Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry z rana!Moniu wy obrażam sobie jak pięknie Twój ogród będzie wygladał,jak te wszystkie kwiaty zaczną kwitnąc :o :o :o Ciekawi mnie jakie masz drzewa owocowe?

Mam w sumie sporo drzewek owocowych:

- 2 stare jabłonie o nieznanej, nazwie, ale przepysznym smaku jak malinówka :D

- 2 brzoskwinie Reliance i Red Haven,

- 2 czereśnie - Burlat i Vega,

- 2 grusze - Faworytka i Konferencja,

- 1 śliwę Cacanska Lepotica szczepioną na Wangenheimie (powinna być niższa niż te szczepione na ałyczy) i 1 wiśnię Pandy (odmiany, które nie potrzebują zapylacza).

Z owocowych nasadzeń ma też 4 krzewy borówek amerykanskich -Bluecrop, Herbert, Bluejay i Chandler, 2 agresty pienne, porzeczki, aronię, winorośle w 4 gatunkach: Iza Zaliwska, Fredonia, Shuyler, Swenson Red.

(mam nadzieję, że dobrze pamiętam, choć nie jestem tego pewna, bo za dużo tych wszystkich roślin mam do zapamiętania):roll:

monia to szkicuj plan ogródka i zapisuj co gdzie sadzisz ... pewnie masz coś takiego?? :wink: nie wierzę, że nie :D

Mam taki szkic... w głowie :lol: :lol: Wiem dokładnie czego chcę i co w jakim miejscu mam zamiar wsadzić :wink: Obawiam się niestety, że z czasem moja pamięć może zacząć zawodzić, bo mam tych roślin, wszelkich odmian całą masę...

Chyba zacznę robić notatki i szkice :lol: :lol:

Gość justyna_m
Dzień dobry z rana!Moniu wy obrażam sobie jak pięknie Twój ogród będzie wygladał,jak te wszystkie kwiaty zaczną kwitnąc :o :o :o Ciekawi mnie jakie masz drzewa owocowe?

Mam w sumie sporo drzewek owocowych:

- 2 stare jabłonie o nieznanej, nazwie, ale przepysznym smaku jak malinówka :D

- 2 brzoskwinie Reliance i Red Haven,

- 2 czereśnie - Burlat i Vega,

- 2 grusze - Faworytka i Konferencja,

- 1 śliwę Cacanska Lepotica szczepioną na Wangenheimie (powinna być niższa niż te szczepione na ałyczy) i 1 wiśnię Pandy (odmiany, które nie potrzebują zapylacza).

Z owocowych nasadzeń ma też 4 krzewy borówek amerykanskich -Bluecrop, Herbert, Bluejay i Chandler, 2 agresty pienne, porzeczki, aronię, winorośle w 4 gatunkach: Iza Zaliwska, Fredonia, Shuyler, Swenson Red.

(mam nadzieję, że dobrze pamiętam, choć nie jestem tego pewna, bo za dużo tych wszystkich roślin mam do zapamiętania):roll:

monia to szkicuj plan ogródka i zapisuj co gdzie sadzisz ... pewnie masz coś takiego?? :wink: nie wierzę, że nie :D

Mam taki szkic... w głowie :lol: :lol: Wiem dokładnie czego chcę i co w jakim miejscu mam zamiar wsadzić :wink: Obawiam się niestety, że z czasem moja pamięć może zacząć zawodzić, bo mam tych roślin, wszelkich odmian całą masę...

Chyba zacznę robić notatki i szkice :lol: :lol:

no najwyższa pora!!! i zdjęcia wklejaj do albumu i opisuj ładnie :D będzie co wspominać!!!

Mam już swoją encyklopedię róż - zawiera zdjęcia moich róż, z opisami, z ewentualnymi zagrożeniami chorobowymi dla poszczególnych gatunków oraz ze sposobami, które na nie działają :wink: Teraz muszę to samo zrobić z piwoniami, powojnikami i hostami :roll: .Może w wakacje mi się uda :roll:

Monia nie p.....l z tą starczą pamięcia piękna młoda inteligentna i tak dalej :D stawiać mają w marcu o ile pogoda pozwoli :wink: to pewnie od frontu będę sobie mogła zacząć kombinować bo z tyłu to pewnie nie bardzo bo muszę miejsce na POS-ia zostawić :wink:

mnie dylematy przeszły jak sobie porównałam koszty budowy i obsługi szamba z kosztami zrobienia i obsługi POS-ia :lol: ja będę mieć raczej taka z drenażem znaczy tańszą :lol: jedyny minus to taki że to potrzebuje trochu miejsca i tam nad drenażem to sobie możesz tylko trawkę posiać i żadnych większych drzew w bliskiej odległości ale jakieś tam krzaczki agrestowe porzeczkowe czy cós to mogą w miarę blisko rosnąć w projekcie mamy sambo bo na to pozwolenie potrzebne POŚ na zgłoszenie więc mamy oba warianty możliwe ale szambo droooooooogie jest :(