Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka technologia budowy jest najbardziej ekonomiczna?

Recommended Posts

Murowanie silikatów? Jakiś miesiąc w dwie osoby, razem z zalewaniem żelbetu na podciągasz, slupach, ścianami działowymi.

System gospodarczy to nie oznacza od razu samodzielnie.

Bloczek izodomu sam się muruje?

Z Izodomu to bloczki 6 m2 ulozysz w 2 minuty i kropli potu nie zobaczysz:)

2 osoby to moga wymurowac jak beda robic caly dzien, a jesli maja to byc bloczki 24 cm to musza to byc silne osoby :) (sam murowalem, wiem co mowie:) ).

Zapytaj MAGa jak sie rozkladaja proporcje poswieconego czasu miedzy kilkoma scianam z BK a calym domem z Izodomu, przepasc :)

Poza tym, kazdy kto budowal sam dobrze wie, jaki to jest koszt za kazdym razem na budowe dojechac, przygotowac wszystko, porobic, pozbierac co trzeba i wrocic do domu.

Jak sie ma szybka i wygodna technologie te koszty sie minimalizuja, ja mialem 6 km na budowe, a co poszlo paliwa, telefonow i nerwow to szkoda gadac.

Jeszcze jedno - Izodom praktycznie nie ma przerw technologicznych, budowa tradycyjna wymaga ich kilku co zbiera sie na na czas dluzszy niza cale postawienie domu z szalunkow styro.

• Odpowiedzi 479
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ułożenie bloczków zajmuje minuty, ale dokładne i ostrożne zalewanie betonem - ile?

Poza tym ile potem kosztuje ułożenie tynku wewnątrz? Przecież trzeba układać siatki

Nie wiem czemu zalewanie nawet całego piętra naraz ma się różnić od zalewanie nadarza czy belki.

Co do tynków nie słyszałem żeby siatka była niezbedna.

Nie wiem czemu zalewanie nawet całego piętra naraz ma się różnić od zalewanie nadarza czy belki.

Co do tynków nie słyszałem żeby siatka była niezbedna.

Z tego co wiem w izodom mozna zalewać najwyżej trzy rzedy bloczków naraz.

Trzeba to robić dokładnie, by beton nie zalał zamków.

Przy wylewaniu nadproży taka precyzja nie jest konieczna.

Rozważałam ten sposób budowy (opisałam to w dzienniku) i nie wydał mi się atrakcyjny. Na dodatek powstały takie problemy jak z tym tynkiem. Bez siatki pukniecie spowoduje odłupanie sie płata tynku. A kładzenie siatki to dodatkowe koszty.

Przeczytałem dokładnie 16 str tematu, licząc że znajde porównanie(tabele na którą czekam od 1str jednak jej niema;/) o tanich metodach budowy i utwierdze sie w swoim wyborze (szkielet drewniany). A całej dyskusji z Panem Adamem to już nie rozumiem, wszelkie technologie mokre są złe, dom szkieletowy jest toksyczny (tak napisał pan w innym wątku), zaczynało sie ciekawie z porównaniem kosztów dla Z7 jednak nici, z Pana strony niepadły żadne kwoty i obliczenia.

Jeśli chodzi o temat postu, to uważam ze ekonomiczne jest również między innymi budownictwo szkieletowe o ile robi sie samemu konstrukcje, bo firmy wykonawcze dosć wysoko się cenią.

Gość Konto usunięte na żądanie
Przeczytałem dokładnie 16 str tematu, licząc że znajde porównanie(tabele na którą czekam od 1str jednak jej niema;/) o tanich metodach budowy i utwierdze sie w swoim wyborze (szkielet drewniany). A całej dyskusji z Panem Adamem to już nie rozumiem, wszelkie technologie mokre są złe, dom szkieletowy jest toksyczny (tak napisał pan w innym wątku), zaczynało sie ciekawie z porównaniem kosztów dla Z7 jednak nici, z Pana strony niepadły żadne kwoty i obliczenia.

Jeśli chodzi o temat postu, to uważam ze ekonomiczne jest również między innymi budownictwo szkieletowe o ile robi sie samemu konstrukcje, bo firmy wykonawcze dosć wysoko się cenią.

Technologiom mokrym poświęciłem 20 lat i nie tyle są złe co potrafią generować sporo różnych problemów. Co do kanadyjczyka to technologia tania - i to jedyna jej zaleta. A porozmawiać można i na prv. Zapraszam gdyby miał Pan ochotę. Pozdrawiam.

Gość Arturo72
Technologiom mokrym poświęciłem 20 lat i nie tyle są złe co potrafią generować sporo różnych problemów.

Zatem jak proponowałem wcześniej,pora wybudzić się z hibernacji 20 letniej i poświęcić trochę czasu na dzisiejsze technologie "mokre" i wogóle na dzisiejsze technologie budowy b

[moderowano - Arturo, spływają na ciebie skargi]

Edytowane przez Elfir

Gość Konto usunięte na żądanie
Zatem jak proponowałem wcześniej,pora wybudzić się z hibernacji 20 letniej i poświęcić trochę czasu na dzisiejsze technologie "mokre" i wogóle na dzisiejsze technologie budowy b

[moderowano - Arturo, spływają na ciebie skargi]

No jakoś ani Ty ani nikt tu nie pokazuje niczego co by miało się zmienić w technologiach mokrych od lat 60 tych, 70 tych i 80 tych.

Jakie to są te "dzisiejsze" technologie mokre?

Ceramika poryzowana to materiał względnie nowoczesny, kiedyś budowano przecież z pełnej cegły. Teraz wszelkiego rodzaju max-y traktuje się jak przeżytek ze względu na lipną termoizolacyjność - od przynajmniej kilkunastu lat ci co budują z ceramiki robią to jednak właśnie z Porothermu...