Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem jak to się ma z przepisami. Czy w obrębie kotła gazowego (turbo) z zasobnikiem mozna bez przeszkód ustawiać, montować inne urządzenia elektryczne np. pralke i odkurzacz centralny?

Wydaje mi się że chyba mozna bez przeskod przy kotle postawic pralke i odkurzacz centralny no ale... :lol:

https://forum.murator.pl/topic/95549-kocio%C5%82-gazowy-turbo-a-inne-urz%C4%85dzenia-w-pobli%C5%BCu/

Nie wiem jak to się ma z przepisami. Czy w obrębie kotła gazowego (turbo) z zasobnikiem mozna bez przeszkód ustawiać, montować inne urządzenia elektryczne np. pralke i odkurzacz centralny?

Wydaje mi się że chyba mozna bez przeskod przy kotle postawic pralke i odkurzacz centralny no ale... :lol:

Ja przeglądałem rozporządzenie ministra:

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/0690.htm

wzdłuż i wszerz i wydaje się, że kotły opisane w § 170. pkt 3. jako kotły typu C (kocioł turbo) nie mają żadnych ograniczeń elektrycznych.

Kotły "turbo" zostały zaprojektowane specjalnie po to, żeby można było je montować w każdym pomieszczeniu, np. w kuchni, łazience, a nawet w pokoju. Z tego względu sąsiedztwo jakiegokolwiek sprzętu nie może być przeszkodą w ich eksploatacji.
Trzeba tylko sprawdzić (w instrukcji instalowania) jakie są wymagane odstępy z boków dla przeglądów i konserwacji

Oczywiście, jednak przyzwoity kocioł "turbo" powinien być w całości dostępny z przodu, gdyż montuje się takie kotły np. w ciągu szafek kuchennych.