Misiulka 14.02.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Bardzo dziękuję zaraz zacznę grzebać i porównywać, ciężka decyzja - prawie jak z kupnem nowego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cieyowa 17.02.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Jako że na terenie W-wy przeprowadzałam się już trzynastokrotnie, poza tym miałam i mam przyjaciół w różnych jej dzielnicach, do których przez lata całe podróżowałam głównie komunikacją miejską mogę podzielić się swoim doświadczeniem, może się to do czegoś przyda. Jeśli Twój mąż Joan pracuje w okolicach Blue City to rzeczywiście najlepsza jest lokalizacja gdzieś po lewej stronie. Z moich doświadczeń: Ursynów - miła dzielnica, ogromnym plusem jest metro. Część bliższa centrum to głównie PRLowskie blokowiska, ale już przyjemnie zarośnięte zielenią, a Natolin i Kabaty to głównie nowe osiedla, więc czysto i spokojnie. Niestety, swój urok miały kiedyś, dopóki nie zostały kompletnie zabetonowane. Jak się zorientowałam mieszkając na Kabatach, że z okien mogę mieć widok tylko na beton i zamiast do lasu mieć kilkaset metrów mam teraz grubo ponad kilometr (to z powodu zamkniętych osiedli) to zdecydowałam o przeprowadzce, której nie żałuję. Mokotów - metro, świetna infrastruktura, ale moim zdaniem dzielnica trochę przereklamowana, bo naprawdę zależy gdzie się tam mieszka. Mokotów to kilka urokliwych, świetnie skomunikowanych miejsc, ale też nieciekawe blokowiska z wielkiej płyty, albo też stare osiedla, ładne i klimatyczne, ale niestety szaleje w nich spora żulerka. Nowe, wspomniane tu osiedla przy polach Mokotowskich to super lokalizacja, tyle, że tam bardzo drogo. Ochota - metra nie ma, ale koomunikacja i tak spuer. Bardzo fajna klimatyczna jest Stara Ochota, nowa, szczególnie osiedla blisko parku Szczęśliwickiego już różnie, bo tam jest po prostu bardzo ciasno. Pamiętać należy, że to najbardziej zagęszczona z wszystkich warszawskich dzielnic i że idzie przez nią kilka tras, które niestety dają hałas i zanieczyszczają. Wola - tak sobie, mieszkałam krótko, bywają miejsca klimatyczne, ale niestety mocno żulerskie, osobiście chyba nie chciałabym tam mieszkać. Bemowo - trochę Ursynów bis - też blokowisko, tylko gorsze o tyle, że nie ma metra/ Żoliborz - super dzielnica, nie mogę właściwie wymyślić niczego złego na jej temat, począwszy od pięknej architektury i masy zieleni, a skończywszy na braku kolejek w urzędzie dzielnicy (w porównaniu do Ursynowa był to dla mnie wielki szok ) Bielany - zależy gdzie.. Stare Bielany baaardzo polecam. Piękna architektura, teraz też za chwilę metro a przy tym cisza, spokój, niedaleko to lasku Bielańskiego, lasku Lindego, Młocińskiego itd. Jeśli chodzi o Piaseczno nie mieszkałam, ale rozważałam kiedyś bardzo poważnie kupienie mieszkania w Józefosławiu, mieszka tam kilkoro moich znajomych i oprócz tego, że jest bardzo miło i do lasu blisko trzeba też pamiętać o tym, że nad Józefosławiem latają samoloty i to w bardzo dużych ilościach, cała okolica składa się właściwie tylko z osiedli zamkniętych i dróg do nich, w ogóle nie ma chodników(!), latem osiedla stają się ofiarą niewydolnego w tamtym rejonie wodociągu, a dodatkowo nie ma tam podciągniętego gazu, więc większość mieszkań wszystko ma na prąd. O prawobrzeżnej W-wie wiem też trochę, po przez kilkanaście lat tam pracowałam, przejeżdzając jej "najciekawsze" rejony i zgodzę się z przedmówcami, że ma klimatyczne miejsca i owszem, ale jak się jeździ własnym samochodem. W komunikacji miejskiej, albo samemu na ulicy, szczególnie wieczorem może być różnie. Oczywiście do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale ja się przyzwyczaiłam do względnego spokoju, więc mieszkać tam bym nie chciała I jeszcze ostatnia uwaga dla wszystkich kupujących mieszkania w W-wie. Zanim się zdecydujecie na którąkolwiek lokalizację sprawdźcie koniecznie, czy nie jest obok niej planowana któraś z tras szybkiego ruchu!!! Trasy takie są planowane na przykład na Bemowie, Ursynowie, Bielanach, obydwóch Pragach itd, a stoi przy nich bardzo dużo pięknych nowych osiedli. Uff to chyba tyle, jeśli ktoś dobrnął do końca Ja tymczasem planuję kolejną przeprowadzkę, bo dojrzałam w końcu do tego, żeby jednak mieć dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.02.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Zanim się zdecydujecie na którąkolwiek lokalizację sprawdźcie koniecznie, czy nie jest obok niej planowana któraś z tras szybkiego ruchu!!! Trasy takie są planowane na przykład na Bemowie, Ursynowie, Bielanach, obydwóch Pragach itd, a stoi przy nich bardzo dużo pięknych nowych osiedli. i... Wilanowa . Takie jedno bardzo ładne osiedle (nie wiem czy nie słynne Lumiere) bedzie mialo bardzo blisko siebie trase szybkiego ruchu - i nie wiem czy ludki kupujace tam chałupki sa tego swiadome. (jak cos to trasa jest w planach wiec moga zapomniec o ew. protestach a ze developer sie tym nie chwali.... no coz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 27.02.2008 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Obecnie "przerabiamy" temat bliźniaka w Łomiankach... mieszkania oglądaliśmy - ale... http://images30.fotosik.pl/166/c3a2ad2c3e62804c.jpg 155 m kw, działka 400 tak wyglądają te bliźniaki - właściwie całe osiedle...ale te "nasze" są w polu bez drzew... studnia wiercona ( czy to w ogóle możliwe?) szambo...(na razie) dobrze że jest chociaż gaz... w sobotę wycieczek ciąg dalszy... okazuje się że szukamy czegoś co jest całkiem podobne do naszego obecnego domu... ale budować nowego juz nie mam siły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 04.03.2008 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 no i się znowu nieźle nakręciłam - oglądałam dom-bliźniak - na osiedlu bliźniaków w Łomiankach. Rrrmi mówiła że brzydko -fakt - w Łomiankach cudnie nie jest - zwykle omijałam tę lokalizację - ale w sumie poza widokiem z trasy nigdy nie próbowałam nawet wjechac dalej. Łomianki w sumie niewiele się róznią od wielu innych podwarszawskich miejscowości (pomijam Konstancin, POdkowę, i inne takie - niedostępne cenowo dla nas) Te bliźniaki są w Łomiankach Dolnych - przy brzegu Wisły. Nie ma tam lasów ale są sady, łąki - i powstają nowe nowe osiedla domków (żadnych bloków). Z okna widac stadninę koni (to wazne dla mojego męża i dzieci), żadnych sklepów, magazynów, fabrycznych kominów, słupów wysokiego napięcia. Dużo przesrzeni na spacery - aż do Wisły - po drugiej stronie Kampinos...(na rowerowe wycieczki) Same Łomianki mają szkoły, basen, bibliotekę, club jazzowy , własną komunikację...jakies 3 km w dół rzeki projektowany jest most, kilka w górę most północny. I projektowane metro w Młocinach. (dziś autobus miejski z Łomianek podwozi do metra na Pl. Wilsona) I zawsze bliżej do korzeni... A może wiecie coś o tych okolicach więcej (np. planowana spalarnia smieci dla całej W-wy),co mogłoby skutecznie nas odstraszyć od tej lokalizacji? Aha - i drugie - ciekawi mnie jak to sie mieszka z bliżniaku - na osiedlu bliźniaków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cieyowa 05.03.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Łomianki nie są takie brzydkie . Owszem, jadąc trasą ładne nie są. Przy drodze są wręcz paskudne, ale boczne uliczki, osiedla pod lasem są naprawdę bardzo ladne. Jeśli chodzi o lokalizację przy brzegach Wisły to ja osobiście bałabym się, czy to nie są tereny zalewowe. Nawet jak się popatrzy na mapę to Wisła płynie w tych okolicach po łuku, który "aż się prosi" o zalanie w czasie powodzi. Potencjalne niebezpieczeństwa? No jak zwykle trasa.. Przez Łomianki ma iść trasa szybkiego ruchu i z tego co pamiętam (mogę nie mieć najaktualniejszych wiadomości) cały czas toczone są boje, czy ma ona iść wzdłuż lasu czy też wzdłuż Wisły, warto to sprawdzić, sporo o trasach jest na stronie http://www.siskom.waw.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 17.03.2008 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jeśli chodzi o lokalizację przy brzegach Wisły to ja osobiście bałabym się, czy to nie są tereny zalewowe. Nawet jak się popatrzy na mapę to Wisła płynie w tych okolicach po łuku, który "aż się prosi" o zalanie w czasie powodzi. Potencjalne niebezpieczeństwa? No jak zwykle trasa.. Przez Łomianki ma iść trasa szybkiego ruchu i z tego co pamiętam (mogę nie mieć najaktualniejszych wiadomości) cały czas toczone są boje, czy ma ona iść wzdłuż lasu czy też wzdłuż Wisły, warto to sprawdzić, sporo o trasach jest na stronie http://www.siskom.waw.pl Wisła 2,5 km od domu. Jest wał - a Wisełka w tym miejscu płytka - nie to co w moim pięknym grodzie... Co do trasy - na dzień dzisiejszy są 2 opcje - albo pójdzie pod Kampinosem, albo po wale. Czyli jak dla mnie nadal bepiecznie... Byłam tam znów w sobotę. Słonko świeciło - ptaszki śpiewały...będzie dobrze. Za tydzien podpisujemy papiery...czyli poszły konie po betonie...(a koniki są naprawdę niedaleko...i tenis...i basen....i lasy...i rzeka...i na razie nie mam więszych wymagań... ) Dziekuję wszystkim za opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 17.03.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 witam warszawiaków, jak miło, a ja piszę z Muranowa.. Joan, zachęcam do rozpatrywania nieruchomości Wiązowny i okolic Otwocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 witam warszawiaków, jak miło, a ja piszę z Muranowa.. Somsiadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 17.03.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 taK? cieszę się.. to może uda się nam popełnić kiedyś kawusię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 17.03.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 to już mi weselej na samą myśl.. do miłego zgrania i klikania serdeczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Nawet jakąś okazję czuję w powietrzu Do zobaczenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 17.03.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 ciiichooszaa, ja nic tego bo chyba zapeszam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Ktoś coś mówił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts