Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUDUJĄCY NA ODLEGŁOŚĆ.

burifanek

Recommended Posts

Ktos sie buduje na odległość w okolicach szczecina?? Ja w Gryfinie. Dziełke mam , przyłącza wszystkie beda do konca roku, i chce sie budowac na poczatek 2010 rok. Powiem jedynie ze czas leci szybko:) ja juz 3 lata w Irlandi w Dublinie, Moj wymarzony domek to : http://www.projekty24.com.pl/projekty/projekt,C113%20Drobny,rid,1291.html

jesli ktos ma podobny czy zna dobre ekipy czy architekta prosze o kontakt:)

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam !! wszystkich budujacych na odleglosc. Mieszkamy 2 lata na wyspach i postanoilismy budowac sie w polsce, wybralismy projekt proton 1. Kupno dzialki bylo proste nawet wszystkie formalnsci szybko poszly -mapki, zezwolenia (zlecilismy to firmie) koszt 450zl. ale dalej to juz pod gorke znalez wykonawce dobrego ,taniego a zarazem rzetelnego. Do tego dochodzi wybor materialow jak dachowka ,kolor kominow itp. Z tym juz jest gorzej, pewnie wszystko mozna znalez na necie , ale w rzeczywistosci to inaczej wyglada. Do tego ciagle wydzwanianie za materialami a sa olbrzymie roznice w cenie.Jesli juz cos znajdziesz to tak zle bo nie mozesz tego dotknac i ocenic. A wiec kazda kto sie na to zdecyduje musi miec duzo cierpliwosci. Ale warto :D [/b]

Witam, moje "budowanie na odleglosc" ruszylo na dobre.

Wszystkie sprawy zalatwiam przez internet i telefon, na miejscu mam "zaufanego czlowieka" - zawodowca, ktory nadzoruje wykonawcow, wyszukuje najlepszy towar, informuje mnie na biezaco co sie dzieje na budowie, przesyla zdjecia itp. Bardzo mi to odpowiada - ja pracuje, wysylam kase za material i mam zero stresu budowlanego.

Zupelnie nie boje sie, ze cos pojdzie zle, bo nie ma mnie na miejscu, a poczytalam posty tych, ktorzy doslownie patrzyli wykonawcom na rece a i tak bledow nie unikneli.

Decydujac sie na budowe na odleglosc trzeba znalezc sobie kogos, kto wszystkiego dopilnuje i zna sie na rzeczy (konstruktor, architekt, kierbud itp.) a do tego ufac ludziom...

Witam nowych budujących na odległość :D u Nas domek rośnie że aż miło popatrzeć,jesteśmy skazani na zdjęcia i prawie dzienne rozmowy z wykonwcą ale jak na razie wszystko jest w porządku :D budowa na odległość to niemałe wyzwanie ale jak wspomniano powyżej co niektórzy są na miejscu patrzą firmom na ręcę a błędy i tak się zdarzają :x Życzę wszystkim budującym na odległość wytrwałośći do końca budowy Swoich upragnionych domków. :wink:

• 2 weeks później...
Jak wasze domki na odleglosc sie buduja.My jestesmy z "fruwajaca" wizyta.I mam juz polowe domku.Wczoraj panowie wylali juz schody na pieterko,skonczyli stropy i terza miesiac schniecia w planach. Wszystko wyglada super.Miejsca wiecej,niz sie spodziewalam.Nastepna wizyta pazdziernik/listopad, a do tego czasu tylko zdjecia :)

• 2 weeks później...

to i ja sie dopiesze do waszej grupy :wink:

od dziecka wychowuje sie we francji (dzis mam 33 lata), meza przywiozlam jednak z polski. Budowe rozpoczelismy dokladnie rok temu, jestesmy na etapie wykonczeniowki. Poczatkowo zakladalismy ze bedzie to domek na wakacje ale dzis juz coraz trudniej jest nam go opuszczac :(

francja jest moja druga ojczyzna, powtarzam sie ale dala mi wszystko (wyksztalcenie, prace, dom, tutaj sie urodzily moje dzieci, tutaj sie chowaja) ale ta mala chatka tak nam namieszala w glowach ze czuje ze musimy wrocic do Polski, ze tam jest prawdziwe zycie!

fakt, budowanie na odleglosc jest trudne, frustrujace, sa chwile zwatpienia, czasami totalne dolki ale to wszystko sie zapomina jak sie widzi chatke :D warto podjac taka decyzje i sie rzucic na glebokie wody :wink:

• 3 weeks później...

witam wszystkich budowniczych.jestem nowy na tym forum ,wiec sie po krotce przedstawie.mam na imie Pawel i wzraz z zonka aga tez podjelismy decyzje o budowie swojego wymarzonego domku.Obydwje pracujemy na wyspach.Nasza sytuacja nieco skaplikoswana,gdzyz mieszkamy w centralnej czesci Polski a zamierzamy budowac sie na Pomorzu.Jestesmy na etapie poszukiwania dzialki i jak sie okazuje to 95 % dzialek oglaszane sa przez agencje.Ciezko cos znalezc od prywatnej osoby,nie mieszkajac tam i maja c do dyspozycji internet i telefon .No coz chyba trzeba bedzie jednak zaplacic za prowizje jak nie bedzie wyjszia.Juz mamy upatrzona dzialke a nawet zarezerwowana .Co prawda mala bo 460m (21na 22)ale na wieksza nas nie stac Mala ale wlasna i domek sie zmiesci..Podobno z mediami w drodze w otoczeniu domkow jednorodzinnych ale to wszystko na gebe.Pojedziemy to zobaczymy co i jak.Czy juz bedac na miejcu jak mozna stwierdzic obecnosc tych medi,naprzyklad w jakiej sa odleglosci od kupowanej dzialki?.Agencja Mowi ze wszystko jest cacy pod wzgledem formalno prawnym i ze niby gwarantuje bezpieczenstwo transakcji.czy mozna im zawierzyc?Co zalatwia agencja .Jakie dokumenty do dzialki.?czy mial ktos do czynienia z agencja przed zakupem dzialki?Mam nadzieje ze wszystko sie jakos ulozy.po powrocie odezwie sie co i jak Z gory dziekuje za jakiekolwiek infom i pomoc.Ja dopiero sie ucze co ijak i jestem jeszcze troche zielony,ale szybko sie ucze Pozdrawiam i do poklikania.Pawel

a bardzo mi sie podoba projekt salsa i zauwazylem ze ktos wybral juz taki projekt.jesli jest juz po budowie to jakie koszty poniosl do stanu surowego lub deweloperskiego.Czy ktos jest z pomorskiego .jak tak to moze poradzi gdzie i jakii wykonawca budowy najlepszy bo wiadomo ze tzreba budowac na odlegloscDZieki

witam wszystkich budowniczych.jestem nowy na tym forum ,wiec sie po krotce przedstawie.mam na imie Pawel i wzraz z zonka aga tez podjelismy decyzje o budowie swojego wymarzonego domku.Obydwje pracujemy na wyspach.Nasza sytuacja nieco skaplikoswana,gdzyz mieszkamy w centralnej czesci Polski a zamierzamy budowac sie na Pomorzu.Jestesmy na etapie poszukiwania dzialki i jak sie okazuje to 95 % dzialek oglaszane sa przez agencje.Ciezko cos znalezc od prywatnej osoby,nie mieszkajac tam i maja c do dyspozycji internet i telefon .No coz chyba trzeba bedzie jednak zaplacic za prowizje jak nie bedzie wyjszia.Juz mamy upatrzona dzialke a nawet zarezerwowana .Co prawda mala bo 460m (21na 22)ale na wieksza nas nie stac Mala ale wlasna i domek sie zmiesci..Podobno z mediami w drodze w otoczeniu domkow jednorodzinnych ale to wszystko na gebe.Pojedziemy to zobaczymy co i jak.Czy juz bedac na miejcu jak mozna stwierdzic obecnosc tych medi,naprzyklad w jakiej sa odleglosci od kupowanej dzialki?.Agencja Mowi ze wszystko jest cacy pod wzgledem formalno prawnym i ze niby gwarantuje bezpieczenstwo transakcji.czy mozna im zawierzyc?Co zalatwia agencja .Jakie dokumenty do dzialki.?czy mial ktos do czynienia z agencja przed zakupem dzialki?Mam nadzieje ze wszystko sie jakos ulozy.po powrocie odezwie sie co i jak Z gory dziekuje za jakiekolwiek infom i pomoc.Ja dopiero sie ucze co ijak i jestem jeszcze troche zielony,ale szybko sie ucze Pozdrawiam i do poklikania.Pawel

a bardzo mi sie podoba projekt salsa i zauwazylem ze ktos wybral juz taki projekt.jesli jest juz po budowie to jakie koszty poniosl do stanu surowego lub deweloperskiego.Czy ktos jest z pomorskiego .jak tak to moze poradzi gdzie i jakii wykonawca budowy najlepszy bo wiadomo ze tzreba budowac na odlegloscDZieki

Witaj w gronie jeżeli podoba Ci się Salsa to idealny projekt na małą działkę Ja buduję ten domek na razie bez garażu ale będzie dobudowany w póżniejszym terminie zapraszam na Nasze forumowe rozmowy na temat tego domku i do obejrzenia kilku fotek z placu boju :D pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/projekt-domu-salsa-czy-ktos-moze-juz-buduje-taki-dom,t104607.htm

j naszą dziąłkę znalałam przypadkowo w ogłoszeniach na lokalnym portalu. Miejscowość gdzie działka się znajduje znałam bardzo dobrze bo cześto tamtędy przejażdzam. Ale nigdy bym nie pomyślała że będę chcieć tam mieszkać :) trzeba bło dziłać szybko bo była atrakcyjna: w 2007 roku jeszcze był boom budowlany i przy ogladaniu stron agencji to tylko deprsja człowieka ogaraniała , i wszystkie media w drodze przez działką , łacznie z kanalizacją :) , namyślaliśmy się jeden dzień :)

pawełk: szukaj! bez pośrednictwa agencji też się da! najlepiej bedąc na urlopie w kraju bo pojechać i zobaczyc przecież musisz! nam się udało to tobie też się uda! A nadmieniam że byliśmy zieloni i naiwni jak koperek! udało nam się nie wkopać! :)

Witam,

Jestem tu pierwszy raz ,wiec WITAM wszystkich.Tez sie bedziemy budowac w PL mieszkajac w IRL(cork-4,5roku).Po ok 2 lat szukania dzialki,znalezlismy to co chcielismy.Rada dla "pawelk53" szukajac dzialki zwróć uwage na;

-warunki zabudowy(jesli ich nie ma ,to nie masz pewnosci,czy bedziesz sie mogl tam budowac czy nie i co,czekasz na nie ok.3m-ce)

jesli sa sprawa jest jasna w nich zawarte jest wszystko tzn;

-co mozesz budowac(wielkosc,wysokosc,wyglad dachu itp.)

a i do waruków zabudowy zawsze sa warunki przylaczy i po nich bedziesz wiedzial gdzie sa i ile bedzie Cie kosztowac dociagniecie.Nie sluchaj zapewnien sprzedawcy ze napewno dostaniesz bo ja tak czekalem z kilkoma dzialkami i nic=strata czasu.Najlepiej jedz na miejsce i szukaj w lokanych gazetach.Jak staniesz na dzialce to poczujesz czy to ta WYMARZONA odrazu.

Jak chcesz potrzebowal jakies rady to na priv. wysle Ci moj numer.Wracam do tematu.Czekam tylko teraz na waruki zabudowy(przepisanie).Projekt induwidualny sie robi i dalej czekanie na reszte papierkow.Moze sa juz tacy co budowali na odlelosc i juz mieszkaja w domku.Niech sie podziela doswidczeniami.

Wytrwalosci !

TOMEK

O! Tomek słusznie prawi, słuchaj go ! :) Warunki zabudowy albo ewnetualnie aktualny Miejcsowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego , w forumowym slagu zwamy MPZP, to ważna sprawa i lepiej tak kupić działke żeby było jak najłatwiej zaczać budowanie.

ja na gorąco zapomniałam dodać o tym MPZP. U nas na szczęście jest! I wszystko było napisane co można budować i gdzie. nasz sprzedający sam się budował na tej samej ulicy gdy nam sprzedawał działkę (przyszły sąsiad zza płota) także świeży wypis miał w ręku, to sie od razu zapoznałam i wszystko było jasne , to też było ogromnym plusem tej działki.

my też budujemy z Irlandii :) mamy już fundamenty , hoho ale jestem z nich dumna a zarazem przybita bo jeszcze tyle przed nami! :-?