Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

były fotki w dzienniku, o ile dobrze pamiętam :roll:

Były, mnóstwo ;) Chciałam żeby były też i tu :)

A przy okazji, jeśli jedna z Twoich różyczek rabatowych z powrotem zróżowiała (teraz jest biała), włóż jej w ziemię jakiekolwiek żelastwo, najlepiej szybko rdzewiejące gwoździe. Będzie znów różowa :)

Gość justyna_m

Hej Monia

kiedy mieliśmy problemy związnae z kanalizacją już prawie zamontowaliśmy ekologiczną oczyszczalnie ścieków. nie jest drenażowa więc nie musisz rozkopywać działki.

jest to wielki zbiornik, wkopuje się go w ziemię i wprowadza bakterie które oczyszczają ścieki a woda wypływająca jest oczyszczona w 98% i można używać jej do podlewania!!! ponoć rewelacyjny nawóz 8)

koszt takiej oczyszczalni dla nas to było około 9tyś już z montażem

my wycenialiśmy tutaj

http://www.bioires.pl/

kolega ma ich oczyszczalnię i jest zadowolony!!

Dziękuję, Justyś - właśnie coś takiego ewentualnie wchodzi w grę :D

Cały czas od momentu uzyskania pozwolenia wkurzam się na samą myśl o szambie/ oczyszczalni. Wolałabym kanalizację i święty spokój. Po cichu liczyłam na to, że w końcu naszą uliczkę skanalizują, bo przecież całe miasto ma kanalizację, ale niedawno okazało się, że nie ma na co liczyć :( To ślepa uliczka, gdzie wciąż za mało domów, żeby się taka inwestycja opłaciła, a na dodatek część mieszkańców ulicy (to zaledwie 8 domów) ma ekologiczne oczyszczalnie i nie są zainteresowani podłączeniem kanalizacji :roll:

Mamy na razie czas na ostateczną decyzję, ale z drugiej strony chciałabym mieć to z głowy i przy okazji zakończone prace ziemne na działce, a tak... wciąż mamy z przodu domu syf z gruzem :-? , resztki dachówek, gliny, starego wapna itp :roll: Nie porządkujemy tego, bo chcemy to załatwić przy okazji wykopu pod szambo/ lub oczyszczalnię.

Taka bez drenażu wcale niewiele drożej wychodzi, a przynajmniej święty spokój. Czy grunt musi być mocno przepuszczalny w takim przypadku?

dzień dobry

Moniu ja odkąd porównałam cenę szamba i tej najzwyklejsze, najtańszej oczyszczalni drenażowej od razu porzuciłam myśl o szambie a mogę sobie zrobić taką drenażową bo jakoś z tyłu nie planuję się specjalnie ogrodniczo realizować :wink: tam to kilka grządeczek zieleninki do zupki, parę krzaczków owckowych typu porzeczki, agrest po boczkach kilka drzewek i trawnik :lol: przy drenażu ważne jest tylko to żeby nie sadzić w bezpośredniej bliskości nic co ma głębkoi i mocny system korzeniwy żeby drenażu nie zniszczyć a jakieś trawki, bylinki i drobne krzaczki spokojnie mogą rosnąć :D strasznie żałuję że fotek zarośniętego autka nie ma :lol: :lol: :lol:

przy tej bezdrenażowej to z tego co się orientuję wodę odprowadza się albo do rowu melioracyjnego, albo do studni chłonnej i można ją wykorzystać do podlewania

Gość justyna_m

monia tak jak wusia pisze - odprowadzasz do rowu albo studni chłonnej. ja miałam zaprojektowaną studnie ponieważ chciałam wodę zużywać do podlewania. mój kolega tak robi i w ciągu roku urósł mu gigantyczny żywopłot

!!! :lol:

a teraz bioires ma promocje!!! a i tak można się targować, bardzo fajna firma!!!

Moniu, wyprawa z pewnością się opłacała, nawet jeśli trzeba było zmoknąć :lol: Jestem ciekawa tych drzewek bo z tego co piszesz muszą być wspaniałe! Sama zastanawiam się nad zakupem nowych z tego samego powodu co Ty - sarenki, ale nie wiem czy znajdę gdzieś taką szkółkę z tak dorodnymi roślinami, bo tylko takie warto teraz zabezpieczać, przynajmniej można się cieszyć ich urokiem a nie badylami, jak pisałaś... U mnie jedynie brzoskwinia Red Heaven urosła dorodna, reszta zjedzone, choć widać, że walczą żeby przetrwać :-?

Hej Monia

kiedy mieliśmy problemy związnae z kanalizacją już prawie zamontowaliśmy ekologiczną oczyszczalnie ścieków. nie jest drenażowa więc nie musisz rozkopywać działki.

jest to wielki zbiornik, wkopuje się go w ziemię i wprowadza bakterie które oczyszczają ścieki a woda wypływająca jest oczyszczona w 98% i można używać jej do podlewania!!! ponoć rewelacyjny nawóz 8)

koszt takiej oczyszczalni dla nas to było około 9tyś już z montażem

my wycenialiśmy tutaj

http://www.bioires.pl/

kolega ma ich oczyszczalnię i jest zadowolony!!

My mamy właśnie taką i oni nam montowali. Mogę ich polecić z czystym sercem. Już 2 razy byli sami z siebie sprawdzić jak działa a nikt ich nie wzywał :lol: