Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie
Policzyłam trollu współczynnik U aby pokazać, że perlitobeton grubości 35 cm nie ma wystarczającego współczynnika.

Natomiast Pana uwaga o pędzeniu do ekoskładu była tak oderwana od treści i tak pomocna forumowiczowi shl że litośc bierze...

Bez dłuższego kom. 10 tys postów obnaża wszystko jak na dłoni. Mam nadzieję, że nikt się nie nabiera na tego typu "porady" i nie traktuje ich poważnie.

Dobrego kolejnego (forum-) dnia życzę.

• Odpowiedzi 479
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie dawałam żadnej porady, zrobiłam proste wyliczenie.

Jesli Pan uważa, że jest błędne - proszę sprostować. Pokazać własne wyliczenie.

Ale Pan tego nie zrobi - bo policzyłam prawidłowo. Po prostu psuję panu działalność handlową na forum.

W przeciweństwie do Pana ja nie mam żadnego zysku z pisania o budowie domów. Nie reprezentuję żadnej firmy budowlanej. Natomiast Panu się wydawało, że łatwo będzie tutaj Pan promował swoje systemy budowania nieświadomym forumowiczom.

Nie dawałam żadnej porady, zrobiłam proste wyliczenie.

Jesli Pan uważa, że jest błędne - proszę sprostować. Pokazać własne wyliczenie.

Ale Pan tego nie zrobi - bo policzyłam prawidłowo. Po prostu psuję panu działalność handlową na forum.

W przeciweństwie do Pana ja nie mam żadnego zysku z pisania o budowie domów. Nie reprezentuję żadnej firmy budowlanej. Natomiast Panu się wydawało, że łatwo będzie tutaj Pan promował swoje systemy budowania nieświadomym forumowiczom.

No co też Pani powie.... Bo jeszcze ktoś w to uwierzy ... Widać doskonale co Pani promuje i dlaczego, mimo Pani zabiegów w niektórych wątkach.

Nieświadomym to raczej Pani podpowiada. Ja mam do czynienia raczej z świadomymi;).

Kończę tę dyskusję. Przekazałem co miałem do przekazania i mam nadzieję, że pozwoli to niektórym użytkownikom forum zrozumieć co Pani tu robi. Dziękuję.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Panie Kleczewski - kazdy, ale to kazdy, kto dłużej bywa na forum wie, że jestem z zawodu projektantem ogrodów i mam nawet swój wątek w dziale ogłoszenia drobne :) Na dodatek forumowicze prezentują realizacje moich projektów.

Więc niech się Pan nie ośmiesza.

Podejrzewanie mnie, że jestem profesjonalistą działajacym w branży budowlanej tylko mi schlebia :D

Może się Pan reklamować, po warunkiem wykupienia płatnego profilu.

Edytowane przez Elfir
Panie Kleczewski - kazdy, ale to kazdy, kto dłużej bywa na forum wie, że jestem z zawodu projektantem ogrodów i mam nawet swój wątek w dziale ogłoszenia drobne :) Na dodatek forumowicze prezentują realizacje moich projektów.

Podejrzewanie mnie, że jestem profesjonalistą działajacym w branży budowlanej tylko mi schlebia :D

Proszę Panią - wymuszanie prywatnych profili przez posty - jak ten Pani, jest znane.

Kiedy Pani projektuje te ogrody, skoro jest Pani tu dzień i noc?:) Proszę nie odpowiadać.

Teraz już naprawdę skończyłem. Życzę dużo pomyślności i trwałej klawiatury.

Proszę Panią - wymuszanie prywatnych profili przez posty - jak ten Pani, jest znane.

Kiedy Pani projektuje te ogrody, skoro jest Pani tu dzień i noc?:) Proszę nie odpowiadać.

Teraz już naprawdę skończyłem. Życzę dużo pomyślności i trwałej klawiatury.

P.S.

Ja jestem pianistą:)Chce pani posłuchać jak gram?:)

Proszę się nie wysilać i nie wklejać postów "zadowolonych klientów" którym to

zaprojektowała Pani ogród:).

Polecam wszystkim czytającym:

http://www.EtykaForum.pl

http://www.goldenline.pl/grupy/Media_i_dziennikarstwo/etykaforum-pl/

Widocznie mam podzielną uwagę...

Skoro musi Pan zakładać takie strony internetowe, pana trollowanie jest znane szeroko w necie :D

Widocznie mam podzielną uwagę...

Skoro musi Pan zakładać takie strony internetowe, pana trollowanie jest znane szeroko w necie :D

Podobnie jak Pani.

W każdym razie moje "Trolowanie" będzie znane coraz szerzej ....

Znów się dałem sprowokować:) Fakt, ciężko zostać biernym jak się wie jak działają fora.

Teraz już obiecuje - koniec. Mimo wszystko - POZDRAWIAM PR:).

Witam.

Nie wiem o co Wam chodzi - wracając do tematu.

Przespałem się z problemem mojej przyszłej ściany i...

Byłem zasięgnąć wiedzy u przodków od XIII do XX wieku co by zrobili mając takie materiały i....

Wpadłem na pomysł by murorzyki murowali ścianę z silki 24 do pewnej wysokości i układali płyty styropianu grafitowy grubości 20cm łącząc je na piankę jedna do drugiej i dociskając. dobrze do siebie.Następnie murowali ścianę 12cm osłonową do pewnej wysokości i teraz najlepsze.

Szczelinę około 2cm między ścianą nośną a styropianem wypełniali perlitem i to samo od strony ściany osłonowej.

Czyli 24 silka+2cm perli+20styropian+2cm perlit+12cegła. Czy to będzie szczelne i możliwe do wykonania dobrze niwelując drobne niedokładności murorzyków.

Edytowane przez shl

ale po co silka 24 cm?

Zamień te 6 cm na styropian.

Teraz planujesz ścianę 60 cm! ? :eek:

To ma być jakiś bunkier na czas wojny z Rosją?

jak się boisz styropianu zrób ścianę nośną, na to wełnę i płyty osłonowe na ruszcie np. włókno-cementowe albo deski kompozytowe.

Edytowane przez Elfir

bunkier - tak jeśli chodzi o cisze- silkę i jej właściwości akumulacyjne.

nikt w moich okolicach nie robił i nie zrobi mi tego rusztu dokładnie.

Wszyscy robią z maxa a ja nie nie chce jak wszyscy będzie silka.Wykonawcy okoliczni co ich testuje nawet nie słyszeli i nie rozumieją po co uszczelniać pionowe szczeliny w ścianie przed kładzeniem styro.Nie wdaje się nawet w dyskusję bo oni i tak wiedzą najlepiej co mówią

Taki poziom techniczny reprezentuje biedny mój region.

A człowieki - inwestory się nie znają bo już dawno w szkole nie uczą myślenia technicznego jak dawniej tylko teraz jak pozyskać środki unijne - do ..:no:.

Edytowane przez shl

Napisz jaki region - może ktoś z forumowiczów jest zadowolony ze swojej ekipy.

Inaczej - pomyliłeś wątki - tutaj jest o ekonomicznej budowie, a twoje pomysły takie nie są :)

ja o ekonomice .

dokładnie 15 lat temu pierwszy raz widziałem nowoczesną ścianę w Porszewicach 3w.Na tamte czasy 15cm styropianu w ścianie trujwarstwowej to była nowość do tego jasna cegła silikatowa na głęboką fuge na zewnątrz.Okna w warstwie ocieplenia. W tym roku miałem okazję dokładnie jeszcze raz się jej przyjrzeć.

Z zewnątrz nic z elewacją nie potrzeba robić nic cię nie dzieje.Była myta z kurzu kilka lat temu.

Chcę za 20 i więcej lat też mieć ciepłą solidną ścianę.Z perlitem nic się nie dzieje - kombinuje by z upływem lat spełniał funkcję i drążę gdzie go zastosować.

okna białe bluEvolution

od środka wnęka 39cm okno8cm i 13 na zewnątrz

mocowanie,foliowanie okna to wszystko do zrobienia solidnie i ekonomicznie bez mostków cieplnych.

Tylko przegroda i ręce ffachffffców co będą robiły pozostawia wiele do życzenia.

Edytowane przez shl
A po co 25 cm silki do parterówki?

Z 25 cm to się buduje wysokie bloki.

35 cm perlitobetonu nie osiągnie zgodnej z wymogami przenikalności cieplnej.

U = lambda/grubośc przegrody.

Dla tego:

http://www.ecosquad.pl/-perlitobetony---lekkie-wylewki-pod-ogowe-i-stropowe-termobeton-tb2.html

perlitobetonu lambda wynosi 0,19

Czyli U=0,19/0,35 m = 0,54

a tego:

http://www.perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=4&ka=3&pk=2&pp=1

U wynosi 0,4

Ty powinnaś celować w U poniżej 0,2

Policzyłaś dobrze, chociaż nie do końca.

Przy liczeniu U powinien być jeszcze uwzględniony opór przejmowania i opór silki.

Dla lambdy silki 0,53 - http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/Katalog_produktow_Xella_08-2012.pdf

i uwzlędnieniu oporów przejmowania 0,04 i 0,13 pierwszy wynik zmieni się z 0,54 na 0,40, a drugi z 0,40 na 0,32.

Jeżeli weźmiesz trochę mniej tendencyjnie lambdę perlitobetonu do pierwszego przykładu 0,10 (http://www.ecosquad.pl/perlitobetony---lekkie-wylewki-pod-ogowe-i-stropowe-termobeton-tb1.html - ma wystarczające parametry jako zasypka w ścianie trójwarstwowej) z 0,54 zrobi się 0,24.

Jeszcze lepiej wychodzi gdy zastosujesz perlitobeton PTB 300 (lambda 0,07), zamiast PTB 600 (lambda 0,14) - http://www.perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=4&ka=3&pk=2&pp=1 .

W tym przypadku zamiast 0,4 wyjdzie 0,18, czyli poniżej 0,20, które zalecałaś.

Ale masz rację troll, to troll - nawet takiego prostego wyliczenia nie potrafi przedstawić ;).

Edytowane przez HenoK
ściana grubości 60 cm - okna będą głębokie jak strzelnice
Przy grubych ścianach zawsze można zastosować taki zabieg :

http://jstatic.asmira.com/photo/29/355129/album/9534965_720.jpg