Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

może być studnia chłonna, nie przeszkadza mi to - jaka ona musi być duża?

ile kosztuje montaż?

Monia, my mamy studnie chłonną wielkości ok. 6m3. Raz na dwa tygodnie wypuszczamy wodę na trawę, faktycznie w tych miejscach trawka jest ładniejsza. Cała oczyszczalnia z montażem to coś ok. 11 tys. ale odzyskałam 15 % z US za samą oczyszczalnię, coś ok. 1200 zł.

Mąż mówi, że jak chcesz tańszym kosztem, a masz piasek to mozesz nie kupować żwirku tylko sama wkopać dwa zwykłe betony, tylko bez dna. Wtedy woda oczyszczona bedzie wsiąkać w ziemie. Wtedy mozesz coś bliżej posadzić. Albo nawiercić w betonach dziury na bokach i będzie wsiąkać w ziemię obok.

Ale przy Twoich hektarach i roślinności jaką masz, to polecam studnię chłonną.

Nie wiem jak to jest u Was ale w Rzeszowie na studnie chłonną zyczą sobie operat wodno-prawny: koszt ok. 2500-3500 zł. To są zwykłe papierki, które nic nowego nie wnoszą. Oczywiście przepisują na nowo projekt oczyszczalni, który Ty kupujesz razem z oczyszczalnią przecież.

ALe robiąc w planie drenaż, nie musisz nic takiego mieć. Tylko:

drenaż wytrzyma ok.15-20 lat. PO tym czasie ziemia wokół tak naprawdę jest skażona nadmierną ilością bakterii, które przez te lata tam sie gromadzą..

Nie wiem dokładnie, eksperetem nie jestem, ale po rozmowach z panami z bioiresu, wiem że studnia chłonna jest lepsza niż drenaż...

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam :roll: misis Monika :wink: Ja też dzisiaj z podbitka 4 m. do dachu ,i bez dokumentów jeżdziłem . jak mus to mus . show must go on :wink: też zmokłem :roll: Gdzie kupiła pani te drzewka ? :roll:

w Płazie :wink:

Jeśli planujesz drzewka owocowe, to kupuj tylko tam - są naprawdę niesamowitej jakości :wink: Warto kupić teraz, póki nie są jeszcze przebrane, bo dopiero od 2 dni sprzedają :wink: Gdybyś chciał dokładne dane jak dojechać, to napiszę na pw 8) Mają wszelkie odmiany - taki wybór, że można dostać zawrotu głowy :roll: Całe szczęście, że wiedziałam czego chcę, bo pewnie ciężko byłoby na miejscu zdecydować :lol: Z ozdobnych mają tylko migdałowce i rajskie jabłonie, ale również ładne :wink: Cena za drzewka owocowe 15zł, a krzewy 5zł :wink: Znalazłam też nową, fajną szkółkę krzewów ozdobnych - świetny wybór :wink:

A Ty już podbitkę kładziesz :o :o Niezłe tempo macie :o

aaa Płaza , to znam :wink: a szkólka z ozdobnymi :roll: to gdzie ???

jęśli mozna wiedzieć :wink: :wink: w przyszłym tygodniu kończę hi hi :wink:

ale w kieszeni szary wiruje pył , tylko on mi pozostał :wink: :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: skąd ja to znam :lol:

tempo naprawdę expresowe :roll: :wink:

jesteś zadowolony z ekipy dachowców?

szkółka z ozdobnymi w Wygiełzowie :wink:

[jesteś zadowolony z ekipy dachowców?] :roll: trudno to jest jeszcze powiedzieć :roll: fachowców od murów oceniam na minus dobry (cenzura).Więzby jeszcze nie mam całej tylko krokwie i kończę nadbitkę na krokwiach (boazeria) dziś mi ją zalało :evil: myślę że efekt końcowy mojego wymyślonego proj. (bardzo prostego) będzie dobry :wink:

Chciałam się przywitać, bo ostatnio nie piszę. ALe jestem, jestem.. :lol:

cześć, Wiolusia :D

ja też ostatnio mało jestem na forum :roll:

dałyście mi teraz do myślenia z tą oczyszczalnią bio - muszę się temu blizej przyjrzeć :wink:

Pogadaj dokłądniej z tymi ludźmi z Bioiresu, nawet przez telefon. Oni podpowiedzą jaka najlepsza na Twoje podłoże. A jeszcze jak kiedyś robiłaś badania geologiczne, to wogle super byłoby. Ale i bez tego powiedzą co i jak.

Naprawdę polecam, nasza woda z oczyszczalni jest czysta, nie śmierdzi i na lato jak znalazł do podlewania ogrodu :lol:

Moniś, nie wiem czy to tylko Rzeszów takich papierków wymaga czy inne miasta też.

Poza tym co na mapie to na mapie. A co masz na podwórku... :wink:

jak znam nasze miejskie procedury, to pewnie trzeba będzie ten operat :(

muszę dopytać, ale sądzę, że będą chcieli, bo wiem jak się u nas załatwia jakiekolwiek sprawy - czekanie, czekanie, czekanie ... papiery, papiery, papiery...

Hej Monia! Czytałam w dzienniku ,ze pojawiły się nowe pomysły,co do otworów. Zrób sobie normalne drzwi wejściowe w miejscu tarasowych( jak bym tak teraz zrobiła) .Jeżeli chodzi o odprowadzenie wody z balkonu ,to m będzie tez zakładał rynny dookoła tarasu i łączył je z rynnami okalającymi dach.Rzeczywiście woda wali jak diabli

Gość justyna_m
monia z tym operatem to spokojnie ... u nas nie był konieczny. I rób tak jak wiola pisze - zadzwoń do tych z bioires i idź też do wydziału ochrony środowiska. na oczyszczalnie dają dofinansowanie!!! ja bym dostała 30% więc warto!!! trzeba tylko dwa druki wypełnić :wink:

Hej Monia! Czytałam w dzienniku ,ze pojawiły się nowe pomysły,co do otworów. Zrób sobie normalne drzwi wejściowe w miejscu tarasowych( jak bym tak teraz zrobiła) .Jeżeli chodzi o odprowadzenie wody z balkonu ,to m będzie tez zakładał rynny dookoła tarasu i łączył je z rynnami okalającymi dach.Rzeczywiście woda wali jak diabli

normalne drzwi wejściowe?? :o

masz na myśli takie jak z przodu domu??