Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka technologia budowy jest najbardziej ekonomiczna?

Recommended Posts

A z czego wynika tak wysoka cena?

Za 2000zł to można mieć stan deweloperski prostego domu "tradycyjnego", który budują ekipy.

Nie wydaje mi się aby ten styropian i drewno było aż tak drogie.

Ta technologia była już dyskutowana wcześniej tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224999-Intryguj%C4%85cy-system-budowania-%C5%9Bcian&p=6408491&viewfull=1#post6408491

Ze strony http://www.popup-house.com/ zniknął podawany wcześniej koszt (albo ja nie potrafię go znaleźć), ale jeszcze niedawno podawali to co w/w poscie 200 euro/m2 za stan surowy z ociepleniem.

Podobna do tej technologia : "Technologia szkieletu drewnianego ze sprężonym styropianem" - http://www.domadd.pl/wiecej/blog/techniczny/140-szkielet-drewniany

• Odpowiedzi 479
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta technologia była już dyskutowana wcześniej tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224999-Intryguj%C4%85cy-system-budowania-%C5%9Bcian&p=6408491&viewfull=1#post6408491

Ze strony http://www.popup-house.com/ zniknął podawany wcześniej koszt (albo ja nie potrafię go znaleźć), ale jeszcze niedawno podawali to co w/w poscie 200 euro/m2 za stan surowy z ociepleniem.

Podobna do tej technologia : "Technologia szkieletu drewnianego ze sprężonym styropianem" - http://www.domadd.pl/wiecej/blog/techniczny/140-szkielet-drewniany

Również pamiętam, że było na stronie swego czasu 200€/m2 - tylko nie pamiętam jakiego stanu SSO czy SSZ?

Gość Konto usunięte na żądanie
A z czego wynika tak wysoka cena?

Za 2000zł to można mieć stan deweloperski prostego domu "tradycyjnego", który budują ekipy.

Nie wydaje mi się aby ten styropian i drewno było aż tak drogie.

Jak zliczysz cenę materiałów dla technologii tradycyjnej też się okaże że "nie są takie drogie" pozornie.

Jak zliczysz S+R , instalacje, wykończenie to wychodzi już ... jak zawsze.

Po za tym styropian ( ...fuj ;)) stosowany w technologii czy wełna to nie może być najtańszy sort, a i drewno to też nie sort prosto z tartaku.

To wszystko zrobi cenę.Trzeba pamiętać, że to w zasadzie jest lekka konstrukcja jak kanadyjska.Moim zdaniem należałoby jednak przemyśleć zabezpieczenie podłogi i całe fundamentowanie, bo to co pokazują na stronie jest wątpliwe nieco - a tu bym jednak nie oszczędzał.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Również pamiętam, że było na stronie swego czasu 200€/m2 - tylko nie pamiętam jakiego stanu SSO czy SSZ?

Jednym słowem, ktoś zdecydował się wybudować i realna praktyka wykazała, ze jednak cena jest sporo wyższa od deklarowanej przez pomysłodawcę systemu? :D

Innym ciekawym pomysłem są domy z gliny i słomy:

Można to uogólnić na inne materiały na bazie celulozy w różny sposób zmodyfikowanej : do wdmuchiwania (np. ekofiber, isofloat, steico zell), w postaci płyt (wełna drzewna, prasowana słoma, prasowane włókna konopi).

Wszystkie te materiały mają ciekawe właściwości - dobrą izolacyjność, sporą akumulacyjność, niską energochłonność na etapie produkcji, łatwą utylizację.

Mam zamiar zakupić projekt i chciałbym wiedzieć jaka technologia budownictwa jednorodzinnego jest najbardziej ekonomiczna (stosunek ceny do eksploatacji)?

Dziękuję z góry za każdą pomocną dłoń.

Wszystko zależ od tego jaki sposób budowy i finansowania odpowiada Inwestorowi. W technologii murowanej bardzo trudno jest przewidzieć budżet i buduje się stosunkowo wolno, więc można powoli inwestować, w technologii prefabrykowanej dom jest energooszczędny, budżet jest określony i budowa postępuje bardzo szybko (4 miesiące stan deweloperski) więc i płatności następują szybko.

Cena domu wybudowanego z firmą zarówno w technologii prefabrykowanej jak i murowanej jest podobna. Wszystko zależy od tego jakiej jakości materiały zostaną użyte do budowy oraz co najważniejsze od profesjonalizmu i doświadczenia firmy wykonawczej.

W technologii murowanej bardzo trudno jest przewidzieć budżet i buduje się stosunkowo wolno

Przepraszam, ale całe to zdanie brzmi jak napisane z podręcznika domokrążcy sprzedającego technologie prefabrykowane... Ja mam w projekcie technologię murowaną (Porotherm Dryfix) i dokładny kosztorys każdego z etapów. Rozumiem, że wg Pana wiedzy kosztorys tak czy inaczej będzie niewykalny i czeka mnie karuzela dodatkowych wydatków? Masakra, po co pisać takie rzeczy?!

P.S. W moim projekcie czas realizacji całości - 7-9 miesięcy. Jak ktoś chce szybciej to nie mam wątpliwości, że się da, tylko pytanie jakie znaczenie ma skrócenie budowy o 2-3 miesiące?

Krótszy czas prowadzenia inwestycji ma oczywiście wpływ na koszty czyli cenę;). Każdy kto budował dom ( z wyjątkiem opłacanych etatowych "forumowiczów") wie, że każdy kolejny miesiąc zajmowania się realizacją budowy przynosi kolejne nieprzewidziane wydatki. Od 20 lat słucham opinii inwestorów prywatnych i instytucjonalnych i nigdy nie jest inaczej - niepojęty wyjątek stanowią co poniektóre wypowiedzi na tym forum.

Oczywiste jest, że im sprawniejsza = szybsza realizacja tym mniej niespodzianek po drodze i wynika to również z rachunku prawdopodobieństwa.

Nie ma co kontrować etatowcy:).

Bez urazy proszę. Jak ktoś woli technologie mokre niech muruje, tynkuje, skuwa, suszy, sezonuje i ... niech dłużej się buduje:).

Krótszy czas prowadzenia inwestycji ma oczywiście wpływ na koszty czyli cenę;). Każdy kto budował dom ( z wyjątkiem opłacanych etatowych "forumowiczów") wie, że każdy kolejny miesiąc zajmowania się realizacją budowy przynosi kolejne nieprzewidziane wydatki.

Czas akurat nie ma nic do rzeczy. Nieprzewidziane wydatki pojawią się zawsze i nie zależy to od technologii budowy, tylko od faktu, że buduje się dom a nie budę dla psa. Każdy kto buduje dom (oprócz - a jakże - etatowców) wie, że najwięcej problemów jest na etapie wykończeniówki. Rozumiem, że domy z prefabrykatów magicznie pomijają ten etap budowy? :D U mnie murowanie z ceramiki idzie bez najmniejszych problemów. Sezonować ścian nie będę, bo muruję na sucho...

Adamie, a Ty siedzisz na tym forum dla sportu, coś budujesz, czy może płaci Ci Twoja firma? :)

Moja firma to ja.

Mam tyle ile zarobię.

Naprawiam świat, chronię go (zabezpieczenie techniczne mienia) i udoskonalam na ile umiem.

Remontuję 110 letnia budę w środku dzielnicy i chcę ją zasilić/napędzić siłami Natury.

Projektuje i wykonuję różne systemy.

Autonomiczne zasilanie - też.

Buduję to, co potrzebne, jak komu potrzebne.

To forum?

Nałóg?

Chyba coraz słabszy...

Adam M.

Czas akurat nie ma nic do rzeczy. Nieprzewidziane wydatki pojawią się zawsze i nie zależy to od technologii budowy, tylko od faktu, że buduje się dom a nie budę dla psa. Każdy kto buduje dom (oprócz - a jakże - etatowców) wie, że najwięcej problemów jest na etapie wykończeniówki. Rozumiem, że domy z prefabrykatów magicznie pomijają ten etap budowy? :D U mnie murowanie z ceramiki idzie bez najmniejszych problemów. Sezonować ścian nie będę, bo muruję na sucho...

Adamie, a Ty siedzisz na tym forum dla sportu, coś budujesz, czy może płaci Ci Twoja firma? :)

Nie jest moją rolą nikogo na siłę do czegokolwiek przekonywać ... -

Powtórzę:

..... Bez urazy proszę. Jak ktoś woli technologie mokre niech muruje, tynkuje, skuwa, suszy, sezonuje i ... niech dłużej się buduje.

1/To, że rozmawiamy o domach dla ludzi a nie o budach dla psa - raczej chyba jest dla wszystkich czytających oczywiste;)

2/Domy prefabrykowane niczego magicznie nie pomijają i zapewniam, że nie ma w takich technologiach żadnych elementów magii co doskonale rozumieją Norwegowie, Niemcy, Austriacy,Holendrzy, Anglicy ..... Dla Polaków jedynie wciąż oczywiste sprawy mają wymiar niepojętej magii.

3/ Na tym forum jestem dla przyjemności jedynie (bo przecież nie dla biznesu ... haha :))

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Tyle, ze w krajach anglosaskich i skandynawskich robocizna jest droga, stad skracanie czasu budowy i maksymalna prefabrykacja. Na dodatek dom prefabrykowany jest sporo tańszy od murowanego.

A w Polsce robocizna droga nie jest, sporo ludzi potrafi sobie wygospodarowac czas, by samemu podłubać na budowie (i zwykle zrobi to lepiej niż "majster") a prefabrykaty wychodzą podobnie lub drożej co prosty murowaniec.

Krótszy czas prowadzenia inwestycji ma oczywiście wpływ na koszty czyli cenę;). Każdy kto budował dom ( z wyjątkiem opłacanych etatowych "forumowiczów") wie, że każdy kolejny miesiąc zajmowania się realizacją budowy przynosi kolejne nieprzewidziane wydatki. .

Nie ma to przełożenia na wszystkie technologie. Dom z bali, który wraz z przygotowaniem u wykonawcy, postawiono mi w 1,5 miesiąca, nie jest z tytułu krótkich prac tańszy od domów murowanych.

Mam nadzieję, że to krótkie wyjaśnienie pozwoli mi dołączyć do grona opłacanych użytkowników forum - dobra kaska zawsze sie przyda :)

Nie ma to przełożenia na wszystkie technologie. Dom z bali, który wraz z przygotowaniem u wykonawcy, postawiono mi w 1,5 miesiąca, nie jest z tytułu krótkich prac tańszy od domów murowanych.

Mam nadzieję, że to krótkie wyjaśnienie pozwoli mi dołączyć do grona opłacanych użytkowników forum - dobra kaska zawsze sie przyda :)

Dom z bala to zupełnie inna zupełnie (niszowa) opowieść - wyjątek (potwierdzający regułę :)) - o ile oczywiście ten dom z bala jest domem z bala a nie szkieletowcem imitującym dom z bala (który z technologią bala nie ma wiele wspólnego).

Tyle, ze w krajach anglosaskich i skandynawskich robocizna jest droga, stad skracanie czasu budowy i maksymalna prefabrykacja. Na dodatek dom prefabrykowany jest sporo tańszy od murowanego.

A w Polsce robocizna droga nie jest, sporo ludzi potrafi sobie wygospodarowac czas, by samemu podłubać na budowie (i zwykle zrobi to lepiej niż "majster") a prefabrykaty wychodzą podobnie lub drożej co prosty murowaniec.

Tak, tak. Wyrostek też sama sobie zoperuj - będzie taniej, bo robocizna jest mało kosztowna sposobem gospodarczym . Miłego dłubania.

(To tylko taki, żarcik, proszę się nie denerwować;))