HenoK 14.11.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 A z czego wynika tak wysoka cena? Za 2000zł to można mieć stan deweloperski prostego domu "tradycyjnego", który budują ekipy. Nie wydaje mi się aby ten styropian i drewno było aż tak drogie. Ta technologia była już dyskutowana wcześniej tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224999-Intryguj%C4%85cy-system-budowania-%C5%9Bcian&p=6408491&viewfull=1#post6408491 Ze strony http://www.popup-house.com/ zniknął podawany wcześniej koszt (albo ja nie potrafię go znaleźć), ale jeszcze niedawno podawali to co w/w poscie 200 euro/m2 za stan surowy z ociepleniem. Podobna do tej technologia : "Technologia szkieletu drewnianego ze sprężonym styropianem" - http://www.domadd.pl/wiecej/blog/techniczny/140-szkielet-drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 14.11.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ta technologia była już dyskutowana wcześniej tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224999-Intryguj%C4%85cy-system-budowania-%C5%9Bcian&p=6408491&viewfull=1#post6408491 Ze strony http://www.popup-house.com/ zniknął podawany wcześniej koszt (albo ja nie potrafię go znaleźć), ale jeszcze niedawno podawali to co w/w poscie 200 euro/m2 za stan surowy z ociepleniem. Podobna do tej technologia : "Technologia szkieletu drewnianego ze sprężonym styropianem" - http://www.domadd.pl/wiecej/blog/techniczny/140-szkielet-drewniany Również pamiętam, że było na stronie swego czasu 200€/m2 - tylko nie pamiętam jakiego stanu SSO czy SSZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 14.11.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) A z czego wynika tak wysoka cena? Za 2000zł to można mieć stan deweloperski prostego domu "tradycyjnego", który budują ekipy. Nie wydaje mi się aby ten styropian i drewno było aż tak drogie. Jak zliczysz cenę materiałów dla technologii tradycyjnej też się okaże że "nie są takie drogie" pozornie. Jak zliczysz S+R , instalacje, wykończenie to wychodzi już ... jak zawsze. Po za tym styropian ( ...fuj ) stosowany w technologii czy wełna to nie może być najtańszy sort, a i drewno to też nie sort prosto z tartaku. To wszystko zrobi cenę.Trzeba pamiętać, że to w zasadzie jest lekka konstrukcja jak kanadyjska.Moim zdaniem należałoby jednak przemyśleć zabezpieczenie podłogi i całe fundamentowanie, bo to co pokazują na stronie jest wątpliwe nieco - a tu bym jednak nie oszczędzał. Edytowane 14 Listopada 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Również pamiętam, że było na stronie swego czasu 200€/m2 - tylko nie pamiętam jakiego stanu SSO czy SSZ? Jednym słowem, ktoś zdecydował się wybudować i realna praktyka wykazała, ze jednak cena jest sporo wyższa od deklarowanej przez pomysłodawcę systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.11.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Innym ciekawym pomysłem są domy z gliny i słomy: Można to uogólnić na inne materiały na bazie celulozy w różny sposób zmodyfikowanej : do wdmuchiwania (np. ekofiber, isofloat, steico zell), w postaci płyt (wełna drzewna, prasowana słoma, prasowane włókna konopi). Wszystkie te materiały mają ciekawe właściwości - dobrą izolacyjność, sporą akumulacyjność, niską energochłonność na etapie produkcji, łatwą utylizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOKN 21.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Mam zamiar zakupić projekt i chciałbym wiedzieć jaka technologia budownictwa jednorodzinnego jest najbardziej ekonomiczna (stosunek ceny do eksploatacji)? Dziękuję z góry za każdą pomocną dłoń. Wszystko zależ od tego jaki sposób budowy i finansowania odpowiada Inwestorowi. W technologii murowanej bardzo trudno jest przewidzieć budżet i buduje się stosunkowo wolno, więc można powoli inwestować, w technologii prefabrykowanej dom jest energooszczędny, budżet jest określony i budowa postępuje bardzo szybko (4 miesiące stan deweloperski) więc i płatności następują szybko. Cena domu wybudowanego z firmą zarówno w technologii prefabrykowanej jak i murowanej jest podobna. Wszystko zależy od tego jakiej jakości materiały zostaną użyte do budowy oraz co najważniejsze od profesjonalizmu i doświadczenia firmy wykonawczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 W technologii murowanej bardzo trudno jest przewidzieć budżet Ja rozumiem, że reprezentuje Pan inny typ budownictwa, ale prosze nie kłamać. w technologii prefabrykowanej dom jest energooszczędny a w tradycyjnej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 23.11.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 W technologii murowanej bardzo trudno jest przewidzieć budżet i buduje się stosunkowo wolno Przepraszam, ale całe to zdanie brzmi jak napisane z podręcznika domokrążcy sprzedającego technologie prefabrykowane... Ja mam w projekcie technologię murowaną (Porotherm Dryfix) i dokładny kosztorys każdego z etapów. Rozumiem, że wg Pana wiedzy kosztorys tak czy inaczej będzie niewykalny i czeka mnie karuzela dodatkowych wydatków? Masakra, po co pisać takie rzeczy?! P.S. W moim projekcie czas realizacji całości - 7-9 miesięcy. Jak ktoś chce szybciej to nie mam wątpliwości, że się da, tylko pytanie jakie znaczenie ma skrócenie budowy o 2-3 miesiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 24.11.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Krótszy czas prowadzenia inwestycji ma oczywiście wpływ na koszty czyli cenę. Każdy kto budował dom ( z wyjątkiem opłacanych etatowych "forumowiczów") wie, że każdy kolejny miesiąc zajmowania się realizacją budowy przynosi kolejne nieprzewidziane wydatki. Od 20 lat słucham opinii inwestorów prywatnych i instytucjonalnych i nigdy nie jest inaczej - niepojęty wyjątek stanowią co poniektóre wypowiedzi na tym forum. Oczywiste jest, że im sprawniejsza = szybsza realizacja tym mniej niespodzianek po drodze i wynika to również z rachunku prawdopodobieństwa. Nie ma co kontrować etatowcy:). Bez urazy proszę. Jak ktoś woli technologie mokre niech muruje, tynkuje, skuwa, suszy, sezonuje i ... niech dłużej się buduje:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 a który forumowicz jest opłacany i przez kogo? Ta rewelacja na pewno zainteresuje Redakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 25.11.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Krótszy czas prowadzenia inwestycji ma oczywiście wpływ na koszty czyli cenę. Każdy kto budował dom ( z wyjątkiem opłacanych etatowych "forumowiczów") wie, że każdy kolejny miesiąc zajmowania się realizacją budowy przynosi kolejne nieprzewidziane wydatki. Czas akurat nie ma nic do rzeczy. Nieprzewidziane wydatki pojawią się zawsze i nie zależy to od technologii budowy, tylko od faktu, że buduje się dom a nie budę dla psa. Każdy kto buduje dom (oprócz - a jakże - etatowców) wie, że najwięcej problemów jest na etapie wykończeniówki. Rozumiem, że domy z prefabrykatów magicznie pomijają ten etap budowy? U mnie murowanie z ceramiki idzie bez najmniejszych problemów. Sezonować ścian nie będę, bo muruję na sucho... Adamie, a Ty siedzisz na tym forum dla sportu, coś budujesz, czy może płaci Ci Twoja firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.11.2014 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Moja firma to ja.Mam tyle ile zarobię.Naprawiam świat, chronię go (zabezpieczenie techniczne mienia) i udoskonalam na ile umiem.Remontuję 110 letnia budę w środku dzielnicy i chcę ją zasilić/napędzić siłami Natury.Projektuje i wykonuję różne systemy.Autonomiczne zasilanie - też.Buduję to, co potrzebne, jak komu potrzebne. To forum?Nałóg?Chyba coraz słabszy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.11.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Czas akurat nie ma nic do rzeczy. Nieprzewidziane wydatki pojawią się zawsze i nie zależy to od technologii budowy, tylko od faktu, że buduje się dom a nie budę dla psa. Każdy kto buduje dom (oprócz - a jakże - etatowców) wie, że najwięcej problemów jest na etapie wykończeniówki. Rozumiem, że domy z prefabrykatów magicznie pomijają ten etap budowy? U mnie murowanie z ceramiki idzie bez najmniejszych problemów. Sezonować ścian nie będę, bo muruję na sucho... Adamie, a Ty siedzisz na tym forum dla sportu, coś budujesz, czy może płaci Ci Twoja firma? Nie jest moją rolą nikogo na siłę do czegokolwiek przekonywać ... - Powtórzę: ..... Bez urazy proszę. Jak ktoś woli technologie mokre niech muruje, tynkuje, skuwa, suszy, sezonuje i ... niech dłużej się buduje. 1/To, że rozmawiamy o domach dla ludzi a nie o budach dla psa - raczej chyba jest dla wszystkich czytających oczywiste;) 2/Domy prefabrykowane niczego magicznie nie pomijają i zapewniam, że nie ma w takich technologiach żadnych elementów magii co doskonale rozumieją Norwegowie, Niemcy, Austriacy,Holendrzy, Anglicy ..... Dla Polaków jedynie wciąż oczywiste sprawy mają wymiar niepojętej magii. 3/ Na tym forum jestem dla przyjemności jedynie (bo przecież nie dla biznesu ... haha ) Edytowane 26 Listopada 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Tyle, ze w krajach anglosaskich i skandynawskich robocizna jest droga, stad skracanie czasu budowy i maksymalna prefabrykacja. Na dodatek dom prefabrykowany jest sporo tańszy od murowanego. A w Polsce robocizna droga nie jest, sporo ludzi potrafi sobie wygospodarowac czas, by samemu podłubać na budowie (i zwykle zrobi to lepiej niż "majster") a prefabrykaty wychodzą podobnie lub drożej co prosty murowaniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 26.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Krótszy czas prowadzenia inwestycji ma oczywiście wpływ na koszty czyli cenę. Każdy kto budował dom ( z wyjątkiem opłacanych etatowych "forumowiczów") wie, że każdy kolejny miesiąc zajmowania się realizacją budowy przynosi kolejne nieprzewidziane wydatki. . Nie ma to przełożenia na wszystkie technologie. Dom z bali, który wraz z przygotowaniem u wykonawcy, postawiono mi w 1,5 miesiąca, nie jest z tytułu krótkich prac tańszy od domów murowanych. Mam nadzieję, że to krótkie wyjaśnienie pozwoli mi dołączyć do grona opłacanych użytkowników forum - dobra kaska zawsze sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.11.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nie ma to przełożenia na wszystkie technologie. Dom z bali, który wraz z przygotowaniem u wykonawcy, postawiono mi w 1,5 miesiąca, nie jest z tytułu krótkich prac tańszy od domów murowanych. Mam nadzieję, że to krótkie wyjaśnienie pozwoli mi dołączyć do grona opłacanych użytkowników forum - dobra kaska zawsze sie przyda Dom z bala to zupełnie inna zupełnie (niszowa) opowieść - wyjątek (potwierdzający regułę ) - o ile oczywiście ten dom z bala jest domem z bala a nie szkieletowcem imitującym dom z bala (który z technologią bala nie ma wiele wspólnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.11.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Tani w budowie to ekonomiczny? Edytowane 26 Listopada 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.11.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Tyle, ze w krajach anglosaskich i skandynawskich robocizna jest droga, stad skracanie czasu budowy i maksymalna prefabrykacja. Na dodatek dom prefabrykowany jest sporo tańszy od murowanego. A w Polsce robocizna droga nie jest, sporo ludzi potrafi sobie wygospodarowac czas, by samemu podłubać na budowie (i zwykle zrobi to lepiej niż "majster") a prefabrykaty wychodzą podobnie lub drożej co prosty murowaniec. Tak, tak. Wyrostek też sama sobie zoperuj - będzie taniej, bo robocizna jest mało kosztowna sposobem gospodarczym . Miłego dłubania. (To tylko taki, żarcik, proszę się nie denerwować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.11.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Ciekaw jestem co ludzie rozumieją pod pojęciem "ekonomiczny" dom czy technologia "ekonomiczna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 naprawdę wynajmuje Pan elektryka do wymiany żarówki? Albo instalatora do wymiany uszczelnki w kranie? W końcu on jest specjalistą a nie Pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts