Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

punkt rosy w ścianie

Recommended Posts

Ryniu:

Wszystko zależy od rodzaju tynku - z praktyki: miałem zrobiony na zewnątrz tzw tynk cementowo wapienny (dużo cementu) - bo musiał być "twardy i mocny" efekt był taki że prawie cała ściana była odparzona - taki tynk pije wodę, ściana jest mokra a jak przyjdzie -10 st. to efekt jw. Teraz jest tynk wapienno cementowy (właściwa ilość cementu), warunki takie same i nic się nie odparza.

Wniosek jest oczywisty.

Przy okazji wiadomo, że po postawieniu ścian itd dom posiada wilgoć technologiczną - po jakim czasie można go ocieplić styropianem? Moim zdaniem nie od razu - wilgoć wyparuje po około 2 latach i dopiero po takim czasie można go ocieplić - wcześniej styropian będzie barierą dla wilgoci (duży opór dyfuzyjny).

A wilgoć migruje od środowiska cieplejszego do środowiska zimniejszego (czyli od wewnętrz domu na zewnątrz).

Co o tym myślicie?

pzdr

Hej

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Octavian,

to co piszesz ma sens

pozostaje jednak problem wilgoci wytwarzanej na bieżąco w domu" wyschniętym".BK dobrze chłonie wilgoć.Czy oddaje je ją dopiero latem do wewnątrz(skoro na zewn. jest bariera ze styropianu), i przez pół roku ściana stoi mokra?Nie może być chyba aż tak źle , ale nie umiem sobie tego wytłumaczyć

Aga

Witam

Octavian

Przy tynkach jest pewna zasada: tynk nie może być mocniejszy od podłoża (bo się właśnie odparzy-było wyraźnie podawane w M)

Więc jeżeli tynk "odkleił" się od ściany to prędzej to mogło być, bo przecież tynk cem-wap. też pije wodę i też by Ci już przemarzł i odpadł wg. schematu jaki podałeś.

BTW to można spotkać dużo starych tynków na ścianach jednowarstwowych - dlaczego one już nie poodpadały naście razy????

Morał - pilnujcie tynkarzy i przestrzegajcie receptur sporządzania zapraw tynkarskich bo tynk wam spadnie ze ściany, kłopot z głowy nie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Pablo_45 dnia 2003-02-13 11:08 ]

nieco czuję się wywołany do tablicy

postaram się to wytłumaczyć na tyle na ile moja wiedza mi na to pozwala.

przez każdą przegrodę przenika ciepło i większość z was to rozumie jest ciepło w środku a zimno na zewnątrz i to że środka ucieka na zewnątrz to zrozumiałe. Ilość tego uciekającego ciepła jest zależna od rodzaju przegrody (materiał ) i jej grubości.

rodzaj materiału jest opisany wspł lambda który mówi ile ciepła ucieka w watach przez 1m2 muru o grubości 1m i różnicy temp 1 stC

jak narazie zrozumiałe ( tak myślę) ale pewnie nie rozumiecie dlaczego piszę o przewodności cieplnej a nie o wilgoci

ano dlatego że z przenikaniem wilgoci jest dokładnie tak samo

przez każdą przegrodę przenika (dyfunduje gaz) a o tym ile jego przechodzi przez ścianę mowi wspł mi (nie wiem jak to wstawić)

mówi nam on ile gram gazu przechodzi przez 1m2 sciany o grubości 1m przez 1 godzinę przy różnicy ciśnień 1 Pa

w przypadku ścian warstwowych liczy się podobnie jak dla oporów cieplnych.

Wiadomo że max ilość pary rozpuszczonej w powietrzu zależy od jego temperatury (i ciśniena), Jeśli ilość rozpuszczonej pary jest większa niż może się rozpuścić w danych warunkach to się wykropli

Wraz z poruszaniem się w głąb (od środka domu) naszej przykładowej ściany zmieniają się warunki w niej panujące (temp i ciśnienie) a zatem ilość (ta dopuszczalna)pary w różnych miejscach ściany jest różna

i dlatego powinno się tak projektować ściany aby przez cały jej przekrój ta para była w stanie gazowym.

nie mówimy tu o żadnym oddychaniu ścian bo ilości dyfundującego gazu przez przegrody są rzędu kilku litrów na metr2 muru (w zależności z czego są wykonane)zakładając że nasz modelowy domek ma 200m2 to przez przegrody przenika kilka m3, natomiast ilość wymian powietrza potrzebny do wentylacji to kilkaset m3 jest to inny rząd wartości.

Dzięki

[ciach]

przez każdą przegrodę przenika (dyfunduje gaz) a o tym ile jego przechodzi przez ścianę mowi wspł mi (nie wiem jak to wstawić)

mówi nam on ile gram gazu przechodzi przez 1m2 sciany o grubości 1m przez 1 godzinę przy różnicy ciśnień 1 Pa

[ciach]

ciśnienie pary wodnej??

podaj jeszcze jednostki wsp. dyfuzji pary wodnej

i liczymy tak jak opór cieplny??

np r=wsp. mi/s gdzie s to grubość warstwy.

thx

juz pisalem jaki jest sens fizyczny wspolczynnika mi: podaje on o ile trudniej jest parze dyfundowac przez sciane niz przez powietrze.

a wiec wspolczynnik dyfuzji pary wodnej musimy podzielic przez wspolczynnik mi i bedzie w porzadku

a wymiar wspolczynnika dyfuzji m2/s

dla pary wodnej przez powietrze okolo 28*10^-6 m2/s