Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki cementowo-wapienne maszynowe - jaka cena?

Martuszek

Recommended Posts

Tynk cementowo-wapienny jest specyficznym produktem. Tynki wykonywane z gotowych mieszanek są bardzo zróżnicowane pod względem uziarnienia. Mamy tynki z ziarnem 1,6 które nadają się jedynie pod szlichtę lub gładzie oraz tynki z ziarnem 0,5 które przy odpowiedniej obróbce można wykonać pod malowanie, a po zagruntowaniu u pomalowaniu praktycznie zostaje na nich jedynie struktura z wałka ;) Dlatego też nie można klasyfikować tego tynku tylko pod względem ceny, przy wyborze należy odwiedzić budowę na której nasz przyszły wykonawca wykonywał prace i ocenić jego tynki, czy takowe chcemy mieć u siebie.

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hub***n rozumiem ze te z uziarnieniem 1,6 są tansze od tych 0,5. Ale czy niemogą robić maszynowo podkład 1,6 a narzutka 0,5 ?

Pytanie laika

Różnica w cenie materiału jest stosunkowo niewielka. Różnica w tynku cementowym polega na jego obróbce. Przy ziarnie 0,5 i chęci uzyskania ściany pod malowanie trzeba poświęcić dwa razy tyle czasu do obróbki niż przy tynku gruboziarnistym, dlatego też trzeba więcej zapłacić tynkarzowi. Ale wychodzi to i tak taniej niż tynk gruboziarnisty i na niego szlichta z kwarcu (a efekt podobny, często kwarc wygląda nawet gorzej niż tynk drobnoziarnisty zrobiony pod malowanie).

• 2 weeks później...
  • 7 months później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
miałem firmę, która działa od Poznania do Konina, mają kilka ekip, tynki cementowo-wapienne pod malowanie, REWELA, cena wyszła mi około 25 PLN i nie muszę szpachlować. Na zewnątrz będą mi robili z tynku cementowo-wapiennego baranka, widziałem i wygląda jak mineralny. Jak ktoś chce kontakt, to mogę wysłać, naprawdę warto.

poproszę o kontakt na maila [ Z GÓRY DZIĘKI

pozdrawiam !

Edytowane przez kings

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...