miloszenko 23.07.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Murowanie silikatów? Jakiś miesiąc w dwie osoby, razem z zalewaniem żelbetu na podciągasz, slupach, ścianami działowymi. System gospodarczy to nie oznacza od razu samodzielnie. Bloczek izodomu sam się muruje? Z Izodomu to bloczki 6 m2 ulozysz w 2 minuty i kropli potu nie zobaczysz:) 2 osoby to moga wymurowac jak beda robic caly dzien, a jesli maja to byc bloczki 24 cm to musza to byc silne osoby (sam murowalem, wiem co mowie:) ). Zapytaj MAGa jak sie rozkladaja proporcje poswieconego czasu miedzy kilkoma scianam z BK a calym domem z Izodomu, przepasc Poza tym, kazdy kto budowal sam dobrze wie, jaki to jest koszt za kazdym razem na budowe dojechac, przygotowac wszystko, porobic, pozbierac co trzeba i wrocic do domu. Jak sie ma szybka i wygodna technologie te koszty sie minimalizuja, ja mialem 6 km na budowe, a co poszlo paliwa, telefonow i nerwow to szkoda gadac. Jeszcze jedno - Izodom praktycznie nie ma przerw technologicznych, budowa tradycyjna wymaga ich kilku co zbiera sie na na czas dluzszy niza cale postawienie domu z szalunkow styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 ułożenie bloczków zajmuje minuty, ale dokładne i ostrożne zalewanie betonem - ile?Poza tym ile potem kosztuje ułożenie tynku wewnątrz? Przecież trzeba układać siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.07.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 ułożenie bloczków zajmuje minuty, ale dokładne i ostrożne zalewanie betonem - ile? Poza tym ile potem kosztuje ułożenie tynku wewnątrz? Przecież trzeba układać siatki Nie wiem czemu zalewanie nawet całego piętra naraz ma się różnić od zalewanie nadarza czy belki. Co do tynków nie słyszałem żeby siatka była niezbedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 ... Co do tynków nie słyszałem żeby siatka była niezbedna. chcesz mieć dobrze i wytrzymale - siatkujesz chcesz mieć byle jak - nie siatkujesz ot, i cała filozofia, tak jakby zatopienie siatki to był jakiś kosmiczny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Nie wiem czemu zalewanie nawet całego piętra naraz ma się różnić od zalewanie nadarza czy belki. Co do tynków nie słyszałem żeby siatka była niezbedna. Z tego co wiem w izodom mozna zalewać najwyżej trzy rzedy bloczków naraz. Trzeba to robić dokładnie, by beton nie zalał zamków. Przy wylewaniu nadproży taka precyzja nie jest konieczna. Rozważałam ten sposób budowy (opisałam to w dzienniku) i nie wydał mi się atrakcyjny. Na dodatek powstały takie problemy jak z tym tynkiem. Bez siatki pukniecie spowoduje odłupanie sie płata tynku. A kładzenie siatki to dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Z tego co wiem w izodom mozna zalewać najwyżej trzy rzedy bloczków naraz. Trzeba to robić dokładnie, by beton nie zalał zamków. ... wiedza za darmo: jak sie popodpiera z obu stron, to można całą kondygnację na raz. I siup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 ale trzeba zbudowac konstrukcję usztywniającą. A to kolejne godziny budowy i kolejne koszty na szalunek.czy nadal wychodzi szybciej niż metoda murowania?Bo drożej na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Jakoś nie widzę tej przewagi Izodomu. Jak sie ogląda dzienmik budowy mic81 to widać, że od postawienia pierwszych bloczków, do zalewania wieńca minęło 5tygodni. Robione ekipą. Edytowane 23 Lipca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 23.07.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ja Wam mówię - te technologie mokre mają sporo wad . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ja Wam mówię - te technologie mokre mają sporo wad . Technologie prefabrykacyjne również. Ideały nie istnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.07.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja Wam mówię - te technologie mokre mają sporo wad . Technologie prefabrykacyjne również. Ideały nie istnieją. ideałem będzie technologia posiadająca jedną wadę, czyli całkowity brak zalet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 25.07.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Przeczytałem dokładnie 16 str tematu, licząc że znajde porównanie(tabele na którą czekam od 1str jednak jej niema;/) o tanich metodach budowy i utwierdze sie w swoim wyborze (szkielet drewniany). A całej dyskusji z Panem Adamem to już nie rozumiem, wszelkie technologie mokre są złe, dom szkieletowy jest toksyczny (tak napisał pan w innym wątku), zaczynało sie ciekawie z porównaniem kosztów dla Z7 jednak nici, z Pana strony niepadły żadne kwoty i obliczenia. Jeśli chodzi o temat postu, to uważam ze ekonomiczne jest również między innymi budownictwo szkieletowe o ile robi sie samemu konstrukcje, bo firmy wykonawcze dosć wysoko się cenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 25.07.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Przeczytałem dokładnie 16 str tematu, licząc że znajde porównanie(tabele na którą czekam od 1str jednak jej niema;/) o tanich metodach budowy i utwierdze sie w swoim wyborze (szkielet drewniany). A całej dyskusji z Panem Adamem to już nie rozumiem, wszelkie technologie mokre są złe, dom szkieletowy jest toksyczny (tak napisał pan w innym wątku), zaczynało sie ciekawie z porównaniem kosztów dla Z7 jednak nici, z Pana strony niepadły żadne kwoty i obliczenia. Jeśli chodzi o temat postu, to uważam ze ekonomiczne jest również między innymi budownictwo szkieletowe o ile robi sie samemu konstrukcje, bo firmy wykonawcze dosć wysoko się cenią. Technologiom mokrym poświęciłem 20 lat i nie tyle są złe co potrafią generować sporo różnych problemów. Co do kanadyjczyka to technologia tania - i to jedyna jej zaleta. A porozmawiać można i na prv. Zapraszam gdyby miał Pan ochotę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.07.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Technologiom mokrym poświęciłem 20 lat i nie tyle są złe co potrafią generować sporo różnych problemów. Zatem jak proponowałem wcześniej,pora wybudzić się z hibernacji 20 letniej i poświęcić trochę czasu na dzisiejsze technologie "mokre" i wogóle na dzisiejsze technologie budowy b [moderowano - Arturo, spływają na ciebie skargi] Edytowane 25 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 26.07.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Zatem jak proponowałem wcześniej,pora wybudzić się z hibernacji 20 letniej i poświęcić trochę czasu na dzisiejsze technologie "mokre" i wogóle na dzisiejsze technologie budowy b [moderowano - Arturo, spływają na ciebie skargi] No jakoś ani Ty ani nikt tu nie pokazuje niczego co by miało się zmienić w technologiach mokrych od lat 60 tych, 70 tych i 80 tych. Jakie to są te "dzisiejsze" technologie mokre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Choćby ograniczenie zużycia wody i skrócenie czasu realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 27.07.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 ceramika poryzowana była powszechnie dostępna w latach 60tych? i lekkie stropy prefabrykowane również?ech, szkoda słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 27.07.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Choćby ograniczenie zużycia wody i skrócenie czasu realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 27.07.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 ceramika poryzowana była powszechnie dostępna w latach 60tych? i lekkie stropy prefabrykowane również? ech, szkoda słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 28.07.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Ceramika poryzowana to materiał względnie nowoczesny, kiedyś budowano przecież z pełnej cegły. Teraz wszelkiego rodzaju max-y traktuje się jak przeżytek ze względu na lipną termoizolacyjność - od przynajmniej kilkunastu lat ci co budują z ceramiki robią to jednak właśnie z Porothermu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts