mdyjor 11.02.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 mam dylemat, jestem instalatorem dość doświadczonym ale teraz stanąłem przed dylematem we własnym domu:mam salon 49m2 z otwartą więźbą dachową, wysokość w szycie ok 5.5 m od poziomu zero, od południa są dwa duże okan tarasowe do podłogi szerokość po 2.1 m. podłoga z paneli drewnianych. źródłem ogrzewania będzie źródło niskotemperaturowym (system pompy wodnej powietrze woda z możliwością chłodzenia). jak ogrzewać ten salon (i chłodzić). widzę 3 opcje 1. ogrzewanie podłogowe które jednak trochę sie kłóci z ideą podłogi drewnianej. 2. grzejniki kanałowe pod oknami tarasowymi + grzejnik klasyczny w części wewnętrznej - tutaj martwi mnie że ciepło będzie uciekało prosto do góry (okna są na ścianie szczytowej) chyba ze nad oknami zrobię półkę deflektor pełniąca role karnisza na firanki i zasłony. dodatkowo kanały powinny dać przyjemną strefę ciepła w okolicach okien tarasowych w okresie zimowym 3. Klimakonwektory (które i tak muszę dać do klimatyzacji w lecie) które mogą też grzać w zimie- problemem jest szum powietrza kóry jednak w salonie nie powinien być upierdliwy (ok 34- 40 dB) i tutaj kwestia jeden duży kaseton sufitowy w szczycie dachu czy dwie jednostki ścienne po bokach. no i co byście wybrali jako najbardziej efektywny sposób grzenia takiego salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 11.02.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Wybudowałeś salon w stylu śródziemnomoskim. Ogrzanie jego w warunkach polskich to olbrzymi koszt z uwagi na duzą kubature rozbudowaną w pionie.System klimatyzacyjny wodno powietrzny bardzo upierdliwy w eksploatacji/ pracowałem przy eksploatacji takiego przez pare lat w budynku gdzie mieścił sie urząd /.Ludzie wiecznie narzekali.No ale jak masz taki zamiar to najlepiej uczyc sie na wlasnych błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdyjor 11.02.2008 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 wiem że trudno dlatego się zastanawiam jaką opcję wybrać, teoria wskazuje na ogrzewanie podłogowe dające kożystny gradient temperatury w takim wysokim pomieszczeniu. co do systemów wodnych, wiesz to jeden z bardziej popularnych systemów klimatyzowania, systemy freonowe są kłopotliwe i kosztowne a już w duzych budynkach się kompletnie nie sprawdzają, ponadto dają strumień bardzo zimnego powietrza i nadmiernie wysuszają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 11.02.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Moim zdaniem podłogówka zdaje egzanim gdy: podłoga jest wyłożona płytkami ceramicznymi /Idealne rozwiązanie dla stref ciepłych,gdy na dworze jest 30 stopni to przyjemnie chodzić po takiej chłodnej podłodze/. Jest załączona na jesieni i pracuje nostop do wiosny.Pani domu lub pan ganiaja codziennie z odkurzaczem/.Gości w puszcza sie w kapciach.I wtedy jest ok.No chyba ze wystąpi awaria i trza kuć.Ale to rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdyjor 11.02.2008 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Moim zdaniem podłogówka zdaje egzanim gdy: podłoga jest wyłożona płytkami ceramicznymi /Idealne rozwiązanie dla stref ciepłych,gdy na dworze jest 30 stopni to przyjemnie chodzić po takiej chłodnej podłodze/. Jest załączona na jesieni i pracuje nostop do wiosny.Pani domu lub pan ganiaja codziennie z odkurzaczem/.Gości w puszcza sie w kapciach.I wtedy jest ok.No chyba ze wystąpi awaria i trza kuć.Ale to rzadkość no więc to mnie odstręcza od podłogi z gresów, bo jest zimna gdy nie grzeje się podłogówką, drewno jest bardziej przytulne. a tego ze sprząteniem to nei łapię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 11.02.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Sprzątanie jest konieczene przy podlogówce ponieawz kurz z podłogi jest podnoszony przez cyrkulacje powietrza.Oczywiście przy tradycyjnych kaloryferach tez występuje ale w dużo mniejszym natężeniu.Kłaść na podłogówke drewno a wiec świetny izolator ciepla to tylko straty. Jest moda przenoszona z innych krajów nie dopasowana do naszych warunow klimatycznych.Dla przykładu Pare ładnych lat temu była moda na plaskie dachy.A to nie zdaje u nas egzaminu.Płaskie dachy budowano na południe od alp. na pólnoc od alp strome.Tak samo jest z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.02.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Sprzątanie jest konieczene przy podlogówce ponieawz kurz z podłogi jest podnoszony przez cyrkulacje powietrza. bzdura roku podłogówka głównie działa przez promieniowanie a Ty założe sie , ze podłogówki na oczy nie widziałeś Pozdrawiam Użytkownik Podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 11.02.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Temat juz kilka razy walkowany. Z tego, co pamietam - podlogowka to najlepsze rozwiazanie.Grzejniki kanalowe przy ogrzewaniu niskotemperaturowym pompa ciepla chyba (z tego co sie orientuje) odpadaja. Aha, drewno na podlodze a podlogowka - temat rowniez czesto dyskutowany...ja nie widze zadnych przeciwwskazan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 11.02.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Sprzątanie jest konieczene przy podlogówce ponieawz kurz z podłogi jest podnoszony przez cyrkulacje powietrza.Oczywiście przy tradycyjnych kaloryferach tez występuje ale w dużo mniejszym natężeniu.. Nie no, z całym szacunkiem, ale to jakaś bzdura...Jest dokładnie na odwrót...kłaniają się lekcje z zakresu fizyki podstawówki vel dzisiejszego gimnazjum... Mam wysoki na ok. 5,5 m salon i podłogówkę po całości. Moim zdaniem decydując się na taką wysokość pomieszczenia najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest właśnie podłogówka. Ze względu na promieniowanie ciepła a nie konwekcję z typowych grzejników. Ciepło wypromieniowane w bardzo małym stopniu przyczynia sie do wspomnianego wcześniej unoszenia kurzu i nie ma tendencji do "wiszenia" pod sufitem... Co prawda mam położony gres, ale nie jest to jedyne możliwe wykończenie takiej podłogi... Nie wypowiadam się na temat innych rozwiązań, których u siebie nie zastosowałam... Zresztą, było już sporo na ten temat na Forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 11.02.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tak tak bzdura , podłogówka promieniuje ciepło jak słoneczko.W rurach pod podłoga płynie ciepla woda i promieniuje cieplo, a w kaloryferze plynie ciepla woda i nie promieniuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 11.02.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tak tak bzdura , podłogówka promieniuje ciepło jak słoneczko.W rurach pod podłoga płynie ciepla woda i promieniuje cieplo, a w kaloryferze plynie ciepla woda i nie promieniuje. Oj gościu - bzdury piszesz - a już o tym kurzu to pojechałeś że szkoda gadać. PS Zaglądałeś kiedyś do 5 letniego kaloryfera do środka? Wg ciebie jest sterylny ? a teraz wyobraź sobie co się dzieje jak go włączasz i co się dzieje z cyrkulacją powietrza w domu. Przy podłogówce taki efekt nie występuje bo i jak ma to występować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.02.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tak tak bzdura , podłogówka promieniuje ciepło jak słoneczko.W rurach pod podłoga płynie ciepla woda i promieniuje cieplo, a w kaloryferze plynie ciepla woda i nie promieniuje. kaloryfer oddaje ciepło głównie przez konwekcje - podłogówka głównie przez promieniowanie weź 2 garnki - jeden napełnik wodą 60stopni a drugi 30 stopni - wrzuć nad nimi piórko - które poleciało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 11.02.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tak tak bzdura , podłogówka promieniuje ciepło jak słoneczko.W rurach pod podłoga płynie ciepla woda i promieniuje cieplo, a w kaloryferze plynie ciepla woda i nie promieniuje. ...ciepła woda w podłogówce jest tylko ciepła...w zasadzie niemal niewyczuwalna gołą stopą przy prawidłowo zaplanowanej instalacji. Dlatego podstawowym sposobem oddawania ciepła jest promieniowanie... Co innego w grzejnikach, które przy swojej powierzchni muszą być bardzo ciepłe, żeby móc spełnić założenia cieplne dla danego pomieszczenia. Tutaj podstawą jest konwekcja i związany z nią niestety inny rozkład ciepła w pomieszczeniu, o których toczy sie tutaj dyskusja oraz wspomniane unoszenie kurzu... Sarkazm nie jest potrzebny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdyjor 11.02.2008 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 w podłogówce konwekcja jest słabsza i suszenie powietrza jest słabsze, generalnie potiwerdza sie moje instalatorskei wyczucie, pozostaje teraz tylko zbadać kwestię podłogówka i panele drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.02.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Oooo! Kolejny wątek o podłogówce i znowu fotograf w roli "użytkownika", "eksperta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 11.02.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 podobno można my np będizemy mieć cały dół w gresie (mamy wysoki salon) ale na środku części wypoczynkowej machniemy drewno A podłogówkę będziemy mieć w całym domu (absolutnie wszędzie, oprócz spiżarki i garderoby). Co do zimnych podłóg, to "normalnie" przy kaloryferach + płytkach kapcie nosi się zimą, u nas przy podłogówce + płytkach klapki będize się nosiło latem ( jesli płytki będą za zimne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdyjor 11.02.2008 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 podobno można my np będizemy mieć cały dół w gresie (mamy wysoki salon) ale na środku części wypoczynkowej machniemy drewno A podłogówkę będziemy mieć w całym domu (absolutnie wszędzie, oprócz spiżarki i garderoby). Co do zimnych podłóg, to "normalnie" przy kaloryferach + płytkach kapcie nosi się zimą, u nas przy podłogówce + płytkach klapki będize się nosiło latem ( jesli płytki będą za zimne ) taka opcja mi sie nei podoba stad drewno bedzie praktycznie wszędzie. w łazienkach będzie podłogówka elektryczna bo i tak trzeba w lecie podgrzewać a w sypialniach zwykłe grzejniki bo podłogówka w sypialniach dość często powoduje dyskomfort u ludzi tam śpiących. Generalnie chciałem sie tylko utwierdzić w moich przekonaniach i tym co wiem z teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 11.02.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 a w sypialniach zwykłe grzejniki bo podłogówka w sypialniach dość często powoduje dyskomfort u ludzi tam śpiących. Najlepiej byłoby, żeby zaprosił Cię ktoś na nocleg w sypialni z podłogówką Śpię w takiej już od jakiegoś czasu i ...jakoś czuję się dobrze... Dobrze jest zadać pytanie kto ma podłogówkę w sypialni i jest z niej niezadowolony... Nie bierz tego mdyjor za jakąś złośliwość z mojej strony, jak po prostu mówię z własnego doświadczenia, że jestem z takiego rozwiązania baaardzo zadowolona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 11.02.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 taka opcja mi sie nei podoba stad drewno bedzie praktycznie wszędzie. w łazienkach będzie podłogówka elektryczna bo i tak trzeba w lecie podgrzewać U nas drewno odpada - mamy psa i jego ostre pazurki szybko były by widoczne wszędzie.. dlatego w większości damy gres (szczególnie na dole i ciągach komunikacyjnych) a w sypialniach być może drewno .. zobaczymy A w łazience powiesimy grzejniczek olejowy właśnie na potrzeby wysuszenia ręcznika czy dogrzania latem:) Co do podłogówki w sypialni mam takie same zdanie jak kubaimycha .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdyjor 11.02.2008 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Najlepiej byłoby, żeby zaprosił Cię ktoś na nocleg w sypialni z podłogówką Śpię w takiej już od jakiegoś czasu i ...jakoś czuję się dobrze... Dobrze jest zadać pytanie kto ma podłogówkę w sypialni i jest z niej niezadowolony... Nie bierz tego mdyjor za jakąś złośliwość z mojej strony, jak po prostu mówię z własnego doświadczenia, że jestem z takiego rozwiązania baaardzo zadowolona... a ja z doświdczenia osób które mają podłogówke w sypialniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts