Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia, naprawdę ogromna róznica. A zobaczysz za chwilkę ofoliowany, jakie robi wrażenie. No prawie już jak gotowy dach. A tak na marginesie, jak już robisz pełne deskowanie, nie myslałaś o karpiówce? Wygląda bosko na domkach typu dworek.

Owszem, myślałam, ale ... jak karpiówka, to tylko ułożenie w koronkę, a jak w koronkę... to :( cena 2x większa niż każde inne rozwiązanie (cięższy dach, więc większa więźba, dużo więcej dachówki niż normalnej, dużo większa cena za robociznę :roll: ). Podobnie jak karpiówkę dawniej stosowano marsylkę - też pięknie wygląda, a jest nieco tańsza :wink: .

Monia, to nieprawda. W łuske wychodzi drożej i idzie więcej materiału. Trudniej też ukryć nierówności, więc ekipa woli klaśc w koronke. Wiem, bo mam kładziona w łuskę. Jeśli Tobie badziej podoba się koronka to jeszcze lepiej. Niech zrobią Ci kalkulację, zobaczysz, że nie ma wielkiej róznicy między Karpiówką a Marsylską. Zwłąszcza, że i tak robisz pełne deskowanie. U nas w projekcie też była Marsylka.

Monia, to nieprawda. W łuske wychodzi drożej i idzie więcej materiału. Trudniej też ukryć nierówności, więc ekipa woli klaśc w koronke. Wiem, bo mam kładziona w łuskę. Jeśli Tobie badziej podoba się koronka to jeszcze lepiej. Niech zrobią Ci kalkulację, zobaczysz, że nie ma wielkiej róznicy między Karpiówką a Marsylską. Zwłąszcza, że i tak robisz pełne deskowanie. U nas w projekcie też była Marsylka.

Robiliśmy kalkulację kosztów dachówki karpiówki wraz z dodatkami i robocizną i łącznie wyszło ok.10tys. więcej :roll: :roll: Jeszcze to przeanalizuję, ale jak ok.pół roku temu ten temat przerabiałam ze składem bud. i wykonawcą, to takie wyliczenia dostałam. Już teraz dach będzie nas kosztował ok.65tys., a przy karpiówce miałoby być 75tys. :o, to ja na to ni mam piniendzy :( Joluś, a na deski dawaliście papę, czy folię??

Monia, u nas jest folia, ale dobrej jakość Tyvek Pro. Wszystko też zależy od rodzaju Karpiówki. Jasne, że Creaton wyjdzie najdrożej. My mamy Jopka, opluwanego na tymże fotum, że krzywy i w ogóle be. Mimo to zdecydowłam się i nie żałuję. Cewnowo zbliżony do lepszej zakładkowej.

Właśnie cały czas mamy dylemat, czy dawać folię, czy papę na to deskowanie. Na dodatek wyczytałam wypowiedź Andrzeja W., że deski nie powinny być impregnowane roztworem solnym typu Fobos, bo będą ciągle zawilgocone :-? Całe szczęście, że jeszcze nie zdążyliśmy zaimpregnować tych desek. Więźbę mamy impregnowaną Fobosem, ale to ponoć jest OK, jeśli na to idzie deskowanie. Teraz chodzi o deski na deskowanie, które jest bezpośrednio pod folią. Dobrze, że jest ten wątek "Dach w dobrych rękach" - dużo można tam ciekawostek wyczytać :roll:

A Jopek faktycznie jest odradzany przez wszystkich. Nasze miejscowe składy nawet go nie sprowadzają, bo mówią, że nie jest najlepsze jakości. Czasami sobie myślę, że po prostu mają z tego mały zarobek i tyle.

dzień dobry

Monia teraz się opłaca przeliczyć znowu daszek bo raz że ceny na zimę spadają to może i jaka promocja się trafi i może być że ta karpióweczka teraz w cenie marsylki bedzie

Monia nosek do góry piękny dzień mamy :D

Witam świątecznie (Legiony mi tu obok lecą z TV :wink: )

ja się na dachówkach nie znam, ale z tymi zmianami cen to może być przed zimą faktycznie warte sprawdzenia, choćby po to żeby się upewnić i zostać przy swoim planie.

Robiliśmy kalkulację kosztów dachówki karpiówki wraz z dodatkami i robocizną i łącznie wyszło ok.10tys. więcej :roll: :roll: Jeszcze to przeanalizuję, ale jak ok.pół roku temu ten temat przerabiałam ze składem bud. i wykonawcą, to takie wyliczenia dostałam. Już teraz dach będzie nas kosztował ok.65tys., a przy karpiówce miałoby być 75tys.

10 tys. to spora różnica :roll: , wątpię czy teraz będzie taniej, bo pogoda się trzyma za dobrze :-? .

Zresztą teraz ludzie cały rok kładą dachy, zima im nie przeszkadza. Przynajmniej w naszej okolicy jak rozmawiałam z gościem co robił u nas, to już ma zamówienia na cały następny rok. No, może oprócz stycznia czy lutego :wink: