Kaizen 28.12.2019 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Wskaż i opisz mi sieć (w domyśle - energetyczną) w układzie TN-S. W szkole nie uczyli a na Googla bana dali? proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.12.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 A może by zajrzeć do paragrafu 4 Rozporządzenia Ministra Gospodarki z 4 maja 2007 roku w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu energetycznego ?A później do paragrafu 8 ustęp 1 punkt 2 ?Bo, zgodnie z art. 3 pkt 11 Ustawy - Prawo energetyczne przez pojęcie "sieci" rozumie się instalacje połączone i współpracujące ze sobą, służące do przesyłania lub dystrybucji paliw lub energii, należące do przedsiębiorstawa energetycznego. Gratuluję sieci we własnym domu/mieszkaniu, kolego Kaizen. To, co sobie piszą jakieś tam pół-elektryki na blogach czy You-Tubach, nijak się ma do przepisów wyższej rangi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2019 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Gratuluję sieci we własnym domu/mieszkaniu, kolego Kaizen. Nie mam sieci w domu. Skąd takie podejrzenie? Czyli Twoim zdaniem nie warto zaglądać do warunków przyłączenia? Zakładasz, że jak czegoś nie widziałeś, to nie istnieje? Ja zakładam, że jak nie udowodniono, że istnieć nie może - to może gdzieś istnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.12.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Czyli Twoim zdaniem nie warto zaglądać do warunków przyłączenia? Zakładasz, że jak czegoś nie widziałeś, to nie istnieje? Ja zakładam, że jak nie udowodniono, że istnieć nie może - to może gdzieś istnieć. Widzę, że masz problem ze zrozumieniem, i zaczynasz kombinować. Warto oczywiście, choćby dlatego, by elektryk wiedział, czy ma na zasilaniu PEN czy też N i co dalej z tym fantem zrobić (tak samo jak moc przyłączeniowa, wielkość i rodzaj zabezpieczeń przedlicznikowych, granica własności i spodziewany prąd zwarcia w miejscu przyłączenia). I wiem, że Energetyka nie ma sieci TN-S, tak więc głupoty piszesz i wijesz się jak piskorz o zakładaniu itd. Albo mi napiszesz, gdzie są sieci w/w, albo nie pisz już na ten temat więcej, bo pogrążasz się coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 30.12.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Typowy temat - Jaki kabel ...? Sprawa prosta jak ten rozwinięty kabel. Do domku to standardowo YKY..x10 lub ..x16 względnie YAKXS 4x35. Elektryk dobiera z tych 3 uwzględniając moc/prąd i długość.Przy YKY liczbę żył to sobie wstawcie w/g własnego zdania.Mnie nie interesują dyskusje 4 czy 5 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 23.04.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Podepnę się do tematu: przed wylaniem podłogi na gruncie chciałbym wypuścić na zewnątrz peszel z przewodem zasilającym. Ponieważ jeszcze nie mam "swojego" elektryka, pytanie brzmi: jaki przewód powinienem przeciągnąć do tablicy TB? Z projektu wynika, że YKY, a z warunków przyłączenia - dla 16 kW. Czyli ile żył i dla jakiego napięcia znamionowego? Resztą zajmie się elektryk, chodzi mi tylko o ten kawałek przechodzący pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.04.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Witam.Ten kawałek przechodzący pod ławą to tylko i wyłącznie np. arot o odpowiedniej średnicy, nic więcej.No, może jeszcze pilot, ale dla arota i krótkiego odcinka rury jest od zbędny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 23.04.2020 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Podepnę się do tematu: przed wylaniem podłogi na gruncie chciałbym wypuścić na zewnątrz peszel z przewodem zasilającym. Ponieważ jeszcze nie mam "swojego" elektryka, pytanie brzmi: jaki przewód powinienem przeciągnąć do tablicy TB? Z projektu wynika, że YKY, a z warunków przyłączenia - dla 16 kW. Czyli ile żył i dla jakiego napięcia znamionowego? Resztą zajmie się elektryk, chodzi mi tylko o ten kawałek przechodzący pod ławą. Wypuść samą rurę karbowaną np typu QRK o średnicy 75 ; 110 , Zależy co tam dodatkowo jeszcze będziesz chciał upchać . Pamiętaj, że np zasilanie bramy, elektrozaczepu furtki itp też jakoś trzeba z domu wyprowadzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 23.04.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 OK, puszczę dwie rury karbowane - na zasilanie i domofon. Poszukam takiej z pilotem. O resztę niech się martwi elektryk. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts