Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 479
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam perlit w szczelinie dylatacyjnej między moim domem a sąsiada.

Miał być na całości, ale spokojnie dało się kleić styropian a tylko szparę ok 2-5 cm(ściana sasiada była nierówna) zasypałam perlitem.

Przy okazji mam perlit na zbyciu bo mi został :)

ściana grubości 60 cm - okna będą głębokie jak strzelnice

Dokładnie! Ludzie murują ściany zewnętrzne z byle czego potem chcą to obklejać styropianem ogromnych grubości lub nawet myślą o ścianie trójwarstwowej ... a potem okna pół metra schowane w ścianę i ogromny glif. Stąd moim zdaniem należy szukać materiałów o niskim wsp przenikania ciepła już do konstrukcji. Najlepiej wypada tutaj beton komórkowy, może to być ściana jednowarstwowa a jak obłoży się ją 10cm styropianu to mamy super zaizolowany dom, bez wydawania fortuny na docieplenie oraz wygląd domu i ilość wpadającego światła jest na wysokim poziomie.

Oszczędyzm (własne)

Najlepiej wypada tutaj beton komórkowy, może to być ściana jednowarstwowa a jak obłoży się ją 10cm styropianu to mamy super zaizolowany dom, bez wydawania fortuny na docieplenie oraz wygląd domu i ilość wpadającego światła jest na wysokim poziomie.

To na czarno to skąd???Trzeba znać rezerwę i przewidzieć jak przy takiej kosmicznej izolacji zwiększyć światło wpadające do domu przez okna. :D

Nikt chyba z was nie mieszkał w starym budownictwie, gdzie ściany miały 60-70 cm cegły, oraz mało kto widać bywał w jeszcze starszych budynkach.

sam osobiście będę miał koło 90cm ściany ..tyle że cała fasada południowa przeszkolona, stąd ściany boczne mogą być dowolnie grube..

dach tak samo.

Ja to się zastanawiałem nad 1,5 metra :D jak kupowałem projekt i chciałem podsunąć adoptującemu taką ewentualność.Boże co ja pieprzę.Matko bunkrów się Wam zachciewa.O czym tu się pisze???:p.Jeśli nie mieszkałem w starym budownictwie to czytając to to mam schron bojowy budować???Nie no bez ja...........j.W izolacji domu nawet pasywnym należy stosować umiar w obliczeniach.Kasa włożona a wynik i tak taki sam jak przy normie izolacyjnej. Edytowane przez niktspecjalny

Siedzę sobie teraz w bloku ściana z 60cm - blok 90 lat. Nie jest tak tragicznie jak niektórzy piszą. Wiadomo jak okna słusznej szerokości (tak z 1,5m) to z tym światłem nie jest źle a i wyglądowo to nie tragedia.

Proponuje trochę więcej dystansu i przyzwolenia na posiadanie przez innych ludzi własnych poglądów i mieszkania w domach jakie ktoś sobie wybuduje. Każdy buduje za swoje i dla siebie więc tylko tej osobie musi się podobać.

Ja będę ocieplał 20cm bo wg mnie więcej nie ma sensu, a w istnienie zysków energetycznych nie wierzę.

Ostap - liczy się też w jakiej grubości muru umieścisz okno.

Dokładnie tak! jeżeli zastosujesz konstrukcję ściany z materiału o słabej izolacyjności cieplnej, to potem warstwa docieplenie spowoduje znaczące cofnięcie się okna w stosunku do lica elewacji, stąd proponowałem beton komórkowy, którego warstwa docieplenia może być zdecydowanie cieńsza i przez to nie będzie efektu głęboko osadzonego okna.

Gawor - słyszałeś o czymś takim jak konsole do okien? :)........................................

......Ostap - liczy się też w jakiej grubości muru umieścisz okno.......................

Chodzi Ci o ciepły montaż okien?Czy o wybór konsoli takiej jak to.?

http://okniarz.pl/wp-content/uploads/2013/03/mowo.jpg

• 2 years później...

Witam wszystkich serdecznie :) :D

Jestem ponieważ planujemy z narzeczonym budowę domu o powierzchni do 100m2, nic spektakularnego mały parterowy domek bez garażu.

Od ponad pół roku czytamy o różnych technologiach budowy, ciągle pojawiają się nowe lepsze, bardziej energooszczędne itd. Ostatnio zainteresowała mnie metoda budowy w systemie SIP macie może jakieś zdanie na ten temat ?? Może jakieś doświadczenia. My już dyskutowaliśmy nad wieloma technologi począwszy od domów tradycyjnych murowanych, przez domy z bali, styropianu, prefabrykatów itd. I szczerze powiem że nie mamy zielonego pojęcia. Wizja budowy domu i zatopienia się w kredyt na 300tys mnie przeraża . Chciałabym z wami podyskutować, poradzić się jaką metodę wybrać żeby zaoszczędzić i nie żałować później . Pozdrawiam Sylwia :bye:[ATTACH=CONFIG]385921[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385922[/ATTACH]

W systemie SIP nie ma możliwości dokonywania korekty instalacji elektrycznej. Czyli trzeba mieć plan urządzenia wnętrz "na stałe" lub prowadzić dodakowe przewody pod listwami przypodłogowymi czy wieszac kinkiety z widocznym kablem.
Witam wszystkich serdecznie :) :D

Jestem ponieważ planujemy z narzeczonym budowę domu o powierzchni do 100m2, nic spektakularnego mały parterowy domek bez garażu.

Od ponad pół roku czytamy o różnych technologiach budowy, ciągle pojawiają się nowe lepsze, bardziej energooszczędne itd. Ostatnio zainteresowała mnie metoda budowy w systemie SIP macie może jakieś zdanie na ten temat ?? Może jakieś doświadczenia. My już dyskutowaliśmy nad wieloma technologi począwszy od domów tradycyjnych murowanych, przez domy z bali, styropianu, prefabrykatów itd. I szczerze powiem że nie mamy zielonego pojęcia. Wizja budowy domu i zatopienia się w kredyt na 300tys mnie przeraża . Chciałabym z wami podyskutować, poradzić się jaką metodę wybrać żeby zaoszczędzić i nie żałować później . Pozdrawiam Sylwia :bye:[ATTACH=CONFIG]385921[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385922[/ATTACH]

Nie kombinować tylko zakasać rękawy. 50% kosztów budowy to robocizna, a oprócz tynków, wylewek czy ocieplenia elewacji pozostałe prace w znakomitej większości można samemu. Albo zlecać i płacić - technologia wykonania ścian to jest zbyt mały procent kosztów budowy żeby miało to mieć jakiś znaczący wpływ na całkowity koszt budowy domu.

Budować tradycyjnie, dach 2 spadowy na wiązarach, bez garażu. Zamiast działówek można zrobić ścianki z karton gipsu, ale czy to się opłaci do przeliczenia.

Wpisz sobie ''dom za 150 tys '' zobaczysz co jak i za ile.

Cieżką budowlankę, tynki, krycie dachu, wylewki zleciłbym firmie, ale instalacje, ocieplenie i wykończeniówkę można dziobać samemu jak masz umiejętności i czas. Jeśli jednak nie czujesz sięza dobrze w takich pracach, nie masz ojca, brata, szwagra, co zrobi Ci to po rodzinie, to bym odpuścił budowę, bo wtedy tanio na pewno nie będzie.

Powodzenia

P.S do rad z forum muratora podchodz też z dystansem - sam to widze po sobie, że ponad 3/4 info ma mało wspólnego z rzeczywistością.