Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie
Wątek to ci sie gubi, odkad tu jesteś.

Ja z kolei pytalem o koszt scian dla projektu Z7. Zakładamy, źe fundamenty i dach nie będzie robił różnicy przy P. i przy silikacie.

Wysil sie, policz i napisz wreszcie cos w temacie wątku.

Ocywiście silikat 18cm plus styropisn 20 cm.

Ew. jakis tani gazobeton plus podobna ilość styropianu.

Która technologia? Jaki sposób fundamentowania?Z czego ściany działowe?Jaka konstrukcja stropów?Które bloczki na ściany konstrukcyjne?Jaki styropian?Jaki przekrój przez warstwy dachu? Jaka stolarka i jak montowana?Jakie tynki?Jakie posadzki? Jak to uzasadnisz(wybór jako komplet technologiczny)?

• Odpowiedzi 479
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko znajdziesz w tabelach, kartach technicznych i cennikach producentów

Których producentów?

Jest przynajmniej kilku producentów i kilka technologii. O której piszesz konkretnie?

Tobie się nie chce, to mnie też.

EOT

Proszę się nie obrażać. Nie ma o co. Tu się dzieje sporo i dużo rozmówców. Bardzo proszę odszukać wątek ... i rozmawiajmy. Zapraszam.

Których producentów?

Jest przynajmniej kilku producentów i kilka technologii. O której piszesz konkretnie?

Grupa Silikaty, Xella, Silpro. Nosne 18, działowe 12cm

Lawy fundamentowe, izolacja podłogi 20cm EPS100, scian 20cm grafit, wiazary w technologii Mitek, krycie wstepne membraną, dachowka ceramiczna, izolacja stropu 30cm welny/celulozy.

Grupa Silikaty, Xella, Silpro. Nosne 18, działowe 12cm

Lawy fundamentowe, izolacja podłogi 20cm EPS100, scian 20cm grafit, wiazary w technologii Mitek, krycie wstepne membraną, dachowka ceramiczna, izolacja stropu 30cm welny/celulozy.

Jakie koszty technologii?Jakie argumenty?

Jaki projekt (parter, parter z poddaszem)?

Zakładamy grunt nośny.

Jaki czas budowy SSO? Jaki czas budowy SSZ? Jaki czas budowy SD? .... (technologicznie zalecany przez producenta).

Jakie U ściany zewn? Jakie U w dachu? Jakie U do ziemii?

Możemy przyjąć stolarkę X - nie musimy. Możemy tej pozycji nie liczyć w ogóle. Możemy przyjąć poszycie dachu z orynnowaniem i obróbkami jakimiś ale nie musimy - jak wolisz. Jak o czymś zapomniałem to wymień.

Koszty takie, jakie wynikają z cenników. Sprawdz w tabelach i katalogach. Dlaczego mam odwalać robotę za Ciebie ? Ty też jakoś sypać szczegółami nie jesteś chetny, za to lubisz odsyłac do tabel.

Albo podaj koszt Z7 wybudowanego w systemie P, to ja podam koszt powyzższej technologii.

Koszty takie, jakie wynikają z cenników. Sprawdz w tabelach i katalogach. Dlaczego mam odwalać robotę za Ciebie ? Ty też jakoś sypać szczegółami nie jesteś chetny, za to lubisz odsyłac do tabel.

Albo podaj koszt Z7 wybudowanego w systemie P, to ja podam koszt powyzższej technologii.

Rozmawiamy poważnie czy nie. Mam Cię też odesłać do cenników?

Co to za pytania "jakie U do ziemi, jakie U ściany zewn, dachu"

Podałem Ci przeciez materiały, grubosci warstw, to sobie oblicz.

No żartujesz sobie. Podajesz mi niepełne parametry i piszesz bym sobie obliczył U ?

Jak?:)

Wszystkie warstwy dokładnie poproszę z lambda, warstwa po warstwie.

Jak to jakie U do ziemi? A Ty U tylko w ścianie bierzesz pod uwagę?

No bo kierunek był dobry.Uda się czy nie uda doprowadzić do szczęśliwego finału to zestawienie?

Nie śpiesz się to może coś z tego będzie. Ja na dziś kończę już. Powoli na spokojnie to może uda się ten wątek odbudować tak by miał sens. Pozdrowienia.

Rozmawiamy poważnie czy nie. Mam Cię też odesłać do cenników?

Cos sie z toba dzisiaj stało, że nagle chcesz rozmawiac powaznie ? :lol:

Dobrze, policz koszt Z7 w technologii P posadowionego na ławach , wiazary, strop drewniany, dachówka ceramiczna, niech bedzie najtańsza, jaką znajdziesz - dachówka i tak nie ma znaczenia.

U przegrod adekwatne do moich 20cm EPS100 od gruntu, 20cm Grafitu 0.031 w scianach, 30cm wełny/ celulozy 0.039 w stropie.

No dobrze, zebys mial co robic

Chudy beton 10cm, styropian Swisspor Lambda Dach/Podłoga 20cm, folia PE, jastrych 8cm

Tynk gipsowy 1,5cm; silikat N18, Swisspor Max Fasada 20cm, tynk silikonowy

Plyta k-g 12,5mm, folia PE,, welna mineralna 0,036 35cm.

Witam.

Bardzo wstępnie po konsultacji na szybko z kosztorysantem. Różnica realna około 10% na korzyść Silikatu - znaczy Silikat + styropian będzie tańszy.

Nie mniej technologie biorąc pod uwagę zupełnie inne materiały charakteryzuje bardzo dużo różnic i ciężko je porównywać. Zbieżność jest taka że w obu przypadkach da się na pewno zbudować dom.

Podstawowe różnice na korzyść P/ko.

1. Czas realizacji

2. Komfort (zagadnienie bardzo szerokie).

3. Zużycie energii do ogrzewania (mimo podobnego U) / w przypadku Silikatu mamy do czynienia z "zimną ścianą".

4. Inne parametry drażniące oponentów o których już nie będę wspominał.

Na korzyść Silikatu - cena.

Wszystkie w zasadzie różnice można rozpoznać z załączonej przeze mnie wcześniej tabeli.

Jak to podsumował kosztorysant to porównywanie hybrydowej Toyoty ( P/ko) z Fiatem (Silikat) ... - bez urazy proszę.

Ww. różnica w cenie w przypadku budowania przez firmę.

Nie mogło P/ko wyjść taniej. Jak ktoś wie z jakimi materiałami ma do czynienia w przypadku P/ko to to rozumie.

Pozdrawiam i dobrego dnia życzę.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie
Ot, Fachowe wpisy rozmówców.

Może łatwiej będzie zmienić tytuł wątku.

Muratorze-co to jest za forum?

Fachowe, gdzie po prostu naganiacze i marzący o darmowej reklamie zostają sprowadzeni szybko na ziemię.

Tylko dlatego zostawiłam ten wątek. Żeby się Pan ośmieszył.

Tu sa praktycy a nie teoretycy.