Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym ogrzewać wysoki salon

mdyjor

Recommended Posts

mam dylemat, jestem instalatorem dość doświadczonym ale teraz stanąłem przed dylematem we własnym domu:

mam salon 49m2 z otwartą więźbą dachową, wysokość w szycie ok 5.5 m od poziomu zero, od południa są dwa duże okan tarasowe do podłogi szerokość po 2.1 m. podłoga z paneli drewnianych.

źródłem ogrzewania będzie źródło niskotemperaturowym (system pompy wodnej powietrze woda z możliwością chłodzenia).

jak ogrzewać ten salon (i chłodzić).

widzę 3 opcje

1. ogrzewanie podłogowe które jednak trochę sie kłóci z ideą podłogi drewnianej.

2. grzejniki kanałowe pod oknami tarasowymi + grzejnik klasyczny w części wewnętrznej - tutaj martwi mnie że ciepło będzie uciekało prosto do góry (okna są na ścianie szczytowej) chyba ze nad oknami zrobię półkę deflektor pełniąca role karnisza na firanki i zasłony.

dodatkowo kanały powinny dać przyjemną strefę ciepła w okolicach okien tarasowych w okresie zimowym

3. Klimakonwektory (które i tak muszę dać do klimatyzacji w lecie) które mogą też grzać w zimie- problemem jest szum powietrza kóry jednak w salonie nie powinien być upierdliwy (ok 34- 40 dB) i tutaj kwestia jeden duży kaseton sufitowy w szczycie dachu czy dwie jednostki ścienne po bokach.

no i co byście wybrali jako najbardziej efektywny sposób grzenia takiego salonu

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybudowałeś salon w stylu śródziemnomoskim. Ogrzanie jego w warunkach polskich to olbrzymi koszt z uwagi na duzą kubature rozbudowaną w pionie.System klimatyzacyjny wodno powietrzny bardzo upierdliwy w eksploatacji/ pracowałem przy eksploatacji takiego przez pare lat w budynku gdzie mieścił sie urząd /.Ludzie wiecznie narzekali.No ale jak masz taki zamiar to najlepiej uczyc sie na wlasnych błędach.

wiem że trudno dlatego się zastanawiam jaką opcję wybrać, teoria wskazuje na ogrzewanie podłogowe dające kożystny gradient temperatury w takim wysokim pomieszczeniu.

co do systemów wodnych, wiesz to jeden z bardziej popularnych systemów klimatyzowania, systemy freonowe są kłopotliwe i kosztowne a już w duzych budynkach się kompletnie nie sprawdzają, ponadto dają strumień bardzo zimnego powietrza i nadmiernie wysuszają.

Moim zdaniem podłogówka zdaje egzanim gdy:

podłoga jest wyłożona płytkami ceramicznymi /Idealne rozwiązanie dla stref ciepłych,gdy na dworze jest 30 stopni to przyjemnie chodzić po takiej chłodnej podłodze/.

Jest załączona na jesieni i pracuje nostop do wiosny.Pani domu lub pan ganiaja codziennie z odkurzaczem/.Gości w puszcza sie w kapciach.I wtedy jest ok.No chyba ze wystąpi awaria i trza kuć.Ale to rzadkość

Moim zdaniem podłogówka zdaje egzanim gdy:

podłoga jest wyłożona płytkami ceramicznymi /Idealne rozwiązanie dla stref ciepłych,gdy na dworze jest 30 stopni to przyjemnie chodzić po takiej chłodnej podłodze/.

Jest załączona na jesieni i pracuje nostop do wiosny.Pani domu lub pan ganiaja codziennie z odkurzaczem/.Gości w puszcza sie w kapciach.I wtedy jest ok.No chyba ze wystąpi awaria i trza kuć.Ale to rzadkość

no więc to mnie odstręcza od podłogi z gresów, bo jest zimna gdy nie grzeje się podłogówką, drewno jest bardziej przytulne.

a tego ze sprząteniem to nei łapię...

Sprzątanie jest konieczene przy podlogówce ponieawz kurz z podłogi jest podnoszony przez cyrkulacje powietrza.Oczywiście przy tradycyjnych kaloryferach tez występuje ale w dużo mniejszym natężeniu.Kłaść na podłogówke drewno a wiec świetny izolator ciepla to tylko straty. Jest moda przenoszona z innych krajów nie dopasowana do naszych warunow klimatycznych.Dla przykładu Pare ładnych lat temu była moda na plaskie dachy.

A to nie zdaje u nas egzaminu.Płaskie dachy budowano na południe od alp. na pólnoc od alp strome.Tak samo jest z podłogówką.

Temat juz kilka razy walkowany. Z tego, co pamietam - podlogowka to najlepsze rozwiazanie.

Grzejniki kanalowe przy ogrzewaniu niskotemperaturowym pompa ciepla chyba (z tego co sie orientuje) odpadaja.

Aha, drewno na podlodze a podlogowka - temat rowniez czesto dyskutowany...

ja nie widze zadnych przeciwwskazan.

Sprzątanie jest konieczene przy podlogówce ponieawz kurz z podłogi jest podnoszony przez cyrkulacje powietrza.Oczywiście przy tradycyjnych kaloryferach tez występuje ale w dużo mniejszym natężeniu..

Nie no, z całym szacunkiem, ale to jakaś bzdura...Jest dokładnie na odwrót...kłaniają się lekcje z zakresu fizyki podstawówki vel dzisiejszego gimnazjum... :roll:

Mam wysoki na ok. 5,5 m salon i podłogówkę po całości. Moim zdaniem decydując się na taką wysokość pomieszczenia najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest właśnie podłogówka. Ze względu na promieniowanie ciepła a nie konwekcję z typowych grzejników. Ciepło wypromieniowane w bardzo małym stopniu przyczynia sie do wspomnianego wcześniej unoszenia kurzu i nie ma tendencji do "wiszenia" pod sufitem...

Co prawda mam położony gres, ale nie jest to jedyne możliwe wykończenie takiej podłogi...

Nie wypowiadam się na temat innych rozwiązań, których u siebie nie zastosowałam...

Zresztą, było już sporo na ten temat na Forum...

Tak tak bzdura , podłogówka promieniuje ciepło jak słoneczko.W rurach pod podłoga płynie ciepla woda i promieniuje cieplo, a w kaloryferze plynie ciepla woda i nie promieniuje.

Oj gościu - bzdury piszesz - a już o tym kurzu to pojechałeś że szkoda gadać.

PS

Zaglądałeś kiedyś do 5 letniego kaloryfera do środka?

Wg ciebie jest sterylny ?

a teraz wyobraź sobie co się dzieje jak go włączasz i co się dzieje z cyrkulacją powietrza w domu. Przy podłogówce taki efekt nie występuje bo i jak ma to występować?

Tak tak bzdura , podłogówka promieniuje ciepło jak słoneczko.W rurach pod podłoga płynie ciepla woda i promieniuje cieplo, a w kaloryferze plynie ciepla woda i nie promieniuje.

kaloryfer oddaje ciepło głównie przez konwekcje - podłogówka głównie przez promieniowanie

weź 2 garnki - jeden napełnik wodą 60stopni a drugi 30 stopni - wrzuć nad nimi piórko - które poleciało ?

...ciepła woda w podłogówce jest tylko ciepła...w zasadzie niemal niewyczuwalna gołą stopą przy prawidłowo zaplanowanej instalacji. Dlatego podstawowym sposobem oddawania ciepła jest promieniowanie...

Co innego w grzejnikach, które przy swojej powierzchni muszą być bardzo ciepłe, żeby móc spełnić założenia cieplne dla danego pomieszczenia. Tutaj podstawą jest konwekcja i związany z nią niestety inny rozkład ciepła w pomieszczeniu, o których toczy sie tutaj dyskusja oraz wspomniane unoszenie kurzu...

Sarkazm nie jest potrzebny...

podobno można :)

my np będizemy mieć cały dół w gresie (mamy wysoki salon) ale na środku części wypoczynkowej machniemy drewno :)

A podłogówkę będziemy mieć w całym domu (absolutnie wszędzie, oprócz spiżarki i garderoby).

Co do zimnych podłóg, to "normalnie" przy kaloryferach + płytkach kapcie nosi się zimą, u nas przy podłogówce + płytkach klapki będize się nosiło latem ( jesli płytki będą za zimne ;) )

podobno można :)

my np będizemy mieć cały dół w gresie (mamy wysoki salon) ale na środku części wypoczynkowej machniemy drewno :)

A podłogówkę będziemy mieć w całym domu (absolutnie wszędzie, oprócz spiżarki i garderoby).

Co do zimnych podłóg, to "normalnie" przy kaloryferach + płytkach kapcie nosi się zimą, u nas przy podłogówce + płytkach klapki będize się nosiło latem ( jesli płytki będą za zimne ;) )

taka opcja mi sie nei podoba stad drewno bedzie praktycznie wszędzie. w łazienkach będzie podłogówka elektryczna bo i tak trzeba w lecie podgrzewać

a w sypialniach zwykłe grzejniki bo podłogówka w sypialniach dość często powoduje dyskomfort u ludzi tam śpiących.

Generalnie chciałem sie tylko utwierdzić w moich przekonaniach i tym co wiem z teorii :)

a w sypialniach zwykłe grzejniki bo podłogówka w sypialniach dość często powoduje dyskomfort u ludzi tam śpiących.

Najlepiej byłoby, żeby zaprosił Cię ktoś na nocleg w sypialni z podłogówką :lol:

Śpię w takiej już od jakiegoś czasu i ...jakoś czuję się dobrze...

Dobrze jest zadać pytanie kto ma podłogówkę w sypialni i jest z niej niezadowolony...

Nie bierz tego mdyjor za jakąś złośliwość z mojej strony, jak po prostu mówię z własnego doświadczenia, że jestem z takiego rozwiązania baaardzo zadowolona...

taka opcja mi sie nei podoba stad drewno bedzie praktycznie wszędzie. w łazienkach będzie podłogówka elektryczna bo i tak trzeba w lecie podgrzewać

U nas drewno odpada - mamy psa i jego ostre pazurki szybko były by widoczne wszędzie.. ;) dlatego w większości damy gres (szczególnie na dole i ciągach komunikacyjnych) a w sypialniach być może drewno .. zobaczymy :)

A w łazience powiesimy grzejniczek olejowy właśnie na potrzeby wysuszenia ręcznika czy dogrzania latem:)

Co do podłogówki w sypialni mam takie same zdanie jak kubaimycha .. :)

Najlepiej byłoby, żeby zaprosił Cię ktoś na nocleg w sypialni z podłogówką :lol:

Śpię w takiej już od jakiegoś czasu i ...jakoś czuję się dobrze...

Dobrze jest zadać pytanie kto ma podłogówkę w sypialni i jest z niej niezadowolony...

Nie bierz tego mdyjor za jakąś złośliwość z mojej strony, jak po prostu mówię z własnego doświadczenia, że jestem z takiego rozwiązania baaardzo zadowolona...

a ja z doświdczenia osób które mają podłogówke w sypialniach.