Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykorzystanie deszczówki do spłukiwaczek wc

Recommended Posts

.. Nie mam przekonania do takich nic szczerze mowiac niewnoszacych wynalazkow

A nie szkoda Ci dobrej, oczyszczonej, nadającej się do picia wody?

Przecież k.u.p.i.e i tak to wszystko jedno... :roll:

Nie jest to taki nowy wynalazek.Zbiorniki znajduja sie w ziemi,potrzebna jest pompa i filtr do wody i osobny obieg .Wykorzystywana jest w WC,do prania(nie potrzeba środków zmiękczających wodę),podlewania ogródka itp. :lol:

...zamiast powiedzmy deszczówki można użyć wody ze studni niezbyt nadającej się do picia... znam takie rozwiązanie ale instalacja już była tylko wodę miejską podciągnęli i przy remoncie rozdzielili instalacje. Czy jest to opłacalne jeśli się wykonuje to jako osobne instalacje? Raczej nie... ale podejście ekologiczne niezaprzeczalne.

Taka wode z k.u.p.a. po oczyszczaniu/mech biol/ wpuszcza sie u mnie do wisly a ciekawe skad 3miasto czerpie wode do wodociagów....

Tyle jeśli chodzi o Gdynię:

"...System zaopatrywany jest w sposób ciągły z ośmiu ujęć, gdzie woda do picia i na potrzeby gospodarcze wydobywana jest w całości z podziemnych warstw wodonośnych (za pomocą studni wierconych)...."

do Wisły daleko, Gdańsk tez nie czerpie z Wisły :)

Taka wode z k.u.p.a. po oczyszczaniu/mech biol/ wpuszcza sie u mnie do wisly a ciekawe skad 3miasto czerpie wode do wodociagów....

"...System zaopatrywany jest w sposób ciągły z ośmiu ujęć, gdzie woda do picia i na potrzeby gospodarcze wydobywana jest w całości z podziemnych warstw wodonośnych (za pomocą studni wierconych)...."

Wasze szczescie :D praktycznie kazde miasto w PL czerpie z glebinowych rzeki to tylko cele przemyslowe

Wasze szczescie :D praktycznie kazde miasto w PL czerpie z glebinowych rzeki to tylko cele przemyslowe

Cała Łódź pije wodę z zalewu sulejowskiego.Szkoda ,że nie widziałeś jaka tam jest woda :evil:

1. Tona wody na strychu nie została przewidziana przez projektanta obiektu. Należy przeanalizować wpływ lokalizacji zbiornika (znaczne stałe obciążenie miejscowe) na konstrukcję i zachowanie się w czasie.

2. Zapewnić dodatnią temperaturę przez okres zimowy, oraz instalację przelewową.

3. W razie usytuowania zbiornika poza obiektem - wykonać system pompowania wody (koszty + energia).

4. Na okresy suszy zapewnić splukiwanie wodą wodociągową - przełaczanie spłukiwania musi być proste nawet dla dziecka i osób starszych.

5. Dopisując tutaj wszystko to o czym pisali poprzednicy:

= trzeba naprawdę nie mieć zajęcia, żeby się w takie coś bawić.

O wiele lepszym rozwiązaniem jest wykopanie studni na działce i używanie wody studziennej. Przynajmniej mamy koszty rozłożone również na podlewanie ogródka.

Podepne sie pod temat.

Na mojej dzialce bedzie szambo, gmina za jakis czas (taaa pewnie kilka lat minie) ma podlaczyc kanalizacje.

Jak wykorzystac ten zbiornik (szambo) do zbierania deszczowki (trzeba jakos oczyscic i doprowadzic wode), myslec o tym przed budowa szamba (rozprowadzic dojscia z rynn) ?

...(rozprowadzic dojscia z rynn) ?

No właśnie - i będziesz miał do podlewania ogródka :)

No tak ale szambo to szambo. Jak taka wode wykorzystac skoro z pewnoscia "przejdzie" zapachem szamba.

Plukac mozna ale jakos nie wierze w 100% skutecznosc w usuwaniu osadow i zapachow poszambowych.

Po zlikwidowaniu szamba i zapełnieniu zbiornika deszczówką po prostu wykorzystasz wodę do podlewania odleglejszej części trawy i już. Po roku woda będzie się nadawała do wykorzystania i w ogródku.

...(rozprowadzic dojscia z rynn) ?

No właśnie - i będziesz miał do podlewania ogródka :)

No tak ale szambo to szambo. Jak taka wode wykorzystac skoro z pewnoscia "przejdzie" zapachem szamba.

Plukac mozna ale jakos nie wierze w 100% skutecznosc w usuwaniu osadow i zapachow poszambowych.

Po zlikwidowaniu szamba i zapełnieniu zbiornika deszczówką po prostu wykorzystasz wodę do podlewania odleglejszej części trawy i już. Po roku woda będzie się nadawała do wykorzystania i w ogródku.

Niby racja - troche posmierdzi i przestanie.

A co z pompa do podlewania ? Montowac wewnatrz zbiornika a moze robic osobne wyjscie czy moze korzystac z rury szambowozu ?

Trochę nie do końca w temacie, ale kiedyś na "Zrób to Sam" był wątek o wykorzystaniu do WC wody pochodzącej z pryszniców i wanien. Niestety trzeba wykonać zdublowaną kanalizację, jakieś filtrowanie, pompę, "automatykę" do uzupełniania wody i jakiś przelew gdyby wody było zbyt dużo, ale pomysł ciekawy. Inna sprawa że przy aktualnej cenie wody pewnie również nie opłacalny.

Pzdr

Dawid

...A co z pompa do podlewania ? Montowac wewnatrz zbiornika a moze robic osobne wyjscie czy moze korzystac z rury szambowozu ?

jejku stasieks - zadaj sobie choć odrobinę trudu

http://www.skapiec.pl/cat/411-pompy-wodne.html

http://www.iglak.pl/gardena/pompy.htm

http://www.narzedziowy.pl/index.php?cPath=155_657_87&currency=PLN

...A co z pompa do podlewania ? Montowac wewnatrz zbiornika a moze robic osobne wyjscie czy moze korzystac z rury szambowozu ?

jejku stasieks - zadaj sobie choć odrobinę trudu

http://www.skapiec.pl/cat/411-pompy-wodne.html

http://www.iglak.pl/gardena/pompy.htm

http://www.narzedziowy.pl/index.php?cPath=155_657_87&currency=PLN

Dzieki za linki ale hmmm ... kula w plot strzeliles.

Celem mojego postu nie jest znalezienie najtanszej pompy a takie zrobienie szamba zeby pozniej (gdy podlacze szambo do deszczowki) moc korzystac z wody ktora sie w nim zbieze. Bez niepotrzebnych komplikacji najlepiej obmyslec wszystko przed budowa szamba (np podejcie od rynien czy sposob pompowania wody z szamba).

Tak, ja slyszalam. Mam takie rozwiazanie u siebie.

Przy zakupie betonowego szamba (10), kupilam tez mniejsze (5). Dochodzi do niego saczek wiec gdy sie napelnia woda przelewa sie do rowu melioracyjnego. Wode wykorzystuje do toalet i do podlewania ogrodu. Niczego nie przelaczam, mam zainstalowany czujnik, ktory, w przypadku braku wody w zbiorniku, pobiera z wodociagu.

Na mojej dzialce bedzie szambo, gmina za jakis czas (taaa pewnie kilka lat minie) ma podlaczyc kanalizacje.

To tak jak u mnie

Jak wykorzystac ten zbiornik (szambo) do zbierania deszczowki (trzeba jakos oczyscic i doprowadzic wode), myslec o tym przed budowa szamba (rozprowadzic dojscia z rynn) ?

W momencie kładzenia przyłącza z domu do szamba od razu do tej samej rury dopraowadzam z rury biegnące z 3 rynien. Na chwilę obecną wejście do tychże 3 rur nie bedzie połączone z rynnami. Dopiero, gdy pojawi się kanalizacja, odetnę wejście kanalizacji a wepnę rynny. Dzięki temu kopanie ograniczy się jedynie do:

- okolic rynien, aby przyłączyć je do systemu

- odcinku od wyjscia kanalizacji z domu do kanalizacji zbiorczej - i tak musiałbym to robić.