Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki 2008

Jacek1204

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cementowo-wapienne z agregatu ok. 30 zl/m kw. robocizna plus material..., ale uslyszalem, że i tak wymagają gładzi za dodatkowe 15 zl...., co sumarycznie daje kwotę juz 45 zl i robi sie drogo.Czy już nikt nie potrafi, nie chce zrobic gladkiego tynku cementowo0wapiennego bez szpachlowania?Wykonawca powiedzial, że tynk maszynowy wymaga jeszcze gladzi, natomiast tynk robiony ręcznie przez dobrych tynkarzy na dobrym piasku moze sie bez szpachli obejsc.

W rejonie Górnego Śląska tynk gipsowy z agregatu robocizna z materiałem: 21-23,-pln/m2 zależne od ścian, czy są proste,etc.( otwory okienne i drzwiowe wliczone w cenę ). Niestety dla wymagających owe tynki wymagają gładzi gipsowej, a to kolejne 12-15,-pln/m2.

Natomiast cementowo-wapienne ok. 24,-pln/m2 ( robocizna z materiałem ) + koszty wspomnianej wcześniej gładzi... Nie mniej jednak bardziej polecane są cementowo-wapienne...

W rejonie Górnego Śląska tynk gipsowy z agregatu robocizna z materiałem: 21-23,-pln/m2 zależne od ścian, czy są proste,etc.( otwory okienne i drzwiowe wliczone w cenę ). Niestety dla wymagających owe tynki wymagają gładzi gipsowej, a to kolejne 12-15,-pln/m2.

Natomiast cementowo-wapienne ok. 24,-pln/m2 ( robocizna z materiałem ) + koszty wspomnianej wcześniej gładzi... Nie mniej jednak bardziej polecane są cementowo-wapienne...

Gipsowe jeszcze potrzebują gładzi. To chyba jakoś marnie kładzione. Wszyscy dookoła mówią przecież, że po gipsowych już nic nie trzeba gładzić.

Trociu tak jak wcześniej napisałem-dla wymagających tynki gipsowe wymagają gładzi. Jeżeli kiedykolwiek u siebie będziesz wdrażał takie rozwiązanie nawet poprzez super ekipę to się przekonasz o czym piszę. Pzdr

Popieram, mam bardzo solidnie wykonane tynki,ale jestem detalistką i gładź chcę mieć

a ile kosztuje materiał na na tynki cement-wap. + narożniki + aluminiowe prowadnice na około 800m2 tynków w tym około 40 otworów okinno-drzwiowych?

wiem,że nie da się co do grosza, ale interesuje mnie jaki procent w cenie rob.+mat to materiału.

fachowiec umówił się na 11zł/m2 robocizny, teraz chce 25zł/m2 rob. +materiał. i że to dla mnie niby korzystniejsze.

czy lepiej się umawiać na samoą rob.?

fachowiec umówił się na 11zł/m2 robocizny, teraz chce 25zł/m2 rob. +materiał. i że to dla mnie niby korzystniejsze.

czy lepiej się umawiać na samoą rob.?

Podejrzewam, że ma to tak skalkulowane, że jakbyś nie liczył, to wyjdzie podobnie.

To tak jak ostatnio targowałem się w Rosji z taksówkarzem za kurs z lotniska. Było albo X dolarów, albo Y euro albo Z rubli (wartości już nie pamiętam). Po przeliczeniach wychodziło praktycznie na to samo.

Mamy robić tynki zewnętrzne tradycyjne- bez ocieplenia styropianem bo mamy mury z 2xmax plus styropian między nimi. Facet powiedział mi 100 od metra kw. (okolice Warszawy) czy to drogo ?? Zaznaczę tylko, że to ekipa pewna i nie boję się spartaczenia roboty, ale cena mnie zastanawia. SPRAWA BARDZO PILNA- mają wejść za 2 tyg.

Dziękuję za informacje

Mamy robić tynki zewnętrzne tradycyjne- bez ocieplenia styropianem bo mamy mury z 2xmax plus styropian między nimi. Facet powiedział mi 100 od metra kw. (okolice Warszawy) czy to drogo ?? Zaznaczę tylko, że to ekipa pewna i nie boję się spartaczenia roboty, ale cena mnie zastanawia. SPRAWA BARDZO PILNA- mają wejść za 2 tyg.

Dziękuję za informacje

jak z materiałem (w tzw. systemie nr Kreisel) to niedrogo

jeśli bez - cena horrendalna (ja bez rozmawiam o ok. 50 zł)

a ja dostałem dwie wyceny... każda na 25zł/m2 z przytarciem piaskiem kwarcowym

tynki cem-wapienne - sama robocizna

o łukach i obróbkach okien nikt nic nie wspominał

my mówimy o tynkach zewnętrznych, Ty piszesz o wewnętrznych.

25/m2 wewnętrzynch z pk to aktualnie żądana cena przez fachowców spoza wawy. ja płacę 28 bo mam nierówne ściany (i trzeba więcej warstw).

wszystko zależy też od ostatecznego efektu