Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też pracuję, ale jeszcze tydzień i 2-tygodniowy urlop :D :D :D

miłego dzionka Wszystkim życzę :D

Cześć, Maluszku :D Dawno Cię nie było :roll:

U mnie teraz najgorętszy czas związany z rozliczeniem końcoworocznym budżetu - koszmar :roll:

u mnie w pracy grudzień też ciężki dlatego na forumie rzadko bywam :oops:

Witam. Wpadłam z herbatką owocową? Ma ktoś ochotę?

Monia popatrzyłam na Twoje koszty i nie wiem czy Cię to pocieszy, ale my do tej pory wydaliśmy dużo więcej (nie licząc działki). Same fundamenty (nie mamy piwnicy) i parter kosztowały nas 160 tys. Piętro i dach podliczymy jak panowie zakonczą pracę.

A odnośnie wolnego, to miałam sobie w przyszłym tygodniu troszeczkę poleniuchować, ale dzisiaj zadzwonił telefon i mam zlecenie. Nie odpocznę więc, ale trochę grosza wpadnie do kieszeni (ciekawe jak długo tam poleżą? :p )

Robiłyście już jakies ozdoby świąteczne? Ja na razie narobiłam tylko planów a z wykonaniem będzie pewnie jak rok temu - nie zdążę.

Heloł, ja się chętnie napiję :lol:

Moniu, zdziwiłam się bardzo Twoimi wyliczeniami, bo mi wyszło niewiele mniej... a u mnie jeszcze żadnych przyłączy nie ma. No i dach to bardzo duża część kosztów :o No ale w sumie u mnie poddasza było więcej do wymurowania i taka podmurówka... A jaki to jest w ogóle projekt??? Nazwa, wymiary... bo jakoś się nie doczytałam :oops:

Pozdrawiam

Coraz żadziej zaglądam na forum - sesja się rozpoczyna :cry:

Witam. Wpadłam z herbatką owocową? Ma ktoś ochotę?

Monia popatrzyłam na Twoje koszty i nie wiem czy Cię to pocieszy, ale my do tej pory wydaliśmy dużo więcej (nie licząc działki). Same fundamenty (nie mamy piwnicy) i parter kosztowały nas 160 tys. Piętro i dach podliczymy jak panowie zakonczą pracę.

A odnośnie wolnego, to miałam sobie w przyszłym tygodniu troszeczkę poleniuchować, ale dzisiaj zadzwonił telefon i mam zlecenie. Nie odpocznę więc, ale trochę grosza wpadnie do kieszeni (ciekawe jak długo tam poleżą? :p )

Robiłyście już jakies ozdoby świąteczne? Ja na razie narobiłam tylko planów a z wykonaniem będzie pewnie jak rok temu - nie zdążę.

Herbatkę ja poproszę, bo w pracy nawet nie miałam czasu kawy wypić - teraz wpadłam na moment do komputera, żeby przejrzeć nowości na stronach Kuratorium i MEN i Muratora oczywiście :wink:

Koszty może i nieduże, biorąc pod uwagę, że w tych kosztach mieści się nasza działeczka 30 arowa :wink: Należy miec jednak na uwadze fakt, że jeszcze koszt dachu znacznie wzrośnie biorąc pod uwagę dachówkę z dodatkami (ok.20tys.), obróbki blacharskie i robocizna (pewnikiem wyjdzie min.10tys.), zatem koszt dachu wyjdzie ok.75tys. - to bardzo dużo w stosunku do kosztów całości inwestycji :roll: Dorfi - Wasz domek jest droższy, bo chyba porothermu budowany (nie pamiętam, ale tak mi się wydawało)?

U nas poddasze razem z dachem ok. 100 tys. miało kosztować, a z tego co widzę, to raczej mam pewność, że wyjdzie więcej. Budujemy z porothermu.

Działka 30 arów - marzenie. Nasza ma 10 a kosztowała jakby co najmniej ropa naftowa na niej była. Wmawiam sobie, że i tak nie miałabym czasu zajmować się dużym ogrodem, chociaż zawsze o takim marzyłam. Ale kącik różany będzie na 100%, bo jest na niego miejsce, no i gdzieś bzy muszę wsadzić, bo je uwielbiam. A może jeszcze jakieś malwy pod oknami? :D Tylko tych bzykających żądlących się boję, a one do malw to strasznie lecą.

Heloł, ja się chętnie napiję :lol:

Moniu, zdziwiłam się bardzo Twoimi wyliczeniami, bo mi wyszło niewiele mniej... a u mnie jeszcze żadnych przyłączy nie ma. No i dach to bardzo duża część kosztów :o No ale w sumie u mnie poddasza było więcej do wymurowania i taka podmurówka... A jaki to jest w ogóle projekt??? Nazwa, wymiary... bo jakoś się nie doczytałam :oops:

Pozdrawiam

Coraz żadziej zaglądam na forum - sesja się rozpoczyna :cry:

Dardurdko - czy pytasz o projekt mojego domu?

To projekt indywidualny, ale zewnętrznie inspirowany projektem dworku Sajdaka (ten, który w moich komentarzach prezentowała na zdjęciach Beauty). Jestem bardzo zadowolona z projektu, w którym starałam się przemyśleć każdy detal i ani trochę nie żałuję, ze taki właśnie jest. Jedyne nad czym ubolewam, to zepsute roboty, które trzeba było poprawiać.

Co do wymiarów: dworek ma wymiary 10mX16m - wystarczy aż nadto moim zdaniem :roll: Jak sobie pomyślę, że za 3 - 4 lata mój syn może wyfrunąć z domu, to nawet myślę, że to całkiem dużo :roll: :roll: Przeraża mnie sprzątanie w takiej chałupie - chyba będę musiała zatrudnić jakąś pomoc :lol: :lol:

Dardurdko, Twoje koszty mogą być porównywalne do moich, pomimo większego zaangażowania prac, bo miałaś pokrycie blachodachówką (lżejsza i prawdopodobnie tańsza więźba), bez deskowania i bez stalowych ram, które pochłonęly bardzo dużą część kosztów :-? Nie wiem też, czy masz piwnice, czy nie - u nas jest podpiwniczenie, które kosztowało ok.60tys.zł, z kolei może miałaś droższy materiał na ściany (u nas zwykły max). Co do przyłączy, to póki co niewiele na to wydaliśmy - koszt będzie znacznie większy jak zrobimy szambo i wewnętrzne instalacje :roll:

U nas poddasze razem z dachem ok. 100 tys. miało kosztować, a z tego co widzę, to raczej mam pewność, że wyjdzie więcej. Budujemy z porothermu.

Działka 30 arów - marzenie. Nasza ma 10 a kosztowała jakby co najmniej ropa naftowa na niej była. Wmawiam sobie, że i tak nie miałabym czasu zajmować się dużym ogrodem, chociaż zawsze o takim marzyłam. Ale kącik różany będzie na 100%, bo jest na niego miejsce, no i gdzieś bzy muszę wsadzić, bo je uwielbiam. A może jeszcze jakieś malwy pod oknami? :D Tylko tych bzykających żądlących się boję, a one do malw to strasznie lecą.

U mnie mam 5 krzewów bzów różnych odmian i ponad 100 krzewów różanych, jednak wszystko ginie na takiej duzej działce i może jak zakopię jeszcze 2x tyle, to będzie pożądany efekt :lol: :lol: A marzenie o duzej działce to miałam od dawna :roll: Gdyby się dało, to chciałabym większą :oops:

Wszystkie kolorowe kwiaty, z dużymi pylnikami, przyciągają pszczoły - u mnie na działce też ich sporo, ale mają swój urok :D Boję się ich okrutnie, bo jestem alergiczką i dla mnie to b.niebezpieczne(jestem uczulona m.in. na jad owadów).

Monia, ja tak jak Ty myślałam (O! naiwna :roll: ) że góra do 300 tys. zamknę się razem z umeblowaniem. :-? A tymczasem już dawno 300 pękło, a końca nie widać. :o :( Nie ukrywam, że trochę mnie to podłamuje, choć staram się nie dołować, bo juz w ogóle nerwica żołądka nie dałaby mi spokoju. :(

Edytko, ja już się nawet nie dołuję, tylko sama się dziwię, że jakoś to jeszcze ciągniemy :roll:

Tak chodziło mi o projekt. Tak się zastanawiałam nad szerokością dworku bo pisałaś, że działka ma 26m a tak sporo miejsca masz bo bokach. Więźba się nie zmieniła a była projektowana pod dachówkę właśnie, a blacha gdybym w przypadku dachówki nie robiła deskowania wyszła porównywalnie ( i bardzo mi żal, ale jestem pewne, że w niedługim czasie to zmienię). Piwnicę mam ale to u mnie nie zmieniło kosztów ( - zaniżenie terenu) bo i tak poszło strasznie dużo bloczków fundamentowych... Jeśli chodzi o stan instalacji to można określić- 0. Nie mamy ani prądu ani wody, dobrze że chociaż mamy dobrych sąsiadów :wink: A jeśli chodzi o sprzątanie, to w moim przypadku można się załamać: prawie 300m2 do tego bardzo bałaganiąca pociecha, który jeszcze długo będzie z nami mieszkać :wink: ( na szczęście mam dużo sióstr "ciotecznych" to będę dzwonic po pomoc). Chciałabym zobaczyć rzuty Twojego dworku, tzn. jak to sobie rozplanowałaś, no chyba że jest identycznie jak w dworku sajdaka???

P.S. Nie mogę się doczekać na skończony daszek :D

.

U mnie mam 5 krzewów bzów różnych odmian i ponad 100 krzewów różanych, jednak wszystko ginie na takiej duzej działce i może jak zakopię jeszcze 2x tyle, to będzie pożądany efekt :lol: :lol: A marzenie o duzej działce to miałam od dawna :roll: Gdyby się dało, to chciałabym większą :oops:

Wszystkie kolorowe kwiaty, z dużymi pylnikami, przyciągają pszczoły - u mnie na działce też ich sporo, ale mają swój urok :D Boję się ich okrutnie, bo jestem alergiczką i dla mnie to b.niebezpieczne(jestem uczulona m.in. na jad owadów).

Ja mam w sumie 2h działki w tym 30 arów lasu, żeby to czymś obsadzić też będzie trudno. Na razie posadziłam kilka drzewek owocowych z tyłu a reszta musi czekać na dowóz ziemi i pana koparkowego :( Dom mam odsunięty od drogi 43m więc zacznę od ogrodu z przodu domku. Jak w końcu wezmę się za ogród na pewno przyjdę po radę "Różanej Królowej" :wink:

Wlasnie studiuje ksiazke o balkonach, wiec wybacz, ze Cie bede meczyc Monia, ale musze... :lol: :lol: :lol: Przeczytalam, ktore odmiany roz nadaja sie na balkon. Powiedzmy, ze chcialabym miec m.in. pnace. Jak sie je zabezpiecza na zime? No bo doniczke czy skrzynke zabezpieczyc mozna, a to pnacze to jak? :roll: