Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam weekendowo. Dzisiaj oglądaliśmy dachówki. Wy już podjęliście decyzje czym będziecie przykrywać dach?

Tak - początkowo chciałam karpiówkę, ale cena i jej ciężar powala z nóg, później chciałam Rupp Ceramica ze względu na dobrą jakość i piękne wykończenia - gąsiory i muszle kończące gąsiory, ale ostatecznie stanęło na marsylce, bo jak zobaczyłam ją na żywo na dworku u forumowego Ged'a, to się zakochałam :oops: (w dachówce, rzecz jasna :wink: ), no i stanęło na marsylce. W związku z tym, że chcę, aby mój dworek był naprawdę stylowy i nawiązywał do tradycji (nie będzie nowoczesności, niestety), to ta marsylka bardzo się nadaje, bo obok karpiówki, strzechy i gontów, była na dworkach dość popularną dachówką :wink: Kolor oczywiście ceglasty - inaczej być nie może :D A jak będzie u Was? Zdecydowaliście się już na jakąś dachóweczkę?

A jak będzie u Was? Zdecydowaliście się już na jakąś dachóweczkę?

Właśnie jesteśmy po wycieczce w składzie budowlanym. Nie możemy się zdecydować. Widzieliśmy kilka domów z marsylką i nieciekawym nalotem na niej. Czy to wina dachówki czy niewłaściwej izolacji?

To nie wina wzoru dachówki, tylko rodzaju ceramiki. Trzeba kupić z powłoką p/mchową np. glazurowaną. Ten nalot, o którym piszesz to właśnie mech, który odkłada się na najtańszej wersji dachówki - na moim osiedlu są omszone dachy również z dachówki falistej :wink: Najczęściej mech osiada na dachówce betonowej lub na kazdym rodzaju dachówki, gdy nie ma tej powłoki, a dach znajduje się w pobliżu drzew lub od północnej strony dachu. No, ale macie już jakiegoś faworyta we wzorach?

A jak będzie u Was? Zdecydowaliście się już na jakąś dachóweczkę?

Właśnie jesteśmy po wycieczce w składzie budowlanym. Nie możemy się zdecydować. Widzieliśmy kilka domów z marsylką i nieciekawym nalotem na niej. Czy to wina dachówki czy niewłaściwej izolacji?

To nie wina wzoru dachówki, tylko rodzaju ceramiki. Trzeba kupić z powłoką p/mchową np. glazurowaną. Ten nalot, o którym piszesz to właśnie mech, który odkłada się na najtańszej wersji dachówki - na moim osiedlu są omszone dachy również z dachówki falistej :wink: Najczęściej mech osiada na dachówce betonowej lub na kazdym rodzaju dachówki, gdy nie ma tej powłoki, a dach znajduje się w pobliżu drzew lub od północnej strony dachu. No, ale macie już jakiegoś faworyta we wzorach?

Jak to dobrze kochana, że już wróciłaś z tego Zakopca.

Trochę się wystraszyłam, bo wczoraj póxnym wieczorem na TVN 24 powiedzieli, że w Zakopcu sepsa panuje. :o

Ale widzę, że wszystko się udało,i cała, i zdrowa, i w doborowych humorze do nas wróciłaś. :D

W takim razie witam gorąco! :D

Witam wieczornie :D

Edyś, ale mnie nastraszyłaś tą sepsą :o Nic nie słyszałam o tym :roll:

Moniczko, absolutnie nie chciałam Cię wystraszyć. :o :oops:

Po prostu jak usłyszałam tę wiadomość, to od razu o Tobie pomyślałam.

Nie znam dalszych wieści w tym temacie, bo nie było mnie w domu i nie oglądałam tv. :(

Witam wieczornie :D

Edyś, ale mnie nastraszyłaś tą sepsą :o Nic nie słyszałam o tym :roll:

Moniczko, absolutnie nie chciałam Cię wystraszyć. :o :oops:

Po prostu jak usłyszałam tę wiadomość, to od razu o Tobie pomyślałam.

Nie znam dalszych wieści w tym temacie, bo nie było mnie w domu i nie oglądałam tv. :(

Okropna sprawa z tą sepsą :roll: :(

Okropna jak diabli. :-?

ja to sie boje tego ciaciarajstwa jak ognia.

W zeszłym roku w moich okolicach, jakieś 15 km. ode mnie wykryto sepsę. Myślałam, że umrę ze strachu. :(

A u nas, w ubiegłym roku, zmarła na sepsę 19 - letnia córka koleżanki pracującej w przedszkolu obok mojej szkoły :( :cry: . Wszystko potoczyło się tak szybko... Objawy jak przy grypie, lekarz dał leki, a za 2 dni było po dziewczynie :cry: Przez to, że dotknęło nas to tak blisko boję się przeokropnie :roll: :roll: