Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PACHNĄCE!!!!

Recommended Posts

Kochani!

Jestem na etapie planowania swojego ogródka. Narazie jest tam tylko trawa i chwasty :)

Koło tarasu chciałabym posadzić pachnące gatunki, dzięki którym będzie naprawdę miło siedzieć.

Jak do tej pory przyszły mi do głowy:

lawenda

maciejka

tytoń ozdobny

macierzanka

co moglibyście jeszcze podpowiedzieć????

Co do tytoniu ozdobnego, to u mnie nie sprawdził się na grządce, gdyż po deszczu kwiaty brązowiały i efekt był nieciekawy. Dlatego sadzę go co roku w doniczce (to jedna z moich ulubionych roślin jednorocznych). Pięknie pachnie również jednoroczny heliotrop.

Maciejkę warto posadzić w miejscu niezbyt wyeksponowanym, bo w ciągu dnia nie stanowi dużej ozdoby.

Inne rośliny pachnące to przede wszystki róże, pachnąca cytrynowo pysznogłówka, jeżeli lubisz zioła to polecam posadzić kępkę tymianku, melisy, kocimiętki, rozmaryn czy oregano ( ostrożnie z miętą bo się szybko rozrasta). Zawsze można troch uszczknąć do potraw, no i nawet jeśli nie kwitnie, to pięknie pachnie.

Pachnące krzewy:

kielichowiec wonny, róże, lawenda, jaśminowiec, azalia pontyjska, kaliny orientalne (burkwooda, koreańska), lilak Meyera "Palibin", woskownica (liscie roztarte)

Drzewa:

grujecznik (opadłe liście), oliwnik, magnolia, lilaki (kwiaty), czeremcha,

Pnącza:

wiciokrzew przewiercień, akebia, niektóre powojniki botaniczne, róże pnace,

poradżcie co jednorocznego posiać przy płocie coby mnie nie było widać.Iglaki już rosną ale żeby mnie zakryły muszę poczekać jakieś 5 lat. Myślałem o winobluszczu ale wydaje mi się że on zabierze iglakom zbyt dużo pożywienia . Może się mylę z tym pożywieniem. A poza tym gdy już iglaki urosną dostatecznie to będzie chyba kłopot ze zniszczeniem tego winobluszcza. I tak żle i tak niedobrze. Jestem na takim widoku że nawet posiedzieć trudno coby mnie okolica nie widziała.Help! :x