Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oplata legalizacyjna

gabriela

Recommended Posts

hallo, czy zaglada tu ktos, kto wie cos blizszego na temat oplaty legalizacyjnej za tzw. samowole (jak mi to slowo obrzydlo, brr..), wiem, ze za caly dom mieszkalny wynosi ona 30.000 zl, ale za czesc domu, tzn.piwnice jest to tez ta sama kwota? wyobrazcie sobie prosze drodzy forumowicze, ze nikt jeszcze tego nie wie, ani na szczeblu wojew. ani powiatowym. Prosze o odpowiedz osob zorientowanych w tym temacie. Dziekuje z gory!!!

Nie wiem skąd te 30 tys. złotych ?

Zgodnie z prawem budowalnym :

Art. 49.

........

2. Do opłaty legalizacyjnej stosuje się przepisy dotyczące kar, o których mowa w art. 59f ust. 1, z tym że stawka opłaty podlega pięćdziesięciokrotnemu podwyższeniu.

........

Art. 59f.

1. W przypadku stwierdzenia w trakcie obowiązkowej kontroli istotnego odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innego rażącego naruszenia warunków pozwolenia na budowę, wymierza się karę stanowiącą iloczyn stawki opłaty (s), współczynnika kategorii obiektu budowlanego (k) i współczynnika wielkości obiektu budowlanego (w).

2. Współczynnik kategorii obiektu oraz współczynnik wielkości obiektu określa załącznik do ustawy.

3. Kategorie obiektów stanowią grupy obiektów budowlanych o zbliżonej funkcji, określone w załączniku do ustawy.

4. W przypadku gdy w skład obiektu budowlanego, z wyjątkiem budynku mieszkalnego jednorodzinnego, wchodzą części odpowiadające różnym kategoriom, karę stanowi suma kar obliczonych dla poszczególnych kategorii.

zgodnie z załącznikiem do Ustawy Kategoria I - budynki mieszkalne jednorodzinne posiadają :

- Współczynnik kategorii obiektu (k) = 5,0,

- Współczynnik wielkości obiektu (w) = 1,0,

Stawka określona została w wysokości 300 zł

Z mojego rachunku wynika 50 x 5,0 x 1,0 x 300 = 75.000,- zł.

Czy gdzieś w moim rozumowaniu tkwi błąd ?

W Art. 59f ust. 1 nie ma podziału na odstępstwa dla całych obiektów i dla ich części. Tak więc chyba każde odstępstwo może narazić inwestora na jednakową opłatę legalizacyjną.

Czyżbym się mylił ?

• 3 weeks później...
Gość Jankes Gosc

Wydaje mi sie, ze mozesz sie mylic. Bo wg mnie odstepstwo od zatwierdzonego projektu i budowa w ogole bez pozwolenia podpadaja pod rozne art. Tzn odstepstwo, to najpierw art 36a ust 2( uchylenie pozwolenia), a potem wydanie ponownej decyzji( oczywiscie po spelnieniu okreslonych warunkow)- art 50 i 51a i kara o stawce z art 59f ust 1. Natomiast oplata legalizacyjna to efekt podpadniecia pod art 48 czyli budowa obiektu bez pozwolenia w ogole. W tym momencie to rzeczywiscie jest 30000 PLN. Nie wiemy tylko, ktory przypadek miala autorka watku. Jesli tylko dodala sobie, badz usunela piwnice przy realizacji projektu, to wg mnie to jest art 36a. Ale mozeytez byc inaczej, np po kilku latkach od zamieszkania stwierdzila, ze chce miec piwnice i wykopala ja pod kuchnia nic nikomu nie mowiac. A teraz boi sie, ze sasiadka nasle Nadzor Budowlany. To wtedy to chyba rzeczywiscie art 48 i oplata legislacyjna.

PZDR

JANKES

Nie wiem skąd te 30 tys. złotych ?

Zgodnie z prawem budowalnym :

Art. 49.

........

2. Do opłaty legalizacyjnej stosuje się przepisy dotyczące kar, o których mowa w art. 59f ust. 1, z tym że stawka opłaty podlega pięćdziesięciokrotnemu podwyższeniu.

........

Art. 59f.

1. W przypadku stwierdzenia w trakcie obowiązkowej kontroli istotnego odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innego rażącego naruszenia warunków pozwolenia na budowę, wymierza się karę stanowiącą iloczyn stawki opłaty (s), współczynnika kategorii obiektu budowlanego (k) i współczynnika wielkości obiektu budowlanego (w).

2. Współczynnik kategorii obiektu oraz współczynnik wielkości obiektu określa załącznik do ustawy.

3. Kategorie obiektów stanowią grupy obiektów budowlanych o zbliżonej funkcji, określone w załączniku do ustawy.

4. W przypadku gdy w skład obiektu budowlanego, z wyjątkiem budynku mieszkalnego jednorodzinnego, wchodzą części odpowiadające różnym kategoriom, karę stanowi suma kar obliczonych dla poszczególnych kategorii.

zgodnie z załącznikiem do Ustawy Kategoria I - budynki mieszkalne jednorodzinne posiadają :

- Współczynnik kategorii obiektu (k) = 5,0,

- Współczynnik wielkości obiektu (w) = 1,0,

Stawka określona została w wysokości 300 zł

Z mojego rachunku wynika 50 x 5,0 x 1,0 x 300 = 75.000,- zł.

Czy gdzieś w moim rozumowaniu tkwi błąd ?

W Art. 59f ust. 1 nie ma podziału na odstępstwa dla całych obiektów i dla ich części. Tak więc chyba każde odstępstwo może narazić inwestora na jednakową opłatę legalizacyjną.

Czyżbym się mylił ?

Pojęcie samowoli budowlanej jest znacznie szersze. Generalna zasada przewiduje, że roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę.

Brak konieczności pozwolenia nie wyklucza konieczności zgłoszenia właściwemu organowi budowy, bądź wykonywania robót budowlanych. Zgłoszenie wymagane jest w prawie każdym przypadku, gdy nie jest konieczne pozwolenie (całkowitemu wyłączeniu - od konieczności posiadania pozwolenia i od konieczności zgłoszenia podlegają na przykład remonty polegające na wstawieniu krat w okna).

Jeżeli inwestor wybudował ogrodzenie, które wymaga zgłoszenia i zapomniał zgłosić, ale sąsiad o tym pamiętał i zgłosił – zarządzana zostaje kontrola budowy, stwierdzają samowolę budowlaną i odpowiednią opłatę.

Podobnie gdy posiadasz decyzję pozwolenia na budowę i rozpoczynasz budowę nie czekając na uprawomocnienie decyzji, to jest samowola budowlana i po zgłoszeniu przez sąsiada organ musi dokonać kontroli budowy i uprawomocnienie nie może nastąpić. Bez usłużnego sąsiada PiNB mógłby sprawę zbagatelizować, ale donos ma wielką moc.

Warto tu przypomnieć, ze legalizacja dotyczy tylko tych obiektów, które choć wybudowano bez stosownego pozwolenia, to zgodnie ze sztuką budowlaną i planem zagospodarowania.

Moze jeszcze nie wszyscy wiedza o innych zmianach w prawie budowlanym,dotyczacych wstrzymania budowy przez zlosliwych sasiadow.

Jesli sasiad zlozy wniosek do NSA o wstrzymanie Waszej budowy,bedzie musial wplacic kaucje,ustalona przez sad.Jesli skarga zostanie uznana za sluszna ,sasiad otrzyma zwrot wplaconych pieniedzy.Natomiast w przypadku bezzasadnej skargi,kaucja przechodzi na zabezpieczenie Waszych roszczen.

Nowe prawo przewiduje dla urzednikow kary pieniezne. Urzednik na wydanie kazdej decyzji ma dwa miesiace.Za kazdy dzien zwloki urzad bedzie musial zaplacic 500zl kary.Niestety nie nam ,tylko kasie panstwowej :evil:

Niestety w naszym przypadku zarzucono nam klasyczna samowole budowlana, poniewaz rozpoczelismy budowe 15 dnia od odebrania przez nas decyzji, a sasiad otrzymal ja 14 dni pozniej niz my , o czym oczywiscie nie wiedzielismy, myslac, iz jest wszystko w porzadku. Przeciez wszyscy tak robia, oczywiscie Ci, ktorzy nie maja zlosliwych sasiadow.

Pozdrowienia !!!

Gość Jankes

Widzisz, to jest tak. Pozwolenie na budowe musi sie uprawomocnic. I wcale nie jest tak, ze ono sie uprawomocnia po 15dniach od daty jego wydania. Wyglada to tak, ze wysylane sa zawiadomienia do stron listem poleconym, za tak zwana zwrotka. Zwrotka zostaje podpisana z data. Od daty ktora widnieje na najpozniej podpisanej zwrotce liczy sie wiec jakis tam okres karencji( nie pamietam, czy to jest 14 czy 15 czy 30 dni). Jesli zadna strona nie wniesie sprzeciwu w tym czasie, to po uplywie okresu uprawomocnienia sie pozwolenia dopiero wydaja dziennik. A na dobra sprawe nie mozesz rozpoczac prac bez dziennika. Tak wiec obawiam sie, ze bedziecie musieli zaplacic cala oplate, choc zgadzam sie, ze to wyjatkowa drakonski i niesprawiedliwy haracz. A co do placenia za calosc, czy tylko czesc, to jednak prawo jest jasne. Cocbys tylko wykopala dziure pod fundament to juz jest samowola, bo ROZPOCZELAS ROBOTY BUDOWLANE BEZ PRAWOMOCNEGO POZWOLENIA NA BUDOWE. Mam nadzieje, ze NSA wyda wyrok na wasza korzysc, ale nie sadze by szanse na to byly wielkie.Powodzenia.

Jankes

Niestety w naszym przypadku zarzucono nam klasyczna samowole budowlana, poniewaz rozpoczelismy budowe 15 dnia od odebrania przez nas decyzji, a sasiad otrzymal ja 14 dni pozniej niz my , o czym oczywiscie nie wiedzielismy, myslac, iz jest wszystko w porzadku. Przeciez wszyscy tak robia, oczywiscie Ci, ktorzy nie maja zlosliwych sasiadow. Zanim jednak interweniowal Insp.Nadz.Budowl. zdazylismy pobudowac piwnice. Budujemy w Polsce, mieszkamy i pracujemy za granica, wiec chcielismy zaplanowany etap budowy w ciagu 4 tygodni urlopu zrealizowac majac ciagle nadzieje, ze to ze strony sasiada tylko dobry zart. Niestety, sprawa ciagnie sie juz rok, czekamy na wyrok NSA. Interesuje nas ewentualna legalizacja, ale 30.000 zl to uwazam stanowczo za duzo w przypadku, kiedy inwestor pozwolenie na budowe posiada, nie dopatrzy tylko pewnych spraw formalnych. Te nowe przepisy budowlane nie sa calkiem przejrzyste, dlaczego mialabym placic za calosc wybudowanego "samowolnie " budynku , jezeli go jeszcze nie zdazylam postawic ? :oops:

Pozdrowienia !!!

• 6 years później...
Wystąpiliśmy o legalizację garaży, ale w związku z ciężką sytuacją materialną rozłożyliśmy na 36 rat opłatę legalizacyjną. Okazało się że dopuki nie zapłacimi ostatniej raty, to nie możemy użytkować garażu (czyli przez 3 lata). Czy to jest prawda, czy można coś zrobić

• 10 months później...
Mam pytanie otóż temat jest stary więc orientuje się może ktos czy cos w przepisach sie może pozmieniało otóz chcę zalegalizować pokój, łazienkę, korytarz i altanę w sumie prawie połowa domu:(:( te wszystkie pomieszczenia były wybudowane gdzieś 20 lat temu czy ktoś sie może orientuję ile mniej więcej może wynieść mnie oplata legalizacyjna???? I gdzie najpierw mam to zgłosić???? Z góry dziękuje

• 2 weeks później...