Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo Budowlane - stan aktualny, zmiany etc.

retrofood

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie doradcy!

Potrzebuję na gorąco Waszej porady, a nie mogę tak szybko znaleźć ani w necie ani tu na forum.

Sprawa dotyczy reklamacji kompleksowego wykonania nawierzchni brukowej. Firma (z polecenia) fatalnie wykonała podjazd i ścieżki wokół domu. Pytałam dwóch niezależnych brukarzy, którzy mówią zgodnie, że aby to dobrze naprawić trzeba wszystko zebrać, jeszcze raz zrobić podbudowę i na nowo ułożyć kostkę. Ja zażądałam aby naprawa reklamacyjna właśnie taki zakres robót obejmowała, natomiast wykonawca powiedział, że absolutnie tak nie zrobi tylko naprawi fragmentami to co jest źle. A źle jest na większości nawierzchni np co półtora metra, co 3 metry i moim zdaniem oraz tych brukarzy, nie da się poprawić "plackami" po troszeczku, bo winna jest zła podbudowa.

Czy wykonawca ma prawo nie zgodzić się na żądany przeze mnie zakres robót reklamacyjnych? A ja na jego propozycję usunięcia wad? Jakie są konsekwencje tego sporu?

• 6 months później...
  • 1 year później...

Witam i proszę o pomoc bardziej zorientowanych w prawie.

Planujemy z mężem budowę domu, jesteśmy na etapie adaptacji projektu, w zasadzie wszystko już mamy oprócz zgody sąsiada na przyłącze wodociągowe. A zgody takiej on wydać nie chce. Szczegółowo sytuacja wygląda następująco: Mamy z sąsiadem wspólną wewnętrzną drogę dojazdową (współwłasność), parę lat temu wybudował on sieć wodociągową (nie złożył on nam żadnej oferty partycypacji w kosztach ani nie pytał nas o zgodę-dodam że ma on 7/10 udziału w tej drodze więc może nie musiał?) Teraz, gdy zwróciliśmy się do niego o zgodę na podłączenie się do sieci-nie wyraził jej ze zwykłej złośliwości (mieliśmy pewien zgrzyt w przeszłości więc może dlatego). Czy istnieje jakaś szansa uzyskania takiej zgody na drodze sądowej? Problem jest dwojaki, nie dość że sieć jest jego, to dodatkowo musimy mieć jeszcze zgodę na przekopanie się dosłownie 4m przez tą naszą wspólną drogę do tejże sieci.

Dodam, że działkę kupiliśmy także od niego, a więc najpierw sprzedał nam działkę a później utrudnia dostęp do mediów.

Bardzo proszę o poradę, siedzę jak na szpilkach gdyż wykopanie studni to bardzo duże pieniądze (teren trudny do przekopania, na wzniesieniu) i zmiana warunków zab, czas itp...

• 3 months później...

Witam,

proszę o pomoc!!!

kupiliśmy mieszkanie u dewelopera. W umowie notarialnej przedwstępnej mamy zapis o powierzchni mieszkania 67m2. Teraz deweloper chce od nas dopłaty za niby powiększony metraż z tego powodu, że nanieśliśmy zmiany w projekcie, które dotyczyły wyburzeniua 2 ścian działowch. Czy taka praktyka ma jakiekolwiek odnieśienie w prawie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• 3 months później...
  • 1 month później...

Hej,

właśnie lada moment planowałem składać wniosek o pozwolenie na budowę. zmienia sie prawo, jeszcze przegłosowanie w senacie, podpis prezydenta i po 3 miesiacach prawo zacznie obowiązywać. Jestem w kropce, lepiej składać wniosek o pozwolenie według starych zasad, czy czekać na nowe prawo?

Hej,

właśnie lada moment planowałem składać wniosek o pozwolenie na budowę. zmienia sie prawo, jeszcze przegłosowanie w senacie, podpis prezydenta i po 3 miesiacach prawo zacznie obowiązywać. Jestem w kropce, lepiej składać wniosek o pozwolenie według starych zasad, czy czekać na nowe prawo?

Ostatecznej wersji jeszcze nikt nie zna,załączniki mają pozostać takie same,jedynie nie trzeba będzie dołączać dostępu do drogi-też nie każdej.

Warunki dostawy mediów przedstawia się przy rozpoczęciu budowy-tak i siak trzeba mieć.Skrócony czas na oczekiwanie kiedy budowa np nie w granicy.

Jezeli złożysz teraz to powinno być szybciej-gdyby się przeciągało zawsze można złożyć "po nowemu".

Witam,

Mam pewien problem, posiadam działkę rolną 0,3 h (jedna z najgorszych klas). Chciałem ją przekształcić w budowlą, jednak okazał się że nie mam dostępu do drogi publicznej. Na całej jej długości ciągnie się droga prywatna, której właścicielem jest mój wujek. Dopiero ona ma dostęp do drogi publiczne. Dodam że w okolicy są pobudowane domy. Czy istnieje jakaś możliwość, aby tą drogę przekształcić w publiczną?

Proszę o odpowiedź ;)

Edytowane przez bebka2

Witam,

Mam pewien problem, posiadam działkę rolną 0,3 h (jedna z najgorszych klas). Chciałem ją przekształcić w budowlą, jednak okazał się że nie mam dostępu do drogi publicznej. Na całej jej długości ciągnie się droga prywatna, której właścicielem jest mój wujek. Dopiero ona ma dostęp do drogi publiczne. Dodam że w okolicy są pobudowane domy. Czy istnieje jakaś możliwość, aby tą drogę przekształcić w publiczną?

Proszę o odpowiedź ;)

Własciciel drogi może sprzedać Tobie ułamkową,część drogi,lub zapewnić służebność przejazdu,w przypadku przeprowadzenia mediów tą drogą musi też wyrazić zgodę.Właściciel drogi może ją przekazać gminie,ale gminy nie są chętne do przejmowania dróg-ponieważ wiąże się to z kosztami utrzymania przez nich tych dróg.

Hej,

Na terenie na którym znajduje się moja działka nie ma planu zagospodarowania więc wystąpiłem o warunki zabudowy do UM, na które dostałem decyzję odmowną (podwyższony poziom hałasu ze względu na pobliskie lotnisko). Odwołałem się od tej decyzji w Kolegium Odwoławczym, jednak i tam poparli decyzję UM. Dlatego też stoję przed możliwością zaskarżenia decyzji w Sądzie Administracyjnym.

Zastanawiam się czy walka o WZ ma sens w świetle nowego prawa budowlanego - może warto poczekać aż nowe prawo wejdzie w życie i wtedy spróbować od nowa?

Czy nawet gdybym wygrał sprawę w Sądzie a nowe prawo weszłoby w życie to czy moje WZ na cokolwiek się przydadzą (skoro były załatwiane wg starego prawa)?

Proszę o poradę bo sam już tego nie ogarniam...

• 2 weeks później...
Zastanawiam się czy walka o WZ ma sens w świetle nowego prawa budowlanego.

Z tego co piszą uproszczenia mają dotyczyć wyłącznie terenów objętych MPZP, czyli tam gdzie nie potrzebujesz WZ. U ciebie jak rozumiem planu nie ma, wiec nie ma też i na co czekać tylko walczyć.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

powierzchnia użytkowa .

O niej już epopeję napisano a jednak...może dziś za mało kawy wypiłam ale nie mam pewności jak pogodzić:

Rozporządzenie ministra transportu w którym mowa :

b) powierzchnię pomieszczeń lub ich części o wysokości w świetle równej lub większej od 2,20 m należy zaliczać do obliczeń w 100%, o wysokości równej lub większej od 1,40 m, lecz mniejszej od 2,20 m - w 50%, natomiast o wysokości mniejszej od 1,40 m pomija się całkowicie;

a zapisem w tym rozporządzeniu, że stosuje się: PN-ISO 9836: 1997

a wszelkie tabele wskazują że w/g tej normy pow. powyżej 190 cm to użytkowa a ta poniżej to pow. pomocnicza

Czy zatem: powyżej 2,20 to użytkowa, od 2,2 do 1,9 użytkowej 50%,poniżej 1,9 pow. pomocnicza?