Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Beauty, wnętrze masz zupełnie inne niż u mnie :wink: Czy vis a vis okrągłego okienka masz antresolę :o (miejsce, z kórego robione jest zdjęcie)? Co to za wnęka - tam gdzie okrągłe okienko? Możesz podać średnicę okna?

Schody świetne - takie chciałam, tego typu :roll:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Dziewczyny!! niestety dopiero teraz dorwałam sie do kompa wcześniej to był synus a ja tyrałam w pocie czoła do 22 żeby dom nabrał wyglądu.Cieszę się ogromnie że się Wam podoba :lol: :lol: :lol: ale zanim się wprowadzimy to jeszcze się trzeba naużerać z majstrami(już się boje że póżniej będzie mi czegoś brakować).Moniczko na własne życzenie w holu wycięliśmy strop i zrobiliśmy antresolę .Zawsze chciałam ją miec w salonie a że się nie dało to mam w holu!w związku z tym zrobiła się niewykorzystana powierzchnia nad wejściem(tam gdzie jest to okrągłe okienko śr.50cm.)znajomi proponują zrobić drewnianą kładkę ale ja sobie myślę że chociaż we własnym domu poczuję się jak Tarzan i póki będę mogła, to sobie poskaczę .......na linie :p :Pjeżeli chodzi o rozkład to kuchnię pewnie mamy w tym samym miejscu wejście do niej jest za tym śmiesznym schowankiem pod schodami,zkuchni jest wejście do salonu z holu do salonu są również wrota a po lewo od wejścia jest jeszcze pokój przeznaczony na sypialnię ,pom.gospodarcze i duża łazienka Natomiast na poddaszu są trzy pokoje i lazienka dzieci .Zycze Ci ładnej pogody myśle że jak wprawna ekipa to deskowanie zrobią Ci w tydzień a jak skończą dach to póżniej pójdzie jak po maśle . :D

Cześć Dziewczyny!! niestety dopiero teraz dorwałam sie do kompa wcześniej to był synus a ja tyrałam w pocie czoła do 22 żeby dom nabrał wyglądu.Cieszę się ogromnie że się Wam podoba :lol: :lol: :lol: ale zanim się wprowadzimy to jeszcze się trzeba naużerać z majstrami(już się boje że póżniej będzie mi czegoś brakować).Moniczko na własne życzenie w holu wycięliśmy strop i zrobiliśmy antresolę .Zawsze chciałam ją miec w salonie a że się nie dało to mam w holu!w związku z tym zrobiła się niewykorzystana powierzchnia nad wejściem(tam gdzie jest to okrągłe okienko śr.50cm.)znajomi proponują zrobić drewnianą kładkę ale ja sobie myślę że chociaż we własnym domu poczuję się jak Tarzan i póki będę mogła, to sobie poskaczę .......na linie :p :Pjeżeli chodzi o rozkład to kuchnię pewnie mamy w tym samym miejscu wejście do niej jest za tym śmiesznym schowankiem pod schodami,zkuchni jest wejście do salonu z holu do salonu są również wrota a po lewo od wejścia jest jeszcze pokój przeznaczony na sypialnię ,pom.gospodarcze i duża łazienka Natomiast na poddaszu są trzy pokoje i lazienka dzieci .Zycze Ci ładnej pogody myśle że jak wprawna ekipa to deskowanie zrobią Ci w tydzień a jak skończą dach to póżniej pójdzie jak po maśle . :D

Według tego, co piszesz, to układ salon - kuchnia i wejścia do salonu mamy takie same :D

W tej kuchni to mi się marzył piec kaflowy kuchenny, ale ceny są niesamowite, więc skończy się na marzeniach - wolę zrobić w salonie coś wyjątkowego :roll: :roll:

Schody mamy w tym samym miejscu, tylko inaczej ustawione, bo ja mam jeszcze mały wiatrołap, którego u Ciebie chyba nie ma :wink: W ogóle fajnie mi się ogląda Twoje wnętrza, bo łatwiej mogę sobie je wyobrazić wiedząc jaki jest układ w domu (mniej więcej). Piękny masz ten dworek :D Co planujesz na elewację? Jakie wykończenie dołem? Kamień czy klinkier?

dzien dobry,

nic mi sie nie chce :roll:

A ja ciężko pracowałam na działce - najpierw poskładaliśmy całą furę łat i kontrłat pod dachówkę, bo przywieźli na budowę, a zaczęło padać, więc trzeba było szybko schować i poukładać, żeby się nie powykrzywiało, a później skuwaliśmy lód, zbieraliśmy śnieg i wymiataliśmy wodę z poddasza :roll: :-?. Czuję, że mięśnie będę miała jak Arnold :lol: :lol: :lol: :lol:

dzien dobry,

A ja ciężko pracowałam na działce - najpierw poskładaliśmy całą furę łat i kontrłat pod dachówkę, bo przywieźli na budowę, a zaczęło padać, więc trzeba było szybko schować i poukładać, żeby się nie powykrzywiało, a później skuwaliśmy lód, zbieraliśmy śnieg i wymiataliśmy wodę z poddasza :roll: :-?. Czuję, że mięśnie będę miała jak Arnold :lol: :lol: :lol: :lol:

albo zakwasy :lol:

dzien dobry,

albo zakwasy :lol:

Tiaaa, to bardziej prawdopodobne :lol: :lol:

ps. fotki już wrzuciłam w dzienniku :wink:

A teraz przybliżę kłopot ze schodami. Zrobiłam fotki, żeby lepiej zobrazować osochosi :evil: :

Pierwszy stopień (a co za tym idzie - całe schody), jak już wspomniałam "leży" na stropie nad piwnicą i nie jest powiązany z tym stropem - pręty zbrojenia są wyłożone na wierzchu :evil: :

http://img386.imageshack.us/img386/4171/schodycd4.jpg

zaczynają się zbyt daleko od miejsca, w którym powinny się zacząć - powinny się zacząć jakieś 0,5m wcześniej - tam, gdzie pod spodem widać początek stropu:

http://img393.imageshack.us/img393/9589/schody2yy4.jpg

pierwszy stopień jest bardzo wysoki, bo zapewne przewidziany w przypadku ocieplenia, wylewki itp, a my w związku z błędem wysokości nie możemy sobie teraz pozwolić na grube warstwy :evil: :

http://img386.imageshack.us/img386/6499/schodyistopiear9.jpg

Górą schody miały się zakończyć o jeden stopień wcześniej (tak by wyszło w przypadku schodów wachlarzowych - jak pisałam wcześniej), a ponieważ zakończyły się za daleko, to wyszła z boku dziura w ścianie:

http://img243.imageshack.us/img243/1590/schodydziura001mi2.jpg

i takie "cuś" wystaje do przodu - teraz nie wiem, chyba trza ten wystający kawałek wyciąć, bo okropnie wygląda :roll: :roll:

http://img171.imageshack.us/img171/2672/schodydziura002fw3.jpg

Ogólnie schody nadają się do gruntownej przeróbki lub zburzenia i wtedy zrobiłabym już takie, jakie być powinny od początku :roll:

Powinien być wyżej, ale w związku z tym, że mamy cały parter wybudowany za nisko (obecnie jest chyba ok.270cm wysokości), to nie możemy sobie pozwolić na zbyt wysokie ocieplenie styropianem - możemy dać cienki styrodur lub ocieplenie od spodu - od sufitu piwnicy :-? , no i tym samym stopień jest zbyt wysoki. Chciałam mieć wysokie pomieszczenia, a nie na 255cm jak w bloku :evil: (wybudowali o jeden pustak za nisko :evil: )

Co rozumiesz przez blad wyskosci?? Za nisko wam strop zrobili?

Tak - wymurowali mi dom o jeden pustak za nisko :evil: - w salonie skuliśmy podłogę w dół, a w pozostałej części, gdzie pod spodem jest piwnica nic nie dało się zrobić - mogę jedynie oszukać na ociepleniu i zrobić minimalną grubość wylewki :(