Va_ldi 12.02.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Mam na działce brzozę, która ze względu na swoja wysokość rośnie w nieodpowiednim miejscu. Ma około 10 m wysokości i 65 cm w obwodzie na 130 cm. Nie chcę jej całkowicie wycinać, a jedynie przyciąć. Czy tak duże drzewo można jeszcze formować przez np. ucięcie na wysokości 3- 4 m od poziomu terenu? Czy "odbije" z ukrytych oczek, czy raczej tak duże drzewo nadaje sie jedynie do wycięcia? Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.02.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Do wycięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Brzozy deformuja się po przycięciu głównego pnia - przewodnika - traca swój charakterystyczny pokrój. W jaki sposób ona przeszkadza? Ma za szeroką koronę? Za wysoką?W pierwszym przypadku cięcie powiększy problem - bo brzoza zacznie tworzyć korone jak parasol. W drugiej sytuacji możesz ciąc licząc się z deformacją. Brzoza jest drzewem tanim i szybko rosnącym. Czasem zamiast bawić się w cięcia korekcyjne, lepiej wyciąc i w odpowiednim miejscu posadzić właściwe drzewo.Poza tym to wcale nie musi być klasyczna brzozna. Może mniejszą i delikatniejszą odmianę? "Gracilis", "Lancinata". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.02.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Problem jeszcze w tym, że brzoza jest gatunkiem nie lubiącym przycinania, duża rana nigdy nie zarośnie, pień wypróchnieje. Nie odbije z pnia- nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.02.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 To nasza , około 10-cio letnia brzoza, corocznie golona na okrągło przez poprzedniego właściciela !2 lata temu straciła całą górę pod lawiną dachową.Wyprowadziliśmy jej nowy przewodnik z miotły, która wyrosła i jak widać, przybiera teraz formę naturalną. Cięcia zostały zabezpieczone emulsyjną z Topsinem i mają się dobrze. http://images25.fotosik.pl/157/eed679384f632102.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 13.02.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Przyciąłem około 8 letnie brzozy które się wysiały pod linią elektryczną. Żal mi było całkiem je wyciąć. Poszły na boki. Czy pień spróchnieje - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.02.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 A ile lat ma brzoza Val_diego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.02.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ma około 10 m wysokości i 65 cm w obwodzie na 130 cm. Mirku, raczej stara, bo taka gruba z niej dziewczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.02.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 No to co wyskakujesz ze swoim patykiem? Cyprinus też przycinał młode. To jeszcze plastyczne. Tu zostanie pień, stary, a dalej co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.02.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Patykiem ?!?!?!?!?!? Jesssssssssu ! To teraz dotkąłeś mnie do żywego ! Toż to najstarsze drzewo na całej naszej działce !!!!! Nestor, archaik, mój reanimowany " zabytek przyrody", niezłomna Biała Dama, etc.... Aż się zapultałam... http://www.hellocrazy.com/reserved/cards/200411241140040.pms1.jpg Ale i tak Cię ściskam cienko w pasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.02.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 A za parę lat wyrżniesz, bo zadusi wszystko dookoła. I nie będziesz mieć miejsca na kolejne wynalazki spod łóżka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.02.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Mirku, miej litość, proszę... To jedyna roślina nie cebulowa, zdolna się oprzeć lawinie dachowej, która potrafi zalegac az do końca maja. Niech rośnie, przybiera w pasie, a wynalazki spod łożnicy idą do drugiego trójkąta Ten, należy do kulawej Białogłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Va_ldi 14.02.2008 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Dziękuje wszystkim za pomoc Zdecydowałem się na jej wycięcie i posadzenie nowych drzew. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts