznę może od serwisanta aby wytłumaczył o co chodzi i sprawdził że nie zawsze ciepła woda startuje bez problemów. W dokumentach jest że przegląd pieca był robiony co roku więc może jego wiek nie znaczy wcale że się zaraz skończy.

Jeśli chodzi o dobranie mocy grzejnika to kwestia hydraulika montującego grzejnik ?

Z tym 1 piecem na tych 45m2 to ja bym się mocno zastanowił.

Nie będę się tu zbyt wiele rozwodził nad dokładnymi wzorami matematycznymi ale w przybliżeniu to wygląda w ten sposób : 1m2 (przy wysokości 2,5m) potrzeba 80W dla budynku nowego dobrze ocieplonego i 120W dla budynku starszego typu. Więc w Twoim przypadku potrzeba ok 5500 kW a to już kawał grzejnika !

Podjedź do marketu i zobacz czy odpowiada Ci taki mebel w pomieszczeniu.

Ja osobiście rozbił bym to na 2 po przeciwnych stronach pomieszczeń.

Jeśli chodzi o dobranie mocy grzejnika to kwestia hydraulika montującego grzejnik ?

Grzejnik to kwestia hydraulika ale odnośnie jego wielkości to faktycznie coś mnie chyba zaćmiło , więc prawdopodobnie będą to dwa grzejniki o wielkości 600 x 1100 lub coś w tych okolicach.

45 m2 to dość sporo i para rurek jest w tym przypadku tylko doprowadzeniem instalacji a reszta zależy od przyszłej aranżacji i zagospodarowania tej powierzchni.

Witam a czy taki piec mogę wziąć w przypadku dopłat co dają na wymianę kotła grzewczego? Właśnie niedługo rozpoczyna się u nas taka akcja, lecz nikt nic nie wie na ten temat.

Myślę że jak najbardziej bo to przecież zmieniasz stary na kocioł ekologiczny ;)

Ale to już w gminie Ci podpowiedzą

Witam, przymierzam się do wymiany kotła węglowego ma kocioł gazowy. Po krótce jaki dom i jak wygląda instalacja:

Dom podpiwniczony z 2012r. Ocieplony dach 30cm. wełny, ściany porotherm 44 +5 cm styropian. Parter podłogówka ok.90m2(8 pętli), góra kaloryfery z termostatami. Do ogrzania ok. 220m2.

Instalacja: Kocioł na ekogroszek. Podłogówka -zawór 3d+pompa, CO- zawór 4d+pompa, CWU - zasobnik 300L + solary. Podłogówka ustawiona na 28-30℃ na zaworze 3D. Kaloryfery 45-50℃ na zaworze 4D.

Temperature reguluje ręcznie na kotle w zależności od pogody od 45 do 58℃. Jak się zrobi nagle ciepło na zewnątrz, czasami przykręcam pare obiegów podłogówki na rotametrze. Mam również czujniki temperatury wewn. i zewn. pod sterownik podłączone. Sterownik może działać jako regulator pogodowy, ale z niego nie korzystam (kocioł głupieje).

Cała instalacja działa bardzo dobrze, ale z racji tego, że w zeszłym roku gazociąg dotarł pod moją działkę i są dotacje z UM chce się pozbyć śmierdziela i przejść na gaz.

Z kotłami gazowymi nie miałem nigdy styczności, co trzeba przerobić w instalacji pod kocioł gazowy? może ktoś miał podobną sytuację?

Chciałbym by nowy kocioł miał możliwość sterowania przez www lub telefon, tak mam teraz i to jest wygodne, często wyjeżdżam.

Jaki kocioł wybrać?

Edytowane przez robixx78

Witam, przymierzam się do wymiany kotła węglowego ma kocioł gazowy. Po krótce jaki dom i jak wygląda instalacja:

Dom podpiwniczony z 2012r. Ocieplony dach 30cm. wełny, ściany porotherm 44 +5 cm styropian. Parter podłogówka ok.90m2(8 pętli), góra kaloryfery z termostatami. Do ogrzania ok. 220m2...............

Tak naprawdę to posiadając instalację na czujniki zewnętrzne i wewnętrzne zamieniasz tylko i wyłącznie kocioł z regulatorem pogodowym i czujnikiem zewnętrznym plus szacht czyli połączenie kotła z kominem i wkład wewnętrzny.

Odnośnie komunikacji przez internet to jako wyposażenie dodatkowe dostępne są moduły służące do podłączenia kotła z netem i aplikacja na telefon.

Poza tym sam regulator umożliwi planowanie sterowania CO na cały tydzień, oraz sterowanie solarami.

Posiadając zawór trójdrożny do podłogówki ze względu na fakt regulacji rotametrów dodatkowo wyposażył bym ten układ w siłownik i moduł mieszacza.który pozwoli na osobne sterowanie obiegów podłogówki i grzejników.

Odnośnie typu kotła i zasobnika to niemal każdy producent ma w swojej ofercie całe potrzebne wyposażenie.więc radzę zwrócić uwagę na dostępność serwisu oraz sugestie samego instalatora.

Najlepiej aby był to znajomy lub zaufany który nie zapomni o kliencie po wzięciu kasy i zamknięciu drzwi od zewnątrz a doradzi coś z czym miał dotąd najmniej problemów

Witam,

Jestem na etapie wyboru kotła gazowego. Dom pow użytkowa 100m2, wszędzie podłogówka. Dodatkowo garaż i kotłownia (razem około 36 m2) też podłogówka.

Zastanawiam się nad Immergasa victrix 12 plus zasobnik 100-120 L. Hydraulik podpowiada coś o większej mocy aby szybko podgrzać wodę w zbiorniku. Czy jest to poprawne myślenie ? Czy pompa z kotła da radę czy trzeba dokupić osobno ?

Mam zostawione poddasze do adaptacji, kiedyś tam może być użyte. Czy w tym przypadku jest zasadne kupić kocioł np Immergas 20kw . Na poddaszu jest po podłodze tyle co na parterze czyli 100m2 . ???

Panowie szybkie pytanie do Was :) Który kocioł wybrać immergas victrix tt 12 czy victrix tt 20? Sprzedawca radzi większy, ja się skłaniam ku mniejszemu ale czekam na wasze rady. Powierzchnia grzana okolo 115m2, wszędzie podłogówka, dom nowy dobrze ocieplony. Do tego zasobnik 120 czy 150 l ? Póki co z CWU będą korzystać dwie osoby. Z góry dzięki za odpowiedz

Sprzedawca zawsze będzie Cię namawiał na większy - nie wiem może mają większą prowizję...u mnie uparłem się na 12 a sprzedawca z instalatorem bardzo chcieli mi wcisnąć 24. Powiedziałem że dziękuję. I co ? przyszła dostawa i przyszedł 24 - s[rzedawca mi mówi że chyba się pomylili w zamówieniu i pyta mnie że jak już jest to go wezmę - kazałem zwrócić i czekam na 12. :no::no::no:

Sprzedawca zawsze będzie Cię namawiał na większy - nie wiem może mają większą prowizję...u mnie uparłem się na 12 a sprzedawca z instalatorem bardzo chcieli mi wcisnąć 24. Powiedziałem że dziękuję. I co ? przyszła dostawa i przyszedł 24 - s[rzedawca mi mówi że chyba się pomylili w zamówieniu i pyta mnie że jak już jest to go wezmę - kazałem zwrócić i czekam na 12. :no::no::no:

To nie zupełnie tak, wiadomo większy kocioł wyższa cena o parę złotych. Jednak można zastosować proste liczenie 10m2 ( przy wysokości pomieszczenia do 2,70m) potrzebny jest 1 KW ( temperatura zewnętrzna -20"C) + około 4-6 Kw do ogrzania CWU. Czyli dom 100m2 - 10 KW+ zbiornik na CWU 5KW = KOCIOŁ OKOŁO 15KW.

Teoretycznie można zastosować kocioł 12-14 KW który na max obrotach da radę. Jednak ja bym wolał zamontować kocioł 20 KW który jest powiedzmy droższy od 14 KW o jeden tysiąc złotych. Cena ta zamortyzuje się mi w jakieś dwa trzy lata, ponieważ kocioł 20 KW będzie pracował na niższych parametrach (ECO) - temperaturze niż kocioł 14KW wyżyłowany na max. Dodatkowo 20 będzie mniej się zużywała podczas ekonomicznej pracy, co wydłuży się w latach jej użytkowania i mamy BONUS - zapas mocy w wypadku przyjścia dużych mrozów.

Podobnie "proste" liczenie stosują instalatorzy i stąd jest potem wiele problemów. W naszym interesie jest mieć zapotrzebowanie policzone pod budynek i nie brać zbędnego zapasu. Natomiast stosując uproszczenia w przeliczaniu i wybierając kocioł z wyższą mocą max, trzeba pamiętać o mocy min., bo przez większość czasu ona jest potrzebna. Jeśli większy kocioł ma wyższą moc min., to lepiej kupić słabszy. Edytowane przez przemo1

Witam. Potrzebuję pomocy w doborze mocy kotła. Na wiosnę zaczynam remont kotłowni i nie mam pojęcia jakiej mocy kocioł wybrać. Posiadam dom o powierzchni 300m2 z możliwością rozbudowy o kolejne 100m2. Jest to dom w całości przeznaczony pod wynajem. Wybudowany w 2000r. Ściana trójwarstwowa grubości 50cm. Dom ogrzewany 16 grzejnikami aluminiowymi. W sklepach doradzają mi kocioł 35 kW instalator mówi że 18kW wystarczy. Nie chcę żeby się okazało później ze w domu jest zimno albo brakuje cieplej wody w zasobniki ( 250l ) i trzeba inwestować w nowy kocioł. Dziękuje z góry za pomoc