Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym ogrzewać wysoki salon

mdyjor

Recommended Posts

Rodzaj ogrzewania nie zależy od bilansu cieplnego - znowu błąd logiczny

Grzejniki niskotemperatutowe nie mogą a MUSZĄ mieć ogromną powierzchnię aby ogrzać dane pomieszczenie. Większość domów potrzebuje min 50W/m2 a wiec dr Watson ile m2 grzejników o temp zasilania 35oC potrzeba aby ogrzać salon 40 m2

dedukuj

A może kolega zamiast tak się tutaj produkować teoretycznei zajży do katalogu jakiegoś producenta i policzy jaki grzejnik jest potrzebny doi ogrzania salonu 40 m2?

40 x 50 = 2000 W

weźmy parametry 40 na 35 t pom = 20 st wsp 3.95 prawie 4

czyli potrzeba nam grzejnik 8kW dla parametrów standardowych (75/65/20)

dwa grzejniki 33 600 1800 załatwiaja problem

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam dylemat, jestem instalatorem dość doświadczonym ale teraz stanąłem przed dylematem we własnym domu:

mam salon 49m2 z otwartą więźbą dachową, wysokość w szycie ok 5.5 m od poziomu zero, od południa są dwa duże okan tarasowe do podłogi szerokość po 2.1 m. podłoga z paneli drewnianych.

źródłem ogrzewania będzie źródło niskotemperaturowym (system pompy wodnej powietrze woda z możliwością chłodzenia).

jak ogrzewać ten salon (i chłodzić).

no i co byście wybrali jako najbardziej efektywny sposób grzenia takiego salonu

u mnie salon jest prawie połowe mniejszy - 30 m2 - wysokość 5m

mam tam podłogówke - ale też kominek - w kominku pale przeważnie w wwkendy bo na razie nie mam czym palić :-) (mam 30m3 drewna ale prosto z lasu dopiero ) a brykiet za drogi

mam 2 okna tarasowe - 3x2,20

i powiem tak - jak nie było mrozów to było bardzo ok

ale przy -15 st. salon był wyrażnie chłodniejszy i musiałem dłużej w nim grzać (normalnie grzeje tylko w II taryfie) ale sama podłogówka dawała rade

znaczące jest także to, że nie mam jeszcze tarasu i od zewnątrz nie mam ocieplonych progów tych wielkich drzwi narasowych i jak był mróz to stojąc tam było to czuć :)

skosy salonu mam ocieplone 30cm wełny

jeszcze ważny jest sposób wentylacji domu - przy mechanicznej dobrze zaprojektowanej temperatura w salonie może być podniesiona do średniej w domu

Gość ZW
[...]

Temperatura i wilgotność wewnątrz obiektu powinna być w okresie jesienno-zimowo-wiosennym mniej więcej stała.[/b]""

bogusław pls popraw mnie jeśli się mylę:

- celem ogrzania kościoła jest utrzymanie stałej temperatury i wilgotności

(BTW: czy celem ogrzania wysokiego salonu jest coś innego ?)

Jeśli temperatura ma być stała jaki widzisz cel w dynamicznym reagowaniu systemu grzewczego na czynniki zew. ?

Temperatura tak ciężkiego obiektu jak kościół i tak pozostanie przez długi czas stała, niezależnie od wysiłków systemu grzewczego czy pogody. To samo dotyczy wysokiego salonu w małym domku.

Jeśli nawet system nadmucha dużo ciepłego powietrza to ono przede wszystkim ucieknie do góry a na dole nie zrobi się cieplej.

pozdrawiam

mam tam podłogówke - ale też kominek - w kominku pale przeważnie w wwkendy bo na razie nie mam czym palić :-) (mam 30m3 drewna ale prosto z lasu dopiero ) a brykiet za drogi

ale przy -15 st. salon był wyrażnie chłodniejszy i musiałem dłużej w nim grzać (normalnie grzeje tylko w II taryfie) ale sama podłogówka dawała rade

znaczące jest także to, że nie mam jeszcze tarasu i od zewnątrz nie mam ocieplonych progów tych wielkich drzwi narasowych i jak był mróz to stojąc tam było to czuć :)

jeszcze ważny jest sposób wentylacji domu - przy mechanicznej dobrze zaprojektowanej temperatura w salonie może być podniesiona do średniej w domu

kominek też będzie miedzy tymi dużymi oknami, myślę jednak że na duże mrozy to trzeba zrobić okiennice aby ograniczyć wtedy straty ciepła przez okna

[...]

Temperatura i wilgotność wewnątrz obiektu powinna być w okresie jesienno-zimowo-wiosennym mniej więcej stała.[/b]""

bogusław pls popraw mnie jeśli się mylę:

- celem ogrzania kościoła jest utrzymanie stałej temperatury i wilgotności

(BTW: czy celem ogrzania wysokiego salonu jest coś innego ?)

Jeśli temperatura ma być stała jaki widzisz cel w dynamicznym reagowaniu systemu grzewczego na czynniki zew. ?

Temperatura tak ciężkiego obiektu jak kościół i tak pozostanie przez długi czas stała, niezależnie od wysiłków systemu grzewczego czy pogody. To samo dotyczy wysokiego salonu w małym domku.

Jeśli nawet system nadmucha dużo ciepłego powietrza to ono przede wszystkim ucieknie do góry a na dole nie zrobi się cieplej.

pozdrawiam

W kościołach czy hangarach naprawczych chodzi raczej o komfort wiernych pracowników i tylko podłogówka pozwala to osiągnąć

kominek też będzie miedzy tymi dużymi oknami, myślę jednak że na duże mrozy to trzeba zrobić okiennice aby ograniczyć wtedy straty ciepła przez okna

u mnie są rolety zewnętrzne - a jak w mrozy napalisz w kominku to bedziesz musiał okna otwierać ;)

Jakie cechy powinno posiadać każde centralne ogrzewanie w kościołach?

Powinno być maksymalnie dynamiczne tzn. powinno mieć możliwie maksymalny wpływ na mieszanie powietrza oraz usuwanie wilgoci na zewnątrz, zdolne wytworzyć w miarę równomierną temperaturę wnętrza.

Powinno w tym celu w możliwie najkrótszym czasie ogrzać jak największą ilość powietrza

Centralne ogrzewanie powinno ponadto maksymalnie dynamicznie reagować na zmienne straty ciepła, jak też i na zmienne uzyski dodatkowego ciepła, wynikające choćby z obecności wielu wiernych czy też zmiennego nasłonecznienia.

Temperatura i wilgotność wewnątrz obiektu powinna być w okresie jesienno-zimowo-wiosennym mniej więcej stała.""

po pierwsze, jeżeli już coś czy kogoś cytujesz, to podaj źródlo,

po drugie, z tego względu że większość proboszczów nie ma pieniędzy na remonty a poza tym w starych kościołach często są zabytkowe posadzki, w rzadko którym kościele jest podłogówka, chociaż bezprzecznie jest najlepszym sposobem ogrzewania tak wielkokubaturowych obiektów,

jak sobie radzą?

stosunkowo dobrym sposobem ogrzewania wiernych, jest stosowanie różnego rodzaju promienników które mogą być w zasadzie zasilane czy to z kotła czy też energią elektryczną,

promiennik jest rzeczywiście bardzo dynamiczny, można go zastosować tylko w trakcie mszy, promieniowanie cieplne (podczerwone) nie ogrzewa powietrza, grzeje dopiero gdy natrafi na przeszkodę (ludzika),

po wyjściu ludzi z kościoła można go śmiało wyłączyć i zaoszczędzić na kosztach ogrzewania,

wprawdzie nie zapewnia to komfortu, ale cóż wierz i cierp :roll:

ale nie myśl, że polecam promienniki do ogrzewania tego salonu,

stosunkowo dobrym sposobem ogrzewania wiernych, jest stosowanie różnego rodzaju promienników które mogą być w zasadzie zasilane czy to z kotła czy też energią elektryczną,

promiennik jest rzeczywiście bardzo dynamiczny, można go zastosować tylko w trakcie mszy, promieniowanie cieplne (podczerwone) nie ogrzewa powietrza, grzeje dopiero gdy natrafi na przeszkodę (ludzika),

po wyjściu ludzi z kościoła można go śmiało wyłączyć i zaoszczędzić na kosztach ogrzewania,

wprawdzie nie zapewnia to komfortu, ale cóż wierz i cierp :roll:

ale nie myśl, że polecam promienniki do ogrzewania tego salonu,

promienniki są do dupy, to jedno z gorszy źródeł ogrzewania, bo grzeje w głowę a w nogi jest zimno. hala czy kościół z promiennikami to koszmar

Nie rozumujecie jak administratorzy kościoła lecz jak statystyczni użytkownicy.

Celem głównym administratora kościoła jest ochrona mienia kościoła, jego wyposażenia, malunków etc. często ogromnej wartości historycznej i materialnej.

Wierni są największym niebezpieczeństwem dla tego celu głównego.

Przychodzą w przekroju całego tygodnia na czas stosunkowo krótki.

Przynoszą z zewnątrz wilgoć i kurz czy też błoto czyli wilgotny kurz.

Okroponośc dla administratora.

Przy ogrzewaniu podłogowym błoto to natychmiast wysycha i unosi się brudząc wszystko dookoła. jeszcze w trakcie nabożeństwa i przy każdym napełnianiu i opróżnianiu kościoła.........

Administrator musi zadbać, by temperatura i wilgotność byla stała.

Dlatego skupia się na dwóch rzeczach : niedopuszczeniu do skroplenia pary wodnej na wyposażeniu i ścianach + wyrzuceniu naniesionej wilgoci na zewnątrz a zatem na sprawnej wentylacji.

Należy maksymalnie szybko przywrócić stan wyjściowy - stan równowagi własnej konkretnego obiektu (swoista dla obiektu wilgotność i temperatura).

Ogrom płyty posadzki koscioła sprawia, że nie należy jej ani ocieplać ani ogrzewać, należy natomiast utrzymywać ją w temperaturze stabilnej z gruntem tj. około +8oC.

Ogrzewanie wiernych w jakikolwiek sposób jest zbędne i szkodliwe dla każdego świadomego administratora : przychodzą grubo ubrani, a ogrzani zaczynają się pocić i wydychać więcej pary wodnej....

Nie rozumujecie jak administratorzy kościoła lecz jak statystyczni użytkownicy.

Celem głównym administratora kościoła jest ochrona mienia kościoła, jego wyposażenia, malunków etc. często ogromnej wartości historycznej i materialnej.

Wierni są największym niebezpieczeństwem dla tego celu głównego.

Przychodzą w przekroju całego tygodnia na czas stosunkowo krótki.

Przynoszą z zewnątrz wilgoć i kurz czy też błoto czyli wilgotny kurz.

Okroponośc dla administratora.

Przy ogrzewaniu podłogowym błoto to natychmiast wysycha i unosi się brudząc wszystko dookoła. jeszcze w trakcie nabożeństwa i przy każdym napełnianiu i opróżnianiu kościoła.........

Administrator musi zadbać, by temperatura i wilgotność byla stała.

Dlatego skupia się na dwóch rzeczach : niedopuszczeniu do skroplenia pary wodnej na wyposażeniu i ścianach + wyrzuceniu naniesionej wilgoci na zewnątrz a zatem na sprawnej wentylacji.

Należy maksymalnie szybko przywrócić stan wyjściowy - stan równowagi własnej konkretnego obiektu (swoista dla obiektu wilgotność i temperatura).

Ogrom płyty posadzki koscioła sprawia, że nie należy jej ani ocieplać ani ogrzewać, należy natomiast utrzymywać ją w temperaturze stabilnej z gruntem tj. około +8oC.

Ogrzewanie wiernych w jakikolwiek sposób jest zbędne i szkodliwe dla każdego świadomego administratora : przychodzą grubo ubrani, a ogrzani zaczynają się pocić i wydychać więcej pary wodnej....

bogusław z tym unoszeniem tego błota to chyba żartujesz :o

ogrzewanie podłogowe, to nie w przeważającej mierze konwekcja tak jak przy grzejnikach,

co Ty chcesz unosić :o

chyba monstrancję :roll:

A początek zdania? No to ja je dopełnię...

Przy ogrzewaniu podłogowym błoto to natychmiast wysycha

Spytaj administratorów, którzy założyli podłogówkę w kościele, jak sobie plują w brodę.........

Nie wyrywaj fragmentu z kontekstu. A joke z monstrancją jest cienki....

W kościele przede wszystkim istotne jest wietrzenie, ew. z rekuperacją.

Ogrzewanie punktowo zlokalizowane ma zapobiec wykraplaniu pary wodnej

np. na witrażach, cennych elementach wystroju wnętrza, przy wejściach.

A początek zdania? No to ja je dopełnię...

Przy ogrzewaniu podłogowym błoto to natychmiast wysycha

Spytaj administratorów, którzy założyli podłogówkę w kościele, jak sobie plują w brodę.........

Nie wyrywaj fragmentu z kontekstu. A joke z monstrancją jest cienki....

W kościele przede wszystkim istotne jest wietrzenie, ew. z rekuperacją.

Ogrzewanie punktowo zlokalizowane ma zapobiec wykraplaniu pary wodnej

np. na witrażach, cennych elementach wystroju wnętrza, przy wejściach.

nie manipuluj w czym jesteś mistrzem :evil:

pokaż gdzie wyrwałem zdanie z kontekstu :o

Ty nie rozumiesz chyba znaczenia słowa kontekst,

to gwoli ścisłości,

wyrwaniem zdania z kontekstu było by tylko zacytowanie wytłuszczonego fragmentu,

Opowiadanie, ze przy podłogówce konwekcji nie ma to kolejny upubliczniany z pasją mit.

Jeśli konwekcji nie ma lub jest taka śladowa to skąd nad podłogą jest najcieplej a temperatura spada wraz ze wzrostem odległości od niej?

Jest oczywiście konwekcja przy podłogówce również, lecz jedynie bardziej rozproszona w stosunku do ogrzewania punktowego wysokotemperaturowego.

Dla promieniowania powietrze jest przeźroczyste a promienie ogrzewają dopiero przedmiot na który padają czyli w przypadku pustego pomieszczenia sufit. :wink:

W drodze wymiany ciepła poprzez promieniowanie - cząsteczki emitują fotony, które podróżują po liniach prostych. Odbijają się, zostają częściowo pochłonięte.

Powietrza tak się nagrzać nie da, bo ma raczej niską absorpcyjność (jest dla promieniowania przezroczyste).

oj fotograffff. :lol:

a jak słoneczko Cie grzeje w policzki to też przez konwekcje ?

przed chwilą właśnie było........................

Dla promieniowania powietrze jest przeźroczyste a promienie ogrzewają dopiero przedmiot na który padają czyli w przypadku pustego pomieszczenia sufit.

oj fotograffff. :lol:

a jak słoneczko Cie grzeje w policzki to też przez konwekcje ?

przed chwilą właśnie było........................

Dla promieniowania powietrze jest przeźroczyste a promienie ogrzewają dopiero przedmiot na który padają czyli w przypadku pustego pomieszczenia sufit.

ja wymiękam - nie ma sensu z tobą rozmawiać - każdy fakt nagniesz na swoją korzyść a jak sie nie da to przekręcisz i nagniesz