ultra 13.08.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Macie wypasione drewutnie!Może ktoś z Was jest w stanie zbudować ekonomicznie drewutnię dla mnie lub zaproponować niedrogiego wykonawcę, który zrobi to w Olsztynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 18.11.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 widzę, że sporo z Was ma je usytuowane bardzo blisko granicy działki, a nawet w narożniku. W innych postach dowiedziałem się, że obowiązują odległości - 4m od granicy. Jak to jest w końcu? Przyłączam sie do pytania. Oraz dodatkowo czy na drewutnie potrzebne jest pozwolenie/zgłoszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 18.11.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jesli wysokosc nie przekracza 2m, to nie trzeba zadnego pozwolenia i moze stac praktycznie na styk z płotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 23.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Jesli wysokosc nie przekracza 2m, to nie trzeba zadnego pozwolenia i moze stac praktycznie na styk z płotem. Czy wynika to z jakiegoś rozporządzenia/ustawy? Bo szukam i szukam i nic znaleźć nie mogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 23.11.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 widzę, że sporo z Was ma je usytuowane bardzo blisko granicy działki, a nawet w narożniku. W innych postach dowiedziałem się, że obowiązują odległości - 4m od granicy. Jak to jest w końcu? Przyłączam sie do pytania. Oraz dodatkowo czy na drewutnie potrzebne jest pozwolenie/zgłoszenie? Potrzebne jest zgłoszenie i jakiś własnoręcznie narysowany plan jej postawienia z określonymi odległościami od granicy działki. Ja zadzwoniłem do wydziału budownictwa i zapytałem jak ma być by było dobrze. Narysowałem jak trzeba i oddałem. Wybudowałem, tylko troche bliżej granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 23.11.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 W tej chwili jest nowe prawo dotyczące budynków gospodarczych, drewutni itd. Jeśli nie przekracza 25mkw, nie jest posadowione na fundamencie, jedna ze ścian nie ma więcej niż 5m, a wysokość nie przekracza 3m to budynek może stać 1,5m od płotu sąsiada. Informacja z 17.11.2009 od inspektorów nadzoru budowlanego, którzy mnie odwiedzili w związku z tą oto moją drewutnią http://foto0.m.onet.pl/_m/d745af129002ebdfe6b74fe22c559dd8,6,19,0.jpg P.S.Dareks, ja też mam tylko trochę bliżej granicy. I teraz mam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 23.11.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 P.S.Dareks, ja też mam tylko trochę bliżej granicy. I teraz mam problem Ja mieszkam na zad...u. Jak chcialem wytłumaczyć przy zgłoszeniu zakończenia budowy domu inspektorowi nadzoru jak dojechać do mnie to powiedział, ze tam (w moje strony ) nie jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 23.11.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 ja też na zadupiu, raptem 200 osób mieszka. Inspektor trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natix 24.11.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 dołączam do obserwacji Waszych drewutni:) Powiedzcie mi czy jest sens budowy drewutni zanim rozpocznie się budowę domu? Czy lepiej przeczekac na zakonczenie stanu surowego domu i wykorzystać pozostałości? Nie mogę coś przegadać mężowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 25.11.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Aby drewutnia ładnie wyglądała i wpasowała się w otoczenie posesji (kolorystyka, styl budynku, ukształtowanie terenu itp) to trochę kasy trzeba wydać ...Nie mówię, że moja jest ładna bo brakuje mi w niej np. okna. Budowana była prawie po zakończeniu budowy a drewno do tego czasu stało ułożone wzdłuż płotu. http://forum.muratordom.pl/post3718144.htm#3718144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnnyksp 28.11.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 a tak wygląda moja, projekt własnyhttp://images40.fotosik.pl/228/765a3f25e84e5c3fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Z sąsiadem zrobiłem drewutnie. Każdy ma ok 12m3 drewna (mp).Kontrukcja stoi na takich kotwa metalowych wbitych w ziemię i oblanych betonem (ok 40cm). Nikogo nie pytaliśmy o zgodę .... będzie problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Z sąsiadem zrobiłem drewutnie w granicy naszych działek (+ 80 cm od narożnika łaczącego się z drogą). Każdy ma ok 12m3 drewna (mp).Kontrukcja stoi na takich kotwa metalowych wbitych w ziemię i oblanych betonem (ok 40cm). Nikogo nie pytaliśmy o zgodę .... będzie problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.03.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 http://images20.fotosik.pl/213/5b7d2cd78b074d47m.jpg a to moja mieści 35m3 drzewa, dodam ,że fotka jest z lata, obecnie po zimie stwierdzam ,że noszenie drzewa do domu zbyt daleko ustawionego jest trochę nie wygodne, planuję mniejsza drewutnię z boku domu- blisko tarasu aby było wygodnie nosić zimą drzewo.W przyszłości te drewutnię obsadzę np bukami i zrobię z niej wiatkę wypoczynkowo grillową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.03.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Z sąsiadem zrobiłem drewutnie w granicy naszych działek (+ 80 cm od narożnika łaczącego się z drogą). Każdy ma ok 12m3 drewna (mp). Kontrukcja stoi na takich kotwa metalowych wbitych w ziemię i oblanych betonem (ok 40cm). Nikogo nie pytaliśmy o zgodę .... będzie problem ? jeśli znajdzie się jakiś "uprzejmy" sąsiad to będzie problem. My cały czas walczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elhenio 23.05.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Witam, Chciałbym podłączyć się do Twojej propozycji i poprosić o takie materiały. Jestem właśnie na etapie rysowania własnej drewutni. Moja ma być na około 15m3. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Zależnie od tego jak się potraktuje drewutnię nie potrzeba odsuwać od granicy lub trzeba Wiaty nie potrzeba, budynki gospodarcze trzeba (na takich zasadach jak dom, czyli 3 lub 4 maetry). Zgłaszać budowę trzeba zawsze. Zgłoszeniu nie podlega jedynie mała architektura (ławki, pergole, huśtawki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.05.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 jeśli znajdzie się jakiś "uprzejmy" sąsiad to będzie problem. My cały czas walczymy. My zrobiliśmy to tylko w swojej granicy nawzajem. Czy ktoś trzeci z drugiej strony osiedla może nas skutecznie "podkablować" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlak42 17.09.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 A ja znalazłem coś takiego....http://da-rom.pl/index_pliki/Page763.htm stojak na drewno który możemy sobie postawić na krytym tarasie - żeby nie latać codziennie do drewutni przez zaspy i sniegi....Ja sobie go zrobiłem nie podwójny tylko pojedyńczy.... miści mi sie tam drewno na 5 dni i jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.09.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Właśnie niedawno skończyłem mój projekt pod nazwą "drewutnia" - efekt - poniżej na focie : http://img42.imageshack.us/img42/4046/drewq.jpg Wszystko wykonałem sam - od projektu po wykonanie - takoż tym bardziej jest to dla mnie powód do dumy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts