Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym ogrzewać wysoki salon

mdyjor

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A prawda jest taka. Dali się namówic na podłogówke/ są tacy nowocześni /

i teraz zeby ich cięto nie powiedza złe słowa na to rozwiązanie.Ciężko byłoby się przyznac ze była to kosztowna pomyłka.W tym roku mają szczęscie ze zima lekka. Jak przyjdą 25 stopniowe mrozy będa siedzieli w domu w korzuchach ale zanic sie nie przyznają. Ot i cała prawda.Dyskuji nie ma kto jest odmiennego zdania ten wróg i trzeba go zmieszać z błotem wyzwac od nieuków itp.Prawda boli nieprawdaż.

i teraz zeby ich cięto nie powiedza złe słowa na to rozwiązanie.Ciężko byłoby się przyznac ze była to kosztowna pomyłka.W tym roku mają szczęscie ze zima lekka. Jak przyjdą 25 stopniowe mrozy będa siedzieli w domu w korzuchach ale zanic sie nie przyznają. Ot i cała prawda.Dyskuji nie ma kto jest odmiennego zdania ten wróg i trzeba go zmieszać z błotem wyzwac od nieuków itp.Prawda boli nieprawdaż.

delikatnie napiszę że bredzisz. Podłogówka musi być policzona i zapewnić wydajność dla T obliczeniowej dla danej strefy klimatycznej.

równei dobrze instalacja z grzejnikami źle dobranymi niedogrzeje ci domu podczas mroźnej zimy

delikatnie napiszę że bredzisz. Podłogówka musi być policzona i zapewnić wydajność dla T obliczeniowej dla danej strefy klimatycznej.

równei dobrze instalacja z grzejnikami źle dobranymi niedogrzeje ci domu podczas mroźnej zimy

Przeczytajcie sobie trzy ostatnie posty i przemyślcie ich wymowę,

mdyjor. Jako gospodarz wątku nie musisz obrażać swoich gości......Lepiej nie pisać nic....

A wracając do tematu...

Nie podałeś wysokości ew. powierzchni okien.

Sufit jak rozumiem, jest ukośny, jednopłaszczyznowy?

Ja wybrałbym wariant mieszany.

Zarówno w typie emitera ciepła jak i w pokryciu podłogi......

----------------------------------------

A teraz kamyczek do ogródka bywalców wszystkich wątków dot. podłogówki.

Nicki do wglądu w redakcji.....

Ogrzewanie podłogowe, szczególnie to umieszczone w sypialni nasili schorzenia alergiczne zarówno typu wziewnego jak i kontaktowego.

Napisałem

"Dyskuji nie ma kto jest odmiennego zdania ten wróg i trzeba go zmieszać z błotem wyzwac od nieuków itp.Prawda boli nieprawdaż"

I się w 100% potwierdziło , inwektywy, inwektywy na to was stać.

Odpłace się wam:

Kiedyś Napoleon po którejś wpadce swoich "marszałków z ludu" powidział:

Chama, zeby w jedwabie ubrac chamem pozostanie."

mdyjor. Jako gospodarz wątku nie musisz obrażać swoich gości......Lepiej nie pisać nic....

A wracając do tematu...

Nie podałeś wysokości ew. powierzchni okien.

Sufit jak rozumiem, jest ukośny, jednopłaszczyznowy?

Ja wybrałbym wariant mieszany.

Zarówno w typie emitera ciepła jak i w pokryciu podłogi......

----------------------------------------

A teraz kamyczek do ogródka bywalców wszystkich wątków dot. podłogówki.

Nicki do wglądu w redakcji.....

Ogrzewanie podłogowe, szczególnie to umieszczone w sypialni nasili schorzenia alergiczne zarówno typu wziewnego jak i kontaktowego.

nie lubie jak ktoś zajmuje sie zwykłym trolowaniem nie wnoszącym niczego do wątku podobnei jak przepychanki kto co sprzedaje.:)

Okna tarasaowe od podłogi szerokie na 4.2 m wysoki na 2.4 m

dach dwuspadowy

......

Jestem pewien, że czasami to słyszysz pod swoim adresem.

Jestem pewien, że nie miałeś do czynienia z podłogówką.

Jestem pewien, że nawet nie czytałeś doświadczeń osób które mają podłogówke.

Jestem pewien, że twoje uprzedzenia są chorobliwie nieuleczalne.

Jestem pewien, że podłogówke mieć będe.

I jeszcze jedno.

Jestem pewien, że to do Ciebie nie trafi, tylko Cie wkurzy.

Napisałem

"Dyskuji nie ma kto jest odmiennego zdania ten wróg i trzeba go zmieszać z błotem wyzwac od nieuków itp.Prawda boli nieprawdaż"

Odpłace się wam:

:lol: :lol: :lol:

o sobie piszesz :o

Napisałem

Odpłace się wam:

szkoda ze nie można tutaj założyć killfile'a bo bym ciebie tam pierwszego wstawił twoje posty nei wniosły niczego sensownego do dyskusji a tylko zepsułeś atmosferę.

mozesz podac jakieś źródło badań na podstawie których stwierdzono te zalezności?

mam podłogówke wszędzie, mam małe dzieci, nic niepokojącego w zdrowiu moim i rodziny nie stwierdzilem

kurzu też nie ma więcej niż przy kaloryferach a żona twierdzi, że nawet mniej

obok mnie mieszka prawdziwy lekarz - i też ma wszedzie podłogówke

Pozdrawiam

dach dwuspadowy

chodziło mi o sufit w pomieszczeniu, co do którego masz wątpliwości....

Można przemieszać glazurę z panelami drewnianymi. W pasie okna i ew. innej ściany zewnętrznej dałbym podłogówkę wraz z kanałówką wzdłuż linii przeszklenia.

Przy parametrach Twojego systemu ogrzewania "wyciśniesz" z kanałówki od

300- 600 W/ z 1 mb - pokrycie kanału drewniane w tym samym typie co panele.....

Musisz zbilansować pomieszczenie: ile tej podłogówki proporcjonalnie powinno być- 24:25 m2, może trochę mniej.

Jak nie dasz kanałówki, będziesz miał przy większym ochłodzeniu dużo chłodniej 2-3 m od okien w głąb pokoju.

Reasumując podłogówka + kanałówka na obwodzie, strefa paneli nieogrzewana. W razie braku mocy można dołożyć wąski, wysoki grzejnik ozdobny, gdzieś na pograniczu stref.... Puścić to na dwóch obiegach- jeden dynamiczniejszy drugi stabilizujący cyrkulację powietrza w tak wysokim pomieszczeniu.

No to uważaj fotograf. Daj to swojemu drowi do poczytania....

obok mnie mieszka prawdziwy lekarz - i też ma wszedzie podłogówke

Ponad 90% alergii to alergie wywołane prtzez roztocza a konkretnie przez ich odchody oraz rozkruszone resztki ich truchełek.

Po upadnięciu na ogrzewaną podłogę, resztki te ulegają całkowitemu wysuszeniu co znacznie zwiększa ich lotność, w stanie wysuszonym łatwo unoszą się, nawet przy niemal niewyczuwalnych ruchach powietrza spowodowanych przez ruchy śpiącego. Również moment wstania z łóżka powoduje uniesienie chmury sproszkowanych resztek oraz odchodów o wielkościach mierzonych w milimikronach a zatem tych najgroźniejszych.

Śluzówki dróg oddechowych człowieka śpiącego znajdują się w odegłości 50-60 cm od poziomu podłogi i przy otwartych ustach śpiącego, bez wątpienia są narażone na niepożądanego stopnia wysuszenie.

Temat możemy znacznie, znacznie rozwinąć. :p

Śluzówki dróg oddechowych człowieka śpiącego znajdują się w odegłości 50-60 cm od poziomu podłogi i przy otwartych ustach śpiącego, bez wątpienia są narażone na niepożądanego stopnia wysuszenie.

no ja śpie bezpośrednio na podłodze - już powinienem nie żyć od tej podłogówki

a kaloryfery przez konwekcje potrafią osuszyć całe powietrze z żyjątkami