agnesik12 31.01.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Kochani! Jestem na etapie planowania swojego ogródka. Narazie jest tam tylko trawa i chwasty Koło tarasu chciałabym posadzić pachnące gatunki, dzięki którym będzie naprawdę miło siedzieć. Jak do tej pory przyszły mi do głowy: lawenda maciejka tytoń ozdobny macierzanka co moglibyście jeszcze podpowiedzieć???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 31.01.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Co do tytoniu ozdobnego, to u mnie nie sprawdził się na grządce, gdyż po deszczu kwiaty brązowiały i efekt był nieciekawy. Dlatego sadzę go co roku w doniczce (to jedna z moich ulubionych roślin jednorocznych). Pięknie pachnie również jednoroczny heliotrop. Maciejkę warto posadzić w miejscu niezbyt wyeksponowanym, bo w ciągu dnia nie stanowi dużej ozdoby. Inne rośliny pachnące to przede wszystki róże, pachnąca cytrynowo pysznogłówka, jeżeli lubisz zioła to polecam posadzić kępkę tymianku, melisy, kocimiętki, rozmaryn czy oregano ( ostrożnie z miętą bo się szybko rozrasta). Zawsze można troch uszczknąć do potraw, no i nawet jeśli nie kwitnie, to pięknie pachnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.01.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Tak, pachnące róże angielskie i historyczne, pozwolą Ci rozkoszować się aromatem przez pół roku, a kwaity ścinać także do wazonów odmiany tu : http://forum.muratordom.pl/szukam-roz,t81443.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Pachnące krzewy:kielichowiec wonny, róże, lawenda, jaśminowiec, azalia pontyjska, kaliny orientalne (burkwooda, koreańska), lilak Meyera "Palibin", woskownica (liscie roztarte) Drzewa: grujecznik (opadłe liście), oliwnik, magnolia, lilaki (kwiaty), czeremcha, Pnącza: wiciokrzew przewiercień, akebia, niektóre powojniki botaniczne, róże pnace, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesik12 31.01.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 no to troche sie już tego zbiera... jeśli jeszcze by komuś coś przyszło do głowy to będę bardzo wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 31.01.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 szczerze mówiąc to ja bym się poważnie zastanowiła nad sadzeniem roślin o intensywnym zapachu przy tarasie. pamiętaj, że nawet najprzyjemniejszy zapach w nadmiarze staje się uciążliwy i siedzenie w nim np. przez godzinę może być męcząceewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesik12 31.01.2008 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 no tak ewo masz w sumie racje....ale mogę rozrzucić je po całym ogrodzie żeby w każdym zakątku coś pachniało..... jeśli tylko coś sie komuś jeszcze przypomni to prosze o wzmiankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellaa 01.02.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Piwonia chińska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Heliotropy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 02.02.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 poradżcie co jednorocznego posiać przy płocie coby mnie nie było widać.Iglaki już rosną ale żeby mnie zakryły muszę poczekać jakieś 5 lat. Myślałem o winobluszczu ale wydaje mi się że on zabierze iglakom zbyt dużo pożywienia . Może się mylę z tym pożywieniem. A poza tym gdy już iglaki urosną dostatecznie to będzie chyba kłopot ze zniszczeniem tego winobluszcza. I tak żle i tak niedobrze. Jestem na takim widoku że nawet posiedzieć trudno coby mnie okolica nie widziała.Help! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellaa 02.02.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 np. wilec purpurowy, nasturcja pnąca, groszek pachnący, fasola wielokwiatowa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesik12 03.02.2008 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 ciesze się że tyle propozycji przyszło Wam do głowy ale nie wiedziałam że jest nasturcja pnąca?! czy jest to roślina jednoroczna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellaa 03.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Nasturcja to roślina jednoroczna. Łodyga może być płożąca się lub pnąca, dorasta do 3m. Odmiany pnące służą do pokrywania m.in. murków, altan, ogrodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 chmiel rośnie bardzo szybko i jest byliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts