Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przycięcie brzozy

Recommended Posts

Mam na działce brzozę, która ze względu na swoja wysokość rośnie w nieodpowiednim miejscu. Ma około 10 m wysokości i 65 cm w obwodzie na 130 cm. Nie chcę jej całkowicie wycinać, a jedynie przyciąć. Czy tak duże drzewo można jeszcze formować przez np. ucięcie na wysokości 3- 4 m od poziomu terenu? Czy "odbije" z ukrytych oczek, czy raczej tak duże drzewo nadaje sie jedynie do wycięcia? Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam :)

Brzozy deformuja się po przycięciu głównego pnia - przewodnika - traca swój charakterystyczny pokrój.

W jaki sposób ona przeszkadza? Ma za szeroką koronę? Za wysoką?

W pierwszym przypadku cięcie powiększy problem - bo brzoza zacznie tworzyć korone jak parasol. W drugiej sytuacji możesz ciąc licząc się z deformacją.

Brzoza jest drzewem tanim i szybko rosnącym. Czasem zamiast bawić się w cięcia korekcyjne, lepiej wyciąc i w odpowiednim miejscu posadzić właściwe drzewo.

Poza tym to wcale nie musi być klasyczna brzozna. Może mniejszą i delikatniejszą odmianę? "Gracilis", "Lancinata".

To nasza , około 10-cio letnia brzoza, corocznie golona na okrągło przez poprzedniego właściciela !

2 lata temu straciła całą górę pod lawiną dachową.

Wyprowadziliśmy jej nowy przewodnik z miotły, która wyrosła i jak widać, przybiera teraz formę naturalną.

Cięcia zostały zabezpieczone emulsyjną z Topsinem i mają się dobrze.

http://images25.fotosik.pl/157/eed679384f632102.jpg

Patykiem ?!?!?!?!?!?

Jesssssssssu !:evil:

To teraz dotkąłeś mnie do żywego ! :lol: :lol:

Toż to najstarsze drzewo na całej naszej działce !!!!!

Nestor, archaik, mój reanimowany " zabytek przyrody", niezłomna Biała Dama, etc....

Aż się zapultałam... :oops: :lol: :lol: :wink:

http://www.hellocrazy.com/reserved/cards/200411241140040.pms1.jpg

Ale i tak Cię ściskam cienko w pasie :lol: :lol: :lol:

Mirku, miej litość, proszę...

To jedyna roślina nie cebulowa, zdolna się oprzeć lawinie dachowej, która potrafi zalegac az do końca maja. :(

Niech rośnie, przybiera w pasie, a wynalazki spod łożnicy idą do drugiego trójkąta :-)

Ten, należy do kulawej Białogłowy :D