Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel od przyłącza elektrycznego?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 7 years później...
Ja mam trochę inny problem.

W projekcie mam kabel zasilający 5x10mm2, jednak elektryk który mi robi dom mówi aby kupił 5x16mm2 miedz lub 4x35 aluminium.

Duze pobory, indukcja, pompa ciepła inne

Co sądzicie ?

[ATTACH=CONFIG]438589[/ATTACH]

Co to za PC co potrafi pobrać 9kW (nawet, razem z grzałkami)? Pewnie normalnie to ze 2,5kW maks pociągnie.

Podobnie z indukcją - musiałbyś celowo robić eksperyment, przygotować cztery garnki i jednocześnie odpalić, żeby pobrać przez kilka czy kilkanaście minut maksymalną moc (potem zacznie kipieć i zmniejszysz moc) - w praktyce taka sytuacja nie występuje.

Generalnie - 10mm2 w miedzi i 16mm w aluminium w normalnym domu wystarczy. Chyba, że masz do pociągnięcia ze 100 czy 200m WLZ - wtedy dla utrzymania napięcia w ostatnim punkcie zgodnego z normami może być potrzebny grubszy (do policzenia). Oczywiście więcej zaszkodzi tylko portfelowi.

Ja mam trochę inny problem.

W projekcie mam kabel zasilający 5x10mm2, jednak elektryk który mi robi dom mówi aby kupił 5x16mm2 miedz lub 4x35 aluminium.

Duze pobory, indukcja, pompa ciepła inne

Co sądzicie ?

Sądzę, że pan projektant babola strzelił.

A "elektryk" jeszcze większego - jakiś niezdecydowany!

Bo dlaczego w miedzi ma być 5-żyłowy, a aluminiowy - już 4-żyłowy.

Nijak nie mogę tego pojąć.

Tak na marginesie, co mają warunki z ZE do ilości żył kabla zasilającego do Odbiorcy?

Może dostałem jakieś dziwne, ale w nich miałem napisane "Układ pracy sieci zasilającej 0,4 kV: TN-C."

Skąd, jak nie z warunków przyłączenia projektant ma wiedzieć, do jakiej sieci (a zatem jaką ilością żył) ma podpiąć dom?

Może dostałem jakieś dziwne, ale w nich miałem napisane "Układ pracy sieci zasilającej 0,4 kV: TN-C."

Skąd, jak nie z warunków przyłączenia projektant ma wiedzieć, do jakiej sieci (a zatem jaką ilością żył) ma podpiąć dom?

No właśnie ... dalej pytam, co ma piernik do wiatraka.

Czyli tak - kiedy 5-, a kiedy 4 żyły?

A może 6 ?

Edytowane przez elpapiotr